Czy ktoś mający ten silnik może potwierdzić czy po przekręceniu stacyjki załącza się na moment pompa paliwa?
Mam problem z odpalaniem. Nie ważne czy silnik zimny czy ciepły, czy stał chwile czy długo, po przekręceniu stacyjki zawszę muszę przytrzymać chwilę rozrusznik żeby auto odpaliło. Podejrzewam że przyczyną może być to że po przekręceniu stacyjki nie słychać pompy paliwa a Pompa paliwa zaczyna działać dopiero wtedy jak zaczyna kręcić rozrusznik. Miałem już kilka japońskich aut i chyba we wszystkich po przekręceniu stacyjki było słychać przez chwilę pompę paliwa. Czy w 5vz-fe jest inaczej? Co odpowiada za włączenie się na moment pompy paliwa?
4runner 3.4l 5vz-fe pompa paliwa po przekręceniu stacyjki?
Moderator: Mroczny
4runner 3.4l 5vz-fe pompa paliwa po przekręceniu stacyjki?
TOYOTA 4RUNNER
606 828 736
606 828 736
Re: 4runner 3.4l 5vz-fe pompa paliwa po przekręceniu stacyjk
u mnie w LC90 z tym silnikiem pompa chodzi dopiero z silnikiem
zacznij od wyczyszczenia przepływomierza
zacznij od wyczyszczenia przepływomierza
GG 2626465
Odpala Ci z „półobrotu”? Czy musisz przytrzymać moment rozrusznik?
TOYOTA 4RUNNER
606 828 736
606 828 736
zimno i nie chce mi się iść do garażu sprawdzać ile to trwa, ale jak pamiętam to słychać "tra-tra-tra" i pali, 130 tys km temu zapalał identycznie, więc raczej normalna sprawa w tym modelu
GG 2626465
Pompa paliwa wystartuje dopiero prz kreceniu silnikiem
Najpierw dostaje sygnał STA z stacyjki (start)
A pozniej jak są parametry z przepływki (silnik pracuje) to pracuje do puki nie spadna wartosci z przeplywomierza do zera..
( czyli silnik zgasnie)
W pozniejszym wydaniu procedura startu wyglada tak sama jedynie zamiast wartosci z przeplywomierza to wartosc o pracującym silniku ( sygnal z czujnika polozenia wału korbowego) sprawiala ze PCM utrzymywał prace pompy
Generalnie jak juz napisalem.
Pompa uruchomi sie dopiero po przekreceniu kluczyka na start.
Odłącz rozrusznik i sam sprawdz
Najpierw dostaje sygnał STA z stacyjki (start)
A pozniej jak są parametry z przepływki (silnik pracuje) to pracuje do puki nie spadna wartosci z przeplywomierza do zera..
( czyli silnik zgasnie)
W pozniejszym wydaniu procedura startu wyglada tak sama jedynie zamiast wartosci z przeplywomierza to wartosc o pracującym silniku ( sygnal z czujnika polozenia wału korbowego) sprawiala ze PCM utrzymywał prace pompy
Generalnie jak juz napisalem.
Pompa uruchomi sie dopiero po przekreceniu kluczyka na start.
Odłącz rozrusznik i sam sprawdz