Montaż wyciągarki

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: Montaż wyciągarki

Post autor: Kostuch » śr gru 17, 2014 11:35 pm

bert pisze: Ma marginesie, nigdy ale to nigdy nie udało się mi doprowadzić do sklejenia styków w wyciągarce, niemniej słyszałem o takich przypadkach nawet tu na forum, to i heble zakładam ale nadal są bezużyteczne na szczęście
Bo na ogół powodem jest "zacięte" sterowanie. Zwłaszcza tanie chińskie bezprzewodowe sterowniki lubią robić psikusy.

Jako hebel można wstawić w szereg pojedynczy stycznik wyciągarkowy - nie trzeba wtedy ciągnąć megakabli do kabiny.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

przem81

Post autor: przem81 » czw gru 18, 2014 12:07 am

bert pisze:
w zasięgu ręki przy obsłudze wyciągarki, nie pod maską, nie w kabinie. Równie dobrze możesz go nie mieć, jeśli nie możesz NATYCHMIAST z niego skorzystać.
...
No i @Bert wyczerpał temat.
Dostęp do hebla ma miec ten co przy wyciagarce stoi a nie kierowca siedzący w kabinie.
Z kabiny wysiądzie sie łatwo i hebel rozłączy, z łapą wkrecajacą sie w wyciagarke do kabiny sie niesiegnie.

Mam hebel, baaa nawet dwie sztuki- leża sobie w kartonie na regale w garażu. :)21
W260 2.8D 32MT/32M+S

Adamo

Post autor: Adamo » czw gru 18, 2014 9:09 am

przem81 pisze: z łapą wkrecajacą sie w wyciagarke do kabiny sie niesiegnie.
Trochę trudno mi sobie wyobrazić jak miałbym wkręcić sobie łapę w windę :roll: oczywiście zakładając, że nie jest się idiotą i stosuje się elementarne zasady użytkowania wyciągarki... :)21

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » czw gru 18, 2014 10:12 am

Adamo pisze:
Trochę trudno mi sobie wyobrazić jak miałbym wkręcić sobie łapę w windę :roll: oczywiście zakładając, że nie jest się idiotą i stosuje się elementarne zasady użytkowania wyciągarki... :)21
Byś się zdziwił, co ludzie potrafią odpi..dalać... :)21
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw gru 18, 2014 10:42 am

blublu1 pisze:
Adamo pisze:
Byś się zdziwił, co ludzie potrafią odpi..dalać... :)21
I bardzo dobrze. Będą mieli mniejsze szanse przekazać swoje geny.
Ja to bym zakazał montażu hebli, pasów, absów i innych wynalazków co zwalniają człowieka z myślenia :)21
Po jakimś czasie natura sama by załatwiła problem zbyt niskiej inteligencji...

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » czw gru 18, 2014 12:51 pm

A co powiesz na sytuacje , kiedy włącza Ci się wyciągarka (brak hebla) w garażu kiedy samochód sobie po prostu garażuje .... ? Znam taki przypadek , mało brakowało a garaż i samochód poszedł by z dymem ( wyciągarka jakaś markowa , chyba WARN albo inny SUPER WINCH )
Plecak wyprawowy

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw gru 18, 2014 1:24 pm

blublu1 pisze:A co powiesz na sytuacje , kiedy włącza Ci się wyciągarka (brak hebla) w garażu kiedy samochód sobie po prostu garażuje .... ? Znam taki przypadek , mało brakowało a garaż i samochód poszedł by z dymem ( wyciągarka jakaś markowa , chyba WARN albo inny SUPER WINCH )
Nie ma takiej opcji - mam hebel :)21
(hebel jest na akumulatorze i rozpina CAŁĄ instalację)

Podczas jazdy też nie ma opcji samoczynnego zadziałania - mam odłączane zasilanie od sterowania stycznikami (drugie zabezpiecznie)
Gdyby i to zawiodło, to każda wyciągarka ma swój dodatkowy hebel (trzecie zabezpieczenie)
A gdyby jednak ktoś na złość specjalnie ominął te trzy zabezpieczenia, to wyciągarki jeżdżą defaultowo w pozycji freespool - co najwyżej silniki by się kręciły do wydojenia akumulatora.

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » czw gru 18, 2014 2:11 pm

Kostuch pisze:
blublu1 pisze:A co powiesz na sytuacje , kiedy włącza Ci się wyciągarka (brak hebla) w garażu kiedy samochód sobie po prostu garażuje .... ? Znam taki przypadek , mało brakowało a garaż i samochód poszedł by z dymem ( wyciągarka jakaś markowa , chyba WARN albo inny SUPER WINCH )
Nie ma takiej opcji - mam hebel :)21
(hebel jest na akumulatorze i rozpina CAŁĄ instalację)

Podczas jazdy też nie ma opcji samoczynnego zadziałania - mam odłączane zasilanie od sterowania stycznikami (drugie zabezpiecznie)
Gdyby i to zawiodło, to każda wyciągarka ma swój dodatkowy hebel (trzecie zabezpieczenie)
A gdyby jednak ktoś na złość specjalnie ominął te trzy zabezpieczenia, to wyciągarki jeżdżą defaultowo w pozycji freespool - co najwyżej silniki by się kręciły do wydojenia akumulatora.
No, a jak to się ma do chęci wprowadzenia przez Ciebie zakazu używania tychże urządzeń zwanych heblami .... ?? :)21 No i oczywiście kwestia zbyt niskiej inteligencji i eliminacji genów za to odpowiedzialnych ... :)21
Plecak wyprawowy

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » czw gru 18, 2014 2:25 pm

chińczyki cierpiały na podatność odpalania windy pilotem od centralnego zamka do Fordów :)
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » czw gru 18, 2014 2:36 pm

RudeBoy pisze:
chińczyki cierpiały na podatność odpalania windy pilotem od centralnego zamka do Fordów :)
No właśnie chociażby taka podatność . A jak jest hebel , to cyk i problem znika .
Plecak wyprawowy

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw gru 18, 2014 3:32 pm

blublu1 pisze: No, a jak to się ma do chęci wprowadzenia przez Ciebie zakazu używania tychże urządzeń zwanych heblami .... ?? :)21 No i oczywiście kwestia zbyt niskiej inteligencji i eliminacji genów za to odpowiedzialnych ... :)21
Nierelewantne.
Te zabezpieczenia mają chronić sprzęt a nie operatora - napisałem jakie są zabezpieczenia, żeby auto nie poszło z dymem a nie żeby palców nie pourywało.

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » czw gru 18, 2014 4:15 pm

Kostuch pisze:
blublu1 pisze: No, a jak to się ma do chęci wprowadzenia przez Ciebie zakazu używania tychże urządzeń zwanych heblami .... ?? :)21 No i oczywiście kwestia zbyt niskiej inteligencji i eliminacji genów za to odpowiedzialnych ... :)21
Nierelewantne.
Te zabezpieczenia mają chronić sprzęt a nie operatora - napisałem jakie są zabezpieczenia, żeby auto nie poszło z dymem a nie żeby palców nie pourywało.
Nierelewantne - nie mogłeś użyć bardzie polskiego określenia ? :)21

U mnie jest hebel zainstalowany pod maska i chroni i palce i sam sprzęt ( no i sam jest zabezpieczony - nie uszkodzisz w trakcie walki w terenie i nikt niepowołany nie przełączy go np. na parkingu )- tylko trzeba pamiętać o pokrywie silnika ( ja pamiętam ) .
Plecak wyprawowy

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt sty 02, 2015 11:49 am

Mam taki problem, że muszę dorobić końcówki kabli, konektory. Czy mogę je zrobić z blachy stalowej 2mm? Bardziej mi chodzi o materiał, bo blachy mogę dać dużo, na tyle dużo, że wyjdzie ze 30mm2 przekroju.
Hebel jednak zrobię pod maską.
pozdrawiam
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt sty 02, 2015 12:12 pm

jradek pisze: Czy mogę je zrobić z blachy stalowej 2mm?
Możesz nawet ze sklejki 8mm :)21
Końcówki i konektory się kupuje na niewielki pieniądz.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt sty 02, 2015 12:40 pm

Kostuch pisze:
jradek pisze: Czy mogę je zrobić z blachy stalowej 2mm?
Możesz nawet ze sklejki 8mm :)21
Końcówki i konektory się kupuje na niewielki pieniądz.
to nie może być...
takie proste
o czym wtedy pisać

a do @jradka

pierwszy lepszy sklep zaopatrzenia elektryków ;)
znajdziesz jakie chcesz przekroje, jakie chcesz otwory, jakie chcesz metody (lutowanie, zagniatanie, sklepywanie młotkiem na czymś twardym itd itd
nawet kabel lepszy kupisz niż ten co chińczyki dają w zestawach, szczególnie jeżeli chcesz go poprowadzić inaczej niż po najkrótszej albo nie masz ochoty montować skrzynki przekaźnikowej na wyciągarce bo wbrew reklamie wiodącego sprzedawcy ona, ta puszka wcale hermetyczna nie jest i trzeba z nią uciec gdzieś wyżej.
Idź sprawdź a zobaczysz nowy świat i nowe perspektyw w materii lokalizacji puszek, podłączania kabelków. Kup sobie od razu dwa przełączniczki. Jeden włącz wyłącz drugi styk/zero/styk do tego jakąś małą diodową kontrolkę i zrób sobie sterowanie z kabiny. Jak czasu i środków stanie to warto od razu od włącznika pociągnąć kabelek nad wyciągarkę i tam na końcu tego kabelka zamontować małą fikuśną lampkę która będzie oświetlała wyciągarkę (bęben). Cenna to "przypadłość" zmrokiem lub w nocy (jak kto nie boi się jazdy w ciemnościach, może być przydatne)
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Adamo

Post autor: Adamo » pt sty 02, 2015 1:42 pm

bert pisze:Jak czasu i środków stanie to warto od razu od włącznika pociągnąć kabelek nad wyciągarkę i tam na końcu tego kabelka zamontować małą fikuśną lampkę która będzie oświetlała wyciągarkę (bęben). Cenna to "przypadłość" zmrokiem lub w nocy (jak kto nie boi się jazdy w ciemnościach, może być przydatne)
Jeszcze fajnym patentem jest kupno termometru z czujnikiem zewnętrznym i przyklejenie tego czujnika do obudowy windy. Siedząc w aucie mamy dokładny pomiar temp. windy bez biegania i macania czy się nie przegrzewa :)21
Pełnym wypasem jest kamerka, która pokazuje jak się układa lina :)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt sty 02, 2015 2:00 pm

pełnym wypasem jest lina bezprzewodowa :)21

Adamo

Post autor: Adamo » pt sty 02, 2015 2:12 pm

Zibi pisze:pełnym wypasem jest lina bezprzewodowa :)21
Elektromagnes i duży metalowy hak :)21

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » pt sty 02, 2015 2:18 pm

Zibi pisze:pełnym wypasem jest lina bezprzewodowa :)21
hmmm.. nie wiem mnie ta technologia nie przekonuję.
Kilka razy opcja bezprzewodowej liny włączyła mi się sama i zawsze był to kłopot.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt sty 02, 2015 3:06 pm

Gdyby życie było takie proste jak piszesz @bert to forum nie było by aż tak potrzebne.
Winda ma kable z konektorami fi 8mm, hebel kupiłem, a co z śrubami fi 13mm (to nie pomyłka), klema dodatnia ma na aku fi 8 mm, klema ujemna ma fi 6mm. Kupiłem konektory 6 i 12 mm i kabel 25mm2.
Udało mi się to połączyć bez stali przerabiając odpowiednio konektory.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt sty 02, 2015 3:56 pm

jradek pisze:Gdyby życie było takie proste jak piszesz @bert to forum nie było by aż tak potrzebne.
Winda ma kable z konektorami fi 8mm, hebel kupiłem, a co z śrubami fi 13mm (to nie pomyłka), klema dodatnia ma na aku fi 8 mm, klema ujemna ma fi 6mm. Kupiłem konektory 6 i 12 mm i kabel 25mm2.
Udało mi się to połączyć bez stali przerabiając odpowiednio konektory.
to trzeba było patrzeć co kupujesz.
Heble są na śruby 8;10;12;14 (nie wiem jak z chińskimi może 12 trzyma normę 13, ale poradę w tej materii zapewne znajdziesz w podpisie Zibiego) ;)
końcówek masz jeszcze więcej
Cieszę się bardzo, że Ci się udało to wszystko do kupy połączyć? Działa?
No to mamy jakiś pierwszy ogólnopolski sukces ofrołdowy 2015 roku ;)

a na serio, zrób sobie lampkę do tego wincha i ciesz się sprzetem
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt sty 02, 2015 7:15 pm

Nie mogę Cię rozgryźć Bert. Czasem jesteś zupełnie OK, czasem niezbyt (eufemizm) miły. W każdym razie jest dla Ciebie nadzieja.

Z tą kontrolką to coś tam zawalczę, wydaje się to być dobrym pomysłem. Kupiłem woltomierz, ale chcę go zamontować "za stacyjką". Winda oczywiście działa, ale sprawdzałem ją bez obciążenia. Będę musiał po walce sprawdzić czy coś się nie przegrzewa. Mam jeszcze jeden mały problem. Mianowicie światła w Pajero nie są jakieś kozackie, mam dwa Wesseny dalekosiężne spięte z długimi. Zastanawiam się czy nie dało by się ich podpiąć do krótkich przez wyłącznik, ale tak, żeby działały z długimi zawsze. Ewentualnie bez krótkich ale na wyłącznik.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt sty 02, 2015 7:37 pm

jradek pisze:Nie mogę Cię rozgryźć Bert. Czasem jesteś zupełnie OK, czasem niezbyt (eufemizm) miły. W każdym razie jest dla Ciebie nadzieja.

Z tą kontrolką to coś tam zawalczę, wydaje się to być dobrym pomysłem. Kupiłem woltomierz, ale chcę go zamontować "za stacyjką". Winda oczywiście działa, ale sprawdzałem ją bez obciążenia. Będę musiał po walce sprawdzić czy coś się nie przegrzewa. Mam jeszcze jeden mały problem. Mianowicie światła w Pajero nie są jakieś kozackie, mam dwa Wesseny dalekosiężne spięte z długimi. Zastanawiam się czy nie dało by się ich podpiąć do krótkich przez wyłącznik, ale tak, żeby działały z długimi zawsze. Ewentualnie bez krótkich ale na wyłącznik.
po pierwsze szkoda zębów, nie podołasz a szuflady będziesz marnował kolejne.
po drugie zawsze jestem taki sam, to tylko odbiorcy (nawet ci sami) różnie mnie odbierają w zależności od własnych aktualnych chimerów :)21
po trzecie wreszcie jeżeli zaś miałbym polegać (przejmować się) na diagnozach typ:W każdym razie jest dla Ciebie nadzieja
to znaczyło by, że nie ma dla mnie już żadnej nadziei

po konkretne:
możesz do pierwszej kontroli MO

zamiast jednożródłowych Wesmów kup sobie wesemy do ciągnika (takie jak ursus miał) wesem robi je metalowe i plastyczane. Plastyczane fajniejsze. Tam masz homologowane i "długie" i "krótkie"... albo zmień sobie w aucie lampy na...
nowe

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt sty 02, 2015 8:39 pm

Przyszła mi do głowy złośliwa riposta, ale ponieważ od początku roku spotyka mnie samo dobro postanowiłem ugryźć się w klawiaturę.

Pomysł ze zmianą lamp (ori) dobry, ale aż tak mi to nie przeszkadza, żeby pakować w to pieniądze. Pomysł z lampami od ciągnika nietrafiony bo auto może posiadać jedną parę świateł mijania i w dodatku też wymaga pieniędzy. Zastanawiam się czy nie nakleić na środek tych Wessenów kółek z taśmy aluminiowej tak, aby dawały bardziej rozbite światło. (?) 5 minut pracy, łatwy montaż i demontaż.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt sty 02, 2015 9:14 pm

ja Ci radzę...
rób jak chcesz

a i widzisz, zapomniałbym (edyta)
ripostę złóż w banku w safesie, kiedyś wyjmiesz i dasz wnukom w prezencie :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”