Luzy na kierownicy ( w maglownicy )

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
mitsi

Kontaktowanie:

Luzy na kierownicy ( w maglownicy )

Post autor: mitsi » pn mar 26, 2007 2:49 pm

Witam szanowne grono wiedzy praktycznej, pojawił się w mojej 4Runner'ce 3VZE, jakiś dziwny luz na sterze-jak kręcę kołem w lewo i prawo to mam 4 centymetry obrotu (mierząc po obwodzie kierownicy) takiego bez efektu-koła nawet nie drgną. Tak sobie wlazłem pod spód, kumpel ruszał sterem a ja lukałem, z kolumny wyłazi taka wajcha i ona nie drgnęła-stąd wnioskuję, że coś nie tak w maglownicy. Ktoś przerabiał ten temat, czy jest szansa na regulację czegoś ? Pliiis, pomóżcie bo jak jadę po czarnym to autko samo lekko w lewo albo w prawo jedzie a ster nie drgnie...-głupie uczucie.
Toyki... lubię....

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » pn mar 26, 2007 4:46 pm

Na górze przekładni jest śruba regulacyjna na płaski śrubokręt zakontrowana nakrętką (dobry dostęp po wyjęciu aku, przynajmniej w hiluxie). Luz kasujesz tą śrubą na wyprostowanych kołach (nie pamiętam czy sie wkręca czy wykręca). Trzeba to zrobić z wyczuciem i nie dokręcić za mocno, minimalny luz musi być. Instukcja podaje maksymalny do 3 cm na obwodzie kierownicy.
same starocie

Awatar użytkownika
mitsi

Kontaktowanie:

Post autor: mitsi » pn mar 26, 2007 5:25 pm

No to będę musiał pokombinować :roll: , u mnie aku jest po drugiej stronie, więc może nic nie trzeba wyjmować co przeszkadzało by w dojściu do tej śruby :-?
Toyki... lubię....

Awatar użytkownika
mitsi

Kontaktowanie:

Post autor: mitsi » pt mar 30, 2007 8:45 am

No to już jest OK :D , dzięki za oświecenie.
temat uważam za zamknięty, mogę jechać na Biedrusko 1 kwietnia-oficjalnie :lol:
Toyki... lubię....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”