przedluzanie kabli w elektryku
Moderator: Misiek Bielsko
przedluzanie kabli w elektryku
zakładam winde
przekaznik poszedl pod maske a teraz trzeba zmotac kable (przedlozyc 2-krotnie)
mam kabel przemyslowy miedzialny TF KABLE 4 BBJ HO7V-K 25 450/750 V CE
NADA SIE ?
wyglada chudziej od orginałoów ale wyglada na profesjonalny nie na chinski
ma ciensza izolacje bo druty miedzialne w srodku podobna ilosc
przekaznik poszedl pod maske a teraz trzeba zmotac kable (przedlozyc 2-krotnie)
mam kabel przemyslowy miedzialny TF KABLE 4 BBJ HO7V-K 25 450/750 V CE
NADA SIE ?
wyglada chudziej od orginałoów ale wyglada na profesjonalny nie na chinski
ma ciensza izolacje bo druty miedzialne w srodku podobna ilosc
Re: przedluzanie kabli w elektryku
maly ten przekroj.
35mm2 minumum, co zreszta przy maksymalnym pradzie i tak daje znaczny spadek napiecia juz nawet na takiej dlugosci...
35mm2 minumum, co zreszta przy maksymalnym pradzie i tak daje znaczny spadek napiecia juz nawet na takiej dlugosci...
Mistrzow uprasza sie o spokoj
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Jedz do hurtowni i wez najlepiej 70mm2 - to moim zdaniem minimum. Tak naprawde powinno byc 120 przy pradach o tym natezeniu, ale upchnac taki bat gdziekolwiek graniczy z cudem 

dobra szyderco,
kiedys tam liczylem i wyszlo ze optymalnie bylo by 50 ale ze to kawal kabla zostalo na 35.
pozniej robilem pomiary i wyszlo ze w skrajnych przypadkach - jakies 350A, spadek wyszedl 0,6 V, wiec sporo czyli rydzykownie....
kiedys tam liczylem i wyszlo ze optymalnie bylo by 50 ale ze to kawal kabla zostalo na 35.
pozniej robilem pomiary i wyszlo ze w skrajnych przypadkach - jakies 350A, spadek wyszedl 0,6 V, wiec sporo czyli rydzykownie....
http://voltas001.webpark.pl/amperaz.html
Patrzac nato to powinin byc Kabel 150 mm 2 z tym ze tu sa natezenia Stałe podawane a nie chwilowe, rozmawialem teraz ze znajomym i mowi ze to duza roznica
bo taki 25 mm2 oile jest dobry jakosciowo to sale spokojnie 150-200 A a chwilowe do 700- 800A
Biorac pod uwage ze alterantor wiekszy Juz da tylko 90 A a akumulator to jakis tam 77 Ah
mysle ze chyba predzej akus sie stopi niz te kable Ale ja sie nieznam to tylko moje rozomowanie
autko to Vitara a winda escepe 10 000
akumulator centra futura 77Ah
Patrzac nato to powinin byc Kabel 150 mm 2 z tym ze tu sa natezenia Stałe podawane a nie chwilowe, rozmawialem teraz ze znajomym i mowi ze to duza roznica
bo taki 25 mm2 oile jest dobry jakosciowo to sale spokojnie 150-200 A a chwilowe do 700- 800A
Biorac pod uwage ze alterantor wiekszy Juz da tylko 90 A a akumulator to jakis tam 77 Ah
mysle ze chyba predzej akus sie stopi niz te kable Ale ja sie nieznam to tylko moje rozomowanie

autko to Vitara a winda escepe 10 000
akumulator centra futura 77Ah
a tak pozatym jak w witarze upchac 4+2 kable 70mm2 przecie to zwiekszy diametralnie wage Vitary
Zart

Zart
25 to za mało, ale 35 już da radę. fakt, będzie się grzał ale nie na tyle by spłynęła izolacja 

- miastek
-
- Kontaktowanie:
Nie wiem co ma sie grzac.
Ja mam 35mm2 i sie nie grzeje.
Ja mam 35mm2 i sie nie grzeje.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Największe spadki napięcia na zarabianych końcówkach są. Trzeba je dokładnie zrobić.
50mm2 kable spawalnicze wystarczą w zupełności.
A ty miastek nie mądrkuj
bo nie ciągnąłeś jeszcze się przez porządny lagier z patrolem przyczepionym na plecy taśmą to nie wiesz co tam się może dziać z twoim elektrykiem składakiem.
A ty miastek nie mądrkuj

YJ 92, 33''
Czy to jakieś "alibi" do mła szujoJasiu pisze:Największe spadki napięcia na zarabianych końcówkach są. Trzeba je dokładnie zrobić.
A ty miastek nie mądrkujbo nie ciągnąłeś jeszcze się przez porządny lagier z patrolem przyczepionym na plecy taśmą to nie wiesz co tam się może dziać z twoim elektrykiem składakiem.

- miastek
-
- Kontaktowanie:
I tu sie Jasiu mylisz, bo przez własną głupotę utopiłem patrola po klamki i jeszcze myslałem ze uda mi sie go przeciągnąć przez jakies 40m.Jasiu pisze: A ty miastek nie mądrkujbo nie ciągnąłeś jeszcze się przez porządny lagier z patrolem przyczepionym na plecy taśmą to nie wiesz co tam się może dziać z twoim elektrykiem składakiem.
W połowie okazało sie ze musialem go zawrócic i cała akcja trwała 2,5 godz. prad w aku sie konczyl silnik w wyciagarce zrobil sie cieply a gorące faktycznie były koncówki kabli wiec pewnie tam sa najwieksze spadki. Izolacja z kabli nie popłynęła.
A jesli ktos chce miec przekazniki pod maska to przeciaganie kabli 50mm2 nie jest proste.
patrol po klamki a silnik wyciagarki na wierzchu? 

- miastek
-
- Kontaktowanie:
Akurat mam grzechotnika i silnik jest prawie na wysokosci klamektybero pisze:patrol po klamki a silnik wyciagarki na wierzchu?

To nie chodzi o to ze izolacja poplynie. Przewod o mniejszym przekroju ma wieksze spadki napiecia I wyciagarka pod wiekszym obciazeniem pracuje na nizszym napieciu a przez to zmniejsza sie jej moc.miastek pisze: prad w aku sie konczyl silnik w wyciagarce zrobil sie cieply a gorące faktycznie były koncówki kabli wiec pewnie tam sa najwieksze spadki. Izolacja z kabli nie popłynęła.
A jesli ktos chce miec przekazniki pod maska to przeciaganie kabli 50mm2 nie jest proste.
YJ 92, 33''
Zadne tam alibi tylko zwykle qui pro quo.Piotrek M pisze:Czy to jakieś "alibi" do mła szujoJasiu pisze:Największe spadki napięcia na zarabianych końcówkach są. Trzeba je dokładnie zrobić.
A ty miastek nie mądrkujbo nie ciągnąłeś jeszcze się przez porządny lagier z patrolem przyczepionym na plecy taśmą to nie wiesz co tam się może dziać z twoim elektrykiem składakiem.
![]()

YJ 92, 33''
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Moja stracila ostatnio moc przez hebelJasiu pisze:To nie chodzi o to ze izolacja poplynie. Przewod o mniejszym przekroju ma wieksze spadki napiecia I wyciagarka pod wiekszym obciazeniem pracuje na nizszym napieciu a przez to zmniejsza sie jej moc.miastek pisze: prad w aku sie konczyl silnik w wyciagarce zrobil sie cieply a gorące faktycznie były koncówki kabli wiec pewnie tam sa najwieksze spadki. Izolacja z kabli nie popłynęła.

I miallem przez to spore klopoty