chlodnica 2LTII

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
CzarekN

chlodnica 2LTII

Post autor: CzarekN » wt maja 08, 2007 2:13 pm

Dzien dobry

Szukam porady. W mojej Toyce chlodnica odmawia posluszenstwa i cieknie szerokim strumieniem. Byla juz wielokrotnie lutowana, wiec pomyslalem sobie, ze trzeba jakos temu w koncu zaradzic, bo glowica bedzie duuuuzzzzo drozsza w naprawie jak piardnie.
I teraz zastanawiam sie co zrobic. Dalej lutowac ( :)3 ), wstawic nowy rdzen (hm), wstawic uzywke (raczej nie), nowke orginala (sic), nowke zamiennik (tylko skad).
Poradzcie co zrobic i ewentualnie gdzie zapukac i zapytac.

Czarek
Traktorek, brum brum, klek klek klek klek klek

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » wt maja 08, 2007 4:15 pm

Przechodziłem ostatnio dylemat chłodnicy, na szczęście wystarczyło ją zalutować, wyczyścić i... chodzi jak nowa.
Może poszukaj podobnej wielkościowo chłodnicy, przerobienie przewodów przecież nie jest problemem. :wink:
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

Maniek

Post autor: Maniek » wt maja 08, 2007 5:01 pm

@Czarek, nowa nie-oryginał firmy Nissens czy jakoś tak (nie nissan :lol: ) która robi do wielu aut chłodnice na pierwszy montaż do wielu aut kosztuje coś ok 700 zł do hila...przypuszczam, że do lj nie powinno być wielkiej różnicy choć jakoś nie mogę namierzyć w nissensie chłodnicy do silnika 2LTII..może ta od hila podejdzie ?? jest rysunek na stronie , możesz porównać z Twoją...cena nie kosmiczna jak na nówkę i podobno w miarę dobra ta firma - tak słyszałem, nie znam się...o jakieś 200 zł taniej będzie wymienić rdzeń - też nissens moze być

tu pierwszy lepszy link do strony za chłodnicą do hila:

http://www.moto-czesci.pl/main.snm?page ... %252F%2B2L

ja mam chłodnicę od 2LII nadal oryginalną i z dużo większym motorem wyrabia zajebiście mimo już kilkakrotnych napraw...a na kaszubii wzrost temperatury był spowodowany zalepieniem specyficznym kaszubskim iłem...po wyczyszczeniu (oj długo to trwało i dużo prądu i wody karcher zużył) chodzi idealnie - nawet jak mocno w dupsko pod górę dostanie to temp prawie nie drgnie
coś będzie....

Awatar użytkownika
Wojteeek

Post autor: Wojteeek » wt maja 08, 2007 9:05 pm

Kiedyś pytałem o nowy wkład do 2lt i wychodziło ok 800-900 zł.
LC bj 73 -1985 (babcia)

emsi

Post autor: emsi » śr maja 09, 2007 6:38 am

w Warszawie na Radzyminskiej jest dobry seriwis chlodnic, podjedz do nich i pokaz - moze pomoga
CAMP COYOT 20-23.08.2009
www.coyot.pl

Awatar użytkownika
CzarekN

Post autor: CzarekN » śr maja 09, 2007 1:37 pm

Dzieki za informacje. Na stronie Nissena nie ma mojej chlodnicy, jednak wyslalem do nich zapytanie. Moze cos znajda.
jezeli nie to zostaje wymiana rdzenia lub lutowanie.

Czarek
Traktorek, brum brum, klek klek klek klek klek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”