Pierwsze auto w teren

chyba wiadomo o co chodzi....

Moderator: Mroczny

Tomekx2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pierwsze auto w teren

Post autor: Tomekx2 » ndz cze 25, 2017 12:54 pm

Panie i Panowie,

Przede wszystkim chciałbym sie przywitać i prosić o porady, sugestie i podpowiedzi w zakresie wyboru auta. Przegląd fora, czytam artykuły, ogłądam filmiki, rozmawiam z innymi i chociaż zdaję sobie sprawę, że 'ile ludzi tyle opinii' to będę wdzięczny za pochyleniem się na tym wątkiem (chociaż wiem, że takich tematów przerobiliście już setki :) )

PRZEZNACZENIE/POTRZEBY:
- auto w 100% do zabawy w terenie. '100%' = wyjazd parę razy w miesiącu 'wokół komina'. Ewentualnie później jakiś rajd - bardziej light/turystyk bez presji na ściganie się, ale żeby dojechać z uśmiechem w jednym kawałku. 'Teren' - bez extremów, bez topienia - miejsca takie w które nikt normalny nie zajrzałby osobówką.
- z udogodnień: zależy mi chyba tak naprawde na wspomaganiu kierownicy. Klima, skóry czy inne - kompletnie bez znaczenia.
- wielkość/pojemność/wygląd auta: również bez znaczenia.
- silnik: bez znaczenia dla mnie, ale jestem ciekawy opinii na temat użytkowania diesla/benzyny (ew. gazu) w terenie. Spalanie - bez znaczenia. Zakładam, że 'ile wleję tyle spalę' w przeliczeniu na motogodzinę i że to po jest terenówka, żeby się pobawić, a nie zbierać zielone listki za ecodrive. :)
- zawieszenie/rama: nie mam zdania, ale chętnie dowiem się co brać pod uwagę i co przy moich potrzebach byłoby najlepiej dopasowane dla mnie.
- skrzynia biegów: również prośba o sugestie co jest odpowiedniejsze w teren: auto/manual?
- NAJWAŻNIEJSZE: chciałbym chyba zabawkę, przy której mógłbym się przekonać, czy offroad tak naprawdę to sprawa dla mnie. Nie chcę się rzucać na średniej klasy zmotę, która w innych rękach byłaby narzędziem do zdobywania pudła, a u mnie po paru tygodniach stałaby w garażu, bo stwierdziłbym, żeby miałem tylko słomiany zapał. Z największych 'zagrożeń': jestem kompletnym antytalentem w kwestiach napraw - nawet tych drobnych :( Dlatego wydaję mi się, że istotne byłoby dla mnie dostępność część, łatwość serwisowania i co za tym idzie - kasa na eksploatację. Tak jak powiedziałem - auto jeździłoby tylko w teren + ewentualnie dojazd do tychże miejsc i na początku chciałbym ostrożnie podejść do tematu, więc zakładam, że rocznie mógłbym wydać kilka K zł na to hobby.
- budżet: kilkanaście K zł. (oczywiście wołalbym wydać bliżej 10, ale jeśli rozsądnym okaże się wydatek pod 20 też wezmę to pod uwagę).

AUTA:
Moje przemyślenia:
- UAZ/TARPAN/NIVA. Wydają mi się mimo wszystko zbyt spartańskie (UAZ) albo jest zbyt mały wybór (TARPAN), albo psują się już w katalogu/znaleźć w nienadgryzionym stanie to rzadkość (NIVA). Są może jakieś plusy, które mogą być dla mnie istotne?
- PATROL - poza budżetem. Można znaleźć takie po kilka, kilknaście K zł, ale zakładam, że drugie/trzecie tyle trzeba włożyć (mam rację? :) )
- LAND ROVER - poza budżetem, obiegowa opinia - awaryjne (slusznie?).
- JEEP XJ. Spory wybór. Jak są słabe punkty? Czy decydując się na auto za 10-12K można kupić coś sensownego czy raczej co do zasady będzie to już na starcie skarbonka? Jakie są koszta eksplaatacji? Na żywych przykładach:
https://www.otomoto.pl/oferta/jeep-cher ... 3483aaac85
https://www.otomoto.pl/oferta/jeep-cher ... 3483aaac85
- OPEL FRONTERA. Czytałem bardzo skrajne opinie: od tych, że to nie jest terenówka do tych, że auto naprawdę daję radę. Zauważyłem, że można ją już nabyć za kilka K i mieć zapas gotówki na odszczurzanie. Brać to pod uwagę?
- SUZUKA VITARA/SAMURAJ. Spory wybór. Chyba grupa gdzie można wybierać najwięcej zmotanych jednostek. Co tutaj byłoby istotne? Jakie są najsłabsze punkty, najbardziej wrażliwe? Jakie są koszty utrzymania (trwałość, ilość części, serwis itp.) vs Jeep?
- INNE: IZUSU TROOPER, DAIHATSU ROCKY/FEROZA, HYUNDAI GALLOPER, MITSUBISHI PAJERO, TOYOTA LC- może coś z tej grupy okaże się czymś ciekawym?
Czy wg Was opłaca się kupić auto już zmotane i przygotowane do jazdy (mechanik, snorkel czy inne lifty) czy szukać auta jako bazę do rozbudowy?

I to by było tyle na początek :)

Awatar użytkownika
ishimo
Kontaktowanie:

Re: Pierwsze auto w teren

Post autor: ishimo » ndz cze 25, 2017 7:46 pm

Temat był walkowany setki razy na forumie. Poczytaj trochę i poszukaj.
Odpowiadając na twoje pytanie :
Samurai tani dzielny lekki, komfort na - 10
Jeep tani w zakupie drogi w eksploatacji, motaniu itp
Najlepsza odpowiedzią jest: Patrol.
4x4 SZCZECIN
Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO

Awatar użytkownika
martin09

Post autor: martin09 » ndz cze 25, 2017 8:17 pm

przeciez i tak wszyscy napisza kup co chcesz :D
Nie mam jeepa :lol: samurai :o

Tomekx2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tomekx2 » ndz cze 25, 2017 8:19 pm

ishimo pisze:
ndz cze 25, 2017 7:46 pm
Temat był walkowany setki razy na forumie. Poczytaj trochę i poszukaj.
Odpowiadając na twoje pytanie :
Samurai tani dzielny lekki, komfort na - 10
Jeep tani w zakupie drogi w eksploatacji, motaniu itp
Najlepsza odpowiedzią jest: Patrol.
Czytałem dziesiatki artykułów, niestety żaden nie odpowiedział na moje potrzeby stąd moje zapytanie na forum dyskusyjnym :)

Samurai - dla mnie 'komfort -10' paradoksalnie to plus :) To ma być auto do zmęczenia się, poobijania i pobrudzenia. Podbijam wątpliwości z 1. posta: czy budżecie załóżmy 15 K zł rozsądne jest kupowanie Patrola? Najtańsze na otomoto zaczynają się od ok. 10 K zł, ale na pierwszy rzut oka widać, że są to naprawdę zmęczone egzemplarze z przebiegiem powyżej 300 000.

Tomekx2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tomekx2 » ndz cze 25, 2017 8:22 pm

martin09 pisze:
ndz cze 25, 2017 8:17 pm
przeciez i tak wszyscy napisza kup co chcesz :D
Ale przedtem niech napiszą na co można zwrócić uwagę, żeby się nie wpakować na minę :)

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz cze 25, 2017 8:30 pm

poszukaj auto przygotowane do terenu - jakiegoś samuraia czy co tam wymyślisz. Byle małe i tanie było - dycha maks. Wsadź piątkę w to aby jakoś jeździło i zacznij jeździć. Po sezonie będziesz już wszystko wiedział.

Nie zaczynaj od auta za całość budżetu bo nie pojeździsz. Opony to 2 koła przynajmniej. Żeby sie zmiesciły to jakiś lift - 2 koła minimalnie. Ogarnięcie mechaniczne żeby do lasu dojechać - też coś będzie kosztować.

A najgłupsze co można zrobić to zacząć od wiecznego remontu..

aaa

i nie kupuj aut z mechanikami, klatkami i podobnymi bzdetami. Raz że będą to zajeżdżone trupy, dwa że taki szpej wymaga ogarniania zagadnienia, trzy że nie znasz bhp montażu, no i przedwczesny zakup wyciągarki ogranicza procesy myślowe. Zacznij od zestawu typu 2" liftu, emtek nieznacznie przewymiarowany

Tomekx2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tomekx2 » ndz cze 25, 2017 8:43 pm

Mroczny pisze:
ndz cze 25, 2017 8:30 pm
poszukaj auto przygotowane do terenu - jakiegoś samuraia czy co tam wymyślisz. Byle małe i tanie było - dycha maks. Wsadź piątkę w to aby jakoś jeździło i zacznij jeździć. Po sezonie będziesz już wszystko wiedział.

Nie zaczynaj od auta za całość budżetu bo nie pojeździsz. Opony to 2 koła przynajmniej. Żeby sie zmiesciły to jakiś lift - 2 koła minimalnie. Ogarnięcie mechaniczne żeby do lasu dojechać - też coś będzie kosztować.

A najgłupsze co można zrobić to zacząć od wiecznego remontu..

aaa

i nie kupuj aut z mechanikami, klatkami i podobnymi bzdetami. Raz że będą to zajeżdżone trupy, dwa że taki szpej wymaga ogarniania zagadnienia, trzy że nie znasz bhp montażu, no i przedwczesny zakup wyciągarki ogranicza procesy myślowe. Zacznij od zestawu typu 2" liftu, emtek nieznacznie przewymiarowany
Wg Ciebie lepiej, zeby taki samurai byl totalnie 'cywilny' czy szukać lekko zmotanej sztuki?
W jakich proporcjach rozplanować budżet: auto/naprawa mechaniczna/zmotanie? Czyli mając ok. 15 K zł - 10 K auto (65% budżetu), 4 K MT + lift 2 (25% budżetu) + 1K naprawa mechaniczna (10% budżetu).

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz cze 25, 2017 8:51 pm

toć napisałem - lekko dłubnięty za maks dychę
jakby był za 7 to też nie będzie źle, nie?

to są stare auta i cena to wyraża pobożne życzenia właściciela - i nic więcej

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » ndz cze 25, 2017 8:52 pm

W przypadku aut terenowych pełno wymiarowych, czyli większe od suzuki, radzę przygotować miekką dyszkę na pakiet.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
martin09

Post autor: martin09 » ndz cze 25, 2017 8:57 pm

Nie ma auta doskonałego a podobno pierwsze i tak to niewypał ja zaczynałem od suv-a rav -4 1 teraz mam frote +2 cale i takie tam i nie nazekam ale jak to bywa po paru wypadach a to przeswit a to zamało mocy itd wiec nie ma złotego srodka . Wiec szukam czegos innego moze te nr 3 to juz bedzie to .
Nie mam jeepa :lol: samurai :o

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz cze 25, 2017 9:05 pm

Eee
Co z Was za kumple, czemu nie chwalicie mojego Paździeżaka, przeca go sprzedaje, a połowa z Was go widziała. Jeden nawet jechał w środku i chwalił.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » ndz cze 25, 2017 9:09 pm

:o Zapomniałem... Pajero 2 to klawy wóz na pierwsze auto ! Mało pali, nie psuje się, objeżdza w terenie patrole ( dzięki małej masie)...
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz cze 25, 2017 9:15 pm

i ma duży prześwit przez brak mostu!

brać!

Awatar użytkownika
ishimo
Kontaktowanie:

Post autor: ishimo » pn cze 26, 2017 8:24 am

Mroczny pisze:
ndz cze 25, 2017 8:30 pm
poszukaj auto przygotowane do terenu - jakiegoś samuraia czy co tam wymyślisz. Byle małe i tanie było - dycha maks. Wsadź piątkę w to aby jakoś jeździło i zacznij jeździć. Po sezonie będziesz już wszystko wiedział
Dobrze gada! Polać mu!

Pamiętaj, że kasy wpakowanej w wóz nikt nie odzyska przy sprzedaży, ja ze 2 czy 3 lata temu kupiłem za 12tys samuraia gotowego na cacy napakowanego wszysktkim co było calmini, na kołach już, wsiadać i się bawić.

Na początek się nada i w cenie się mieści.
4x4 SZCZECIN
Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO

janekosa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: janekosa » pn cze 26, 2017 2:44 pm

No właśnie, bierz padżeraka, to jest fajny wóz. Możesz też zacząć od suzuki, ale to bardzo specyficzny pojazd ;)

Adamo

Post autor: Adamo » pn cze 26, 2017 2:57 pm

Mroczny pisze:
ndz cze 25, 2017 9:15 pm
i ma duży prześwit przez brak mostu!
Przez praktycznie brak ramy jeszcze większy :lol: :)21

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn cze 26, 2017 3:02 pm

Zaraz sie obraze!
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » pn cze 26, 2017 3:04 pm

Jak jesteś antytalentem w sprawie jakichkolwiek napraw, to uaza odradzam :)21
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

Awatar użytkownika
pinc6x6

Post autor: pinc6x6 » pn cze 26, 2017 6:17 pm

a ja odradzam Pinzgauera z powodu podwyżki cen owych i to dość znacznej :roll:

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » pn cze 26, 2017 6:26 pm

pinc6x6 pisze:
pn cze 26, 2017 6:17 pm
a ja odradzam Pinzgauera z powodu podwyżki cen owych i to dość znacznej :roll:
Ile teraz takie wozidło plus pakiet startowy?
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

Awatar użytkownika
pinc6x6

Post autor: pinc6x6 » pn cze 26, 2017 6:34 pm

jak sensowne to 15-20ke ale nie trzeba pakietu startowego

Tomekx2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tomekx2 » pn cze 26, 2017 8:00 pm

janekosa pisze:
pn cze 26, 2017 2:44 pm
No właśnie, bierz padżeraka, to jest fajny wóz. Możesz też zacząć od suzuki, ale to bardzo specyficzny pojazd ;)
Na czym polega specyfika Suzuki?

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn cze 26, 2017 8:06 pm

Musisz sam sie przekonać.:)21
Zbowid

janekosa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: janekosa » pn cze 26, 2017 9:50 pm

na tym, ze to terenowka zupelnie inna niz pozostale. jest mega lekka, co ma w naszyn blotnym klimacie glownie zalety, ale tez oznacza male silniki, brak mozliwosci zalozenia duzych opon (bo silnik, bo mosty).. jak myslisz o offroadzie na dluzej to kiedys pewnie sobie kupisz patrola albo lc. jak nie chcesz bolesnej przesiadki to zaczalbym od samochodu o troche podobniejszej charakterystyce :) pajero pod wzgledem kosztow jest niewiele drozszy, a to samochod bardziej w tym kierunku :)

Tomekx2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tomekx2 » pn cze 26, 2017 10:28 pm

janekosa pisze:
pn cze 26, 2017 9:50 pm
na tym, ze to terenowka zupelnie inna niz pozostale. jest mega lekka, co ma w naszyn blotnym klimacie glownie zalety, ale tez oznacza male silniki, brak mozliwosci zalozenia duzych opon (bo silnik, bo mosty).. jak myslisz o offroadzie na dluzej to kiedys pewnie sobie kupisz patrola albo lc. jak nie chcesz bolesnej przesiadki to zaczalbym od samochodu o troche podobniejszej charakterystyce :) pajero pod wzgledem kosztow jest niewiele drozszy, a to samochod bardziej w tym kierunku :)
Ok, czyli dochodzimy do wniosku, że na początek najlepsza będzie Suzuka lekko zmotana, ewentualnie Pajero (chociaż trzeba liczyc na pakiet dobre parę tysięcy). Większośc jest w benzynie - brać w ogóle pod uwagę diesla czy to kompletnie szkoda na to czasu? :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jazda w terenie”