LC 95 strasznie głośno w środku!

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Jaack
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

LC 95 strasznie głośno w środku!

Post autor: Jaack » czw gru 04, 2008 12:53 pm

Witam,

Jakiś czas nie jeździłem moją LC95 (jeździł nią kto inny i przejechał jakieś 10KKm) i po 300km trasie zrobionej parę dni temu mam dziwne odczucie, że jest znacznie głośniejsza w środku niż była. Samochód ma 270KKM przejechane, model krajowy salon, nie kręcony licznik, tradycyjnie trzęsie się w nim deska rozdzielcza. Na zewnątrz nie jest zbyt głośny (nic się nie zmieniło), natomiast w środku warczy, trochę wibruje, a już przy 3K obrotów, to jak traktor :evil: . Po tych 300km jazdy to łeb boli. Pali tyle samo co paliła, nie dymi, tak w ogóle poza tym łomotem w środku to cacuszko. Co za cholera to może być, bo tak nie było? Jestem w kropce, bo nie wiem czego szukać. Jechałem niedawno J90 ale D4D i było cichutko, a u mnie jak w traktorze ??
Pozdrawiam

Jacek

LC 95 na 32 calach

Awatar użytkownika
rico69

Post autor: rico69 » czw gru 04, 2008 1:10 pm

Ciężko stwierdzić jak na zewnątrz tak samo, a w środku nic się nie obluzowało. Jakieś maty wygłuszające może się odpieły/przesunęły/poluzowały ???
Adrian
LC 95 mota się

Awatar użytkownika
banano

Post autor: banano » czw gru 04, 2008 4:03 pm

jak juz kolega o trzesacej sie desce rozdzielczej pisze to podczepie sie pod temat...
rozwiazaliscie jakos ten problem? (u mnie trzesie sie ten centralny panel gdzie jest radio) moze macie jakies metody na porzadne uchwycenie tego wkurwiajacego elementu?
btw najbardziej toto daje o sobie znac jak sie szybko w terenie popitala i ew na progach zwalniajacych jak sie je tak szybciej na dwojce przejedzie...

pozdr.
piotrek
TOYOTA

Awatar użytkownika
rico69

Post autor: rico69 » czw gru 04, 2008 4:50 pm

Ja wymieniłem wszystkie metalowe zapinki na nowe z ASO.
Grosze to kosztuje, a teraz siedzi mocniej.
Zobacz też czy nie masz wyrobionych otworów w które te zapinki wchodzą, wtedy trzeba jakoś "pociaśnić".
Adrian
LC 95 mota się

Awatar użytkownika
rico69

Post autor: rico69 » czw gru 04, 2008 4:54 pm

Tylko u mnie jest ten panel trochę pomotany to może dlatego ciszej się zachwuje.
Mam GPS w miejscu radia, CB w miejscu popielniczki, a radio w miejscu dolnej półeczki.
Adrian
LC 95 mota się

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » czw gru 04, 2008 5:32 pm

sprawdź krzyżaki wałów, wydech czy szczelny, poduszki silnika i skrzyni :)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
banano

Post autor: banano » czw gru 04, 2008 5:35 pm

rico69 pisze:CB w miejscu popielniczki,
:)2 :)2 :)2
Mam dokladnie tak samo :) pewnie Uniden? albo jakis President Johny...
Faktycznie miejsce jest idealne :D

Piotrek
TOYOTA

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw gru 04, 2008 9:24 pm

Z tymi wibracjami - do sprawdzenia poduchy silnika i skrzyni, a oprócz tego kontrola krzyżaków wałów. Mogło też polecieć któreś łożysko kół, albo sypnąć się któryś z dyfrów.

Generalnie auto na podnośnik, i napęd do kontroli.

Poduchy to wiadomo - wzrokiem. Do krzyżaków najlepiej rozpiąć wał z jednej strony, na założonym ciężko wyczuć zatarte. Jak chodzi o dyfry - najlepiej wypuścić odrobinę oleju, i sprawdzić kolor i czy nie ma opiłków. Zdarza się też czasem, że tulejka rozprężna na ataku się "dogniata", powodując duży luz na łożyskach ataku dyfra.

Czasem też takie buczenie i wibrowanie dają opony, jak są już leciwe.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Jaack
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jaack » pt gru 05, 2008 10:59 am

Opony są nowe, ale podejrzanie mi wyglądają poduszki i chyba są luzy na krzyżaku - nie wiedziałem że krzyżaki mogą huczeć :o . W mostach wszystko OK, czyli biorę się za krzyżaki i poduszki, tylko muszę znaleźć coś w ludzkiej cenie, bo mi za poduchy powiedzieli koło 1400zł :roll: Dzięki za rady, ale jeszcze jedno pytanie: czy stan wtryskiwaczy ma wpływ na zużycie paliwa? Bo mi wciąga 13L/100 przy 100Km/h spokojnej jazdy, a w mieście to 16 - 17L. To chyba ciut dużo nawet jak na długi automat ??
Pozdrawiam

Jacek

LC 95 na 32 calach

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » pt gru 05, 2008 12:58 pm

banano pisze:jak juz kolega o trzesacej sie desce rozdzielczej pisze to podczepie sie pod temat...
rozwiazaliscie jakos ten problem? (u mnie trzesie sie ten centralny panel gdzie jest radio) moze macie jakies metody na porzadne uchwycenie tego wkurwiajacego elementu?
btw najbardziej toto daje o sobie znac jak sie szybko w terenie popitala i ew na progach zwalniajacych jak sie je tak szybciej na dwojce przejedzie...

pozdr.
piotrek
klin drewniany przy słupku pasażera [straciłem cierpliwość do innych połowicznych rozwiązań, a latała cała deska, stukała pokrywa poduszki powietrznej, kluczyki hałasowały w stacyjce ]

a w popielniczkę faktycznie idealnie wchodzi CB harry - nawet śrubek nie trzeba
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Zyzol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Zyzol » pt gru 05, 2008 3:34 pm

u mnie trzesło troszkę po prawej stronie..zdjęcie schowka i plastikowa opaska mocująca załatwiły sprawę :)2

Awatar użytkownika
wołynka

Re: LC 95 strasznie głośno w środku!

Post autor: wołynka » sob sty 24, 2009 2:27 pm

Witam wkurw...mnie trzeszczenie plastyków podczas jazdy na nierównym a czasami po asfalcie :evil: dziś nożyczki, śrubokręt krzyżak i płaski, karimata kupiona w promocji / 10 mm/ i załatwiłem wszystkie dziwne odgłosy trzeszczenia w srodku. Po 3 godzinach walki wreście można czysto wsłuchać się w silnik lub w muzę 8) .
Poodkręcałem co dało sie odkręcić i powkładałem paski karimaty, nawet tam gdzie trzymaja zapinki powkładałem paski i o dziwo zatrzaski trzymają a nie ma luzu. Nawet udało mi się wyeliminować trzaski dochodzące z pod pokrywy poduszki pasażera która jest luzna bo trzyma na zapinkach-dwa prostokaty 3X4 cm i po sprawie.
Przygięcie zaczepu schowka pasażera docisneło go i klapa przestała wydawać odgłosy
Kurcze jak miło zrobiło się w toyce :)21
emeryt off

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » sob sty 24, 2009 3:39 pm

a u mnie w egzemplarzu z 2001 roku nic nigdy nie zatrzeszczało 8)
muszą mieć nieźle nalatane te wasze toyki :)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
wołynka

Post autor: wołynka » ndz sty 25, 2009 9:36 am

muszą mieć nieźle nalatane te wasze toyki
8)
to urok tej marki że plastyki dają o sobie znać prędzej czy pózniej :)21
emeryt off

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”