Witam,
Poszukuję danych dotyczących amortyzatora skrętu do mojego W460. Nie mam oryginalnego więc nie za bardzo wiem jaka powinna być jego długość i średnica.
Jeżeli ktoś z szanownych kolegów wie jakie są wymiary zamienników to proszę o info. Na toą chwlę wiem tyko jak powinien być zamontowany:
http://www.neoriginal.ru/cat/mb/part__2 ... 60_210_300
Czekam na info i pozdr.
[W460] amortyzator skrętu - paramerty, zamiennik
Moderator: Mroczny
- zeus81
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
[W460] amortyzator skrętu - paramerty, zamiennik
Grat I
Silnik OM603 TD
Coilover Bilstein
36" Simex
Pajero III 2002 3.2 DID
Silnik OM603 TD
Coilover Bilstein
36" Simex
Pajero III 2002 3.2 DID
Re: [W460] amortyzator skrętu - paramerty, zamiennik
zeus81 pisze:Witam,
Poszukuję danych dotyczących amortyzatora skrętu do mojego W460. Nie mam oryginalnego więc nie za bardzo wiem jaka powinna być jego długość i średnica.
Jeżeli ktoś z szanownych kolegów wie jakie są wymiary zamienników to proszę o info. Na toą chwlę wiem tyko jak powinien być zamontowany:
http://www.neoriginal.ru/cat/mb/part__2 ... 60_210_300
Czekam na info i pozdr.
Nie wiem, nie miałem, ale gdybym był na Twoim miejscu to zrobiłbym tak:
- skręcił koła całkowicie w lewo - zmierzył odległość między punktami mocowania
- sręcił koła max w prawo - zmierzył odległości między punktami mocowania
- do większej zmierzonej długości dodałyby tak 1 cm dla bezpieczeństwa a do mniejszej odjąłbym 1 cm.
- poprosiłbym kogoś aby kręcił kierownicą z lewej do prawej powoli i sprawdził w którym położeniu hipotetycznie zamontowany amortyzator jest najbliżej kolizyjnie jakiegoś elementu (np. drążka - czyli jaki może być max promień amortyzatora - pomnożyć przez 2 masz średnicę

- poszukałbym w necie katalogów różnych producentów szpeju i tam dobrał coś co odpowiada zmierzonym wartościom, z założeniem że amorek w stanie rozciągniętym może być dłuższy niż zmierzona wartość o ile w stanie ściśniętym nie jest dłuższy niż zmierzona minimala wartość...

Oczywiście prościej jest dobrać coś dedykowamego do W460 z katalogu - i tym tropem podążaj

Co do amorów skrętu jest "duży" i "mały". Jeśli ktoś skręca poza asfalt to tylko i wyłącznie ten duży. Tyle w temacie
Oczywiście po zamontowaniu obowiązkowo sprawdzić przy maksymalnym skręcie lewo-prawo nie przekracza skoku amora lub amor dochodzi do drążka. Jeśli tak to obowiązkowo skorygować zamocowanie. U mnie ten "duży" czy raczej gruby stykał się z drążkiem przy skręcie, szybkim i skutecznym do dziś rozwiązaniem było danie podkładek odsuwających go od drążka.

Oczywiście po zamontowaniu obowiązkowo sprawdzić przy maksymalnym skręcie lewo-prawo nie przekracza skoku amora lub amor dochodzi do drążka. Jeśli tak to obowiązkowo skorygować zamocowanie. U mnie ten "duży" czy raczej gruby stykał się z drążkiem przy skręcie, szybkim i skutecznym do dziś rozwiązaniem było danie podkładek odsuwających go od drążka.
L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
Technika idzie do przodu...
- zeus81
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dzięki za info,
Dzisiaj zaczynam walkę w garażu z moja Gelą więc sprawdzę wymiary według waszych wytycznych.
Pozdrawiam
Dzisiaj zaczynam walkę w garażu z moja Gelą więc sprawdzę wymiary według waszych wytycznych.
Pozdrawiam
Grat I
Silnik OM603 TD
Coilover Bilstein
36" Simex
Pajero III 2002 3.2 DID
Silnik OM603 TD
Coilover Bilstein
36" Simex
Pajero III 2002 3.2 DID
Średnica [mm]: 39