Co to za wajcha?
Moderator: Mroczny
Co to za wajcha?
Na zdjeciu nr 4 w tej aukcji:
http://allegro.pl/item1039225871_4runne ... nzyna.html
...widac jakis wichajster ponizej stacyjki, czesciowo zasloniety dzwignia zmiany biegow - co to jest, blokada dyfra, reduktor?
http://allegro.pl/item1039225871_4runne ... nzyna.html
...widac jakis wichajster ponizej stacyjki, czesciowo zasloniety dzwignia zmiany biegow - co to jest, blokada dyfra, reduktor?
Maciek
-
- jestem tu nowy...
Re: Co to za wajcha?
wydaje mi się że może to być dźwignia od hamulca ręcznego... widziałem taki patent w nowych Fordach Rangerach... ot taki amerykański bajer....
nieludzki/bartek
nie bić... jestem nowy...
nie bić... jestem nowy...
- Damian
-
- Kontaktowanie:
ręczny gaz o ile pamiętam
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
chyba hamulec postojowy, miałem takie cuś w fordzie.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
- Damian
-
- Kontaktowanie:
nie, to ręczny gaz, spuścizna po hiluksiePiRoman pisze:chyba hamulec postojowy, miałem takie cuś w fordzie.
bankowo
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- CARLO
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Hamulec ręczny
...Mam taki sam w Hilku- wersja kanadyjska

Tam gdzie kończy się droga zaczyna się zabawa!!
-
-
Pewno że hamulec ręczny ...
Ten wynalazek był stosowany w hilach do '04. Ale jest to typowa "przypadłość" bryk robionych pod kątem rynku amerykańskiego, widziałem taką konstrukcję ręcznego jeszcze w innych pickupach rodem z Japonii - Isuzu d/c i którymś jeszcze, ale mi uleciało.
"ssanie", czyli dźwiginka podnosząca delikatnie pedał gazu jest po drugiej stronie kierownicy (mniej więcej na tej samej wysokości, co ręczny), ale jest dużo mniejsza, w zasadzie takie pokrętło. I występuje tylko w dieslach.
Ten hamulec jest tam gdzie jest, bo kabina hila/4R jest bardzo wąska, i między fotelami miejsca jest może z 15 cm, które wykorzystano (w 4R) na tylną nagrzewnicę i jej wiatrak.

Ten wynalazek był stosowany w hilach do '04. Ale jest to typowa "przypadłość" bryk robionych pod kątem rynku amerykańskiego, widziałem taką konstrukcję ręcznego jeszcze w innych pickupach rodem z Japonii - Isuzu d/c i którymś jeszcze, ale mi uleciało.
"ssanie", czyli dźwiginka podnosząca delikatnie pedał gazu jest po drugiej stronie kierownicy (mniej więcej na tej samej wysokości, co ręczny), ale jest dużo mniejsza, w zasadzie takie pokrętło. I występuje tylko w dieslach.
Ten hamulec jest tam gdzie jest, bo kabina hila/4R jest bardzo wąska, i między fotelami miejsca jest może z 15 cm, które wykorzystano (w 4R) na tylną nagrzewnicę i jej wiatrak.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Toszto ręczny super hiper bajer w hilach i 4runnerach 

BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5
ręczny
w starym l200 też taki był.
W ręku został nie raz jak się go nieodpowiednio chciało zwolnić
w starym l200 też taki był.
W ręku został nie raz jak się go nieodpowiednio chciało zwolnić

zapewne chodziło Ci o poczciwą Syrenerokfor32 pisze:

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
-
-
Syrenki nie bywały "made in Japan", profanie

czekaj czekaj kiedyś był Gość z Wąsami co mówił że 2 Japonia jesteśmyrokfor32 pisze:Syrenki nie bywały "made in Japan", profanie![]()

-
-
Tja. a potem następny mówił, że drugą Irlandią ...
Ale w czasach, kiedy ostatnie Syrenki z taśmy zjeżdżały to myśmy byli prowincja ZSSR ...
Ten system ręcznego hamulca jest niezbyt praktyczny przy manualnych skrzyniach, np. ruszanie pod górkę z jego użyciem jest dosyć problematyczne.

Ale w czasach, kiedy ostatnie Syrenki z taśmy zjeżdżały to myśmy byli prowincja ZSSR ...

Ten system ręcznego hamulca jest niezbyt praktyczny przy manualnych skrzyniach, np. ruszanie pod górkę z jego użyciem jest dosyć problematyczne.
Na jakiej podstawie Waść tak twierdzisz?rokfor32 pisze:
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
nie widzę różnicy, czy zwalniam ręczny pod kierą czy obok fotela, kwestia przyzwyczajenia
-
-
PiRoman pisze:Na jakiej podstawie Waść tak twierdzisz?rokfor32 pisze:
Bo mam, a przez tą upierdliwość prawie nie używam ...

To nie działa całkiem tak samo, jak klasyczny ręczny z wajchą w podłodze. A biega o system blokowania.
Przy dźwigni w podłodze jak się wciście przycisk odblokowujący i go przytrzyma, to hamulec ręczny jest wyczuwalny - znaczy jak auto zaczyna się cofać, to przytrzymasz mocniej, ale blokada się nie zapina.
Przy tej dźwigni pod kierownicą blokada zapina się samoczynnie za każdym razem, jak się wajchę ciągnie. A żeby ją zluzować, to wajchę trzeba pociągnąć jeszcze mocniej, i przekręcić. Przy próbie dohamowania, jak się auto zaczyna staczać do tyłu, a jeszcze się nie rusza, hamulec znowu się blokuje, i tak w kółko.
Jak pisałem, mam ten wynalazek, i przy ruszaniu pod górę wolę auto przytrzymać sprzęgłem niż tym hamulcem.
A o próba bawienia się w drift to już totalna porażka ...

A masz waść guziczek na tej dźwigni? Nie trzeba nic ciągnąć tylko nacisnąć i przekręcićrokfor32 pisze: Przy tej dźwigni pod kierownicą blokada zapina się samoczynnie za każdym razem, jak się wajchę ciągnie. A żeby ją zluzować, to wajchę trzeba pociągnąć jeszcze mocniej, i przekręcić. Przy próbie dohamowania, jak się auto zaczyna staczać do tyłu, a jeszcze się nie rusza, hamulec znowu się blokuje, i tak w kółko.

same starocie
jaki guziczek 
ta klama działa dokładnie tak jak Rokfor pisze, pierwszej generacji 4R też takie są..
ręczny gaz był chyba po lewej stronie kolumny kierowniczej (tak, żeby z okna szło nim operować)

ta klama działa dokładnie tak jak Rokfor pisze, pierwszej generacji 4R też takie są..
ręczny gaz był chyba po lewej stronie kolumny kierowniczej (tak, żeby z okna szło nim operować)
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Też to miałem w Toyocie 4 R. Nie zdaje egzaminu i zawsze mnie to denerwowało i prawie w cale tego nie używałem chociaż nieraz aż się prosiło.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
a tam.. są bardziej wkurzające rzeczy w 4r
do tej wajchy trzeba przywyknąć - nie mówię - jest to na początku irytujące (szczególnie jak ktoś pierwszy raz takie coś widzi:) )

no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
Na rękojeści, uruchamiany zwykle palcem wskazującym. Bez wciśnięcia guzika można sobie ciągnąć i kręcić do woliDragunov pisze:jaki guziczek

same starocie
hil 97 jeszcze w starej budzie, nawet na dźwigni napisane "press button & turn", tak samo jak w tym 4R z linka
same starocie
-
-
Stare miały "pull and turn". I wierz mi, uperdliwe to w działniu jest. Pewnie temu w młodszych modelach ten przycisk jest ... 

dokladnie jest jak Rokfor pisze, w calej rozciaglosci
hamulec to padalec, zadziwia niewiasty do tego sie przydaje.
gaz reczny po lewej u mnie opisany -Trothll. robi na sssanie w zimie.
hamulec to padalec, zadziwia niewiasty do tego sie przydaje.
gaz reczny po lewej u mnie opisany -Trothll. robi na sssanie w zimie.