Szukam rozwiązania

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Szukam rozwiązania

Post autor: kmachacz » pn maja 28, 2007 7:02 am

Szukam jakiegoś rozwiązania, potrzeba jest mi kilku części do budy 73, a najbardziej pałąka przeciwkapotażowego, może hardtopu, szyby przedniej, jak by były może drzwi przednich i tylnych (nie będę musiał ich wtedy spawać) 8) . No ale o co mi biega, te rzeczy są trochę trudno dostępne więc wpadłem na pomysł aby poszukać jakąś LJ73 kupić ją całą wziąć co potrzeba i resztę próbować sprzedać na tzw części. Ile można uzyskać z sprzedaży w taki sposób samochodu ??

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn maja 28, 2007 9:40 am

oczekujesz, ze hiena Ci napisze, ze po sprzedaniu auta na czesci ma 5678zl netto zysku ??

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pn maja 28, 2007 10:13 am

musialbys kupic hzj74 bo po co lj73 jak i tak wiekszosc czesci nie pasuje ( a nie warto chyba kupowac auta dla hardtopu i paru rzeczy)
wiec wychodzi i ze musisz kupic duzo drozsze hzj74
i sie zacznie.
alternator sie przyda, skrzynia , silnik sie przyda, mosty sie przyda, przekladnia kierownicza sie przyda reduktor sie przyda itp.
po czym zostanie ci rama i gola buda.

Wg mnie jezeli nie jestes mechanikiem i nie zyjesz z hienowania czesciami to kupowanie auta dla paru glupot nie ma sensu.
Jednak jezeli chcesz kupic ( i masz mozliwosc ) auto po to zeby miec duzo zapasowych czesci to kupuj bo tak jest najlepiej i najtaniej ( i masz caly bardzo drogi szpej od reki w garazu) . Sam gdybym mial mozliwosc z checia bym rozebral jakas hdj i sobie zapas czesci na lata zrobil.

Awatar użytkownika
Piter69A

Re: Szukam rozwiązania

Post autor: Piter69A » pn maja 28, 2007 12:38 pm

kmachacz pisze:Szukam jakiegoś rozwiązania, potrzeba jest mi kilku części do budy 73, a najbardziej pałąka przeciwkapotażowego, może hardtopu, szyby przedniej, jak by były może drzwi przednich i tylnych
Z wymienionych części wszystkie są zamienne z LJ, BJ, RJ, KZJ, HZJ 73(74).
Drzwi występują w 2 wersjach: ramki szyb na stałe lub demontowane.
Te ze stałymi ramkami zamienne ze wszystkimi J70.
Kupno LJ np z padniętym silnikiem np. za 400 ojro się opłaca. Wykręcasz z budy co trzeba, reszta na szpeje (za same mosty ci się zwróci).
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
Zun

Re: Szukam rozwiązania

Post autor: Zun » pn maja 28, 2007 2:37 pm

Piter69A pisze:
kmachacz pisze:Szukam jakiegoś rozwiązania, potrzeba jest mi kilku części do budy 73, a najbardziej pałąka przeciwkapotażowego, może hardtopu, szyby przedniej, jak by były może drzwi przednich i tylnych
Z wymienionych części wszystkie są zamienne z LJ, BJ, RJ, KZJ, HZJ 73(74).
Drzwi występują w 2 wersjach: ramki szyb na stałe lub demontowane.
Te ze stałymi ramkami zamienne ze wszystkimi J70.
Kupno LJ np z padniętym silnikiem np. za 400 ojro się opłaca. Wykręcasz z budy co trzeba, reszta na szpeje (za same mosty ci się zwróci).
Zapomniales doliczyc kosztow transportu - a z samymi mostami bedziesz sie tez troche bujał - hienowanie to wcale nie taki prosty sport .... a pozniej jeszcze okrzykną na forum ze zlodziej i oszust jestes - bez sensu ;) nie mowie juz o tym ze w takiej za 400 euro wszytsko moze juz byc zmeczone - bo jesli wszytsko jest ok a sam silnik tylko padnie dla przykladu to zazwyczaj cena i tak jest wygórowana.
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

arekg

Post autor: arekg » pn maja 28, 2007 9:14 pm

a Szanowny pan Drako i Mroczny na czym hienują , bo wtych kategoriach to kazdy w jakiejś dziedzinie jest hieną !
Nie wiem z jakich epok jesteście ale jest coś takiego jak rynek, wolny zresztą , nie chcesz nie kupuj !
I nie macie chyba tyle hipokryzji w sobie ,że od hieny SKLEP 4X4 lub hieny Kylona kupujecie swoje szpeje , bo przecierz powinni ideologicznie , sprzedawać te cząści bez marży , dle wspaniałej braci offroadowej :)21
Co za mądrale , ja pierd......:o

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » pn maja 28, 2007 9:30 pm

arekg pisze:a Szanowny pan Drako i Mroczny na czym hienują , bo wtych kategoriach to kazdy w jakiejś dziedzinie jest hieną !
Nie wiem z jakich epok jesteście ale jest coś takiego jak rynek, wolny zresztą , nie chcesz nie kupuj !
I nie macie chyba tyle hipokryzji w sobie ,że od hieny SKLEP 4X4 lub hieny Kylona kupujecie swoje szpeje , bo przecierz powinni ideologicznie , sprzedawać te cząści bez marży , dle wspaniałej braci offroadowej :)21
Co za mądrale , ja pierd......:o
Toś pojechał bracie... :o
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pn maja 28, 2007 9:35 pm

panie "szanowny"
:roll: oczywiscie jestes bardzo zadowolony z siebie i z tego co nabazgrales ?
w twoim poscie tyle sensu co tresci merytorycznej wniesionej w nim do tego tematu.

kolejny frustrat :)3

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn maja 28, 2007 9:43 pm

to ja odpowiem, aby bezmiar frustracji czerepu nie rozsadził

pierwsze primo: hiena = sprzedawca części lub innych gratów ofrołdowych
drugie primo: a co Cię to obchodzi co ja robię? napisałem, ze nikt koledze nie powie jaki rachunek ekonomiczny uzyska wykonując rozważaną operację. Założyłem, że z oczywistych względów;

nastepnym razem otwórz w drugim oknie słowniczek ofrołdowy, łatwiej zrozumiesz nie będziesz się na zawał narażał

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » wt maja 29, 2007 7:04 am

Dzięki za odpowiedzi. Wiem, że może pytam o informacje tajne, ale z naszymy hienami (mówię tutaj o sprzedawcach częsci używanych) jest tak, że przywożą samochody głównie dla części mechanicznych i podstawowych części blacharskich. A nikt nie przywozi np uszkodzonego LJ 73 z wypadku lub z padnietym silnimiem, aby z niego wyciągnąć chociażby używany pałąk.
Żeby wiedzieć dlaczego to robię trzeba wiedzieć po co to robię, a tego nie napisałem. Wiecie lub nie, że mam dzieci. Stało się już tak, że syn chce ze mną jeździć, a i córka by to chętnie robiła, ale jeszcze za mała. Ale oni muszą jeździć w fotelikach, a te muszę jakoś przypiąć. Daltego szukam tego pałąka. Tutaj wychodzi też mój charakter bo najbardziej w takich rzeczach wierzę rozwiązaniom fabrycznym, a nie np fotelom od T4.
Nie jestem mechanikiem, kupował HZJ 74 nie będę, bo ja mam HZJ 73. Silnika, ani innych szepjów też nie chcę, bo po to są zakłady mechaniczne, aby to naprawiać (ja na to też nie mam czasu i nigdy mieć nie będę), choć tak jak mówi Drako fajnie było by może mieć coś takiego na przeszczepy.
Więc kończąc wiem, że takiego pałąka mogę szukać lata, a jest kilka LJ w fajnym stanie i właśnie tak w kwocie 10.000. Auto mam oddać do blacharza, bo praktycznie, każde drzwi są pęknięte. Trzeba załatwić sprawę korozji, wymienić ramkę, wymienić szybę. Jak to zrobię to zostanie mi już tylko szukanie samego pałąka, bo kupno auta dla pałąka nie będzie miało sensu. A tak pomyśłem sobie może tych rzeczy nie robić kupić jakieś auto wymienić hurtowo, nie wydać kasy na blacharza, odliczyć sobie zamonotowane rzeczy resztę sprzedać i wyjść na ZERO !!
Pytałem czy taki mechanizm jest możliwy, czy raczej wątpliwe jest to.
A dokładne pytanie o kowtę może wynika z charakteru mojej profesji !! :lol:
Pozdrawiam !!
PS. Błagam koledzy nie kłućcie sie, chociaż wiem, że to taki sport, przy okazji mojego postu ale pomóżcie znaleźć pałąk z pasami !!

Awatar użytkownika
+ AND +

Post autor: + AND + » wt maja 29, 2007 7:42 am

masz pw

takie rozwiazanie to chyba kiepski pomysl .......wydasz teraz a czesci sie sprzedadza.....moze za tydzien ....moze rok ..... ??
Nissan GR - era motania
Sportage - dupowoz
cos nadchodzi ...wiekszego
gps 21.3... -51.5...

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » wt maja 29, 2007 8:53 am

+ AND + pisze:masz pw

takie rozwiazanie to chyba kiepski pomysl .......wydasz teraz a czesci sie sprzedadza.....moze za tydzien ....moze rok ..... ??
O tym wlasnie chcialem powiedziec ... a oprocz tego nie wiesz w jakim stanie bedzie reszta czesci - jak sie chce hienowac , to trzeba poprostu miec duzo czasu na rozbieranie , duzo miejsca na rozbieranie no i miec to we krwi :)21
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » wt maja 29, 2007 11:45 am

Macie Panowie rację i dziękuję za rady i pomoc !! :)2

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » wt maja 29, 2007 12:04 pm

kamchacz wiesz co ci radze.
podjedz do jakiejsc porzadnej firmy robiacej klatki np. ireco czy chociazby do twardego.
Zrobia ci porzadna lekka klatke( lub palaki podobne do oryginalnego) z porzadnej chromowo molobdenowej rury , koszty pewnie podobne , zona bedzie spokojniejsza itp.

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » wt maja 29, 2007 3:36 pm

Drako pisze:kamchacz wiesz co ci radze.
podjedz do jakiejsc porzadnej firmy robiacej klatki np. ireco czy chociazby do twardego.
Zrobia ci porzadna lekka klatke( lub palaki podobne do oryginalnego) z porzadnej chromowo molobdenowej rury , koszty pewnie podobne , zona bedzie spokojniejsza itp.

Dzięki Paweł to też jest racja !! Jeżeli nie wypali pomysł oryginału to pójdę tą drogą. Z tego co wiem to Twardy słabo z terminami. A mogę namiary na to ireco. Dzięki.

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » wt maja 29, 2007 3:50 pm

wpisz w google :wink: takich firm troche jest ,wiec napewno cos znajdziesz w okolicy. Ireco podalem jako przyklad. grunt zeby ci zrobili to ludzie , ktorzy maja pojecie. a nie jakie rury laczone kolankami itp co wrazie W wiecej krzywdy zrobi jak ochroni.

arekg

Post autor: arekg » wt maja 29, 2007 5:42 pm

:)2

jest tyle naciągniętych "ciężarówek " , że jest to strasznie chodliwy towar , zresztą kanapy także , i znalezienie go graniczy z cudem

Drako pisze:kamchacz wiesz co ci radze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”