Intercooler do 1HD-FTE HDJ80
Moderator: Mroczny
Intercooler do 1HD-FTE HDJ80
Czy ktoś motał coś z intercoolerem do takiego silnika? Zima idzie i sobie dumam...Może ktoś już przerabiał temat? HDJ80 - 24V.
Zbowid

Re: Intercooler do 1HD-FTE HDJ80
Doładowanie będziesz zwiększał ?
EDIT: A w 80tce z tym motorem to w ogóle on jest ?
EDIT: A w 80tce z tym motorem to w ogóle on jest ?

Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Ostatnie lata produkcji 1996 - montowali wersje 24V i ja taką mam...później montowali ten sam silnik w HDJ100 - ale zmienili kształt komory spalania i inne szczegóły...i dołożyli fabryczny intercooler.
Zbowid

No to aż się prosi! Zimniejsze powietrze = więcej tlenu.
Y60 2.8 bardzo ładnie reagowały na dołożenie IC.
Rokfor pewnie coś wie...
Y60 2.8 bardzo ładnie reagowały na dołożenie IC.
Rokfor pewnie coś wie...
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Rokfor jest raczej przeciwnikiem IC, jeżeli jest to na normalnej turbinie i/lub na zwykłej pompie...
A ja w międzyczasie znalazłem co najmniej trzy rozwiązania stosowane na świecie:
- chłodnica z przodu
- chłodnica nad głowicą i dolot w masce
- chłodnica wykorzystująca ciecz chłodzącą
- i kombinacje dwóch pierwszych z dodatkowymi silniczkami/wiatrakami elektrycznymi
A ja w międzyczasie znalazłem co najmniej trzy rozwiązania stosowane na świecie:
- chłodnica z przodu
- chłodnica nad głowicą i dolot w masce
- chłodnica wykorzystująca ciecz chłodzącą
- i kombinacje dwóch pierwszych z dodatkowymi silniczkami/wiatrakami elektrycznymi
Zbowid

Tylko Rokfor ma rację w kwestii uzysku - obniżając temp powietrza a co za tym idzie zwiększając jego masę w objętości, bez podlania paliwem niewiele zyskasz. Co najwyżej mniej tracisz jak jest bardzo gorąco. Kosztem jest zwiększenie pojemności układu, czyli spóźniona reakcja na gaz. W setce jest fmic. Tunerzy zwykle przerabiają w osobówkach na fmic nawet jeśli jest inaczej montowany. Czy ma to sens w 4x4? Wątpliwe, bo zwykle mocy potrzebujemy przy małych prędkościach, więc bym olał i zamontował gdzie pasuje. Znaczy ja bez modyfikacji współistniejących bym nie montował wcale 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Właśnie...dla najlepszej wydajności przy małej prędkości pojazdu najlepiej zamontować z przodu, tak, aby wiatrak chłodnicy "przeciągał" przez niego powietrze.
Nie wiem ile tam jest doładowania u Ciebie teraz..być może na tyle mało, że temperatura w dolocie jest znośna i stąd nie ma sensu tego organizować.
Jak rozumiem przez to, że masz wersję z elektroniczną pompą, ewentualne grzebanie w doładowaniu, dawce paliwa będzie utrudnione.
A szkoda..dołożenie IC i choćby + 0.2 bar z korektą dawki było by miłe.
Nie wiem ile tam jest doładowania u Ciebie teraz..być może na tyle mało, że temperatura w dolocie jest znośna i stąd nie ma sensu tego organizować.
Jak rozumiem przez to, że masz wersję z elektroniczną pompą, ewentualne grzebanie w doładowaniu, dawce paliwa będzie utrudnione.
A szkoda..dołożenie IC i choćby + 0.2 bar z korektą dawki było by miłe.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Pompę mam mechaniczną 

Zbowid

Czyli możesz łatwo podlać paliwa i dołożyć doładowania...
Piękna sprawa.
Wkładaj IC, najlepiej z przodu.
Piękna sprawa.
Wkładaj IC, najlepiej z przodu.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s