Luzy na kierownicy ( w maglownicy )
Moderator: Mroczny
Luzy na kierownicy ( w maglownicy )
Witam szanowne grono wiedzy praktycznej, pojawił się w mojej 4Runner'ce 3VZE, jakiś dziwny luz na sterze-jak kręcę kołem w lewo i prawo to mam 4 centymetry obrotu (mierząc po obwodzie kierownicy) takiego bez efektu-koła nawet nie drgną. Tak sobie wlazłem pod spód, kumpel ruszał sterem a ja lukałem, z kolumny wyłazi taka wajcha i ona nie drgnęła-stąd wnioskuję, że coś nie tak w maglownicy. Ktoś przerabiał ten temat, czy jest szansa na regulację czegoś ? Pliiis, pomóżcie bo jak jadę po czarnym to autko samo lekko w lewo albo w prawo jedzie a ster nie drgnie...-głupie uczucie.
Toyki... lubię....
Na górze przekładni jest śruba regulacyjna na płaski śrubokręt zakontrowana nakrętką (dobry dostęp po wyjęciu aku, przynajmniej w hiluxie). Luz kasujesz tą śrubą na wyprostowanych kołach (nie pamiętam czy sie wkręca czy wykręca). Trzeba to zrobić z wyczuciem i nie dokręcić za mocno, minimalny luz musi być. Instukcja podaje maksymalny do 3 cm na obwodzie kierownicy.
same starocie