odpływ wody z klimatyzacji
Moderator: Mroczny
odpływ wody z klimatyzacji
Z przodu pod nogami pasażera mam cały czas wilgotny dywanik, po przeprowadzonym śledztwie
zauważyłem że woda spływa gdzieś z górnej części deski rozdzielczej tak jak by z podszybia..czytając na forach o podobnych przypadkach podejrzewam zapchany odpływ od klimatyzacji...gdzie go szukać? pod tą stalową osłoną podszybia?

Re: odpływ wody z klimatyzacji
Raczej na pewno nie jest to od klimatyzacji. Stawiam na zatkaną rurkę na podszybiu lub zatkany odpływ z szyberdachu ( o ile jest)
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Odpływ jest z puszki z wymiennikiem, gdzieś pod nogami pasażera najczęściej jest umiejscowione takowe ustrojstwo. Rurka wyłazi pod auto. Możesz od dołu pchać drucik, możesz zdemontować schowek itepe i szukać, czy nie ma rewizji w miejscu montażu czujnika temp. Zależy od auta, a Ty nie raczyłeś napisać nic na ten temat.
Po opisie sądząc podejrzewam jednak nieszczelność na łączeniu szyba-karoseria lub zapchane odpływy z rynienek i woda napiżdża do środka kanałami wentylacyjnymi jakoś.
Po opisie sądząc podejrzewam jednak nieszczelność na łączeniu szyba-karoseria lub zapchane odpływy z rynienek i woda napiżdża do środka kanałami wentylacyjnymi jakoś.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
O kurde, a ja myślałem, że jedyny mam taki problem. W moim 4runnerze dokładnie taki sam objaw - i tylko jak włączam klimę. Tylko u mnie to z wycieraczki można wodę wylać, to jest sączenie. Nie miałem natchnienia aby to zrobić ale będę szukał. Jak by Ci się udało daj znać co to było.
4R
-
-
Zatkany odpływ z parownika klimy. Jak nie ma mega syfu w obudowie parownika (a to niestety się zdarza - te modele nie maja filtra kabinowego - a skroplona woda plus kurz daje błoto) - to zatkaną rurkę odpływową udrażnia się w minutę - jest do niej dostęp bez odkręcania czegokolwiek. Wystarczy sie wtłoczyć przed przedni fotel żeby ja zobaczyć ... 

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Nie napisałem sorry...samochód to Hilux 97 r z manualną klimą bez filtra kabinowego. U mnie tej wody nie ma dużo, wycieraczka nawet nie jest mokra, mokra jest wykładzina pod wycieraczką. Na początku myślałem że to korki w podłodze ale one są na swoim miejscu i są szczelne. Podnosząc wykładzinę coraz wyżej zauważyłem że źródło wody jest tak jak by z pod schowka. Rokfor czy dostęp do tej rury jest pod schowkiem? tam gdzieś w okolicy takiej okrągłej puszki? wczoraj patrzyłem z latarką to tam żadnej rury nie widzę. Czy przy odkręcaniu metalowego podszybia w Hilu jest jakiś problem?
-
-
Odpływ jest od dołu, bardziej w na przedniej ściance boxu parownika. Potem wężykiem przechodzi przez gródź.
Ze zdjęciem podszybia - problema nie ma. Najpierw ramiona wycieraczek - potem kilka wkrętów. Tyle - że nic tam ciekawego nie zobaczysz.
Ze zdjęciem podszybia - problema nie ma. Najpierw ramiona wycieraczek - potem kilka wkrętów. Tyle - że nic tam ciekawego nie zobaczysz.
a po odkręceniu podszybia nie dostanę się do odpływów? bo widzę tam pod kratkami sporo liści.
-
-
Nie. Odpływy sa pod błotnikami.
to jak najlepiej się do nich dostać?
-
-
Po zdjęciu błotników. Są odkręcalne.
kurcze czytam i widzę u siebie identyczny problem, jak załączam klimę w Hilux to kapie na dywanik pasażera - czyli zatkana rurka
?

U mnie i zatkana rurka i bliżej niezidentyfikowana (prawdopodobnie) dziura gdzieś za deską rozdzielczą więc nie ruszam bo i tak szykuje się na remont blach.