sprawdzenie diesla
Moderator: Mroczny
- Ryszard Giedrojć
-
sprawdzenie diesla
Obniżajac się temperatura skutecznie weryfikuje stan diesla, ale jak sprawdzic Runnera, stojacego w komisie na zadupiu, gdy nie ma mrozu. Personel zgadza sie tylko na wizyte w stacji diagnostycznej. Czy diagnosta na podstawie analizy spalin moze stwierdzić, ze np. silnik niedomaga z powodu różnicy cisnienia na cylindrach ?
a to zadupie to gdzies daleko od bydgoszczy 

wierze w UFO i zielone ludziki...
http://www.bandzior4x4.pl
- Ryszard Giedrojć
-
no fakt, raczej nie pomoge, ale sądze ze kazdy dobry mechanik po samym wyglądzie i po dzwieku moze ocenic stan takiego silnika, nie potrzeba do tego warsztatu
wierze w UFO i zielone ludziki...
- Marek Glinka
- Marek Glinka
Naprawde bylbym w ciezkim szoku gdyby sprzedajacy sie zgodzil na wykrecanie wtryskow ze swojego auta albo swiec zarowych celem pomiaru cisnienia, naprawde taki sprzedajacy to prawdziwy twardzielWiechu pisze:tylko manometr i pomiar ci¶nienia bêdzie wiarygodny. Jak nie jeste¶ pewien silnika, to jed¼ do warsztatu który Ci to zmierzy.

Gelenda Cabrio 300TD
- Ryszard Giedrojć
-
<<<Naprawde bylbym w ciezkim szoku gdyby sprzedajacy sie zgodzil na wykrecanie wtryskow ze swojego auta albo swiec zarowych celem pomiaru cisnienia, naprawde taki sprzedajacy to prawdziwy twardziel
[/quote]>>>
Ja też na taką determinację nie liczę. Stąd moje pytanie o analizę spalin.
Jestem przewrażliwiony bo dwa razy juz sie przejechałem. Kiedyś kupiłem UAZA- z mercem świetnie chodził, ale odpalał tylko od kwietnia do końca października. Teraz mam fieścine 1,8 D chodzi jak pszczółka, ale przy pierwszych przymrozkach zaczeła kaprysić. Nie bierze oleju, nie kopci. Pojechałem do pompiarza, mając nadzieje , że to świece, a okazało sie że cisnienie. Silnik do fiesty moge kupic z tysiaka, ale jak sie wpakuje w Runnera to nie wytłumacze zone, że to miało byc auto na letnie wakacje. W Warszawie znalazłem Hiluxa/ Runnera z sprowadzonego z Włoch. Silnik 2,4. Było ciepło, a on przy starcie jakoś dziwnie ruszał, co pan komisnat zdiagnozował , że rozrusznik ciężko chodzi. Potem walił czarnym. Miało to byc do zagrzania, ale jak zobaczyłe, że siatka ogrodzenia jest zawalona kopciem od spalin to sobie odpuściłem.

Ja też na taką determinację nie liczę. Stąd moje pytanie o analizę spalin.
Jestem przewrażliwiony bo dwa razy juz sie przejechałem. Kiedyś kupiłem UAZA- z mercem świetnie chodził, ale odpalał tylko od kwietnia do końca października. Teraz mam fieścine 1,8 D chodzi jak pszczółka, ale przy pierwszych przymrozkach zaczeła kaprysić. Nie bierze oleju, nie kopci. Pojechałem do pompiarza, mając nadzieje , że to świece, a okazało sie że cisnienie. Silnik do fiesty moge kupic z tysiaka, ale jak sie wpakuje w Runnera to nie wytłumacze zone, że to miało byc auto na letnie wakacje. W Warszawie znalazłem Hiluxa/ Runnera z sprowadzonego z Włoch. Silnik 2,4. Było ciepło, a on przy starcie jakoś dziwnie ruszał, co pan komisnat zdiagnozował , że rozrusznik ciężko chodzi. Potem walił czarnym. Miało to byc do zagrzania, ale jak zobaczyłe, że siatka ogrodzenia jest zawalona kopciem od spalin to sobie odpuściłem.
czarne kopcenie to bajka 
marzenie kazdego wlasciciela diesla
(poza mercedesami) (pozdrawiam)
pomiar cisnienia to dobry wyznacznik,
palenie w zimie to kilka innych czynnikow, sprazanie jest nieodzowne
ale sam fakt ze ciezko pali nie znaczy ze nie ma sprezania
silkik dobry i gdyby ci nie palil w zimie to sie zamienie
moj palil przy - 20 przy - 27 zmarzla ropa - silnik nie poradzi na to nic

marzenie kazdego wlasciciela diesla

pomiar cisnienia to dobry wyznacznik,
palenie w zimie to kilka innych czynnikow, sprazanie jest nieodzowne
ale sam fakt ze ciezko pali nie znaczy ze nie ma sprezania
silkik dobry i gdyby ci nie palil w zimie to sie zamienie

moj palil przy - 20 przy - 27 zmarzla ropa - silnik nie poradzi na to nic
Ja te¿ na tak± determinacjê nie liczê. St±d moje pytanie o analizê spalin.

Analiza to nic nie zwojujesz, bo w dieselu sie sprawdza "poziom zadymienia", a to tak naprawde moze nic nie oznaczac, chociaz z drugiej strony jak dymi to lepiej sobie odpuscic, tylko czy bedziesz w stanie znalezdz cos starego nie dymiacego w stanie idealnym jak nowy za 1/10 ceny fabrycznej?
Gelenda Cabrio 300TD
@Ryszard - to moze poczekaj do mrozow i wtedy pojedz sprawdzic "na zimno"
mam takiego 4R 1995 3.0 td i zawsze odpalal "na dotyk", sprawdzalismy cisnienie - jest ok, ksiazkowo, a mimo to wskaznik nieco zaniza
dobre akumulatory i jazda
co do tego konkretnego 4R to troche taniosc, ale ... kogo to teraz obchodzi przy zakupie ... ma byc taniosc a potem sie bedziemy martwic
mam takiego 4R 1995 3.0 td i zawsze odpalal "na dotyk", sprawdzalismy cisnienie - jest ok, ksiazkowo, a mimo to wskaznik nieco zaniza
dobre akumulatory i jazda
co do tego konkretnego 4R to troche taniosc, ale ... kogo to teraz obchodzi przy zakupie ... ma byc taniosc a potem sie bedziemy martwic

CAMP COYOT 20-23.08.2009
www.coyot.pl
www.coyot.pl
- Marek Glinka
Święte słowaemsi pisze:

Marecki jestem......
Toyota Hilux 2,4D to już historia

Chevy Blazer M1009 6,2D też chyba podzieli losy Hila

Toyota Hilux 2,4D to już historia

Chevy Blazer M1009 6,2D też chyba podzieli losy Hila

- Ryszard Giedrojć
-
To tez nie gonię na drugi koniec Polski z okrzykiem "Taniość widzę". Kopcąca w Warszawie, to o ile dobrze rozpoznaje na zdjeciu oklicznosci przyrody: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1578918
powiem tylko tyle :
jeżeli jest taniość w komisie lub u jakiegoś handlarzyny podwórkowego to sobie od razu odpuść. Niestety oni są nastawieni na zarobek i okazje sie w komisach nie zdarzają, a jeżeli w komisie jest cena niska to znaczy ze niezły śmiec musi być. (nie tylko blachowy). podpowiem tylko że gdyby chodziło wyłącznie o blacharkę i lakier to przemyśl ile może kosztować na takiej pipidówie polakierowanie całego wozu. za 3 tysie by na błysk zrobili że nawet sprawne oko by się nie poznało
. ale widocznie sie nie opłaca bo kartofel z niego mechaniczny jest i tyle. gdyby było inaczej to 15000 + 3000 = 18000 a sprzedać mozna za 25-28tysi.
UWIERZ MI KOMISY NIE ROZDAJĄ PIENIĘDZY ZA FREE
życzę owocnych poszukiwań i proponuję skupic sie na ofertach od osób prywatnych. więcej można utargować, więcej można się prawdy dowiedzieć o wozie, mniejsze ryzyko kupienia z cofnietym licznikiem, itd.
wytrwałości
jeżeli jest taniość w komisie lub u jakiegoś handlarzyny podwórkowego to sobie od razu odpuść. Niestety oni są nastawieni na zarobek i okazje sie w komisach nie zdarzają, a jeżeli w komisie jest cena niska to znaczy ze niezły śmiec musi być. (nie tylko blachowy). podpowiem tylko że gdyby chodziło wyłącznie o blacharkę i lakier to przemyśl ile może kosztować na takiej pipidówie polakierowanie całego wozu. za 3 tysie by na błysk zrobili że nawet sprawne oko by się nie poznało

UWIERZ MI KOMISY NIE ROZDAJĄ PIENIĘDZY ZA FREE

życzę owocnych poszukiwań i proponuję skupic sie na ofertach od osób prywatnych. więcej można utargować, więcej można się prawdy dowiedzieć o wozie, mniejsze ryzyko kupienia z cofnietym licznikiem, itd.
wytrwałości

no, powiedzial, co wiedzial - a wie i widzial duzo - no nie ?
taniosc moze byc wskazana jesli ktos chce kupic tania baze i dokonac mega rokonstrukcji sprzeta, wtedy stan obojetny, oby dowod i numery sie zgadzaly
taniosc moze byc wskazana jesli ktos chce kupic tania baze i dokonac mega rokonstrukcji sprzeta, wtedy stan obojetny, oby dowod i numery sie zgadzaly
CAMP COYOT 20-23.08.2009
www.coyot.pl
www.coyot.pl