Czy warto zamontować koła 235x85R16 w 4 Runnerze...???
Moderator: Mroczny
Czy warto zamontować koła 235x85R16 w 4 Runnerze...???
Witam. Mam obecnie w swoim Runnerze koła z oponami 31x10,5R15 BFG All Terain na oryginalnych felgach Toyoty.
Autko ładnie się prezentuje i dobrze na nich się jeździ, lecz "dobre złem leprzego"...
Zastanawiam się czy nie kupić nowych felg i opon, chyba najlepiej 235x85R16??? Są jeszcze wyższe (805,9mm,obecnie 787,4mm). Niby niewiele, ale zawsze coś wyżej. No i są węższe 235mm,a 266,7mm (ekonomiczniejsze w spalaniu paliwa).
Poprawi się też zapewne prezencja auta na węższych i wyższych kołach. Zwiększy rozstaw kół na osi, autko wyżej stoi...itd.
Proszę o opinie czy warto stosować większe felgi (16" zamiast 15")? Jakie są plusy i minusy itd? Może ktoś już jeździ na takich kołach? Ciekawe jak ze stabilnością i prowadzeniem auta na takich kołach?!!!
Słowem piszcie, krótko i na temat...
Opony:
BFG Mud Terainem za 548zł za szt opony
felga stalowa 250zł+kapsel i śruby
DOTZ DAKAR-stalowa
pozdrawiam
Rafał
Autko ładnie się prezentuje i dobrze na nich się jeździ, lecz "dobre złem leprzego"...
Zastanawiam się czy nie kupić nowych felg i opon, chyba najlepiej 235x85R16??? Są jeszcze wyższe (805,9mm,obecnie 787,4mm). Niby niewiele, ale zawsze coś wyżej. No i są węższe 235mm,a 266,7mm (ekonomiczniejsze w spalaniu paliwa).
Poprawi się też zapewne prezencja auta na węższych i wyższych kołach. Zwiększy rozstaw kół na osi, autko wyżej stoi...itd.
Proszę o opinie czy warto stosować większe felgi (16" zamiast 15")? Jakie są plusy i minusy itd? Może ktoś już jeździ na takich kołach? Ciekawe jak ze stabilnością i prowadzeniem auta na takich kołach?!!!
Słowem piszcie, krótko i na temat...
Opony:
BFG Mud Terainem za 548zł za szt opony
felga stalowa 250zł+kapsel i śruby
DOTZ DAKAR-stalowa
pozdrawiam
Rafał
Różnica miedzy felgą 15" i 16"jest znikoma. Genaralnie na 15" feldze masz większy profil opony i tyle. Jedynie nad czy trzeba się zastanowić to cena opon. Jeżeli idziesz w duże rozmiary powyżej 32" i chcesz kupić markowe opony to na 15" będą tańsze jeżeli idziesz w duże protektory to tylko na felge 16" nalewane są rozmiary powyżej 32", natomiast markowe opony na 16" są generalnie droższe.
Ważne jest odsadzenie felgi przy dużych rozmiarach należy kupować felgi z odadzeniem ET od -20 i więcej co najmniej 8" szerokości i to jest najważniejsze.
Ważne jest odsadzenie felgi przy dużych rozmiarach należy kupować felgi z odadzeniem ET od -20 i więcej co najmniej 8" szerokości i to jest najważniejsze.

TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Re: Czy warto zamontować koła 235x85R16 w 4 Runnerze...???
Za wąska. Takie pizza cuttery to się wsadza do dychawicznych LRów co to jeżdżą siłą woli kierowcyray76 pisze: chyba najlepiej 235x85R16???

I co to ma być? Powrót Bąka na forum?

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
eno co wy chcecie dobry rozmiar, do samochodu o masie poniżej 2T
mosty dłużej pożyją bo zestaw na 16 jest zazwyczaj lżejszy od 15stki...
efekt tej krzyżówki mógłby być taki, że może i czasami byś się kopał(wiadomo to nie LR), ale nie muliło by ci w terenie(mniejszy opór)

efekt tej krzyżówki mógłby być taki, że może i czasami byś się kopał(wiadomo to nie LR), ale nie muliło by ci w terenie(mniejszy opór)

SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Misiu landrowerowy, to jest toyota 4-runner, tu nie ma co mulić, bo tu siedzi silnik a nie silniczek od wycieraczek jak u Ciebie 
32x11,5 - znajomy jeździ po czarnym już z 7 lat i nic się nie psuje, w terenie jeżdżą na większych i tym bardziej

32x11,5 - znajomy jeździ po czarnym już z 7 lat i nic się nie psuje, w terenie jeżdżą na większych i tym bardziej
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
A ja mam szosowe 265/60/15 i czuję straszny dyskomfort z tymi walcami. Gdybym tylko mógł to na moje felgi założyłbym coś w okolicach 235. I dla spalania i dla radzenia sobie. W tej chwili mokre czarne = szus narciarski
Stanowie zagrożenie dla oddalonego o 10km miasta 
Kupiłem nawet komplet ongiś kółek z oponami coś koło 235 ale się okazało, że typ ze Szczecina co je sprzedawał znał sie na rozmiarach u toyoty jak ja na astrologi (czyli wcale)

Kupiłem nawet komplet ongiś kółek z oponami coś koło 235 ale się okazało, że typ ze Szczecina co je sprzedawał znał sie na rozmiarach u toyoty jak ja na astrologi (czyli wcale)
... hmmm.. w drodze do lasu ...
... 4r 1990 3.0 v6 LPG manual ...
... 4r 1990 3.0 v6 LPG manual ...
235/85/16 zarąbisty rozmiar,spalanie super,lifcik-zawsze coś więcej,nie rozpiepszają tak szybko przedniego zawieszenia a jak nie ma sztywnego mostu to szeroki rozmiar robi problem,(zbiężność powodzenia) tu trzeba trochę pokory.zdzieram drugi komplet i jest super,mniejsze opory na półośkach-chyba proste jak ci się koło nie obśliżnie to puści albo zaraz wywali co innego,pozatym świetnie robią w koleinach na czarnym 4R to nie PATROL czy G klasa 

- Romeo
- Kontaktowanie:
Z tym obśliźnięciem chodzi o brak między osiowego mechanizmu różnicowego.ray76 pisze:Hej. Tylko nie kumam z tym "obśliźnięciem", może miałeś na myśli buksowanie, jak się ostro depnie???
pozdrawiam
Rafał
Spróbuj po manewrować z zapiętym 4x4 na asfalcie, to zobaczysz że to prawie nie możliwe

Tylko delikatnie, bo jeszcze coś urwiesz

4 RUNNER
HILUX-taczka
i przyszło mieszkać na górce w Beskidzie wyspowym-jest pięknie
HILUX-taczka

i przyszło mieszkać na górce w Beskidzie wyspowym-jest pięknie

Ja sobie pycę od 4 lat na 35/12,5 MT i wcale mnie nie nosi po koleinach, trakcja całkiem przyzwoita jak na MT, wysoko sobie siedzę, gdy mijam jakiegoś pikapa to zawsze mu jakieś śmieci do gara na tył wcisnę
Mosty wytrzymują bez problemu, przy mojej toyce nie zrobiłem nic przez 4 lata z wyjątkiem dachowania
Mosty wytrzymują bez problemu, przy mojej toyce nie zrobiłem nic przez 4 lata z wyjątkiem dachowania

TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.