Samochód na wyprawy typu rumunia/gruzja
Moderator: Mroczny
Re: Samochód na wyprawy typu rumunia/gruzja
Można sobie powybierać tylko kluczowy w modelach jest m.in. Silnik... i nadzieja ze ktoś z doświadczeniem wypowie sie który model będzie najlepszym wyborem
A tak serio... chyba będzie pajero. Tylko pytanie jaki silnik
A mnie zastanawia cos innego. Jedzie se taki chlop na wakacje zobaczy zapakowana terenowke cos uslyszy ze jakas Rumunia. I mu sie marzy ze on tez by tak chcial. Potem kupuje sztrucla przerabia go za ciezka kase, raz pojedzie, albo nie pojedzie i juz ma dosc, juz to przestaje byc dla niego. Najlepiej jeszcze jak zabierze zone dwojke dzieci i psa. I ta czala rodzina jest wkurwiona, bo auto podskakuje, bo jest kurz, bo srac trzeba na komende w krzaki, umyc sie nie ma jak.
Ciekawe jaki procent ludzi rezygnuje po pietwszym wyjezdzie i dlaczego nie przewidza tego wszydtkiego przed zakupem pietwszej terenowki.
Ciekawe jaki procent ludzi rezygnuje po pietwszym wyjezdzie i dlaczego nie przewidza tego wszydtkiego przed zakupem pietwszej terenowki.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
jak Ty mnie zaimponowałeś drogi Radku ...........zakładam że własne przeżycie ( żona ) ............ale szczere wyznanie 

Radziu co raz to bardziej się przed nami otwiera 
Już rozumiem jak to było z żonką.

Już rozumiem jak to było z żonką.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
kiedyś że ho ho chciałem uazem pojechać za Moskwę na polowanie, dwa lata się czaiłem i taki kotleś usłyszał mój chytry plan więc kupił uaza od wojska posadził w nim dupę i pojechał, ba nawet nim wrócił i to bez zbędnych przygód, ja do dziś uazem tam nie pojechałemjradek pisze: ↑czw lip 06, 2017 8:25 pmA mnie zastanawia cos innego. Jedzie se taki chlop na wakacje zobaczy zapakowana terenowke cos uslyszy ze jakas Rumunia. I mu sie marzy ze on tez by tak chcial. Potem kupuje sztrucla przerabia go za ciezka kase, raz pojedzie, albo nie pojedzie i juz ma dosc, juz to przestaje byc dla niego. Najlepiej jeszcze jak zabierze zone dwojke dzieci i psa. I ta czala rodzina jest wkurwiona, bo auto podskakuje, bo jest kurz, bo srac trzeba na komende w krzaki, umyc sie nie ma jak.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Ja tam nie wiem. Kupiliśmy se busa na wycieczki bo okazało się że skoda forman jest przymała i nie wszędzie wjedzie 

UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
Jest tu taki co Nubira jeździ 

Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
- Misiek Cypr
-
Bywa
Z drugiej strony, z rodzina i psem, bym pozyczyl sobie kampera i pojechal do tej RUMUNII.
terenowka, bym zadnego futra nie bral, bo sie filcuje

Z drugiej strony, z rodzina i psem, bym pozyczyl sobie kampera i pojechal do tej RUMUNII.
terenowka, bym zadnego futra nie bral, bo sie filcuje

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Do Rumunowa najlepiej Rumuńskim autem

Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
nie lepiej 461?

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
244 to prawdziwa wyprawówka !
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
dla cieniasów, ma reduktor i otwierane szyby 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Nie ma. Uzywa właściwej formy czasowej.
Z Radkiem absolutnie się zgadzam...to wina czasów( "beztroski" ludzkiej). Tańczyć można nauczyć się w miesiąc - TzG, więc w teren można jechać od razu

Jakoś kuwa matematyki nie można w miesiąc ogarnąć

Zbowid

Nie ma ? Hmm...ja jakoś czuję obecność tego bytu 

Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Niektórzy mają dar wyczuwania...smrodu, może i Ty masz podobnie 

Zbowid

Bo zdecydowanie to jest lepiej robić stopniowo. Pasję też trzeba stopniowo budować a nie od razu na ostatni poziom wskakiwać. Rozpocząc od samuraja i wyjazdów weekendowych do schroniska, póżniej 2-3 dni w biesach a noclegiem na polankach. Sie spodoba i kobieta sie nie bedzie buntować, że tipsy sie łamią to mozna próbować dalej. A wtedy juz takich pytań - jakie auto - się nie bedzie zadawać, bo po roku- dwóch już każdy wie, że niekoniecznie marka ale i stan pojazdu i łącznik jest ważny. No wg. mnie nie da się zdrowo przeskoczyć wszystkich tych schódów, a jeśli tak - to pasja na ostatnim szczycie bedzie trwała krótko. I skończy sie na kamperze a pózniej all inclusivejradek pisze: ↑czw lip 06, 2017 8:25 pmA mnie zastanawia cos innego. Jedzie se taki chlop na wakacje zobaczy zapakowana terenowke cos uslyszy ze jakas Rumunia. I mu sie marzy ze on tez by tak chcial. Potem kupuje sztrucla przerabia go za ciezka kase, raz pojedzie, albo nie pojedzie i juz ma dosc, juz to przestaje byc dla niego. Najlepiej jeszcze jak zabierze zone dwojke dzieci i psa. I ta czala rodzina jest wkurwiona, bo auto podskakuje, bo jest kurz, bo srac trzeba na komende w krzaki, umyc sie nie ma jak.

tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
A kto bogatemu zabroni

Poza tym rzadko startuje się od zera.
Mnie od zawsze kręciły ciut dalsze wyjazdy. Kręciła jazda, nie zwiedzanie ...
Więc jak skończyły się motocykle, wypalenie, zdrowie ... Zaczął się off-road.
W sumie wyjazdy są podobne.
Jeżdżenie byle gdzie i bez celu ...

Tzn. cele są ... pozorne. Wcześniej wyjeżdżałem na weekend do Stambułu czy do Wenecji, na kawę do Rucianego czy rybkę do Wejsun.
Teraz zobaczyć gwiazdy w górach Marmureszu. Ciekawe, że gwiazdy na Mazurach jakoś mnie nie kręcą. Może dlatego że komarów nie znoszę

***** USA
Zibi nie ma racji. Jak pływać na żaglach to nie żadne tam Mazury tylko od razu na Morze Północne w Listopadzie lub później. Auto nieważne, znajomość tematu się nie liczy - grunt to chcieć i można. A jak ktoś czytał "W pustyni i w puszczy" to już jest lepszy niż ten gościu z DiscoveryChanel

Zbowid

Oj tam, oj tam ... Pan se drwi ...Zbowid pisze: ↑pt lip 07, 2017 6:53 pmZibi nie ma racji. Jak pływać na żaglach to nie żadne tam Mazury tylko od razu na Morze Północne w Listopadzie lub później. Auto nieważne, znajomość tematu się nie liczy - grunt to chcieć i można. A jak ktoś czytał "W pustyni i w puszczy" to już jest lepszy niż ten gościu z DiscoveryChanel
![]()

Ale ... nie wybieram się samotnie do Mongolii, ani nie robię Afryki wzdłuż i w poprzek.
Są wyzwania i są wyzwania. Wedle swej skali.
Na Forum są wycieczki, wyjazdy i wyprawy.
RO to może już coś więcej niż wycieczka, ale z pewnością nie wyprawa.
Choć ... do Mongolii bym się wybrał. Jak zwykle w poprzek stoi proza życia. Kasa, żona, czas ...
Niekoniecznie sam.
***** USA
Jak wszyscy są nakręceni na off to i trabantem kombi pojadą i będzie zaje....
Jak wyciągasz na siłę (dzieciory z przed kompów) a te po 30min miuńczą że nie ma LTE w tabletach - choćbyś i najbardziej wypasionym LandCruiserem jechał będzie tydzień wkur*u i ciągłego narzekania.
Wyprawa to kwestia nastawienia a nie sprzętu.
Jak wyciągasz na siłę (dzieciory z przed kompów) a te po 30min miuńczą że nie ma LTE w tabletach - choćbyś i najbardziej wypasionym LandCruiserem jechał będzie tydzień wkur*u i ciągłego narzekania.
Wyprawa to kwestia nastawienia a nie sprzętu.
Tak żem se przypomniał.
Kolega, znajomy w wieku +/- 50 lat rozwiódł się, sprzedał, bo musiał podzielić majątek, mieszkanie i zaczął jeździć po świecie.
http://www.tygodniksiedlecki.com/t21732 ... karusa.htm
Został profesjonalnym podróżnikiem do tego stopnia że nawet coś na tym zarabia.
Tyle że On z buta i lokalnymi środkami komunikacji.
Można więc zacząć przygodę życia z wysokiego C.
Kolega, znajomy w wieku +/- 50 lat rozwiódł się, sprzedał, bo musiał podzielić majątek, mieszkanie i zaczął jeździć po świecie.
http://www.tygodniksiedlecki.com/t21732 ... karusa.htm
Został profesjonalnym podróżnikiem do tego stopnia że nawet coś na tym zarabia.
Tyle że On z buta i lokalnymi środkami komunikacji.
Można więc zacząć przygodę życia z wysokiego C.
***** USA
Mój kolega z kolei mieszka na stałe w Essen. Jego sąsiedzi - zamożni Niemcy (on wiele lat jakiś tam kierownik, inżynier wysokiego szczebla, ona też tam jakaś kadrowa czy księgowa) generalnie dwie dobre emerytury. Dzieci na swoim. Duże, piękne 2-poziomowe mieszkanie w kamienicy w dobrej lokalizacji sprzedali za ciężki szmal w zamian za co kupili sobie tanie M-2 w niezbyt ciekawej okolicy i nowiutkiego campera za 80 tyś euro w którym mieszkają przez 10 m-cy w różnych częściach Europy. W październiku wybierają się do Ameryki Południowej na jakieś trzy lata
! tyle im zająć ma podróż z Argentyny docelowo aż na Alaskę. Sprzedają obecnego bo transport nieopłacalny a kupują tam na miejscu nówkę 4-napędową którą mają zamiar odbywać podróż.
70-letnie dziadki...

70-letnie dziadki...
Mnie to nie dziwi, jezeli bedzeie mnie stac to tez cos bece kombinowalw w ta strone.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Rozwodzisz się

Zbowid