Pytania, odpowiedzi, dylematy - Toyota LC HZJ

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » ndz mar 11, 2007 7:30 pm

galka pisze:HZJ - to magiczna nazwa !! !! !! i marzenie wielu :o

Auto poskładane i w środę, czwartek zaczną się pierwsze testy. Jeszcze trochę dymi, ale już nie będę z tym szalał, może się powoli wszystko poukłada i będzie ok. Nie mogę się już po tylu miesiącach doczekać pierwszej jazdy. Problem tylko w tym, że nie mam do niej kół. Tzn mam, ale stare. MT-ów jeszcze nie zamówiłem bo krucho już z pieniędzmi. Co więcej podwoiłem wartość auta :)23

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz mar 11, 2007 7:46 pm

czyli koniec zabawy.

Szykowac panowie szelesty bo za pol roku auto trafi na gielde doinwestowane auto :)21 :wink:

Awatar użytkownika
MaxLux

Post autor: MaxLux » ndz mar 11, 2007 7:53 pm

kmachacz pisze:
<<ciach>>
Problem tylko w tym, że nie mam do niej kół. Tzn mam, ale stare. MT-ów jeszcze nie zamówiłem bo krucho już z pieniędzmi. Co więcej podwoiłem wartość auta :)23
Pozycze ci tych kol (odkrecimy na chwile od mojego) - bo inaczej pekne z ciekawosci :)21

tylko zebys z tej tesknoty go od razu nie rozwalil albo gdzie utopil (tfu tfu) :roll:

galka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: galka » ndz mar 11, 2007 7:53 pm

Wartość dla Ciebie wzrosła o 100% ale niestety jak będziesz ją sprzedawać to tylko o 50%. I co w końcu robiłeś w silniku? Sprzedałeś resory? Co z tym dymieniem? U mnie dymiła na niebiesko jak dodałem gazu i miała to być pompa wtryskowa; nie działał jakiś przyspieszacz " zapłonu ".. Czekam na część z Toyoty i zobaczymy efekty. Wtryski były do wymiany.

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » ndz mar 11, 2007 8:16 pm

Drako pisze:czyli koniec zabawy.

Szykowac panowie szelesty bo za pol roku auto trafi na gielde doinwestowane auto :)21 :wink:
Ty się śmiej, ale HZJ nie pójdzie do sprzedaży !! Jak na razie muszę zrobić roszadę w praku maszynowym i sprzedać KZJ 95. Dobrze mi służyła, ale chyba po 4 latach przyszedł na nią czas. Ogłaszam ją trochę na Allegro ale bez większych sukcesów, musze zmienić medium.
A tak na marginesie fajnie było by się spotkać.

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » ndz mar 11, 2007 8:18 pm

MaxLux pisze:
kmachacz pisze:
<<ciach>>
Problem tylko w tym, że nie mam do niej kół. Tzn mam, ale stare. MT-ów jeszcze nie zamówiłem bo krucho już z pieniędzmi. Co więcej podwoiłem wartość auta :)23
Pozycze ci tych kol (odkrecimy na chwile od mojego) - bo inaczej pekne z ciekawosci :)21

tylko zebys z tej tesknoty go od razu nie rozwalil albo gdzie utopil (tfu tfu) :roll:
Ostrzegam przed rozczarowaniem. W środku i na zewnątrz nie jest piękny. Wręcz raczej tragiczny :lol: . Wszystko przedemną. Mam nadzieję przyjechać na ściemę w czwartek, na kołach tych co ma, ale tak raczej śmiesznie wygląda, co więcej w stanie są też raczej kiepskim.

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » ndz mar 11, 2007 8:26 pm

galka pisze:Wartość dla Ciebie wzrosła o 100% ale niestety jak będziesz ją sprzedawać to tylko o 50%. I co w końcu robiłeś w silniku? Sprzedałeś resory? Co z tym dymieniem? U mnie dymiła na niebiesko jak dodałem gazu i miała to być pompa wtryskowa; nie działał jakiś przyspieszacz " zapłonu ".. Czekam na część z Toyoty i zobaczymy efekty. Wtryski były do wymiany.
Niestety mnie Janku chodziło o inwestycje :)16 .
Co robiłem. Głowica została zdjęta i zawory poszły to szlifu. Tam się okazało w trakcie prac, że jak je szlifuje to szlifuje z jednej strony i to świadczyło, że są krzywe. Na ostatnim cylindrze zostały więc wymienione na nowe. Głowica zostałą splanowan (nie wiem czy dobrze napisałem), wsadzona nowa uszczelka. Dymił mniej, ale dymił. Potem jeszcze ustawiali pompę. I teraz podobno dymi jeszcze mniej, ale dymi lekko przy zapalaniu, potem przestaje. Ale tutaj nie wiadomo czy coś się jeszcze wypala po pracach w silniku, czy może coś jeszcze tam jest. Generalnie nie chcę go dalej ruszać. Teraz pojeżdżę i zobaczymy co będzie. Silnik do tej pory po prachach nie został jeszcze dobrze nagrzany więc nie wiele wiadomo jakie są faktyczne wyniki prac.
Resory w raz z uboltami są do sprzedania, z zainteresowaniem trzeba czekać bo autko niszowe.
Cieszę się, że tych prac mechanicznych będzie już !! 8) chyba :lol:

galka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: galka » ndz mar 11, 2007 8:38 pm

właśnie siedzę przed kompem i szukam gdzie tu pojechać. Plany: Ukraina w lipcu z kumplami i Toskania z rodzinką ( też w lipcu ) a właściwie to odwrotnie abym mógł wyrwać się z chłopakami. Do Toskani to przez Kraków. Czekam aż Wiesiek K. złoży z 3 Toyot jedną i będziemy mogli wreszcie przetestować maszyny. Zawsze raqzem jeździliśmy. Ja też od kupna jeszcze nie byłem w Terenie. W sierpniu robimy rajd w Sochaczewie - zapraszamy. A na majowe to do Olsztyna na Zlot Pojazdów Militarnych ( kumpel tam się pokazuje..) Jakieś inne propozycje?

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz mar 11, 2007 8:45 pm

kmachacz pisze:

Ty się śmiej, ale HZJ nie pójdzie do sprzedaży !! Jak na razie muszę zrobić roszadę w praku maszynowym i sprzedać KZJ 95. Dobrze mi służyła, ale chyba po 4 latach przyszedł na nią czas. Ogłaszam ją trochę na Allegro ale bez większych sukcesów, musze zmienić medium.
A tak na marginesie fajnie było by się spotkać.
Wszyscy "powazni" potencjalni chetni na moja G , pochodzili z ogloszen " wydrukowanych" czyli gielda samochodowa, off-road i inne.
A swoja droga , dzisiaj gosciu zaliczkowal moja G :)
Co do spotkania to z checia. Moze wpadlbym na jakis zlot tlc, ale narazie troche mnie oficjalnosc dostepu przyblokowala. Wiec to olalem.

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » ndz mar 11, 2007 8:51 pm

Gratuluję Drako !! To jednak prawda, że człowiek jest szczęśliwy dwa razy (w zakresie posiadania samochodu) jak go nabywa i jak sprzedaje. Zapraszamy do nas, albo tak zupełnie spontanicznie zawsze się coś skręci poznasz nasze krzaki.

Janku, widzę, że plany rozbudowane, a na Rumunię z TLC się nie wybierasz ??

A ja muszę się jeszcze zakręcić wokół tego hardtopa !!

galka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: galka » ndz mar 11, 2007 8:57 pm

sprawdzę i Rumunię choć wolałbym zobaczyć zamki Wołodyjowskiego

arekg

Post autor: arekg » wt mar 13, 2007 6:42 pm

Drako pisze:
kmachacz pisze:

Moze wpadlbym na jakis zlot tlc, ale narazie troche mnie oficjalnosc dostepu przyblokowala. Wiec to olalem.
:)2

wiesław kalicki

Post autor: wiesław kalicki » wt mar 13, 2007 9:45 pm

kmachacz pisze:

Auto poskładane i w środę, czwartek zaczną się pierwsze testy. Jeszcze trochę dymi, ale już nie będę z tym szalał, może się powoli wszystko poukłada i będzie ok. Nie mogę się już po tylu miesiącach doczekać pierwszej jazdy. Problem tylko w tym, że nie mam do niej kół. Tzn mam, ale stare. MT-ów jeszcze nie zamówiłem bo krucho już z pieniędzmi. Co więcej podwoiłem wartość auta :)23
podwoiłeś ??...aaa zatankowałeś do pełna :lol:
wolę jeździć land cruiserem niż naprawiać
land rovera

wiesław kalicki

Post autor: wiesław kalicki » wt mar 13, 2007 9:50 pm

galka pisze:właśnie siedzę przed kompem i szukam gdzie tu pojechać. Plany: Ukraina w lipcu z kumplami i Toskania z rodzinką ( też w lipcu ) a właściwie to odwrotnie abym mógł wyrwać się z chłopakami. Do Toskani to przez Kraków. Czekam aż Wiesiek K. złoży z 3 Toyot jedną i będziemy mogli wreszcie przetestować maszyny. Zawsze raqzem jeździliśmy. Ja też od kupna jeszcze nie byłem w Terenie. W sierpniu robimy rajd w Sochaczewie - zapraszamy. A na majowe to do Olsztyna na Zlot Pojazdów Militarnych ( kumpel tam się pokazuje..) Jakieś inne propozycje?
no ja się dzisiaj ostro wziełem do roboty i widać perspektywy :wink: może tydzień :D
wolę jeździć land cruiserem niż naprawiać
land rovera

galka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: galka » śr mar 14, 2007 9:12 am

Wiesiu, na co tydzień? chyba na założenie kół.... :lol:

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » śr mar 14, 2007 12:28 pm

Kurcze zatankowałem, ale nie do pełna !! Co więcej odbiór auta przesunął się na piątek. Co gorsza przy rozruchu nadal dymi !! Już nie tak jak dawniej, ale nadal dymi !! :evil: Wszystko posprawdzane poza pompą, jak się to nie uspokoi to pójdzie pod obróbkę pompa.

galka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: galka » śr mar 14, 2007 12:48 pm

sprawdzałeś wtryski - w jakim stanie? U mnie po wyjęciu pompy wtryskowej okazało się, że do wymiany jest tłoczek przestawiacza. Jeszcze parę kilometrów i by padło... No i oczywiście jak wyjęta to robimy przegląd generalny- patrz wydajemy ponadplanowo kupę forsy. Wtryski wymieniłem na nowe. Jak odbiorę ( teoretycznie dziś ) to napisze czy objawy ustąpiły. 8)

zgenty

Post autor: zgenty » śr mar 14, 2007 12:51 pm

kmachacz pisze: Co gorsza przy rozruchu nadal dymi !!.
Tzn. jak kręcisz rozrusznikiem dymi czy jak zapali to puści dymka.
Napisz jaki kolor dymu.

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr mar 14, 2007 12:53 pm

Nie zebym sie czepial ale zaczynacie jak na dzialach landroverowych :)21
toyoty mialy sie nie psuc ? :wink:

galka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: galka » śr mar 14, 2007 12:59 pm

one się nie psują; to jest tzw duży przegląd. Przeca dojechały do warsztatów na własnych siłach.

zgenty

Post autor: zgenty » śr mar 14, 2007 12:59 pm

Drako pisze: toyoty mialy sie nie psuc ? :wink:
Ale to tylko naprawy eksploatacyjne :)21

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » śr mar 14, 2007 1:21 pm

galka pisze:sprawdzałeś wtryski - w jakim stanie? U mnie po wyjęciu pompy wtryskowej
gdzie znalazles fachowcow od pomp rzędowych ??
pytam bo nie masz miasta w podpisie...
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » śr mar 14, 2007 1:23 pm

zgenty pisze:
kmachacz pisze: Co gorsza przy rozruchu nadal dymi !!.
Tzn. jak kręcisz rozrusznikiem dymi czy jak zapali to puści dymka.
Napisz jaki kolor dymu.
Dymi jak ją zapalisz wiesz to taki dymek nie jest :lol: . Raczej zadymianie przez chwilę aż się rozgrzeje. Jak się rozgrzeje to przy dodaniu gazu no też widać jak zadymi, ale tak leciutko. Kolor dymu jest niebieski, taki siwy. Wtryski sprawdzone, silnik zrobiony. Przed chwilą byłem przy samochodzie i silnik pracuje jak na moje ucho laika jak zegreczek. Po tych wszystkich pracach jeszcze nie był dogrzany. Chodził kilka minut. Dopiero w piątek się nim przejadę.

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » śr mar 14, 2007 1:28 pm

Drako pisze:Nie zebym sie czepial ale zaczynacie jak na dzialach landroverowych :)21
toyoty mialy sie nie psuc ? :wink:
Drako Land Rover to legenda, ale nie dorasta historii jaką jest Land Cruiser. Wszyscy jak widzą HZJ to nie patrzą, że poobrywane siedzenia, pognieciona blacha, bo w stanie zewnętrzynym jest takim raczej średnim. Tylko na silnik, mostyi całą resztę i zawsze stwerdzenie pada tylko jedno - ale potęga !! :)21
I to jest tak jak Janek mówił rozebrał pół auta, naprawiał ileś tam, zdjął bak, założył przekręcił kluczyk zapalił. U mnie też rozebrali, poskładali przekręsili kluczyk a on pięknie zakecił i zaplił. A chodzi, mmmm melodia !! No tylko kur...a kopci :lol: i naprawdę kopci, ja tam nie jestem przewrażliwiony tym, że puści dymka, ale ten to kopci jak komin w fabryce !!

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » śr mar 14, 2007 1:32 pm

wiesław kalicki pisze:
kmachacz pisze:

podwoiłeś ??...aaa zatankowałeś do pełna :lol:
O hardtopie myślę, tylko mi się budżet lekko skruszył, ale przymierzam się bardzo mocno!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”