Końcówka drążka kierowniczego BJ73/HZJ70/73
Moderator: Mroczny
Końcówka drążka kierowniczego BJ73/HZJ70/73
Może już ktoś przerabiał temat. W BJ 73 i pewnie podobnie w innych wersjach HD końcówka drążka kierowniczego zakończona jest z obu stron tzw. "kamieniami"( z "możliwością" redukcji luzów). U mnie jest już wychełtany i chciałbym zamienić na nowy ale brak...i tu pojawia się pytanie, bo na znanej stronie są takie końcówki ale dla aut po roku 90 które są już jak typowe końcówki.
I teraz najważniejsze pytanie - czy taka końcówka po 90 roku HZJ pasuje do wąsa i drążka zamiennie za kamień? Bo jeżeli tak to sprawa jest prosta, a jeżeli nie to...ktoś ma jakieś pomysły?
I teraz najważniejsze pytanie - czy taka końcówka po 90 roku HZJ pasuje do wąsa i drążka zamiennie za kamień? Bo jeżeli tak to sprawa jest prosta, a jeżeli nie to...ktoś ma jakieś pomysły?
Zbowid

-
-
Re: Końcówka drążka kierowniczego BJ73/HZJ70/73
Nie są zamienne, chyba że tą kulkę na końcu ramienia da się wykręcić, i będzie normalne gniazdo stożkowe.
Nie przyglądałem sie dokładnie, ale wygląda to na oko jak nierozbieralne.
Identyczny patent jest w sztywnoprzodowych hilach, tylko że wąs kolumny kierowniczej jest inaczej ukształtowany, i raczej nie podejdzie do J7 HD.
Najprościej wydaje się zaadoptować wąs kolumny z LD wraz z drążkiem (będzie najprawdopodobniej za długi, ale to mały problem).
Nie przyglądałem sie dokładnie, ale wygląda to na oko jak nierozbieralne.
Identyczny patent jest w sztywnoprzodowych hilach, tylko że wąs kolumny kierowniczej jest inaczej ukształtowany, i raczej nie podejdzie do J7 HD.
Najprościej wydaje się zaadoptować wąs kolumny z LD wraz z drążkiem (będzie najprawdopodobniej za długi, ale to mały problem).
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Takie końcówki rozbieralne są również w J6, długa od strony przekładni kierowniczej, krótka od strony zwrotnicy:

końcówki są do dostania w intercarsie, w zamienniku firmy 555

Land Cruel J73 V8, HJ61 intercooler, HDJ100, FZJ80 superchargered, Corsa 1.2i 

Patry pisze:Takie końcówki rozbieralne są również w J6, długa od strony przekładni kierowniczej, krótka od strony zwrotnicy:
to kiedyś widziałem na alledrogo z firmy kager bodajże,scierwo ale nowe...
tel660675798
to jest akurat fotka z ebaya amerykańskiego...
555 są podobno dobre, ja po wymianie najechałem dopiero około 350km, tak więc nie mam się o czym wypowiadać
555 są podobno dobre, ja po wymianie najechałem dopiero około 350km, tak więc nie mam się o czym wypowiadać

Land Cruel J73 V8, HJ61 intercooler, HDJ100, FZJ80 superchargered, Corsa 1.2i 

Dzięki bardzo za info. O to mi właśnie chodziło. Dzięki 

Zbowid

- Damian
-
- Kontaktowanie:
555 brać śmiało
używał w tujotach od ładnych paru lat i jakość jest naprawdę dobra
używał w tujotach od ładnych paru lat i jakość jest naprawdę dobra
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR