toyota hdj100 drgania drążka
Moderator: Mroczny
toyota hdj100 drgania drążka
Witam,
Auto LC 100 2001 4.2 automat
Mam pytanie czy to normalne ze drga mi drążek reduktora, lewarek od skrzyni nie drga stoi sobie spokojnie a jak położę rękę na lewarku od reduktora to czuć ze on drga.
Czy to normalne czy jest to objaw jakiejś awari?
Auto LC 100 2001 4.2 automat
Mam pytanie czy to normalne ze drga mi drążek reduktora, lewarek od skrzyni nie drga stoi sobie spokojnie a jak położę rękę na lewarku od reduktora to czuć ze on drga.
Czy to normalne czy jest to objaw jakiejś awari?
Re: toyota hdj100 drgania drążka
Szczelam:za dużo luzu ma
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Połączenie miliona kilometrów, silnika z wykopalisk, legendarnej japońskiej techniki, luzów wszelkiej maści itp itd.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
przejmowac sie tym?
nie jest to mega drganie ale drga
nie jest to mega drganie ale drga
Jak nie masz się czym w życiu przejmować, to jak najbardziej.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Coś tam gibać się zawsze będzie. Ja bym olał.
y60 autobus, czerwony.
- sebastian2357
Masz automat? W manualu trzęsą się oba drążki jak osika, przynajmniej tak miałem we wszystkich toyotach. W automacie tylko reduktor
Ta wajcha jest bezpośrednio połączona z reduktorem który się trzęsie na poduszkach względem budy.

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Sytuacja wyglada następująco, gdy zatrzymuje się na światłach i skrzynia jest na D to czuje wibracje na stopach i nie są to takie wibracje ze trzęsie cała buda ale czuć to i wyraźnie, wibracje o dużej częstotliwości, kiedy wrzucę skrzynie na N to wibracje ustają, to samo jest w przypadku kiedy dam skrzynie na P albo reduktor na N, wibracje są tylko wtedy kiedy jest przekazywany napęd, nie jest to aż tak bardzo odczuwalne przy dużych prędkościach wyczuwalny bardziej przy niższych prędkościach ale najbardziej na postoju przy wbitym biegu.
Miał ktoś kiedyś podobnie?
Łożyska w reduktorze?
Miał ktoś kiedyś podobnie?
Łożyska w reduktorze?
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Łożyska nie powodują wibracji, raczej dźwięki różnej maści, ale tylko w czasie ruchu. Wibracje na postoju przenoszą się od zespołu napędowego. Może masz wypracowane poduszki silnika, albo jakaś część układu wydechowego uległa zniekształceniu ( urwany wieszak, wygiąłeś w terenie, itp ) i dotyka karoserii.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Masz racje łożysko to szum, jest tam takie duże łożysko igiełkowe na wałku?
zastanawia mnie to dlaczego kiedy przełączę na N wibracje ustają?
zastanawia mnie to dlaczego kiedy przełączę na N wibracje ustają?
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Bo na D układ napędowy się "napina" silnik próbuje się przekręcić wokół własnej osi, naciska na jedną poduszkę bardziej, razem z silnikiem przemieszcza się skrzynia biegów i układ wydechowy.
Na P i N silnik nie przekazuje napędu i kręci się swobodnie.
Na wałku (domniemam że chodzi Ci o wałek sprzęgłowy ) nie masz łożyska bo masz automat.
Na P i N silnik nie przekazuje napędu i kręci się swobodnie.
Na wałku (domniemam że chodzi Ci o wałek sprzęgłowy ) nie masz łożyska bo masz automat.
Ostatnio zmieniony pn gru 25, 2017 12:10 pm przez rudypajero.koszalin, łącznie zmieniany 1 raz.
To ma sens, jadę w czwartek na wymianę amorów, zobaczymy co mi powiedzą? Postaram się dziś oblukac stan poduszek wizualnie
Urwany wieszak mocowania tłumika końcowego, naprawione i czuć różnice ale dalej czuje drgania nie mocne ale o dużej częstotliwości na pedale
wymienione poduszki,
pod silnikiem x2, pod skrzynia, poduszki przedniego mostu x2
wymieniony tlumik srodkowy + koncowy
drgania mniejsze jest duzo lepiej, ale jeszcze czuje w czasie jazdy takie delikatne mrowienie na stopach, nie wiem jak lepiej to okreslic niz mrowienie,
na P jest
,
gdy wrzuce bieg wystepuje ten nieprzyjemny objaw,
krzyzaki ok, waly nie maja luzu,
niezaleznie czy jade czy stoje na swiatlach, czuc te delikatne wibracje
ostawiam ze reduktor jest winnym calego zamieszania, mial ktos kiedys problem gdzie objawy byly podobne do moich?
pod silnikiem x2, pod skrzynia, poduszki przedniego mostu x2
wymieniony tlumik srodkowy + koncowy
drgania mniejsze jest duzo lepiej, ale jeszcze czuje w czasie jazdy takie delikatne mrowienie na stopach, nie wiem jak lepiej to okreslic niz mrowienie,
na P jest

gdy wrzuce bieg wystepuje ten nieprzyjemny objaw,
krzyzaki ok, waly nie maja luzu,
niezaleznie czy jade czy stoje na swiatlach, czuc te delikatne wibracje
ostawiam ze reduktor jest winnym calego zamieszania, mial ktos kiedys problem gdzie objawy byly podobne do moich?
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Na postoju wibracje generuje TYLKO silnik. Żaden z dalszych mechnizmow nie pracuje, co najwyżej trzęsie się z silnikiem i przenosi te drgania na ramę, a za jej pośrednictwem na karoserię. Albo bezpośrednio jeśli jej dotyka.
Jak czujesz drgania pod nogami, to przyjrzyj się poduszkom karoserii w tej okolicy.
Jak czujesz drgania pod nogami, to przyjrzyj się poduszkom karoserii w tej okolicy.
wiem, dlatego podejrzewam ze drgania wywoluje cos w ukladzie napedowym,
sprawdze poduszki budy,
musze jeszcze dokladnie sie przyjrzec jak to wyglada gdy jest zimny i pracuje na ssaniu,
czy na pewno jest ok
sprawdze poduszki budy,
musze jeszcze dokladnie sie przyjrzec jak to wyglada gdy jest zimny i pracuje na ssaniu,
czy na pewno jest ok
Dźwignia zmiany biegów w twoim samochodzie nie jest mechanicznie połączona ze skrzynią biegów, można powiedzieć że to tylko przełącznik od elektroniki sterującej skrzynią. Natomiast wajcha od reduktora jest połączona z... reduktorem i drga tak jak zespół silnik-skrzynia.
KDJ 120
wracam do problemu po parunastu tygodniach,
drgania powoduje silnik,
silnik na biegu jalowym generuje delikatne drgania, bardziej jest to odczuwalne na zimnym silniku,
kiedy zalacze klimatyzacje drgania ustaja, czyli wraz ze wzrostem obrotow,
macie jakies pomysly???
moze wtrysk moze cos innego trzeba udac sie na warsztat i tyle
drgania powoduje silnik,
silnik na biegu jalowym generuje delikatne drgania, bardziej jest to odczuwalne na zimnym silniku,
kiedy zalacze klimatyzacje drgania ustaja, czyli wraz ze wzrostem obrotow,
macie jakies pomysly???
moze wtrysk moze cos innego trzeba udac sie na warsztat i tyle
- sebastian2357
Kurcze tak przeczytałem cały wątek i nie wiem. Diesel o pojemnosci 4.2 bedzie drgał na wolnych obrotach, w czym jest problem?
Skrzynia automatyczna na D obciąża silnik i wtedy cały zespół stojąc na światłach trzesie sie troche bardziej. To normalne.
Skrzynia automatyczna na D obciąża silnik i wtedy cały zespół stojąc na światłach trzesie sie troche bardziej. To normalne.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
To dla czego po załączeniu sprężarki obroty wzrastają o ok200 i drganie ustaje prawie do zera, mam się nie przejmować ?
Przecież w każdej pozycji biegowej pracuje konwerter skrzyni. Pewnie nigdy nie regenerowany.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
- sebastian2357
Obroty wzrastaja bo tak jest zaprogramowane ECU żeby podsnieść obroty po włączeniu klimy. A silnik sie trzesie bardziej na wolnych niż na wyższych to chyba normalnie w każdym aucie.
Jeżeli bardzo Ci to nie przeszkadza to olej bo wydasz worek kasy a efekt bedzie znikomy lub żaden.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
chodzi mi o to ze ze wzrostem obrotow ustaja drgania, wiem ze sprezarka zwieksza obciazenie dla silnika dlatego ecu zwieksza obroty,
dzieki panowie, wiec wiem ze nie ma co sie przejmowac,
wymienilem poduszki silnik skrzynia przedni most i jest troszke lepiej ale jak piszecie, wyrzygam tylko $$$ a bedzie to samo w koncu to diesel prawie jak w ciezarowce
dzieki panowie, wiec wiem ze nie ma co sie przejmowac,
wymienilem poduszki silnik skrzynia przedni most i jest troszke lepiej ale jak piszecie, wyrzygam tylko $$$ a bedzie to samo w koncu to diesel prawie jak w ciezarowce