Różnice w generacji V iVI hiluxa

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Styku
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Różnice w generacji V iVI hiluxa

Post autor: Styku » ndz sie 08, 2010 8:25 pm

Mam takie pytanie do znawców tematu. Jakie są są różnice (głównie chodzi mi o dane techniczne) poamiędzy hiluxami V generacji (niby 1989-1995 czy może 1997) a VI (1995- 2005). Generalnie samochód ma by bardziej roboczym wechikułem, drogi utwardzone, materiały budowalne i tego typu zadania. Z góry dzięki za informacje.

rokfor32

Re: Różnice w generacji V iVI hiluxa

Post autor: rokfor32 » ndz sie 08, 2010 11:36 pm

Face lifting w zasadzie. Drobne zmiany w silnikach, skrzyniach, w niektórych modelach zmieniono zastosowane typy skrzyń czy reduktorów (acz nic nowego, po prostu elementy znane z innych modeli Toyot). Układ jezdny jest identyczny generalnie, z wyjątkiem paru drobiazgów.

Po '02 wprowadzono silniki z common railem (2KD-FTE).
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Styku
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Styku » pt sie 13, 2010 10:15 pm

A w takim razie jak ma się jakoś i awaryjność tych generacji, bo nie ukrywam zdziwiło mnie że Hiluxika po 97 można taniej kupic niż te do 97 :)9 Wiec pomyslałem że może chodzi o jakoś.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt sie 13, 2010 10:53 pm

Nie wiem co masz na myśli pytając o "jakość"? Pisałem przecie, że podwoziowo oba modele są w zasadzie identyczne, więc i różnic w jakości specjalnych nie ma. Nadwoziowo, poza oczywistymi różnicami w kształcie też w zasadzie wsio jest podobnej jakości wykonania (lakierowanie, plastiki). Jedyne co to ten starszy jest ładniejszy ... :)21
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » sob sie 14, 2010 2:52 pm

rokfor32 pisze:Drobne zmiany w silnikach, skrzyniach, w niektórych modelach zmieniono zastosowane typy skrzyń czy reduktorów
Dokładnie, jeśli chodzi o popularnego u nas diesla 2.4 to po lipcu 97 dostał turbo, skrzynie serii W zamiast G i bodajże reduktor planetarny zamiast walcowego, do tego przeważnie pneumatycznie dopinany przedni dyfer "ADD" zamiast manualnych sprzęgiełek - zwykle taki setup miały te auta na Europę, a wpływ zmian na jakość/trwałość pewnie żaden, jedynie tą pneumatykę można by wygruzić i dać normalne manuale, reszta to kwestia stopnia zajeżdżenia danego egzemplarza, rocznikiem bym się nie sugerował. Starszy oczywiście że ładniejszy :)21
same starocie

Styku
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Styku » ndz sie 15, 2010 7:55 am

Co do ładniejszy też popieram. Ale jest go trudno znaleźć. A już w bardzo dobrym stanie to jest nie lada wyczyn. Dzięki za informacje, jak coś to będę dalej zadawał pytania. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”