XTR 12000 problem ze sprzęgiełkiem "zwalniającym" bęben
Moderator: Misiek Bielsko
XTR 12000 problem ze sprzęgiełkiem "zwalniającym" bęben
Mam XTRa ze sprzęgiełkiem z podnoszoną dźwigienką (nie przekręcany)
Problem polega na tym że po podniesieniu dźwigni, czyli po teoretycznym "zluzowaniu" bębna coś się blokuje. Jak się szarpnie (np drugim autem) to bardzo ale to bardzo ciężko ale lina się rozwija.
Rozebrałem wczoraj przekładnię (cała nasmarowana, przekładnie planetarne również, brak wody i zanieczyszczeń) ale nie mogę dobrać się do mechanizmu samego sprzęgiełka.
Moje pytanie to:
1. czy pierwsza bieżnia zębata patrząc od strony bębna (pierwsza z trzech) powinna być ruchoma i czy da się ją wyjąć? (jak ja wyjmę to dodatkowo przesmaruję mechanizm sprzęgiełka bo ciężko chodzi)
2. jeżeli idę w złym kierunku to gdzie jeszcze szukać przyczyny takiego stanu rzeczy? Wszystkie przekładnie planetarne chodzą lekko i nie mają luzów.
Max
Problem polega na tym że po podniesieniu dźwigni, czyli po teoretycznym "zluzowaniu" bębna coś się blokuje. Jak się szarpnie (np drugim autem) to bardzo ale to bardzo ciężko ale lina się rozwija.
Rozebrałem wczoraj przekładnię (cała nasmarowana, przekładnie planetarne również, brak wody i zanieczyszczeń) ale nie mogę dobrać się do mechanizmu samego sprzęgiełka.
Moje pytanie to:
1. czy pierwsza bieżnia zębata patrząc od strony bębna (pierwsza z trzech) powinna być ruchoma i czy da się ją wyjąć? (jak ja wyjmę to dodatkowo przesmaruję mechanizm sprzęgiełka bo ciężko chodzi)
2. jeżeli idę w złym kierunku to gdzie jeszcze szukać przyczyny takiego stanu rzeczy? Wszystkie przekładnie planetarne chodzą lekko i nie mają luzów.
Max
Patrol Y61 GU4 Long
Patrol Y61 Long
Patrol Y60 Long
Patrol 260 Long
Patrol Y61 Long
Patrol Y60 Long
Patrol 260 Long

Re: XTR 12000 problem ze sprzęgiełkiem "zwalniającym" bęben
może hamulec trzyma ?
Zaraz pewnie odezwie się Zibi to coś podpowie
Zaraz pewnie odezwie się Zibi to coś podpowie

no właśnie mi również właśnie przyszło to do głowy. Muszę to jakoś sprawdzić
Patrol Y61 GU4 Long
Patrol Y61 Long
Patrol Y60 Long
Patrol 260 Long
Patrol Y61 Long
Patrol Y60 Long
Patrol 260 Long

Po pierwsze nie rozumiem zachowania - "jak się szarpie drugim autem". To jakaś nowa metoda rozwalania sprzetu?
Skoro masz rozłożoną wyciągarkę to wystarczy przecież włożyć bęben do przekłądni i przekręcić - bez zakładania silnika. Jeśli chodzi to trzeba szukać przyczyny w hamulcu. Zdejmujesz seger i w ciągu minuty masz diagnozę.
Skoro masz rozłożoną wyciągarkę to wystarczy przecież włożyć bęben do przekłądni i przekręcić - bez zakładania silnika. Jeśli chodzi to trzeba szukać przyczyny w hamulcu. Zdejmujesz seger i w ciągu minuty masz diagnozę.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
wiem, wiem, to była jedyna głupia akcja jaką zrobiłem, ale miałem podbramkową sytuację, za granicą ... i musiałem się pozbyć liny z bębna.Zibi pisze:Po pierwsze nie rozumiem zachowania - "jak się szarpie drugim autem". To jakaś nowa metoda rozwalania sprzetu?.
Masz rację muszę zdjąc silnik...
Patrol Y61 GU4 Long
Patrol Y61 Long
Patrol Y60 Long
Patrol 260 Long
Patrol Y61 Long
Patrol Y60 Long
Patrol 260 Long

u mnie jest to samo, wlaśnie rozebrałem wyciągarkę od strony hamulca bo pomimo podnoszenia dźwigienki line można rozwijać tylko wyciągarką ręcznie nie... zdjąłem seger wyjąłem zębatkę i jest zabrudzona kupa błota wymieszana ze smarem czuć jakby betonem
...i teraz to wszystko czyszczę i jaki smar mam tam zastosować i jaką ilość? może być do przegubów albo łt?

GR Y60 2.8 '95, IC , ExtremeTrekker II ...
wyczyszczone i wszystko działa, nawet zbytniego syfu nie było w środku po prawie dwóch latach taplania.... 

GR Y60 2.8 '95, IC , ExtremeTrekker II ...