Hydrauliczny Milemarker

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
klusownik

Hydrauliczny Milemarker

Post autor: klusownik » wt sty 13, 2004 10:19 pm

Siema!
Przeszukalem cale forum w poszukiwaniu informacji na temat tej wyciagary...i nie ma niestety istotnych informacji.
Wobec tego mam do was pytanie.
Chcialbym zakupic do swojego UAZa hydraulika Milemarkera.
Widzialem recenzje tej wyciagary w Off Road 4x4.
Gdzies bylo ogloszenie ze takie wyciagary mozna zakupic w cenie okolo 3.5 tys pln.
Wiec uwazam ze marka jest OK i cena jak najbardziej tez.
Chcialbym to zamontowac w UAZie z silnikiem MB 2.4.
Mam mozliwosc umocowania na nim oryginalnej pompy wspomagania uk.kierowniczego...
I zastanawiam sie czy bedzie OK?
Wiec chcialbym sie dowiedziec czy ktos z was juz cos takiego z Milemarkerem robil?
I wogole w jakiej cenie mozna nabyc oficjalnie i nieoficjalnie te wyciagarki?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt sty 13, 2004 10:27 pm

ja mam...do pompy wspomaganie szeregowo podpiętą...działa...chłodnice oleju dodałem tylko...zwinięcie całej liny to czas na dwa browary...wymiękać nie wymięka, ale jakby sie chciało kręcic kierownicą i ciągnąć jednocześnie to zwoli lub stanie...i tyle
#noichuj

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » śr sty 14, 2004 8:23 am

Najpierw zastanowilbym sie czy etycznym jest pomagan ie komus kto sie przedstawia jako klusownik... :)3

P.s. Mam nadzieje za podzial na oficjalne i nieoficjalne nie odpowiada podzialowi na sklepowe i kradzione. :evil:
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr sty 14, 2004 8:34 am

GAZFAN pisze:Najpierw zastanowilbym sie czy etycznym jest pomagan ie komus kto sie przedstawia jako klusownik... :)3
to akurat nie jest przedmiotem tego forum...i zaprawdę powiadam ci że gdzieś mam twoje dylematy etyczne
:)21
#noichuj

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » śr sty 14, 2004 9:58 am

Zawwsze zastanawialem sie czy masz jakiekolwiek dylematy etyczne.. i jak widac masz.. a ze w takim a nie innym miejscu.. Coz bywa :)21
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » śr sty 14, 2004 10:44 am

no gaz fan ja cie prosze. :wink:

widziałem hudraulika w akcji na pomocy drogowej ale pompe do tego mieli porządną i tak im ponoć już dwie rozj,,,. 8)
ale siła bez rozumu :)2

AdAm

Post autor: AdAm » śr sty 14, 2004 11:38 am

Widzialem taka wyciagarke zmotana z lekko dlubnieta pompa od wspomagania chyba z mazdy. Pompa zasila TYLKO wyciagarke. Ciagnac ciagnie, ale cierpliwym rzeczywiscie trza byc. Koszt takiej pompy ok 200 zl. Z tego co rozmawialem z wlascicielem to mowil ze rozebral pompe, pomierzyl tloczek i wyliczyl jaki taka pompa przy jakich obrotach ma przeplyw. Wyszlo wystarczajaco wiec zalozyl. Wywalil tylko jakis tam zaworek zmniejszajacy przeplyw z wzrostem obrotow i tyle.

Awatar użytkownika
klusownik

Post autor: klusownik » śr sty 14, 2004 5:15 pm

Hej...
Troche to dziwne, ze niektorym nie podoba sie moj nick...
Nie ma przeciez w nim nic zlego.
Ale do rzeczy...
Co do kwestii wyciagarek z cenami oficjalnymi i nieoficjalnymi ...
Chodzi mi o ceny za urzadzenie w jakiejs oficjalnej firmie handlujacej ta marka..
a nieoficjalne , czyli import prywatny z pominieciem calej biurokracji.
Kradzionej nikomu nie polecam, bo przewaznie w "srodowisku" szybko rozchodza sie wiesci...
Ale nie wiem dlaczego kolega akurat mi to zasugerowal?
Przykra sprawa, ale trudno, od tego mamy demokracje.
Jeszcze jedna sprawa techniczna:
W moim UAZie nie ma wspomagania uk kierowniczego, czyli pompa (oryginalna MB) sluzyla by wylacznie do napedu Milemarkera, wobec tego zastanawiam sie nad zalaczaniem jej napedu za pomoca sprzegla klowego.
Chodzi mi o to by niepotrzebnie sie nie krecila skoro wyciagarki uzywam tylko czasami.
Co wy na ten temat myslicie?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » śr sty 14, 2004 5:21 pm

jeśli chodzi o twój nick to pytanie jesteś ten od

klusków

czy kłusowania?

jak od makaronu to :)2

jak od kłusowania to :)3
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
klusownik

Post autor: klusownik » śr sty 14, 2004 7:10 pm

Hej...
Nie zrozumcie mnie zle....
Udzielam sie na wielu forach w sieci pod tym samym loginem...
Jeszcze nikt nie mial zadnych uwag co do niego...
Ponadto wydaje mi sie ze to forum chyba jest bardziej towazyskie niz techniczne....
Tak wypada porowanie z innymi forami tematycznymi...
Nie wiem czy to dobrze czy zle ale wierzcie mi ze przegladnalem 95% tresci na tym forum i niestety 70% tresci to zwykle zamulanie...
Nie chcialbym was oceniac, bo nie taka jest tu moja rola ale po prostu wolal bym sie skupic bardziej na zagadnieniach technicznych niz sprawach "pobocznych"
Osobiscie moge wam doradzic w bardzo wielu sprawach dotyczacych przerobek terenowek i sam tez chcialbym sie od was dowiedziec konktretnych rzeczy...
Wiec wybaczcie ze nie bede zajmowal sie sprawami niezwiazanymi z Off road-em...
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
krzyś

Post autor: krzyś » śr sty 14, 2004 7:44 pm

a co mają kluski do kłusowania ??????? :o
Range Rover Classic Pickup/discovery 3,9
NIE pisać mi PW, mail w profilu.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr sty 14, 2004 7:59 pm

krisi ja cie prosze... nie pij wiecej :)21

tieri

Post autor: tieri » śr sty 14, 2004 10:18 pm

klusownik pisze:Hej...
W moim UAZie nie ma wspomagania uk kierowniczego, czyli pompa (oryginalna MB) sluzyla by wylacznie do napedu Milemarkera, wobec tego zastanawiam sie nad zalaczaniem jej napedu za pomoca sprzegla klowego.
Chodzi mi o to by niepotrzebnie sie nie krecila skoro wyciagarki uzywam tylko czasami.
Co wy na ten temat myslicie?
Pozdrawiam.
no ja jakos tego sprzegla klowego nie widze w tym miejscu, trzeba by przerobic oske na pompie, specjalne kolko pasowe dorobic i caly mechanizm ktory to bedzie wlanczal
ja bym raczej uzyl sprzegla ktore jest uzywane do wlanczania kompresorow od klimy. sa stosowane z powodzeniem i sprawdzone, bedziesz mial mozliwosc latwego zalonczenia tego sprzegla z kabiny a cenowo to wyjdzie podobnie co zabawa z dorabianiem czego innego, uzywany sprawny kompresor kosztuje w okolicach 500zl a padniety to moze nawet za darmo gdzies zalatwisz
pozdrawiam
michal
u 404

tieri

Post autor: tieri » śr sty 14, 2004 10:19 pm

a tak pozatym to nie lepiej zalozyc ci wyciagarke ze stara ??
pozdrawiam
michal
u 404

Awatar użytkownika
ZBYCHU
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ZBYCHU » śr sty 14, 2004 10:50 pm

Kolego taka wyciągarka na wiosnę kosztowała 3600.00 netto + 1000.00 zestaw montażowy. Do napędu jednak musi być osobna pompa o dużym wydatku i z pousuwanymi kryzami. Podobno zamiast amerykańskich elektrozaworów lepiej zastosować polskie mają większy prześwit i automatycznie mniej tłumią przepływ oleju. Jest to wyciągarka dla cierpliwych ale nie boi się wody i jest silna i nie obciąża elektryki

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr sty 14, 2004 11:54 pm

z rajchu mozna sciagnac posthamerowe hydrauliki z rezerw likwidowanych jednostek - najczesciej now .. uciag 6 ton czy jakos tak.

SA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: SA » sob sty 24, 2004 9:44 pm

Ciekawy jestem kim jest Cesła& Jarząbek bo tak wiele ma do powiedzenia( chyba jest rekordzistą na tym forum) i zastanawiam się kiedy jeżdzi w terenie i skąd ma tyle wiedzy na wszelakie tematy off-roadowe, skoro całe dnie poświęca na forum. Nie neguję jego wypowiedzi tylko zastanawiam się nad sprawą. Wracając do tematu hydraulicznych wyciągarek to chciałbym powiedzieć, że cały problem polega na: użyciu odpowiednie pompy hydraulicznej, zaworu zwrotnego oferowanego przez producenta a nieużywanego bodaj przez żadnego posiadacza wyciągarki hydraulicznej a także np. zbiornika płynu przypuśćmy 30 litrów i chłodnicy płynu. To bardzo ważne tematy, które wpływają na skuteczność pracy hydraulicznej wyciągarki. Poza tym pozostaje kwestia samego płynu, który dla uzyskania właściwej skuteczności powinien być także odpowiedni. Mille Marker podaje najbliższego dostawcę odpowiedniego płynu we Włoszech. Temet krótko mówiąc nie został do końca rozpatrzony przez tych, którzy w Polsce używają hydraulików. Ale może niebawem to się zmieni? Nie wiem. Na razie czekamy na efekty naszych dociekań w tym temacie i nic więcej nie powiem. Pozdrawiam.

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » sob sty 24, 2004 9:48 pm

SA pisze:Ciekawy jestem kim jest Cesła& Jarząbek bo tak wiele ma do powiedzenia( chyba jest rekordzistą na tym forum) i zastanawiam się kiedy jeżdzi w terenie i skąd ma tyle wiedzy na wszelakie tematy off-roadowe, skoro całe dnie poświęca na forum. Nie neguję jego wypowiedzi tylko zastanawiam się nad sprawą. Wracając do tematu hydraulicznych wyciągarek to chciałbym powiedzieć, że cały problem polega na: użyciu odpowiednie pompy hydraulicznej, zaworu zwrotnego oferowanego przez producenta a nieużywanego bodaj przez żadnego posiadacza wyciągarki hydraulicznej a także np. zbiornika płynu przypuśćmy 30 litrów i chłodnicy płynu. To bardzo ważne tematy, które wpływają na skuteczność pracy hydraulicznej wyciągarki. Poza tym pozostaje kwestia samego płynu, który dla uzyskania właściwej skuteczności powinien być także odpowiedni. Mille Marker podaje najbliższego dostawcę odpowiedniego płynu we Włoszech. Temet krótko mówiąc nie został do końca rozpatrzony przez tych, którzy w Polsce używają hydraulików. Ale może niebawem to się zmieni? Nie wiem. Na razie czekamy na efekty naszych dociekań w tym temacie i nic więcej nie powiem. Pozdrawiam.
czesław to prowokatorrrrrrrrrrrrrrrrrr :)21
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...

Awatar użytkownika
jogibabuu

Post autor: jogibabuu » sob sty 24, 2004 11:21 pm

SA pisze:Ciekawy jestem kim jest Cesła& Jarząbek
czeslaw jest mataczaca hiena w swiecie wrtualnym, choc niektrorzy twierdza ze taki ktos istnieje i niektorzy podobno go widzieli :)21

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz sty 25, 2004 6:32 pm

SA pisze:Ciekawy jestem kim jest Cesła& Jarząbek .
w chwili w której sie tego dowiesz zrobi ci sie bardzo głupio :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz sty 25, 2004 6:33 pm

jogibabuu pisze:
czeslaw jest mataczaca hiena w swiecie wrtualnym, choc niektrorzy twierdza ze taki ktos istnieje i niektorzy podobno go widzieli :)21
a niektórzy nawet mają mu wpłacić zaliczke...
#noichuj

Awatar użytkownika
krzyś

Post autor: krzyś » ndz sty 25, 2004 6:35 pm

to musi jakiś na umyśle nie tęgo ........

Range Rover Classic Pickup/discovery 3,9
NIE pisać mi PW, mail w profilu.

Awatar użytkownika
jogibabuu

Post autor: jogibabuu » ndz sty 25, 2004 8:25 pm

czesław&jarząbek pisze:
jogibabuu pisze:
nie bede reagowal na zaczepki takiego indywiduum jak ty :)21

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz sty 25, 2004 8:28 pm

jogibabuu pisze:
czesław&jarząbek pisze:
jogibabuu pisze: czeslaw jest mataczaca hiena w swiecie wrtualnym, choc niektrorzy twierdza ze taki ktos istnieje i niektorzy podobno go widzieli :)21
nie bede reagowal na zaczepki takiego indywiduum jak ty :)21
nie bede sprowadzał bez zaliczki części dla mataczących klientów z grupy wysokiego ryzyka :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
jogibabuu

Post autor: jogibabuu » ndz sty 25, 2004 8:35 pm

czy ty moze pracujesz w rtv euro agd?

bo zamowilem lodowke i tam tez cos o zaliczke skamleli? :)21

bo mam wrazenei ze juz gdzies cie spotkalem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”