TURBO
Moderator: Mroczny
Re: TURBO
1.Toyota Landcruiser HJ61,hdj80,hdj100 silniki: 12HT,1HD-T,CARODZIEJ pisze:Czy może ktoś się orjentuje z jakiego modelu jest turbina CT 26 ?
1HD-FT,1HD-FTE
2.Toyota Supra MkIII LA7 silniki: 7M-GTE
generalnie wszystkie silniki powyzej 2.5 litrow pojemnosci
CT26 jest to obok mniejszej CT20 kolejna uniwersalna turbosprezarka stosowana do wiekszych silnikow
Re: TURBO
Nikos pisze:1.Toyota Landcruiser HJ61,hdj80,hdj100 silniki: 12HT,1HD-T,CARODZIEJ pisze:Czy może ktoś się orjentuje z jakiego modelu jest turbina CT 26 ?
1HD-FT,1HD-FTE
2.Toyota Supra MkIII LA7 silniki: 7M-GTE
generalnie wszystkie silniki powyzej 2.5 litrow pojemnosci
CT26 jest to obok mniejszej CT20 kolejna uniwersalna turbosprezarka stosowana do wiekszych silnikow

ot i mądrego to miło... poczytać
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

Jak to możliwe? A czy oznaczenie CT 26 to jedyny numer na rzeczonym urządzeniu?pol pisze:ta turbina sie tak samo nazywa, ale w kazdym z tych auta jest troche inna i rozni sie wielkoscia wirnikow oraz wielkoscia obudow czesci zimnej jak i goracej
[/color]

pol pisze:ta turbina sie tak samo nazywa, ale w kazdym z tych auta jest troche inna i rozni sie wielkoscia wirnikow oraz wielkoscia obudow czesci zimnej jak i goracej

napewno mniejsza niz w 1KZTEarekg pisze:Nikos , a jaka jest zawartość krzemu w głowicy silników 2,4 D ?![]()

jakbyś kiedyś starał się w Toyocie pracować to wal śmiało referencje Ci napiszemy

nie trzeba ale milo mi

Ostatnio zmieniony wt paź 31, 2006 1:09 pm przez Nikos, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokladnie jest tak jak pisze Nikos - te turbiny sa takie same - przynajmniej te ktore ja widzialem - a bylo ich kilka sztuk z roznych silnikow. moga sie tylko delikatnie roznic ksztaltem lopatek - z tym sie spotkalem , ale zeby wielkosc wirnika i obudowy byla inna to pierwszy raz slysze ...... ale z toyota to w zasadzie wszystko mozliweNikos pisze:pol pisze:ta turbina sie tak samo nazywa, ale w kazdym z tych auta jest troche inna i rozni sie wielkoscia wirnikow oraz wielkoscia obudow czesci zimnej jak i goracej
wow nie spotkalem sie z czyms takim........ mialem kiedys turbine od 7MGTE i od 1HDT na stole i byly identyczne no moze wylot kompresora byl obrocony troche w inna strone ale technicznie byly takie same

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Wirniki byly takie same....... z perspektywy toyoty nie widze sensu otwierania tasmy produkcyjnej dla 10 modeli turbin......Zun pisze:Dokladnie jest tak jak pisze Nikos - te turbiny sa takie same - przynajmniej te ktore ja widzialem - a bylo ich kilka sztuk z roznych silnikow. moga sie tylko delikatnie roznic ksztaltem lopatek - z tym sie spotkalem , ale zeby wielkosc wirnika i obudowy byla inna to pierwszy raz slysze ...... ale z toyota to w zasadzie wszystko mozliweNikos pisze:pol pisze:ta turbina sie tak samo nazywa, ale w kazdym z tych auta jest troche inna i rozni sie wielkoscia wirnikow oraz wielkoscia obudow czesci zimnej jak i goracej
wow nie spotkalem sie z czyms takim........ mialem kiedys turbine od 7MGTE i od 1HDT na stole i byly identyczne no moze wylot kompresora byl obrocony troche w inna strone ale technicznie byly takie same
wyprodukowali dwa modele oczywiscie zaleznie od silnikow zostaly one dopasowane i dostrojone do nich i poszly na montaz...
przeciez malo osob o tym wie ale np.
popularna CT20 wystepuje w Celice GTR, MR2Turbo badz tez w 4runnerze turbo benzynie silnik:22RTE..... a no i niemowiac juz o slynnych 2LT pewnie CT20 z 2LT a CT20 z 2LTII jest troche inna chocby nawet obudowa kompresora jest inaczej wykonana ale mozna to traktowac jako usprawnienia technologiczne..... podobnie bylo z CT26 dlatego tez pol tak napisal
tu macie liste turbin jakie byly w toyotach http://www.melett.com/newPDFs/Toyota/To ... ations.pdf
jak widac roznia sie numerami epc, chociaz niby to te same ct26
Gelenda Cabrio 300TD
1. Niema wszystkich silnikow i modeli aut.pol pisze:tu macie liste turbin jakie byly w toyotach http://www.melett.com/newPDFs/Toyota/To ... ations.pdf
2.Pewnie ze beda sie roznic numerami EPC chociazby z tego wzgledu ze taka CT26 od Supry ma inaczej ustawiony wylot kompresora niz CT26 od hdj maja tez inne izolatory ciepla i zeby uniknac pomylek maja inne numery..... Pol przeciez to logiczne ja mialem kilka takich turbin na stole a nie na papierku i widzialem
ja do swojej HDJ'otowej wmontowalem bebechy od supry, byl troche inny wirnik kompresora, mial troche lopatki inaczej poukladane. A jak myslisz czym sie roznia turbiny w HDJ80, HDJ81, HDJ100 i pozniejszej 100?Nikos pisze:1. Niema wszystkich silnikow i modeli aut.pol pisze:tu macie liste turbin jakie byly w toyotach http://www.melett.com/newPDFs/Toyota/To ... ations.pdf
2.Pewnie ze beda sie roznic numerami EPC chociazby z tego wzgledu ze taka CT26 od Supry ma inaczej ustawiony wylot kompresora niz CT26 od hdj maja tez inne izolatory ciepla i zeby uniknac pomylek maja inne numery..... Pol przeciez to logiczne ja mialem kilka takich turbin na stole a nie na papierku i widzialem
Gelenda Cabrio 300TD
Tak myślałem. Wydaje mi się, że może być tak, że choć na pierwszy rzut oka turbiny wyglądają tak samo muszą się czymś różnić.pol pisze:tu macie liste turbin jakie byly w toyotach http://www.melett.com/newPDFs/Toyota/To ... ations.pdf
[/color]

Co do wirnikow to sie z toba do konca nie zgodze - roznice sa - sunbtelne bo subtelne - ale zdazaja sieNikos pisze:Wirniki byly takie same....... z perspektywy toyoty nie widze sensu otwierania tasmy produkcyjnej dla 10 modeli turbin......Zun pisze:Dokladnie jest tak jak pisze Nikos - te turbiny sa takie same - przynajmniej te ktore ja widzialem - a bylo ich kilka sztuk z roznych silnikow. moga sie tylko delikatnie roznic ksztaltem lopatek - z tym sie spotkalem , ale zeby wielkosc wirnika i obudowy byla inna to pierwszy raz slysze ...... ale z toyota to w zasadzie wszystko mozliweNikos pisze:
wyprodukowali dwa modele oczywiscie zaleznie od silnikow zostaly one dopasowane i dostrojone do nich i poszly na montaz...
przeciez malo osob o tym wie ale np.
popularna CT20 wystepuje w Celice GTR, MR2Turbo badz tez w 4runnerze turbo benzynie silnik:22RTE..... a no i niemowiac juz o slynnych 2LT pewnie CT20 z 2LT a CT20 z 2LTII jest troche inna chocby nawet obudowa kompresora jest inaczej wykonana ale mozna to traktowac jako usprawnienia technologiczne..... podobnie bylo z CT26 dlatego tez pol tak napisal
I taka ciekawstka - jestes pewny ze to toyota produkuje te turbiny ? Ja bylem przekonany ze nie - ale moglem sie mylic

Bop biorac np takiego garreta jak wypuszcza turbine np t3 to wypuszcza ja w kilku specyfikacjach - wielkosc jest oczywiscie jest taka sama , ale sa roznice w innych elementach , miedzy innymi moga sie roznic ksztaltem lopatek.
Świszcząca Suka Stage I

Niewiem najwyrazniej zbyt malo tych turbin widzialem....... przynajmniej nie zauwazylem roznic w wirnikach......
Podejzewam ze albo Denso albo Aisin
moze byc tak ze firma IHI turbo je produkuje
A tera troche z innej wg mnie ciekawej beczki
sprzedam wam ciekawe Odkrycie....... zapraszam was na strone wiadacego producenta silnikow i agregatow firmy YANMAR: http://www.yanmarmarine.com/products/product_lp.php
Silniki serii LP..... okazuje sie ze toyota sprzedala licencje silniika 1HDFT firmie Yanmar ta go troszke przerobila i stworzyla 260 konnego potwora:P zobaczcie sobie tech data sheet ma 4.2 L poj aaa specow niedowierkow zapraszam w szczegolnosci do obejzenia 3D view
zauwazycie nawet obudowe paska rozrzadu...... ino kolektory sa zupelnie inne
Tutaj macie technical data sheet http://www.yanmarmarine.com/products/pd ... hnData.pdf
Podejzewam ze albo Denso albo Aisin
moze byc tak ze firma IHI turbo je produkuje
A tera troche z innej wg mnie ciekawej beczki
sprzedam wam ciekawe Odkrycie....... zapraszam was na strone wiadacego producenta silnikow i agregatow firmy YANMAR: http://www.yanmarmarine.com/products/product_lp.php
Silniki serii LP..... okazuje sie ze toyota sprzedala licencje silniika 1HDFT firmie Yanmar ta go troszke przerobila i stworzyla 260 konnego potwora:P zobaczcie sobie tech data sheet ma 4.2 L poj aaa specow niedowierkow zapraszam w szczegolnosci do obejzenia 3D view

Tutaj macie technical data sheet http://www.yanmarmarine.com/products/pd ... hnData.pdf
bo to wogole obciach miec 4.2TDI i 210 koni, tyle sie ma teraz z 1.9Nikos pisze:Tia ale zobacz sobie technical data sheet i on zachowal taka sama pojemnosc.... i jakie Yanmar z niego moce wyciagnalZachary pisze:700Nm. Fajowy. Ciekawe ile takie cudo kosztuje i gdzie je kupiæ?
Miec tak 700NM i 300 Ps w hdj80
Gelenda Cabrio 300TD
pol pisze:bo to wogole obciach miec 4.2TDI i 210 koni, tyle sie ma teraz z 1.9Nikos pisze:Tia ale zobacz sobie technical data sheet i on zachowal taka sama pojemnosc.... i jakie Yanmar z niego moce wyciagnalZachary pisze:700Nm. Fajowy. Ciekawe ile takie cudo kosztuje i gdzie je kupić?

niewiem mi to nigdy nie dokuczalo
Napisałem do polskich dystrybutorów z prośbą o ofertę i dane techniczne. Ciekawe ile taka zabawka kosztuje i czy bez większych bóli dałoby radę do auta to wpakować?Nikos pisze:... i jakie Yanmar z niego moce wyciagnal
[/color]