TOYKI z ogłoszeń -byłem, widziałem...
Moderator: Mroczny
Re: TOYKI z ogłoszeń -byłem, widziałem...
Pic w tym, ze jak przegladalem oferty aut na sprzedarz w krajach arabskich to prawie nigdy nie widzialem HDJ100. A jak sie juz pojawiaja to z innych rynkow. Faktycznie salonowe J100 na Bliskim Wschodzie maja lodowke i ten znaczek na masce. 

HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)
-
- jestem tu nowy...
Czy arabski rynek nie oznacza mniejszej wydajności ogrzewania.
A może ktoś widział te autka z bliska.
A może ktoś widział te autka z bliska.
Nie, raczej nie.
W zeszlym tygodniu bylo 54C wiec wydajnosc ogrzewania w krajach arabskich jest bardzo dobra
Auta z rynku arabskiego sa zazwyczaj prostrze technicznie i bardziej zaawansowane w srodku. Arab lubi luksus a nie lubi wymieniac oleju w silniku i mostach. Wiec np. jest znacznie mniej aut z hydraulicznym zawieszeniem czy innymi skomplikowanymi rozwiazaniami

Auta z rynku arabskiego sa zazwyczaj prostrze technicznie i bardziej zaawansowane w srodku. Arab lubi luksus a nie lubi wymieniac oleju w silniku i mostach. Wiec np. jest znacznie mniej aut z hydraulicznym zawieszeniem czy innymi skomplikowanymi rozwiazaniami

HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)
-
- jestem tu nowy...
Taaa ... To ja raczej arab jestem.
http://moto.allegro.pl/doinwestowany-wa ... 98467.html
Zna ktoś ten samochód?
Albo samego sprzedajacego, żeby coś więcej powiedzieć?
Pozdrawiam
Jarek
Zna ktoś ten samochód?
Pozdrawiam
Jarek
- Marta&Marek
-
- Kontaktowanie:
Sprzedający jest na forum, ale nie znam go osobiście.trak pisze:Albo samego sprzedajacego, żeby coś więcej powiedzieć?
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa 

Tak mi sie właśnie wydawało, że jest na forum.
Ale chciałem coś jeszcze o aucie.
Jak by ktoś wiedział coś więcej to bardzo proszę o info.
Pozdro
Jarek
Ale chciałem coś jeszcze o aucie.
Jak by ktoś wiedział coś więcej to bardzo proszę o info.
Pozdro
Jarek
trak pisze:http://moto.allegro.pl/doinwestowany-wa ... 98467.html
Zna ktoś ten samochód?
Pozdrawiam
Jarek

Witam serdecznie,
w sobotę byłem, oglądałem i jeżdziłem tą toyotą http://otomoto.pl/toyota-land-cruiser-3 ... 20773.html.
Podczas jazdy zdziwiło mnie, że podczas dodawania gazu po zmianie biegów samochód ściągało na prawą stronę. Była to pierwszy "krótki" Land Cruiser jakim jechałem więc może takie zachowanie jest czymś co "ten typ tak ma". Na masce widoczna pęknięta szpachla, szyba czołowa ma dość spory odprysk.
Pozdrawiam
w sobotę byłem, oglądałem i jeżdziłem tą toyotą http://otomoto.pl/toyota-land-cruiser-3 ... 20773.html.
Podczas jazdy zdziwiło mnie, że podczas dodawania gazu po zmianie biegów samochód ściągało na prawą stronę. Była to pierwszy "krótki" Land Cruiser jakim jechałem więc może takie zachowanie jest czymś co "ten typ tak ma". Na masce widoczna pęknięta szpachla, szyba czołowa ma dość spory odprysk.
Pozdrawiam
...znaczna większość 90 / 95 oferowanych na Naszym Rynku jest po przejściach -włącznie z mojąCad2 pisze:Witam serdecznie,
Pozdrawiam

szyba i maska to akurat dość drogie elementy (szyba jest droższa niż w J100

ściąganie to może być po prostu zbieżność albo...
-
-
Albo zapieczony jeden z zacisków hamulcowych. Ale - jeżeli zaciski są ok., to ściąganie oznacza nieprawidłową geometrię, i nie jest to zieżność, tylko nierówne kąty wyprzedzenia sworzni zwrotnic. Powstaje to albo na skutek skrzywienia wahacza dolnego, albo po jego wymianie bez zrobienia regulacji geometrii (często tej geometrii nie da się zrobić bez wymiany tulei regulacyjnych, bo si zapiekają).
edit - nie doczytałem. Jeżeli przy przyspieszaniu ściąga to mogą też być rozwalone tuleje w tylnym zawieszeniu.
edit - nie doczytałem. Jeżeli przy przyspieszaniu ściąga to mogą też być rozwalone tuleje w tylnym zawieszeniu.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Jeżeli jesteś w stanie przeboleć brak klimy i elektryki, to jest taka krótka do sprzedaniaCad2 pisze:Witam serdecznie,
Pozdrawiam
znana historia, 8 lat jeden właściciel, przebieg oryginalny 190 tys. km, garażowana, absolutnie bezwypadkowa (rama i podwozie wszędzie czarny oryg proszek), serwisowana ASO (w serwisie twierdzą że to najładniejsza 90 jaka do nich przyjeżdża), nigdy nic się nie popsuło i pewnie długo nie popsuje
śliczna zielona, 32" AT na alusach, jeżdżona po mieście (małym)
cena 35
na PW, jeśli przebolejesz prajz
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
jak ktos szuka HJ61
http://otomoto.pl/toyota-land-cruiser-4 ... 80484.html
byłem i widziałem, nawet dośc dokładnie... auto na zdjeciach wygląda jak milion dolców - jednak przestrzegam wszystkich, którzy maja większy kawałek drogi - nie fatygujcie się :|
tak z grubsza:
(najpierw plusy)
- auto w drugim wlascicielu, siedemnacie lat w jednych rekach - z czego ostatnie dziesięc w polsce
- prawdziwy przebieg 408 tys km, niby fajnie, ale... (dalej)
- auto z grubsza wyspawane (nawet progi nowe), wyzaprawkowane i omalowane - dlatego ladnie wygląda - ale... (dalej)
- resory przednie zregenerowane (gdzies we wrocu), nowe polibusze, nowe anti reverse kity (załozone odwrotnie!), w tylnych resora dołożone pióro
- rama względnie dobra
- cicha skrzynia biegów
! tak, tak - to niewairygodne, ale nawet test na N z poszczególnymi biegami i gazem przeszła śpiewająco ! :mrgreen: (chyba dlatego, ze oryginalna skrzynia umarła a ta jest używką po wymianie od dawcy)
- wyspawany nowy wydech, nowe klocki z przodu i ogarnięte bębny z tyłu
(koniec plusów)
minusy:
- roboty blacharskie zrobione niefachowo i po łebkach, tak pod wygląd - obok nowych progów dziury, podłoga z tyłu cała do wymiany (przy okazji polecą po części nadkola), podłoga pod nogami kierowcy pewno tez
- przedni most leje z kul, do roboty łożyska zwrotnic, uszczelnienia i co tam jeszcze
- przekladnia kierownicza i końcówki do roboty,
- do chłodnicy przy sprzedającym dolaliśmy ponad litry wody, korek nieżywy od dawna (chłodnica pewno tez do roboty)
- klima jest ale nie robi (podobno nie mógł znaleźć nikogo kto by "freonem" napełnił - bóg wie, jaka tam mina czyha - na pewno jest nieszczelna, a czy sprężarka zyje nie wiadomo)
- silnik chodzi nieładnie, dymi róznymi kolorami - choć względnie suchy i turbina tez - co najmniej niewalsciwy kąt wtrysku i ew. końcówki do roboty
- w przeniesieniu napędu wyczuwalny duzy luz (ujęcie dodanie gazu) podczas jazdy na tyle, bardzo brzydki
- reduktor leje ze wszystkich mozliwych miejsc
- przedni most - duzy luz przy kręceniu wałem, tak ze 60 stopni
- podczas jazdy (juz od prędkości zero) wyraznie (głuchy by usłyszał, a sparaliżowany poczuł) jakieś sakramenckie dźwieki wydaje tylny most - takie agonalne, do tego dochodzą drżenia - przy prędkości 90 kmh nie do wytrzymania - na mój gust to agonia mostu, tak jakby zdechnięte łożyska ataku, wyłamane zęby talerza i brak oleju naraz :?
- pierdół typu nie działający siłownik centralnego w tylnej klapie, nie działająca szyba, kierownica od corsy latająca na wielowypuście i inne - nawet nie chce mi sie wymieniać...
a już ręce mi opadły, jak - chcąc zobaczyc stan filtra powietrza (czarny jak matka ziemia) - zacząłem sie do niego dobierać... rozpiąlem góre i nagle okazało sie, ze guma łącząca kolektor ssący i filtr jest PRAWIE NA CAŁYM OBWODZIE urwana
:shock: bóg wie, jak długo ten silnik ciągnie sobie powietrze z kurzem z pominięciem filtra...
słowem - nieźle wyglądający szrot, kuuupa kasy do wsadzenia, sprzedający bardzo mało elastyczny cenowo
do wzięcia za 10 tysi, tak na moją opinię - i to przy założeniu nabywcy "kolekcjonera - hobbysty - masochisty"...
http://otomoto.pl/toyota-land-cruiser-4 ... 80484.html
byłem i widziałem, nawet dośc dokładnie... auto na zdjeciach wygląda jak milion dolców - jednak przestrzegam wszystkich, którzy maja większy kawałek drogi - nie fatygujcie się :|
tak z grubsza:
(najpierw plusy)
- auto w drugim wlascicielu, siedemnacie lat w jednych rekach - z czego ostatnie dziesięc w polsce
- prawdziwy przebieg 408 tys km, niby fajnie, ale... (dalej)
- auto z grubsza wyspawane (nawet progi nowe), wyzaprawkowane i omalowane - dlatego ladnie wygląda - ale... (dalej)
- resory przednie zregenerowane (gdzies we wrocu), nowe polibusze, nowe anti reverse kity (załozone odwrotnie!), w tylnych resora dołożone pióro
- rama względnie dobra
- cicha skrzynia biegów

- wyspawany nowy wydech, nowe klocki z przodu i ogarnięte bębny z tyłu
(koniec plusów)
minusy:
- roboty blacharskie zrobione niefachowo i po łebkach, tak pod wygląd - obok nowych progów dziury, podłoga z tyłu cała do wymiany (przy okazji polecą po części nadkola), podłoga pod nogami kierowcy pewno tez
- przedni most leje z kul, do roboty łożyska zwrotnic, uszczelnienia i co tam jeszcze
- przekladnia kierownicza i końcówki do roboty,
- do chłodnicy przy sprzedającym dolaliśmy ponad litry wody, korek nieżywy od dawna (chłodnica pewno tez do roboty)
- klima jest ale nie robi (podobno nie mógł znaleźć nikogo kto by "freonem" napełnił - bóg wie, jaka tam mina czyha - na pewno jest nieszczelna, a czy sprężarka zyje nie wiadomo)
- silnik chodzi nieładnie, dymi róznymi kolorami - choć względnie suchy i turbina tez - co najmniej niewalsciwy kąt wtrysku i ew. końcówki do roboty
- w przeniesieniu napędu wyczuwalny duzy luz (ujęcie dodanie gazu) podczas jazdy na tyle, bardzo brzydki
- reduktor leje ze wszystkich mozliwych miejsc
- przedni most - duzy luz przy kręceniu wałem, tak ze 60 stopni
- podczas jazdy (juz od prędkości zero) wyraznie (głuchy by usłyszał, a sparaliżowany poczuł) jakieś sakramenckie dźwieki wydaje tylny most - takie agonalne, do tego dochodzą drżenia - przy prędkości 90 kmh nie do wytrzymania - na mój gust to agonia mostu, tak jakby zdechnięte łożyska ataku, wyłamane zęby talerza i brak oleju naraz :?
- pierdół typu nie działający siłownik centralnego w tylnej klapie, nie działająca szyba, kierownica od corsy latająca na wielowypuście i inne - nawet nie chce mi sie wymieniać...

a już ręce mi opadły, jak - chcąc zobaczyc stan filtra powietrza (czarny jak matka ziemia) - zacząłem sie do niego dobierać... rozpiąlem góre i nagle okazało sie, ze guma łącząca kolektor ssący i filtr jest PRAWIE NA CAŁYM OBWODZIE urwana

słowem - nieźle wyglądający szrot, kuuupa kasy do wsadzenia, sprzedający bardzo mało elastyczny cenowo
do wzięcia za 10 tysi, tak na moją opinię - i to przy założeniu nabywcy "kolekcjonera - hobbysty - masochisty"...
robok rzępoli w harapuciu
Auto generalnie dopieszczone. Właściciel kasiasty bo zamienił sobie auto na 200 i to mu stoi. Most przedni nie był robiony. Nowa przekładnia kierownicza i wiele dupereli z nią zwiazanych. Babka stukneła mu w koło. Ubezpieczalni a pokryła koszty naprawy w ASO.
Jedyne minusy:
facec wie czego chcce wiec nie warto robić z siebie durnia i sie targować, a dwa od dłuższego postoju puścił zimer na wale w tylnym moście
Jedyne minusy:
facec wie czego chcce wiec nie warto robić z siebie durnia i sie targować, a dwa od dłuższego postoju puścił zimer na wale w tylnym moście
Wojtek_W pisze:http://allegro.pl/toyota-land-cruiser-h ... 00513.html
Prosze o opinie.![]()
Widzial ktos?
Czy mógłbym prosić Kolegów o opinię o tym aucie: http://otomoto.pl/toyota-land-cruiser-C19487973.html
Może ktoś zna ten egzemplarz?
Cena wydaje się atrakcyjna biorąc pod uwagę dodatkowy szpej. Na blachę nie patrzę bo i tak w terenie ją porysuję/pognę.
Czy LJ 80 był już w 88 r.? Wszedzie piszą, że dopiero od 89 r.
Widziałem w sklepach offroadowych że jest masę szpeju do LJ70 - polibusze itd ale do LJ 80 z tego rocznika jakoś nic nie widze. Może sprzedający się pomylił, może to jest LJ70
Będę wdzięczny za odpowiedź.
pozdrawiam
Maciek
Może ktoś zna ten egzemplarz?
Cena wydaje się atrakcyjna biorąc pod uwagę dodatkowy szpej. Na blachę nie patrzę bo i tak w terenie ją porysuję/pognę.
Czy LJ 80 był już w 88 r.? Wszedzie piszą, że dopiero od 89 r.
Widziałem w sklepach offroadowych że jest masę szpeju do LJ70 - polibusze itd ale do LJ 80 z tego rocznika jakoś nic nie widze. Może sprzedający się pomylił, może to jest LJ70
Będę wdzięczny za odpowiedź.
pozdrawiam
Maciek
pozdrawiam, Maciek
Długi Patrol
Długi Patrol
-
-
Dzięki, właśnie to mi nie pasowało. Przekopałem w nocy co się dało w necie i za cholerę to LJ 80 mi nie pasowało
pozdrawiam, Maciek
Długi Patrol
Długi Patrol
-
-
Nie ma takiego modelu jak "LJ80". Pierwszy znak (lub dwa pierwsze, przed literką J oznaczającą landcruisery) symbolu modelu oznacza silnik - w tym przypadku 2L. Ten silnik nigdy nie był montowany w landcruiserach 80.
Grzebnij sobie po necie, powinno udać się znaleźć opis jak rozpoznaje się w toyotach auto po oznaczeniu modelu, bo dotyczy to wszystkich modeli tej marki, z osobówkami włącznie.
Grzebnij sobie po necie, powinno udać się znaleźć opis jak rozpoznaje się w toyotach auto po oznaczeniu modelu, bo dotyczy to wszystkich modeli tej marki, z osobówkami włącznie.
Juz się podszkoliłem thx, w sumie przyjęli dość jasny system tych oznaczeń
pozdrawiam, Maciek
Długi Patrol
Długi Patrol
...ależ ależ a przepiękny klasyk Suzuki LJ80rokfor32 pisze:Nie ma takiego modelu jak "LJ80".

obruszyłem się jako 4krotyn posiadacz takiegoż

-
- jestem tu nowy...
oj no... zdarzyło się koledze zapomnieć 

a oto klasyczny przykład jak można spieprzyć 40-stkę:
http://otomoto.pl/toyota-land-cruiser-f ... 08303.html
http://otomoto.pl/toyota-land-cruiser-f ... 08303.html
FJ40
LJ70
LR seria III
T3 syncro
LJ70
LR seria III
T3 syncro
-
-
Mowa o autach a nie zabawkach ...Mazur pisze:...ależ ależ a przepiękny klasyk Suzuki LJ80rokfor32 pisze:Nie ma takiego modelu jak "LJ80".![]()
obruszyłem się jako 4krotyn posiadacz takiegoż

- tkocy20
http://otomoto.pl/toyota-land-cruiser-h ... 87100.html
ja z Patrolowego obozu!
szukam czegoś co przeżyje jeszcze z 15 lat żeby było czym na emeryturze jeździć
co myślicie koledzy o tym oto otomoto?
z góry dzięki
ja z Patrolowego obozu!
szukam czegoś co przeżyje jeszcze z 15 lat żeby było czym na emeryturze jeździć

co myślicie koledzy o tym oto otomoto?
z góry dzięki

z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
byla zdaje sie o tym egzemplarzu rozmowa na tlcoc - o ile dobrze pamiętam, to podszykowany na sprzedaż, zmęczony holender...
zresztą, jeżeli moge cos doradzić - nie pchaj się po patrolu na hzj na resorach
no i jakis progres by sie przydal - po co Ci kolejne krótkie auto na wyjazdy, szukaj długasa
jezeli juz toyota na resorach (a przejedz sie najpierw i zobacz, czy to naprawde Ci odpowiada) to seria 7 ale dluższa, cos w stylu HZJ 75 czy 78... albo jakas zadbana j80
zresztą, jeżeli moge cos doradzić - nie pchaj się po patrolu na hzj na resorach

no i jakis progres by sie przydal - po co Ci kolejne krótkie auto na wyjazdy, szukaj długasa
jezeli juz toyota na resorach (a przejedz sie najpierw i zobacz, czy to naprawde Ci odpowiada) to seria 7 ale dluższa, cos w stylu HZJ 75 czy 78... albo jakas zadbana j80
robok rzępoli w harapuciu