Roztropne ? do 4Runnera z 1994 "gaz" 1-szej gen. ?

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

maczeta
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Roztropne ? do 4Runnera z 1994 "gaz" 1-szej gen. ?

Post autor: maczeta » sob lis 20, 2010 7:22 pm

Moje doświadczenia z "gazem" w samochodzie sięgają roku 1993 w Granadzie 2,3 litra V6.
Granadzie 2,8 V6 [Kajetronic] - były to instalacje które umożliwiały uruchomienie silnika
nawet na mrozie [po rozgrzaniu parownika - np gorącą wodą z butelki lana na parownik]
w przypadku gdy w gażnikowym 2,3 pompa paliwowa w sposób trwały przestawała dziłąć,
lub w przypadku awarii pompy elektrycznej w Kajetronicu.
Doświadczenia z nową instalacją w 2 litrowej Fronterze z roku 1995 - wtrysk, komputer itd
nie wskazują na możliwość uruchomienia silnika gdy brak benzyny lub padnie pompa benzynowa.

Jeśli planuje się podróże w "nieznane" , również w jeden samochód , z niewielka kasą na naprawy
warsztatowe i holowanie], starszym - a więc bardziej zawodnym autem - wydaje się rozsądnym
mieć możliwość "awaryjnego" uruchomienia silnika i kontynuowania jazdy na gazie.

Z tego co widziałem oglądając stare Runnery - w poszukiwaniu wymarzonego - to miały
najprostsze instalacje . Pomijając problem kosztów - są one z pewnością dużo tańsze.

Panowie - jakie macie swoje doświadczenia w tym zakresie ?
Czy można jeszcze legalnie montować instalacje starego typu?
Jak postapić - w moim 3 litrowym V = benzynowym , nie było jeszcze nigdy gazu.
Muszę [choćby na własny użytek] coś z tym zrobić :roll:
Jazda na benzynie jest bez sensu :)21
Runner był chyba projektowany
jako najlepsze auto na zimę !

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Re: Roztropne ? do 4Runnera z 1994 "gaz" 1-szej gen. ?

Post autor: kuba500 » sob lis 20, 2010 7:30 pm

zapytaj kolegi @mac2_l on niedawno gazował swojego 4runnera :wink:
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lis 20, 2010 7:49 pm

do 3. gen zawsze da się uruchomić instalację w trybie awaryjnym, odciąć pompie zasilanie i odpalić na gazie

:wink:

a zakładanie do tego silnika najprostszego gazu uważam za głupotę. Zamontuj dobry gaz, dobrze go ustaw, co jakiś czas kontroluj i nie ma prawa się nic dziać. Najwyżej wtryskiwacz awaryjny zabierz

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob lis 20, 2010 8:00 pm

Czy zamontujesz 2 generacje, czy trzecia znaczy sekwencje, odpalic na gazie sie da. Tylko trzeba wiedziec jak, czyli przeczytac instrukcje obslugi urzadzenia :)21 Jak nie ma urzadzenie takiej mozliwosci, to srednio rozgarniety gazownik, bedzie wiedzial jak to zrobic i za flaszke pokaze Ci jak to zrobic.

I generacji gaz, nie nadaje sie do silnikow z ukladem wtryskowym sterowanym elektronicznie, bo sterownik odetnie iskre. Musisz miec emulator.

Druga sprawa, to taka ze parownik I, II, III generacji az tak bardzo sie nie rozni zasada dzialania, tylko liczba czujnikow i elektrozaworow. Jak polejesz ciepla woda efekt bedzie taki sam, byles jakiejs elektryki nie zalal.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

maczeta
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maczeta » sob lis 20, 2010 9:07 pm

:oops:
Wszystkim dziękuje !
Te lakoniczne informacje są kopalnia wiedzy praktycznej.
Słusznie, 2-ga lub 3-cia generacja. + dodatkowy wtryskiwacz rozruchowy + próby takiego odpalania u gazownika.

Może ktoś jednak ma doświadczenia w Runnerach do 1995 z silnikami V6 z 1-szą generacją ?
Myśle że to może zaciekawić wszystkich.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob lis 20, 2010 9:44 pm

Pierwsza generacja jest do gaznikow i tylko gaznikow, pozostale sa juz nastepnych generacji.

Wiesc gminna niesie, ze tojtoje II generacje kiepsko znosza, ale to juz tojotowcy niech sie wypowiedza.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz lis 21, 2010 7:56 am

Generalna zasada jest taka, że gazu drugiej generacji nie montuje się do plastikowych kolektorów ssących (albo trza instalować specjalne zawory dekomprsyjne) ze względu na skłonność do rozwalania tychże. W 4R kolektor jest klasycznie aluminiowy, i to auto zupełnie normalnie zniesie gaz drugiej generacji - jednak nie polecam. Ten typ wymaga niestety okresowych wizyt u gazownika i regulacji, jest po prostu wrażliwy na starzenie się elementów sterujących dawką gazu (membrana w parowniku, sprężyny).

Gaz trzeciej generacji (wtrysk sekwencyjny w fazie gazowej) korzysta z sygnałów generowanych przez komputer silnika. I jednocześnie z oczujnikowania silnika, czyli reguluje dawkę adekwatnie do okoliczności, dokładnie tak samo jak oryginalny komp silnika. Jest praktycznie bezobsługowy, jeżeli nie liczyć okresowych wymian filtru gazu.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

maczeta
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maczeta » ndz lis 21, 2010 1:12 pm

Rokfor jak zwykle precyzyjny. Super !
Moje trzy grosze w temacie - jako wynik "studiowania' schematu elektrycznego
4 4 Runnera z 3VZ-E. [w manualu w PDF w internecie w "Overall EVD].
Wtrysk jest "podobny" :lol: do monowtrysku np w TBI w Chevi Vanie z motorem V8-5,7l z roku 1994.
W Runnerze raz jest wtrysk równoczesny do cylindrów : 1, 3, 5 - a raz do cylindrów : 2, 4, 6.
Tak sobie myśle że może jest to jeden z powodów stosunkowo dużego zapotrzebowania :)21
na paliwo.
Jest tp prymitywniejszy wtrysk od stosowanego w 2 litrowym starym 4 cylindrowym silniku Opla.
Np we Fronerze z roku 1994.
Myślę że dla większości użytkowników "starych" aut - również wymiana membran itd w parownikach nie stanowi
problemu'. To i nie bez racji jest rozważanie kwestii kosztów . :o -
Z całą świadomością , że to co pisze - to trochę prowokacje - pozdrawiam Wszystkich.

Andrzej

Awatar użytkownika
mac2_l

Post autor: mac2_l » ndz lis 21, 2010 2:27 pm

Ja w swoim 4R zamontowałem właśnie wtrysk gazu. Co do instalacji wcześniejszych generacji to się nie wypowiadam bo nie mam w tym zakresie doświadczenia bo zawsze montowałem instalacje z wtryskiem. W swoim 4R mam instalację Polskiej firmy SGI. Po około miesiącu od instalacji gazu byłem zmuszony wymienić uszczelkę po głowicą (wymieniłem obie). Nie mam pewności czy gaz miał jakiś wpływ ale podobno tak to bywa w starych autach które po latach się zgazowuje. Z takich praktycznych uwag gdybyś się już zdecydował na wtrysk to proponuję zwrócić uwagę gazownikom na to że chcesz mieć możliwość wymiany pojedynczego wtryskiwacza bo jak trafisz na jakichś „oszczędnych” monterów to mogą Ci założyć takie listwy wtryskowe które składają się z 3 zintegrowanych wtryskiwaczy wtedy w razie awarii będziesz musiał wymienić całą (potrójną) listwę czyli większy koszt. Ponieważ zależało mi na bagażniku, butlę założyłem od spodu zamiast koła zapasowego. Ponieważ auta używam w terenie nie szalałem z jej pojemnością i założyłem owalną nie pamiętam jakiej średnicy (jak chcesz to poszukam gdzieś w papierach) ale dość płaską aby nie orać i tak dość długim tyłem po glebie. Butla ma pojemność 75l a po „podrasowaniu” zaworu wchodzi mi 70l gazu. Które wystarczają na ok. 300km przy oponach 33” i przebiegach w większości w cyklu mieszanym miejsko-błotnymi z moją dość ciężką nogą. Na trasie nie liczyłem dokładnie ale jakoś w granicach 18l /100km. Moja instalacja oczywiście ma możliwość odpalenia bez używania benzyny. Nie sprawdzałem jeszcze czy dało by się to zrobić przy ujemnych temperaturach ale przy obecnych 5-10 stopni C da się to zrobić bez większych problemów wystarczy po odpaleniu mocniej przygazować auto. O to jak się odpala auto bez benzyny pytałem gazowników – oczywiście powiedzieli mi to bez konieczności dawania flaszki ale uprzedzili mnie że jest to niewskazane ale nie dopytywałem dlaczego.
Na koniec jeszcze drobna rada co do miejsca zainstalowania w kolektorze końcówek od wtryskiwaczy. Mi gazownicy podpięli się z nimi do górnej części kolektora - tak było łatwiej(kolektor składa się z 2 elementów) niestety okazało się to dość kłopotliwe przy konieczności wymiany np. paska rozrządu bo trzeba było wszystko rozłączyć aby zdjąć kolektor. Przy okazji wymiany uszczelek zmieniłem to i przełożyłem końcówki wtryskiwaczy gazu do dolnej części kolektora, ułatwi to ewentualne przyszłe mniejsze naprawy w stylu wymiana paska rozrządu, uszczelniaczy wałków czy np. uszczelek pokrywy zaworów itp.
Nie wiem czy pomogłem ale jak masz jakieś inne pytania to wal śmiało
TOYOTA 4RUNNER
606 828 736

maczeta
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maczeta » ndz lis 21, 2010 3:36 pm

Ciekawe informacje - myślę że nie tylko dla mnie.
Jeśli to nie tajemnica - ile kosztowała Twoja instalacja
w pierwszym etapie auta z gazem ?

Awatar użytkownika
mac2_l

Post autor: mac2_l » ndz lis 21, 2010 4:14 pm

2900 zł
TOYOTA 4RUNNER
606 828 736

maczeta
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maczeta » ndz lis 21, 2010 5:40 pm

Cena rozsądna.
W Bielsku wołali na wstępie 3,200.

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » pn lis 22, 2010 9:57 am

ja mam II generację nie narzekam. Jak chce Ci się do Oświęcimia podjechaćto mogę polecić zakład. Gazowali już sporo terenówek. Nie robią na chybcika i spokojnie da się z nimi dogadać.
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

maczeta
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maczeta » pn lis 22, 2010 3:30 pm

Tak, proszę o namiary, adres, telefon, może i innym
taka informacja się przyda innym strapionym :cry:
Myślę że Runner z II-ga generacją , z uwagi na "automatyczną" regulacje przepływu powietrza
przez VAF - będzie pracować spokojniej od np. takich instalacji w silnikach V8 np, 5,7 litra z TBI, i
sterowaniem skrzynią automatyczną też jak w Toyocie za pomocą komputera. A takie
instalacje z powodzeniem się stosuje w Polsce.

maczeta
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maczeta » pn lis 22, 2010 3:39 pm

:) Jeszcze uwaga dotycząca "wypalania" uszczelek.
Zbyt uboga mieszanka gazu z powietrzem powoduje duży wzrost
temperatury ! Doświadczeni gazownicy regulując instalacje - programując
komputer - kontrolują skład spalin, robią próbne jazdy, nie starają się
minimalizować zużycia gazu. Takie są moje obserwacje i własne
doświadczenia z 1-szą generacją.

Awatar użytkownika
finduredhel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: finduredhel » wt gru 07, 2010 10:00 am

wiem ze troche po fakcie ale pisze, wiec tak, w moim 4r z 3vze do wczoraj (diagnoza ze serduszko do wymiany przez panewki:/ ) odpalalem z gazu przy kazdej temperaturze, moj rekord to -20 i samochod startowal, zdazalo sie tylko ze za 1x po chwili zdychal jak sie go nie dogazowalo, i przy 2gim razie musial chwilke dluzej pokrecic ale tez startowal, z tym ze to dzialo sie niezaleznie od temperatury a instalacja starego typu, musialbym w papiery sprawdzic, ale gosc od ktorego kupil dal mi papier i kosztowalo to 1800zl wiec raczej to nie bylo szalenstwo jakies:D

ciekawostka: w niedziele przy -10 chcialem odpalic malenstwo ale okazalo sie ze aku praktycznie do zera padl, tak ze nawet nie chcial zakrecic, zajelo mi to 4proby co 30-40sek i odpalil, Z GAZU!!!
WypożyczalniaASG- dla żądnych wrażeń zapraszam:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”