Gdzie jeździć

chyba wiadomo o co chodzi....

Moderator: Mroczny

gpls
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Gdzie jeździć

Post autor: gpls » śr lis 11, 2015 6:27 pm

Czy moglibyście zaproponować gdzie można pojeździć rekreacyjnie terenówką w Wielkopolsce weekendowo, tak ze 100km od Poznania ? Obecnie nie wolno wjeżdżać samochodem terenowym do lasu, gdzie wyskoczyć w sobotę czy niedzielę w jakiś lekki teren ?

Awatar użytkownika
alibia1112

Re: Gdzie jeździć

Post autor: alibia1112 » śr lis 11, 2015 9:08 pm

Tor autodrom, dużo terenu do nauki :wink:
CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

gpls
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gpls » śr lis 11, 2015 9:10 pm

Tak, to wiem, za opłatą po torze można pojeździć, a co poza tym ? Są jakie dopuszczone do ruchu szlaki turystyczne dla samochodów ? Gdzie jeżdżą posiadacze 4x4 jeżeli do lasów nie wolno wjeżdżać ?

Awatar użytkownika
alibia1112

Post autor: alibia1112 » śr lis 11, 2015 9:16 pm

Szukaj sam zapyziałych opuszczonych dróg gminnych, lub spróbuj pogadać na mieście i się podłączyć do miejscowych usserów.
Albo znajdź jakiś rajd amatorski 4x4 i wystartuj, poznasz ludzi, pogadasz to może cię zabiorą ze sobą na upalanie.
CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

gpls
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gpls » pt lis 13, 2015 6:29 pm

W necie trafiłem na takie coś: http://www.legalnyoffroad.pl/
Czyli problem istnieje...

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt lis 13, 2015 7:36 pm

gpls pisze:W necie trafiłem na takie coś: http://www.legalnyoffroad.pl/
Czyli problem istnieje...
Jest jeszcze Traseo i Wikiloc ..... .

Nic nie zastąpi samemu wydeptanych ścieżek.

gpls
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gpls » pt lis 13, 2015 8:19 pm

Traseo nie rozróżnia tras dla samochodu osobowego i terenowego ?

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt lis 13, 2015 8:43 pm

gpls pisze:Traseo nie rozróżnia tras dla samochodu osobowego i terenowego ?
Rozróżnia ale ludzie wstawiają jak chcą.

Ja na Wikiloc znalazłem koło siebie kilka dobrze znanych mi tras - faktycznie warte przejechania. Kto wstawiał nie wiem, ja swoje raczej trzymam dla znajomych i im udostępniam a nie ogólnie w necie i Tobie też tak radzę bo za moment nie będzie gdzie jeździć.

gpls
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gpls » pt lis 13, 2015 9:01 pm

Ja moich tras jeszcze nie mam, bo auta terenowego nie mam , tzn jestem tuż przed zakupem. Interesuje mnie ten temat, zastanawiam się, że jak już kupię auto 4x4 (co najwyżej wyprawowe coś jak LR2 czy Pajero III), to się okaże że w weekendy będę nim po asfaltach jeździł zamiast między lasami i jeziorami Wielkopolski po legalnych leśnych i polnych drogach. Rajdy zorganizowane mnie nie interesują, tylko prywatne rekreacyjne (może rodzinne) wyjazdy.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt lis 13, 2015 9:07 pm

Telefon masz z androidem i GPS to sam sobie drogi znajdziesz. Nam dużą frajdę sprawiały podróże na azymut - czyli wpisywaliśmy w Maps.ME daną miejscowość i jechaliśmy na nią nie względem nawigacji, a tylko na kierunek w którym jest. Oczywiście unikając dróg asfaltowych. Czasami drogi się kończyły, czasami dochodziły do czyjejś posesji, i to było fajne.
Najważniejsze są chęci.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt lis 13, 2015 9:44 pm

gpls pisze:Ja moich tras jeszcze nie mam, bo auta terenowego nie mam , tzn jestem tuż przed zakupem. Interesuje mnie ten temat, zastanawiam się, że jak już kupię auto 4x4 (co najwyżej wyprawowe coś jak LR2 czy Pajero III), to się okaże że w weekendy będę nim po asfaltach jeździł zamiast między lasami i jeziorami Wielkopolski po legalnych leśnych i polnych drogach. Rajdy zorganizowane mnie nie interesują, tylko prywatne rekreacyjne (może rodzinne) wyjazdy.
Odpusc sobie lr2 i pajero 3, zwlaszcza na pierwsze auto.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

gpls
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gpls » pt lis 13, 2015 10:44 pm

Ale to fajne pojazdy z centralnym dyferencjalem.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt lis 13, 2015 11:02 pm

Ja se takiego sprawisz a on potem sie zepsuje, co nastapi raczej wczesniej niz pozniej to go znienawidzisz. Centraldyfer jest przereklamiwany.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt lis 13, 2015 11:19 pm

jradek pisze:Ja se takiego sprawisz a on potem sie zepsuje, co nastapi raczej wczesniej niz pozniej to go znienawidzisz. Centraldyfer jest przereklamiwany.
expert, że ho ho
bosz widzisz a nie grzmisz
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob lis 14, 2015 8:55 am

1 Nie wiem o co Ci dokladnie chodzi.
2 Chyba moge miec swoje zdanie i je napisac.

gpls
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gpls » sob lis 14, 2015 10:23 am

jradek pisze:Centraldyfer jest przereklamiwany.
ale bezpieczniejszy i w dodatku te modele co wymieniłem mają kontrolę trakcji, jakoś to do mnie na zimę bardziej przemawia. Oba mogą mieć blokadę mostu tylnego.
Zobacz co może się stać zimą na prostej drodze bez centralnego dyfra (Navara) : https://www.youtube.com/watch?v=LJG7kTJi8AA

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob lis 14, 2015 12:04 pm

Mialem kiedys i mam teraz kolejne auto z CD. Moje zdanie jest takie ze jezeli auto nie ma 100 KM na 1 tone masy to CD nic nie daje. Zrobisz jak bedziesz chcial. Blokada tyldyfra to fajna rzecz.

Awatar użytkownika
martin09

Post autor: martin09 » sob lis 14, 2015 12:40 pm

jradek pisze:Mialem kiedys i mam teraz kolejne auto z CD. Moje zdanie jest takie ze jezeli auto nie ma 100 KM na 1 tone masy to CD nic nie daje. Zrobisz jak bedziesz chcial. Blokada tyldyfra to fajna rzecz.
dlaczego nic nie daje ???
Nie mam jeepa :lol: samurai :o

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob lis 14, 2015 3:30 pm

Dwu-tonowe Pajero z silnikiem co kiedyś miał 99KM ledwie się odpycha.
Do tego "taki sobie" układ kierowniczy, wysoki środek ciężkości i tylna oś co waży ze 200 kg, opony z bieżnikiem ok 10 mm i profilem 75, pełnoletnie amortyzatory itd.
Naprawdę myślisz, że da się takim autem pokonywać zakręty kontrolując boczne poślizgi? Chcesz takiego kloca porównywać do Szubaraka Imprezki czy Misia Lancera????

gpls
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gpls » sob lis 14, 2015 3:39 pm

właśnie się nad tym co piszecie zastanawiałem. Ja mam auto osobowe FWD o mocy 180KM/1,7tony i ESP pomaga. Terenówka ma ze 160KM na 2,4 tony i sam nie wiem czy ESP coś daje przy tak dużej masie. Jednak uważam ze lepiej mieć 4x4 z centralnym dyfrem niż nie mieć, bo co zimą, jeździć tylko na tylnej osi w błocie pośniegowym na asfalcie ? Nie wiem czym się lepiej jeździ (5d) z czego 80% asfalt i 20% zabawy lekki teren: czy PajeroIII czy Patrol czy D2.
Ale co by nie pisać autach , to ciągle nie wiem czy w Wielkopolsce można polnymi ścieżkami polatać terenówką legalnie, już nie mówiąc jaką kupić ...

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob lis 14, 2015 3:54 pm

Chcesz jeździć zimą to albo opony zimowe, albo jedziesz BARDZO asekuracyjnie. Centraldyfer może niemiło zaskoczyć na zakrętach. Generalnie jakieś 80% zakrętów auto pokonują jak przednionapędówka, a raz na jakiś czas coś dzieje się inaczej i auto kręci bączka jak tylnonapędówka. Jak jest dużo miejsca i można się bezpiecznie pobawić to można takim auto na śliskim skręcać gazem i jest super. Niestety droga publiczna to nie tor do zabawy i przynajmniej ja nie zaryzykował bym jazdy na krawędzi swoich umiejętności tylko dlatego że tak jest super. Jeżeli chcesz wybrać jakieś auto TYLKO dlatego, że ma centraldyfer to bez sensu myślisz. Co nie zmienia faktu, że SS uważam za fajne rozwiązanie.
Co do Pajero III to ten samochód ma bardzo awaryjny i drogi w naprawach układ wtryskowy, tylko dlatego Ci go nie polecam.
Disko II to fajne auto, nawet ostatnio chciałem sobie kupić, niestety nie znalazłem takiego co by był w stanie zbliżonym do mojego Pajero.
Jeżeli mogę Ci coś doradzić to Pajero II, ew Terrano II, ew Grand Vitara I i odpuść sobie najtańsze.

gpls
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gpls » sob lis 14, 2015 10:10 pm

jradek pisze:Jeżeli chcesz wybrać jakieś auto TYLKO dlatego, że ma centraldyfer to bez sensu myślisz. Co nie zmienia faktu, że SS uważam za fajne rozwiązanie.
Co do Pajero III to ten samochód ma bardzo awaryjny i drogi w naprawach układ wtryskowy, tylko dlatego Ci go nie polecam.
Obecnie serwis Pajero z pomorza ma na sprzedaż właśnie Pajero III z wymienionym zbiornikiem paliwa i nową pompą. Ale niedawno strasznie mi się podobał Patrol GU, tylko nie ma tego centralnego dyfra no i jego silnik ZD30... to już nie wiem czy lepszy silnik Pajero III czy Patrola. Drogi układ układ wtryskowy kontra wybuch silnika ?

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob lis 14, 2015 10:32 pm

Patrol ma tez inne wady...
Jak daja gwarancje to moze to byc dobra propozycjia z tym Pajero.

gpls
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gpls » sob lis 14, 2015 10:52 pm

jradek pisze:Patrol ma tez inne wady...
jakie ?
jradek pisze:Jak daja gwarancje to moze to byc dobra propozycjia z tym Pajero.
nie wiem, drogo co do ceny auta jak na rocznik (2004/35tys), przebieg już 345tys, trochę mniejszy od Patrola w środku i niedzielona kanapa 3-rzędu, ale jest SuperSelect - fajna sprawa, wygodna i automat 5-biegowy ale bardzo ospały (jeździłem takim samym Pajero III próbnie, nie kupiłem), w środku bardzo głośno, nie wiem czy nie głośniej od D2
Ostatnio zmieniony ndz lis 15, 2015 7:12 pm przez gpls, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob lis 14, 2015 11:44 pm

jradek pisze:1 Nie wiem o co Ci dokladnie chodzi.
2 Chyba moge miec swoje zdanie i je napisac.
o tym, że piszesz bzdury sposobem tak autorytatywnym jakbyś miał nie wiadomo jakie doświadczenie
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jazda w terenie”