Spalony hebel i aku
Moderator: Misiek Bielsko
Spalony hebel i aku
Witam
Panowie pytanie. Co mogło być powodem ze stopił mi sie hebel od wyciagarki oraz nadtopiła klema minusowa od aku. Sytuacja wyglądała tak: Przejazd przez wodę około 90 cm dość szybko, 4 metry dalej wyciąganie sie wyciągarką z kolein. Hebel został w poz. włączonej. 20 minut później rozwiniecie i zwiniecie około 10 metrów liny bez obciążenia, znów przejazd przez dość głęboką kałuże na szybkości. Auto zgaszone i po 3 minutach dym spod maski. Co się okazało hebel który był założony na plusie stopił sie oraz klema "-", słupek od aku rozpłynął się w połowie. Na minusie mialem założona klemę od ducato taką szybko demontowaną. Hebel od akumulatora i przekaźników w odległości 20 cm. Kable 35mm2. Rozumiem ze hebel zrobił zwarcie na masę (hebel przykręcony do budy), ale co mogło być powodem tego ? Miałem go założonego od roku i nie było problemów a dość często wyciagarki używałem. Wypalone styki w heblu ?
Panowie pytanie. Co mogło być powodem ze stopił mi sie hebel od wyciagarki oraz nadtopiła klema minusowa od aku. Sytuacja wyglądała tak: Przejazd przez wodę około 90 cm dość szybko, 4 metry dalej wyciąganie sie wyciągarką z kolein. Hebel został w poz. włączonej. 20 minut później rozwiniecie i zwiniecie około 10 metrów liny bez obciążenia, znów przejazd przez dość głęboką kałuże na szybkości. Auto zgaszone i po 3 minutach dym spod maski. Co się okazało hebel który był założony na plusie stopił sie oraz klema "-", słupek od aku rozpłynął się w połowie. Na minusie mialem założona klemę od ducato taką szybko demontowaną. Hebel od akumulatora i przekaźników w odległości 20 cm. Kable 35mm2. Rozumiem ze hebel zrobił zwarcie na masę (hebel przykręcony do budy), ale co mogło być powodem tego ? Miałem go założonego od roku i nie było problemów a dość często wyciagarki używałem. Wypalone styki w heblu ?
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
Re: Spalony hebel i aku
sie plus zmasował i poszło zwarcie 

TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
-
-
U nas też ostatnio się w Patrolu stopił hebel. Dokładnie to ten element nitowany na samym dole (pod plastikiem - bo robiliśmy sekcję
) puścił.
Tylko my się wyciągaliśmy długo i namiętnie z dobrego gnoju, na trzy wyciągarki.
U kumpla w Pajero, też jak po tamtej akcji robiliśmy wszyscy przegląd sprzętów, to plastik zabudowujący styki hebla też był zdeformowany - nadtopiony. Pewne za moment też puści nitowanie (te pod plastikiem).
Wszyscy mamy heble nie Chińskie a Polskie, każdy ponad 1000A.
Klemy OK.
PS: ja dołożyłem na kilka wyciągnięć termometr (przylgowy) cyfrowy i jak do tej pory najwyższa zanotowana temperatura to 41C
. Uj tam wi co się może stać to trzeba być przygotowanym - nie wiem czy nie dodać jakiegoś chłodzenia, albo systemu gaśniczego
.

Tylko my się wyciągaliśmy długo i namiętnie z dobrego gnoju, na trzy wyciągarki.
U kumpla w Pajero, też jak po tamtej akcji robiliśmy wszyscy przegląd sprzętów, to plastik zabudowujący styki hebla też był zdeformowany - nadtopiony. Pewne za moment też puści nitowanie (te pod plastikiem).
Klemy OK.
PS: ja dołożyłem na kilka wyciągnięć termometr (przylgowy) cyfrowy i jak do tej pory najwyższa zanotowana temperatura to 41C

Miałem przypadek stopienia klem i spalenia przekaźnika...wszystko wynika z niezbyt dokładnego skręcenia łączy...jeżeli jest jakakolwiek przerwa - powstaje łuk elektryczny i on powoduje stopienie klem itp. Łuk powstaje na skutek np nierównomiernego dokręcenia śruby, przekoszenia śruby i klemy lub łącza... Niestety sprawdzone organoleptycznie.
Zbowid

Ok dzieki za rady. A co w przypadku jak taki hebel sobie odizolujemy od budy (masy) auta jakąś płytką ebonitową? Co się wtedy stanie jak hebel złapie i zacznie iskrzyć czy tam nadtopi sie od zbyt długiego przeciągania w lagrze. W tym konkretnym przypadku bylo zwarcie do masy.. a co jak będzie odizolowany. Nie będzie działał czy jakaś inna sytuacja jest możliwa ?
Hebel wymieniony, wszystko sprawdzone i zonk
przy załączonym heblu zaczyna się wszystko gotować (klema minus). Jedyny plus że odizolowałem hebel od budy (masy) i nic mu się nie stało.. Przekaźnik od wyciągarki podmieniony dalej to samo.. Pozostaje wyciągarka - silnik. Co mogło się stać ? Robi zwarcie, naprawia się to, czy szukać nowego silnika ?
Wyciągarka to warn XD9000

Podlacz moze pierwsze winde na krotko i bedzie wiadomo.
chciałbym zobaczyć ten "polski" hebel. Jaki to model?Marcingalloper pisze:U nas też ostatnio się w Patrolu stopił hebel. Dokładnie to ten element nitowany na samym dole (pod plastikiem - bo robiliśmy sekcję) puścił.
Klemy OK.
PS: ja dołożyłem na kilka wyciągnięć termometr (przylgowy) cyfrowy i jak do tej pory najwyższa zanotowana temperatura to 41C. Uj tam wi co się może stać to trzeba być przygotowanym - nie wiem czy nie dodać jakiegoś chłodzenia, albo systemu gaśniczego
.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
-
-
Nie wiem dokładnie jaki model - na pudełku miałem produkt PolskiZibi pisze:chciałbym zobaczyć ten "polski" hebel. Jaki to model?Marcingalloper pisze:U nas też ostatnio się w Patrolu stopił hebel. Dokładnie to ten element nitowany na samym dole (pod plastikiem - bo robiliśmy sekcję) puścił.
Klemy OK.
PS: ja dołożyłem na kilka wyciągnięć termometr (przylgowy) cyfrowy i jak do tej pory najwyższa zanotowana temperatura to 41C. Uj tam wi co się może stać to trzeba być przygotowanym - nie wiem czy nie dodać jakiegoś chłodzenia, albo systemu gaśniczego
.

Mam też wyłącznik elektryczny masy od Kamaza

Wyciagarka rozebrana w drobny mak. Okazało się że uzwojenie stojana miało zwarcie na te płytki które które są przykręcone do obudowy/korpusu. Jedno wielkie błoto w środku. Miałem mega problem żeby te plytki oddzielić od uzwojenia stojana. Wszystko przeczyszczone i tam gdzie izolacja na stojanie była najbardziej zniszczona, zaizolowałem to szmaciana taśma izolacyjną. Skręcone na szybkości, podpięte i zadziałało. Pytanie czym to uzwojenie dobrze zaizolować. Widziałem na allegro taśmy poliestrowe. Macie jakieś pomysły ?
Coś takiego : oferta: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6122604195
Coś takiego : oferta: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6122604195
Poliester stopi się jak uzwojenie się zagrzeje.
Najlepsza by była taśma kaptonowa. Jest też spec papier do transformatorów. Taniej, ale jak masz mokro w silniku, to się "rozciapka"...
Najlepsza by była taśma kaptonowa. Jest też spec papier do transformatorów. Taniej, ale jak masz mokro w silniku, to się "rozciapka"...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Dzieki
Czyli coś takiego :
http://allegro.pl/tasma-kapton-kaptonow ... 54135.html
Trzeba ja czymś dodatkowo zabezpieczać - lakier-żywica? Czy tylko tym owinąć?
Czyli coś takiego :
Starczy owinąć.kubanos pisze:Dzieki
Czyli coś takiego :
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Dzieki wielkie