przebiegi silników
Moderator: Mroczny
Re: przebiegi silników
Mam przykład po naszych dostawcach: zarówno własny transport jak i kurierzy:
minione 5 lat wyczyściło cały rynek ze wszystkiego co nie jest na F.
Sprintery, Craftery - nie jestem w stanie sobie przypomnieć czy choć z jeden taki przyjeżdża.
Ducato/Jumper/Boxer, kilka Masterów oraz Iveco. Koniec.
Z małych dostawczaków znowu przeważają Berlingo/Partner, Doblo/Combo, czasami Dacia, Kangoo, Transit Conect - i to tyle z nowych.
Z wiekowych jeszcze śmigają jakieś Caddy`laki, T5tki, stare, niedobite Sprintery czy LT`ki. Ale jak tamto kona zaczynają przyjeżdżać w/w.
minione 5 lat wyczyściło cały rynek ze wszystkiego co nie jest na F.
Sprintery, Craftery - nie jestem w stanie sobie przypomnieć czy choć z jeden taki przyjeżdża.
Ducato/Jumper/Boxer, kilka Masterów oraz Iveco. Koniec.
Z małych dostawczaków znowu przeważają Berlingo/Partner, Doblo/Combo, czasami Dacia, Kangoo, Transit Conect - i to tyle z nowych.
Z wiekowych jeszcze śmigają jakieś Caddy`laki, T5tki, stare, niedobite Sprintery czy LT`ki. Ale jak tamto kona zaczynają przyjeżdżać w/w.
W dużej mierze prawda. To co klasycznie było uznawane za dobre, już takim nie jest. Koreańskie samochody w moim odczuciu osiągnęły poziom japońskich z początku lat '90.
Oczywiście wiecznie takie nie będą. Za jakieś pięć lat, gdy już sobie wyrobią markę, zaczną się pomału psuć.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
jeśli chodzi o tojki to przeca sam koncern powiedział że na "najmniejsze z segmentu" więcej niż 5 lat gwarancji nawet na blache nie da
i tyczy się to wszytkich małych włączając w to RAV4 od bodajże 3 generacji (albo i wczesniej) w jariskach od początku tzreba było kopać po skrzynie albo biegi losować po przelocie 150kkm
w mniejszych to nawet nie mówie bo czasem i po przebiegach 30kkm szły do generalki
ostatnimi czasy jak suziXLpisze to koreańce (ale też z tych większych) no i suzuki (we wszytkich badaniach (nie tylko w EU) aut do 5 lat jest na 1 miejscu bezawaryjności), mazda też źle nie wygląda, ale toyota spadła na łep na szyje
z tego co pamiętam 1 VAG był gdzieś koło połowy 2 dziesiątki 

i tyczy się to wszytkich małych włączając w to RAV4 od bodajże 3 generacji (albo i wczesniej) w jariskach od początku tzreba było kopać po skrzynie albo biegi losować po przelocie 150kkm

ostatnimi czasy jak suziXLpisze to koreańce (ale też z tych większych) no i suzuki (we wszytkich badaniach (nie tylko w EU) aut do 5 lat jest na 1 miejscu bezawaryjności), mazda też źle nie wygląda, ale toyota spadła na łep na szyje

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Wszystkie są do dupy... wiec trzeba brać to co się dobrze prowadzi. Przynajmniej będzie miało jakąś zaletę
W Toyotach nagminnie przy wykręcaniu świec wychodzą z gwintem.

W Toyotach nagminnie przy wykręcaniu świec wychodzą z gwintem.
Avensis ma jedną, jedyną zaletę - jest dość cicho w środku. Przy 160-180 km/h można rozmawiać przez telefon bez podnoszenia głosu. Problemem jest jednak osiągnięcie tej prędkości. Za użyteczny zakres obrotów pomiędzy 3 a 4 tys powinni rozstrzeliwać.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Dodałbym drugą: najnowsza jest bardzo ładna.
Trzeba się tylko przyzwyczaić do skrzyń CVT. Szkoda że nie poszli jak reszta w dwusprzęgłówki.
Trzeba się tylko przyzwyczaić do skrzyń CVT. Szkoda że nie poszli jak reszta w dwusprzęgłówki.
Hallo!...tu ziemia.
Dwadzieścia lat temu poszli w hybrydy robiąc przy tym piękną CVT.
Na co komu ten kloc DSG...chyba marketingowi i serwisom na pociechę.
Dwadzieścia lat temu poszli w hybrydy robiąc przy tym piękną CVT.
Na co komu ten kloc DSG...chyba marketingowi i serwisom na pociechę.
Mam ostatnio nieprzyjemność trochę pojeździć nowym Seatem 2.0tdi z DSG...na początku myślałem, że jest fajna ( szybko przerzuca), ale po zrobieniu kilkuset km w trasie i na mieście mam jej dosyć.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Zaczynają się wyprzedaże
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-rang ... xtor=SEC-8
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-rang ... xtor=SEC-8
To ja bym polemizował. Znośna co najwyżej. Poza Mazdą6 nic mi się w segmencie D nie podoba. No może jeszcze Kia Optima. A, i moja jest w manualu. Musiałby być chyba jedenastobiegowy, żeby dopasować się do charakterystyki silnika

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Mi się widzi ale w kombi. Mazda 6 owszem, chciałbym 
Tylko jak pamiętam Mazda miała dość skomplikowaną politykę cenową przez te swoje silniki o dziwnych pojemnościach i wysoką akcyzę.

Tylko jak pamiętam Mazda miała dość skomplikowaną politykę cenową przez te swoje silniki o dziwnych pojemnościach i wysoką akcyzę.
Akurat (IMO) jeden z brzydszych (obok tych z pionowymi światłami, bodaj W112? czy jakaś taka seria) mercedesów. No burzy moje poczucie estetyki

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
twoje jak twoje, kup go żonie/dziewczynie/kochance*
*niepotrzebne skreśclić

@misman...
"No burzy moje poczucie estetyki"
Jest to twój prywatny pogląd. Temat gustów pomija się milczeniem.
Z praktyki powiedzieć mogę, że ten skromny wózek za grosze burzy bez pardonu uczucia userów nawet S8-ki czy tam wsiakich X-iksów po pińcet netto i ponad czysta kuni na papierze. No nie podoba im się mocno, burzy ich poczucie przywództwa na szosie. Gdzie haczyk? Masa, psze pana.
"No burzy moje poczucie estetyki"
Jest to twój prywatny pogląd. Temat gustów pomija się milczeniem.

Z praktyki powiedzieć mogę, że ten skromny wózek za grosze burzy bez pardonu uczucia userów nawet S8-ki czy tam wsiakich X-iksów po pińcet netto i ponad czysta kuni na papierze. No nie podoba im się mocno, burzy ich poczucie przywództwa na szosie. Gdzie haczyk? Masa, psze pana.
Tak z ciekawości... ile Ty masz lat?lech. pisze: ↑wt paź 16, 2018 10:44 amZ praktyki powiedzieć mogę, że ten skromny wózek za grosze burzy bez pardonu uczucia userów nawet S8-ki czy tam wsiakich X-iksów po pińcet netto i ponad czysta kuni na papierze. No nie podoba im się mocno, burzy ich poczucie przywództwa na szosie. Gdzie haczyk? Masa, psze pana.
Dotychczas sprawiałeś wrażenie dojrzałego gościa... , a ta wypowiedź to wygląda na nastolatka

Z pewnością zerkają z zazdrością na tego dwudziestoletniego, podrdzewiałego Mercedesa z wypierdzianym fotelem

Nie zerkali. Patrzyli z odrazą i świętym oburzeniem. No jak można było...przy żonie takie cuś.
takim czymś. 
Boszszsz...jak ja bym chciał być nastolatkiem...

Boszszsz...jak ja bym chciał być nastolatkiem...

Powspominać
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... 154f42b39d
6 stów na blacie i cena sugerująca że to jeszcze min. drugie tyle przejedzie...
Patrol k-160 z SD33T po 800 tys. z lawetą wymagał jedynie wymiany końcówek wtrysków (trochą zaczął kopcić)Piasek pisze: ↑wt paź 16, 2018 11:19 amPowspominać

ale takich silników jak SD33 czy TD42 już nie robią
zapomnij

zapomnij

Robią, ale nie dla Europy. Weź na ten przykład nowe 3 litrowe Isuzu o zabójczej mocy 160KM. Mają go w azji, australii i afryce. Europa się nie załapała.
Na europę w Toyce można jeszcze kupić tego 4,5D-4D ? czy też już wycofany ?
Z tego co wiem, to na rok 2018 ten silnik dostał DPF i inne euro - eko wynalazki( w hzj79), więc być może jest w konfiguracji.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
już go nie robią przynajmniej jako isuzu

akurat wybrałeś najbardziej badziewny trooperowy silnik jaki był

Jesteś pewien, że piszemy o tym samym silniku?