Przemówcie mi do rozsądku ;)

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Przemówcie mi do rozsądku ;)

Post autor: nomad-ka » śr mar 23, 2011 12:51 am

Po babsku - zobaczyłam: http://4x4.coches.net/toyota-4runner-30 ... -covo.aspx i :)22 od pierwszego wejrzenia.
Warto czy odradzacie? Tzn. proszę o konstruktywną krytykę (na pytanie: po co ci babo taki grzmot - odpowiadam, że sprzęt windsurfingowy też ma się mieścić w środku 8) ) Powiedzcie, co ten szpej dodatkowy jest warty, bo sama nazwa Old Man Emu nie za wiele mi mówi :oops: (no, ale dają nawet lodóweczkę :wink: ). Cena w porównaniu z tym rocznikiem w wersji bez ozdóbek podejrzanie niewielka (3800-4500 euro wersja z fabryki)... Już zaczynam przez znajomych szukać jakiego zaufanego mechanika w Katalunii, bo to ode mnie kawałek... Ale na Waszej opinii polegam - bo muszę jeszcze małżonka przekonać 8) Pozdrawiam.
Patrolek Y61 2,8 td Grrr... Mój ci on! :D
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
DamnIt!

Re: Przemówcie mi do rozsądku ;)

Post autor: DamnIt! » śr mar 23, 2011 6:04 am

Mnie się też podobuje bardzo a bardzo :)21 aczkolwiek z tego co pamiętam, w okolicach 1995 roku produkcji silnik 3.0 miał jakieś upierdliwości związane z felerną głowicą. Przyjdą Toyociarze to pewnie powiedzą co i jak.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » śr mar 23, 2011 6:35 am

szpej w tej wersji nie jest dużo wart = snorkel jakaś zmotka - choć fajnie wygląda

podniesione zawieszenie - ale nie widać jak - amory z przodu widać ze mają już swoje latka

trzeba gruntownie sprawdzić mechanicznie szczególnie silnik ( głowice nie lubią przegrzania) - i jeśli mechanicznie sprawny to można brać - choć cena wcale nie taka atrakcyjna
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr mar 23, 2011 7:57 am

Silnik dobry ale z wadą, która mozna usunąc za 5 złotych ( sprawdzone w kilku modelach). Natomiast to auto nie jest kompletnie wart takich pieniędzy.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr mar 23, 2011 9:00 am

W Polsce nie jest wart tych pieniędzy - ale nie każdy rynek jest taki sam.

Na ciepłe klimaty jednak ten silnik (3,0TD) jest średniawy, i faktycznie ma dosyć wrażliwą głowicę na przegrzanie. Reszta jest bliźniacza z hiluksem, czyli ogólnie dosyć solidna. Acz nie jest to model do szczególnie ciężkiego upalania - bądź co bądź był to pierwszy SUV toyoty, w czasach kiedy jeszcze robiła ta firma solidne auta.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr mar 23, 2011 11:25 am

jak Ci się podoba i mechanik/warsztat powiedzą, ze ok to bierz

fajne, wygodne i zapierdziela aż miło

Awatar użytkownika
MaxLux

Post autor: MaxLux » śr mar 23, 2011 1:32 pm

Zibi pisze:Silnik dobry ale z wadą, która mozna usunąc za 5 złotych ( sprawdzone w kilku modelach). Natomiast to auto nie jest kompletnie wart takich pieniędzy.
Zibi - please oswiec mnie - co mozna zrobic z KZT za 5 zlotych ? Otworzyc klape, kupic piwo, popatrzec popijajac, zamknac klape i jechac dalej ? :)

Odnosnie auta to cena jest taka w sam raz, ale nie oplaca sie tego tachca do kraju (transport, akcyza, itp) - poszukaj tu na rynku i cos na pewno znajdziesz w tej samej cenie ale bez klopotow

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » śr mar 23, 2011 1:37 pm

MaxLux pisze:
Zibi pisze:Silnik dobry ale z wadą, która mozna usunąc za 5 złotych ( sprawdzone w kilku modelach). Natomiast to auto nie jest kompletnie wart takich pieniędzy.
Zibi - please oswiec mnie - co mozna zrobic z KZT za 5 zlotych ? Otworzyc klape, kupic piwo, popatrzec popijajac, zamknac klape i jechac dalej ? :)

Odnosnie auta to cena jest taka w sam raz, ale nie oplaca sie tego tachca do kraju (transport, akcyza, itp) - poszukaj tu na rynku i cos na pewno znajdziesz w tej samej cenie ale bez klopotow
mam wrażenie e @Nomad-ka znalazła właśnie ten samochód u siebie :)21
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » śr mar 23, 2011 6:22 pm

Dzięki Wam ogromne - daliście mi do ręki poważne argumenty :D
Wiem, że w Polsce (albo w Niemcowni) taniej - ale koszty związane z przejestrowaniem samochodu w Hiszpanii (wraz z dodatkowymi pułapkami typu świadectwa homologacji) sprawiają, że bardziej opłaca się szukać samochodu już na hiszpańskich papierach.
no to teraz zobaczę, co mechanik powie... Samochód jak przypuszczam jeździł w Afryce - najczęściej spotykane w Maroku samochody to te z północy Hiszpanii - taka moda. Pozdrawiam :)
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
Wieśmak

Post autor: Wieśmak » śr mar 23, 2011 8:26 pm

W Polsce taniej, ale w Niemczech drożej, bo obrotni ciemnoskórzy zajmują się transportem do Afryki. Stare Hi-ace z lat 80 przeżywają druga młodość cenową :)21 Wszystko co się toczy i jest toyotą nie umrze na złomowisku :)2
BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » sob kwie 09, 2011 10:21 pm

Mroku@, to ja już tutaj zdam relację - coby w Towarzyskich offtopu nie robić :wink:
Normalnie jak z facetami - zawróci taki w głowie i znika :evil:
Toyka została kupiona - 3 dni po moim poście (nooo, nie chcę akurat w tym miejscu teorii spiskowych rozwijać :wink: - ale zbiegło się z czasem, kiedy obejrzał ją mechanik znajomych...).
Łzy już mi obeschły.
4Runnery, które obejrzałam w najbliższej okolicy (tak do 100 km) to mniejsza lub większa ruina - odpuszczam. Na LC mnie nie stać (np. rokujący hdj z 1993 /też piękny camel beż/, wersja fabryka - 12800 euro :o )
Na razie odezwał się sąsiad - ma do sprzedania disco 97 - w przyzwoitym stanie (widziałam, jechałam, mechanik jeszcze obejrzy), bo zrobił dla syna-studenta (chłopak woli coś, co mniej pali - za niskie kieszonkowe :wink: ). Cena OK, tyle że to... dyskoteka :-?
Dzięki Wszystkim za wsparcie i fachowe porady :) - i jak trzeba to wybijcie mi disco z głowy 8)
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » sob kwie 09, 2011 10:26 pm

Nie kupuj tujoty.
Kup dyskotekę.

Dlaczego masz mieć lepiej...

:)21
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » sob kwie 09, 2011 11:38 pm

nomad-ka pisze: ma do sprzedania disco 97 - w przyzwoitym stanie
Cóż, najważniejsze klucze to: 8, 10, 13, 14, 15, 17, 19, 24 i cienki 32.
O ile rzeczywiście w przyzwoitym stanie

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » ndz kwie 10, 2011 2:08 am

adas bombowiec pisze:
nomad-ka pisze: ma do sprzedania disco 97 - w przyzwoitym stanie
Cóż, najważniejsze klucze to: 8, 10, 13, 14, 15, 17, 19, 24 i cienki 32.
O ile rzeczywiście w przyzwoitym stanie

Cóż, macie rację - jak poczytałam opinie o LR, to włos się lekko zjeżył... Jak coś nie kapie, to znaczy że nie istnieje - albo dobry egzemplarz to taki, kiedy po podniesieniu dywanika widać podłogę, a nie ulicę :)21 Faktycznie, lepiej na księcia zaczekać, a nie wiązać się z żabą :wink:
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » ndz kwie 10, 2011 8:37 am

Bo innymi autami sie jeździ, a landrowera się kocha :)21

Ale skoro 70% landrowerów wyprodukowanych od 1949 jest nadal na chodzie, to chyba nie som takie złe :)

(statystyka dotyczy SI-SIII ;))

Awatar użytkownika
Jerz23

Post autor: Jerz23 » ndz kwie 10, 2011 12:06 pm

pezet pisze:Bo innymi autami sie jeździ, a landrowera się kocha :)21

Ale skoro 70% landrowerów wyprodukowanych od 1949 jest nadal na chodzie, to chyba nie som takie złe :)

(statystyka dotyczy SI-SIII ;))
to prawda Serie wciaz sa na chodzie. Znam miejsce gdzie stanowia poand 50% wszytskich 4x4 nawet dzisiaj. Ale niestety Discovery i Defendera to chyba nie dotyczy :)21
HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » pn kwie 11, 2011 12:02 am

Jerz23 pisze: to prawda Serie wciaz sa na chodzie. Znam miejsce gdzie stanowia poand 50% wszytskich 4x4 nawet dzisiaj. Ale niestety Discovery i Defendera to chyba nie dotyczy :)21
Bo są jeszcze za młode :)21
Def daleko od Serii nie stoi. A i dyskoteka ma dyfry po Serii :)21

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » pn kwie 11, 2011 12:30 am

nomad-ka pisze: Cóż, macie rację - jak poczytałam opinie o LR, to włos się lekko zjeżył... Jak coś nie kapie, to znaczy że nie istnieje - albo dobry egzemplarz to taki, kiedy po podniesieniu dywanika widać podłogę, a nie ulicę :)21 Faktycznie, lepiej na księcia zaczekać, a nie wiązać się z żabą :wink:

Skąd będziesz wiedziała czy to już księciu? Musisz sięgać kolejno po każdą żabę i całować... :)21 .
Z podatnością na wycieki to w sumie prawda, ale da się to zwalczyć. Co do rdzy, to są egzemplarze w lepszym stanie, niż niejedna Toyota. Poza tym, do jakiego samochodu można kupić nową podłogę bagażnika? :D
Jak nie była katowana, to nie powinna sprawiać problemów.

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » pn kwie 11, 2011 7:54 am

adas bombowiec pisze:
nomad-ka pisze: Cóż, macie rację - jak poczytałam opinie o LR, to włos się lekko zjeżył... Jak coś nie kapie, to znaczy że nie istnieje - albo dobry egzemplarz to taki, kiedy po podniesieniu dywanika widać podłogę, a nie ulicę :)21 Faktycznie, lepiej na księcia zaczekać, a nie wiązać się z żabą :wink:

Skąd będziesz wiedziała czy to już księciu? Musisz sięgać kolejno po każdą żabę i całować... :)21 .
Z podatnością na wycieki to w sumie prawda, ale da się to zwalczyć. Co do rdzy, to są egzemplarze w lepszym stanie, niż niejedna Toyota. Poza tym, do jakiego samochodu można kupić nową podłogę bagażnika? :D
Jak nie była katowana, to nie powinna sprawiać problemów.

Katowany nie był, chociaż ojciec syna chciał swoim hobby zarazić, bo sam po Afryce Tuyotą jeździ, to parę rzeczy w nim zrobił. W skrytości przyznam, że już się przeleciałam - i było bardzo przyjemnie :wink: amortyzatory nowe, BFG, wyciągarka, rdzy praktycznie nie ma. Hamulce piszczą - mechanik sprawdzi (jak i całą resztę). Zakochana to jestem w Toyocie - ale sęk w tym, że samochód potrzebny na gwałt - bo chwilowo zostaliśmy z jednym i ciężko logistycznie ogarnąć. Więc tak się zastanawiam - to może na próbę, a jak się znudzi to porzucę? (GIB blisko, Angole mieszkają - z odsprzedażą nie powinno być problemu). Albo mężowi oddam i niech testuje klucze z zestawu (zanim wpadnie na pomysł, żeby jednak kupić Trafica albo inny deskowóz bardziej pojemny :-? )
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn kwie 11, 2011 8:29 am

nie wiem jak tam w hiszpanii, ale podejrzewam że tak samo jak na południu francji i pod granicą hiszpańską - tujoty strasznie w cenie
porządny KZJ70 kosztuje 10 tysięcy euro, HDJ80 od 12-14 tys. euro za dobre egzemplarze
śliczne, wychuchane KZJ70 z małym przebiegiem dość częste - ceny ok. 15-18 tys. euro

w Polsce takie 80tki są tanie, bo to w 99% powypadkowe szroty z milionowym przebiegiem, dopicowane przez turasa
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Jerz23

Post autor: Jerz23 » pn kwie 11, 2011 11:28 am

adas bombowiec pisze:
Jerz23 pisze: to prawda Serie wciaz sa na chodzie. Znam miejsce gdzie stanowia poand 50% wszytskich 4x4 nawet dzisiaj. Ale niestety Discovery i Defendera to chyba nie dotyczy :)21
Bo są jeszcze za młode :)21
Def daleko od Serii nie stoi. A i dyskoteka ma dyfry po Serii :)21
chyba bedziesz rozczarowany w czasach kiedy owe defy i disco osiagna wiek Serii. Disco starsze niz 10 lat kosztuje jakies grosze i w porownaiu z japoncami w tym samym wieku wiecznie sie psuja. W warsztacie w ktorym dokonuje okresowych przegladow najbardziej kocha sie posiadaczy starszych modeli LR i Jeepa. Bo wiecznie cos trzeba robic w tych autach.. :)21 Czysty pieniadz..
HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn kwie 11, 2011 2:29 pm

reliable cars are for gay citizens
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn kwie 11, 2011 5:14 pm

W krakowie jest taki tojtoj, nie wiem co to za model, ale ma 21 lat i nie ma rdzy nawet na chromach :roll:

Obrazek

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » wt kwie 12, 2011 12:25 am

Jerz23 pisze: chyba bedziesz rozczarowany w czasach kiedy owe defy i disco osiagna wiek Serii. Disco starsze niz 10 lat kosztuje jakies grosze i w porownaiu z japoncami w tym samym wieku wiecznie sie psuja.
Jakoś na szrotach jeszcze tego nie widać. Jak się trafi, to trzepnięty, albo z powodu zgnilizny.
Poza tym, dyskoteki, ze względu na hak 3.5t, oszczędny silnik, stały 4x4, ogólne zachowanie z obciążeniem i niezły komfort, były najczęściej wykorzystywane do holowania i robiły duże przebiegi. W UK to do dzisiaj najczęściej holujący pojazd.

W warsztacie w ktorym dokonuje okresowych przegladow najbardziej kocha sie posiadaczy starszych modeli LR i Jeepa. Bo wiecznie cos trzeba robic w tych autach.. :)21 Czysty pieniadz..
Rzeczy typu zamki, wycieki, czy szyberdachy się nie liczą - tradycja marki

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » wt kwie 12, 2011 1:31 pm

Jerz23 pisze: chyba bedziesz rozczarowany w czasach kiedy owe defy i disco osiagna wiek Serii. Disco starsze niz 10 lat kosztuje jakies grosze i w porownaiu z japoncami w tym samym wieku wiecznie sie psuja. W warsztacie w ktorym dokonuje okresowych przegladow najbardziej kocha sie posiadaczy starszych modeli LR i Jeepa. Bo wiecznie cos trzeba robic w tych autach.. :)21 Czysty pieniadz..

Dokładnie - po obejrzeniu disco od sasiada mechanik narysował na masce wymowny krzyżyk :lol: Do wymiany natychmiast katalizator i pompa paliwowa (klocki hamulcowe to pierdóła), najdalej za kilka miesięcy remont skrzyni biegów (automat), poza tym samochód (noo, nówka od dziewicy nie śmigana :lol:) wyraźnie był katowany w terenie. Części od LR oczywiście znacznie droższe od japońskich. Odpuszczam, szukam dalej Toyoty, ew. Miśka Montero - bo w tej samej cenie kilka lat nowsze egzamplarze...
nomad-instinct.com

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”