hilux 2006 - cieknący hardtop
Moderator: Mroczny
hilux 2006 - cieknący hardtop
Witam, mam pytanie do właścicieli nowego hiluxa. Czy wasze hardtopy są szczelne? Ja mam snugtopa (taki który jest oferowany obecnie w pakiecie gold), i podczes deszczu trochę mi przecieka (z boku gdzieś na złączeniu klapy od zabudowy z kląpą od paki).
Dzięki za odpowiedzi
Maro
Dzięki za odpowiedzi
Maro
- Jaaareeek !
-
-
- jestem tu nowy...
Nie wiem jak to jest dokladnie ale serwisy bronia sie, ze to auto robocze i takie nieszczelnosci to normalana sprawa.
Pewnie tez bym sie wnerwial jakbym po kazdym deszczu mial basen na pace.
Pewnie tez bym sie wnerwial jakbym po kazdym deszczu mial basen na pace.
Pajero Sport 2.5 TD Dakar
www.pajero.org.pl
www.pajero.org.pl
-
- jestem tu nowy...
Po pierwsze – trzeba sprawdzić którędy cieknie – u mnie woda dostaje się przez uszczelki w oknach i przed odwodnienie (które to powinno odprowadzać wodę na zewnątrz ale działa odwrotnie) przedostaje się do środka. Generalnie paka pleśnieje od środka a to jest ewidentnie wina producenta paki i serwis nic nie może zaprzeczyć. Dodatkowo sama paka zaczyna się rozpadać (np. sparciały mi otuliny instalacji oświetleniowej – łączniki). Jakby tego było mało zaczyna mi się rozpadać reling dachowy – zaczyna się dosłownie utleniać. Echh szkoda słów – samochód milutki ale dodatki to... szkoda gadać. O wynikach walki z serwisem napiszę jak coś się wyjaśni.
Ja już byłem dwa razy w serwisie z tym moim hardtopem. Za pierwszym razem okazało się że centrala w Warszwie założyła hardtopa ale go nie dokręciła do paki, tak że lało się z każdej strony. Mój serwis podokręcał śruby (po 1,5cm :0 ), tak że już nie leje się z przodu i z boków. Za drugim razem przesunęli trochę cały hardtop do tyłu, tak że myślałem że może to pomoże.
Dzisiaj troche popadało i znowu mam wodę na pace.
Wersję o samochodzie roboczym też słyszałem, ale w nią nie wierzę. Inną "ciekawą" wersją było pytanie, czy parkuję na równym terenie. Bo może jak jest krzywo to woda ścieka tylko po jednej stronie
W weekend chyba sam się załaduję pod tego mojego hardtopa, i każę lać bratu wodę z węża ogrodowego po dachu. Może przynajmniej wykryję skąd ta woda leci
Dam znać jak coś wykryję
Dzisiaj troche popadało i znowu mam wodę na pace.
Wersję o samochodzie roboczym też słyszałem, ale w nią nie wierzę. Inną "ciekawą" wersją było pytanie, czy parkuję na równym terenie. Bo może jak jest krzywo to woda ścieka tylko po jednej stronie

W weekend chyba sam się załaduję pod tego mojego hardtopa, i każę lać bratu wodę z węża ogrodowego po dachu. Może przynajmniej wykryję skąd ta woda leci
Dam znać jak coś wykryję
-
-
Cieknacy hardtop
Jeżeli kupiliście hardtopy sprzedawane u dilerów a produkowane przez jakiegoś nowicjusza w Polsce to one muszą przeciekać bo facet się uczy, a jak wiadomo najlepiej się uczyć na cudzych błędach czyli na waszych polegajacych na zaoszczędzeniu kilkaset zł w porównaniu ze hardtopem ARB lub Carryboy. Jeżeli macie hardtop z poważnej firmy a nie produkowany w stodole i pojawia się woda na skrzyni to należy uszczelnić tylną klapę szczególnie jej krawędź dolną i woda powinna zniknąć tak jak to się stało u mnie
Kpina. Czy właściciel np. drukarni... Zresztą szkoda gadać w tak oczywistej sprawie.Gene pisze:...ale serwisy bronia sie, ze to auto robocze i takie nieszczelnosci to normalana sprawa.
Ciekawe czy podobne problemy występowały w Polonezie Truck-u?
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

Re: Cieknacy hardtop
Ja mam hartop firmy Snugtop, tak że producent jest sprawdzony.zbyszek 53 pisze:Jeżeli kupiliście hardtopy sprzedawane u dilerów a produkowane przez jakiegoś nowicjusza w Polsce to one muszą przeciekać bo facet się uczy, a jak wiadomo najlepiej się uczyć na cudzych błędach czyli na waszych polegajacych na zaoszczędzeniu kilkaset zł w porównaniu ze hardtopem ARB lub Carryboy. Jeżeli macie hardtop z poważnej firmy a nie produkowany w stodole i pojawia się woda na skrzyni to należy uszczelnić tylną klapę szczególnie jej krawędź dolną i woda powinna zniknąć tak jak to się stało u mnie
Przy okazji sprawa z moim cieknacym hardtopem się wyjaśniła. Po niedzielnych eksperymentach z wodą, okazało się że w jednym miejscu odkleiła się uszczelka. Wczoraj ją juz podkleili w Toyocie, a dzisiaj po małym deszczu MAM SUCHO

Teraz czekam na duży deszcz...