4,2L na przeszczep
Moderator: Mroczny
4,2L na przeszczep
1HZ lub 1HD-T lub 1HZ-TFE (chyba).
Spędziłem ładnych parę chwil w necie i wniosek jest prosty ze są te silniki w dowolnych ilościach ale w australii ,w dowolnej konfiguracji:))
No i co z tego:)) Dla ciekawych podam ze za silnik w pełni kompletny z 2002 roku i przebiegiem 90 tys mil chca 5500 dolców australijskich 1AD=2,43PLN
Wszystkie inne allegra, ebaye itd - bez sukcesu. Kupno auta z takim silnikiem powypadkowego - bardzo trudne i wątpliwe, jesli już są to HZJoty albo 80tki w cenach wiadomo jakich...
A silnik wystawiony na giełdzie rajdy4x4 to faktycznie wizualnie wątpliwy blok z bebechami bez osprzętu za wyjątkiem alternatora.
Generalnie chętnie usłyszę wszystkie komentarze na temat przeszczepu tego do 70ki.
Dodam ze planach mosty od HZJ wiec spoko z mocą:)
Pozdrówka,
Roman
Spędziłem ładnych parę chwil w necie i wniosek jest prosty ze są te silniki w dowolnych ilościach ale w australii ,w dowolnej konfiguracji:))
No i co z tego:)) Dla ciekawych podam ze za silnik w pełni kompletny z 2002 roku i przebiegiem 90 tys mil chca 5500 dolców australijskich 1AD=2,43PLN
Wszystkie inne allegra, ebaye itd - bez sukcesu. Kupno auta z takim silnikiem powypadkowego - bardzo trudne i wątpliwe, jesli już są to HZJoty albo 80tki w cenach wiadomo jakich...
A silnik wystawiony na giełdzie rajdy4x4 to faktycznie wizualnie wątpliwy blok z bebechami bez osprzętu za wyjątkiem alternatora.
Generalnie chętnie usłyszę wszystkie komentarze na temat przeszczepu tego do 70ki.
Dodam ze planach mosty od HZJ wiec spoko z mocą:)
Pozdrówka,
Roman
HZJ 73 , Y61
Jak odwieść hołotę od czegoś dowodami, jeśli uwierzyła w to bez dowodów.
F. Nietzsche
F. Nietzsche
Szukaj we Francji - tam jest spory rynek używanych silników diesla.
Parę kilometrów na południe za Orleanem na trasie A71 jest duży plac z powypadkowymi samochodami terenowymi - mają wszystko czego dusza zapragnie . Ogromny demolition jest też w LeMans jak znajde wizytówke to podeśle Ci namiar
Parę kilometrów na południe za Orleanem na trasie A71 jest duży plac z powypadkowymi samochodami terenowymi - mają wszystko czego dusza zapragnie . Ogromny demolition jest też w LeMans jak znajde wizytówke to podeśle Ci namiar
G300TD;2xDisco 32";Freel;Pajero 33";Feroza
Tam gdzie konczy sie asfalt zaczyna sie DROGA
Tam gdzie konczy sie asfalt zaczyna sie DROGA
Mowia tam po angielsku ?Bikl pisze:Szukaj we Francji - tam jest spory rynek używanych silników diesla.
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

no to byłbym wdzięczny za jakies namiary, dla mnie mogą mowic nawet po chińsku aby mieli sprzęt:) swoja droga był do kupienia ostatnio rozbity HDJ80 za 4-5 tys Euro (mosty, skrzynia, silnik itd) ale sie spóźniłem

HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
a 3,0TD 1KZT za mało
sa tańsze choć tez nie latwo dostać....ostatnio był 4runner do sprzedania rozbity z tym motorem - ponoć 100% sprawny mechanicznie tylko blacha rozbita - za 10 kzł na polskich blachach, rocznik 95...ten 4,2 zajebiście ciężki i wielki jest w porównaniu do wagi 70-tki

coś będzie....
nie no ten silnik wogole nie idzie:) szkoda gadac, powinni go w meleksach zakładac
, za to 2,4 2LT idzie ze az dym idzie a szczsegolnie pod koniec 100metrowego podjazdu na błocie:
a tak na powaznie to jak w zyciu sa wady i zalety kazdego rozwiazania, rozglądam sie akurat za tym rozwiazaniem choc nie wykluczam innych,
namierzyłem kompletny 1HZ w Australli ze wszystkim peryferiami za 2500USD, przebieg 300 tys, zaczyna juz to wygladac jako tako,

namierzyłem kompletny 1HZ w Australli ze wszystkim peryferiami za 2500USD, przebieg 300 tys, zaczyna juz to wygladac jako tako,
HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
Jak z australii to chyba AUD , czyli dolary australijskie - maja troche inny kurs niez amerykanskierudy pisze:nie no ten silnik wogole nie idzie:) szkoda gadac, powinni go w meleksach zakładac, za to 2,4 2LT idzie ze az dym idzie a szczsegolnie pod koniec 100metrowego podjazdu na błocie:
a tak na powaznie to jak w zyciu sa wady i zalety kazdego rozwiazania, rozglądam sie akurat za tym rozwiazaniem choc nie wykluczam innych,

Świszcząca Suka Stage I

no nie takie to proste bo jeśli chciałbym z tym silnikiem w oryginale to:
HDJoty - drogie , drogie, drogie,
HZJ 14 letni - około 10 tys Euro, tyz drogo,
moja 70ka moze najpiekniejsza nie jest ale ma juz wszystko czego potrzebuje, no moze oprocz progow i paru detali, innymi słowy "nowe" auto w jakiejkolwiek cenie by nie było to dla mnie oznacza plus kolejne -20 tys pln do wlozenia w szpeje, nie chce mi sie, nie stac mnie a checi na motanie i finanse sa,
poki co sa:)
HDJoty - drogie , drogie, drogie,
HZJ 14 letni - około 10 tys Euro, tyz drogo,
moja 70ka moze najpiekniejsza nie jest ale ma juz wszystko czego potrzebuje, no moze oprocz progow i paru detali, innymi słowy "nowe" auto w jakiejkolwiek cenie by nie było to dla mnie oznacza plus kolejne -20 tys pln do wlozenia w szpeje, nie chce mi sie, nie stac mnie a checi na motanie i finanse sa,
poki co sa:)
HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
Rudy
a skalkuluj tak
na allegro stoi za 39, hzj , marzenie nas wszystkich
powiedzmy że twoja to koszt 18
aby zmotać z tym silnikiem to obys się w 12 zmieścił ( jak pisałeś 6 koła powiedzmy że z transportem 7 , i tą 3-5 musisz doliczyć na koszt drogi pod maskę twojego lj-ka )
jakby nie patrzeć przeszczepiona lj-cina koszt 30 tys
oryginalna hzj - 39 ?
masz mosty HD i masz wszystko spasowane jak należy , i masz ten cudny ryjek pod domem
do mnie taka kalkulacja przemawia
a skalkuluj tak
na allegro stoi za 39, hzj , marzenie nas wszystkich
powiedzmy że twoja to koszt 18
aby zmotać z tym silnikiem to obys się w 12 zmieścił ( jak pisałeś 6 koła powiedzmy że z transportem 7 , i tą 3-5 musisz doliczyć na koszt drogi pod maskę twojego lj-ka )
jakby nie patrzeć przeszczepiona lj-cina koszt 30 tys
oryginalna hzj - 39 ?
masz mosty HD i masz wszystko spasowane jak należy , i masz ten cudny ryjek pod domem
do mnie taka kalkulacja przemawia
Arekg,
moja Toya rynkowo wiecej warta nie jest a pewnie nawet mniej, oceniam ze 15 to max!
choć sam szpej w niej znacznie przekracza jej wartosc
zgadzam sie ze sam koszt przeszczepu moze sie zamknac kwota 12 tysi ale to cały wydatek w tym przypadku.
a teraz zakup gołego HZJta to 39 tys, który stoi i nie ma nic,
zakładajac ze sprzedam swoja za 15 musze dalej wyłozyc 24 tys a
kazdy wie jaki jest koszt "uzbrojenia" auta w zderzaki, wincha, Snorkel, i inne pierdoły wg uznania,
no jakbys nie liczył to wg Twojej propozycji musze wylozyc blisko 40 tys a ja planuje 12 wiec wnioski nasuwaja sie same..
a to co DRAKO pisze to święta prawda, odwieczny problem i jak widać mnie on tez dotyczy
moja Toya rynkowo wiecej warta nie jest a pewnie nawet mniej, oceniam ze 15 to max!

zgadzam sie ze sam koszt przeszczepu moze sie zamknac kwota 12 tysi ale to cały wydatek w tym przypadku.
a teraz zakup gołego HZJta to 39 tys, który stoi i nie ma nic,
zakładajac ze sprzedam swoja za 15 musze dalej wyłozyc 24 tys a
kazdy wie jaki jest koszt "uzbrojenia" auta w zderzaki, wincha, Snorkel, i inne pierdoły wg uznania,
no jakbys nie liczył to wg Twojej propozycji musze wylozyc blisko 40 tys a ja planuje 12 wiec wnioski nasuwaja sie same..
a to co DRAKO pisze to święta prawda, odwieczny problem i jak widać mnie on tez dotyczy

HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
a czemu nie:P sie popieści to sie zmieści, najwyżej to i owo się poprzesówa
ja ostatnio miałem przymiarke do 4.5 benzin 6 cyl. ale.... mosty nie będą robiły przy takim motorze odpuściłem, za to ten 4.5 doczeka się niedługo generalnego remontu i albo wystawie na sprzedaż albo poleży w garażu i podumam nad jakąś zmotą