ile pali 300D oraz poszukiwany OM617A
Moderator: Mroczny
ile pali 300D oraz poszukiwany OM617A
No wlasnie, ile wam pali ten silnik (OM617) ? U mnie na kołach 33/12.5/15 wychodzi około 15 litrów, bez różnicy czy w trasie, czy po miescie, czy w terenie jezdnym (a nie stojącym i kręcącym kołami w miejscu). Zrobiłem juz jakies 2000km i tyle wychodzi. A jak to w innych Gelendach wygląda ? Ewentualnie czy da sie cos z tym zrobic ? Zapala ładnie, jedzie tez przyzwoicie, tylko ciut za często na stacje trzeba wjeżdzac...
Drugie pytanie, szukam silnika 300TD (OM617A?) - może ktos cos słyszał o takowym ? Ewentualnie jakie inne rozwiązania diesla z turbiną można by w G zastosować ? 617A o ile sie orientuje to jest dokładnie to 300D tylko z turbiną, wiec skrzynia i wszystko inne bedzie pasowało, wyjąć włożyc i gotowe. Tylko jak jest z dostępnoscią i awaryjnoscią tych silników ?
Drugie pytanie, szukam silnika 300TD (OM617A?) - może ktos cos słyszał o takowym ? Ewentualnie jakie inne rozwiązania diesla z turbiną można by w G zastosować ? 617A o ile sie orientuje to jest dokładnie to 300D tylko z turbiną, wiec skrzynia i wszystko inne bedzie pasowało, wyjąć włożyc i gotowe. Tylko jak jest z dostępnoscią i awaryjnoscią tych silników ?
Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Cholera, tu mi wychodzą rózne rzeczy z tym spalaniemArtur pisze:Znaczy ze spalaniem to w normie tyla gdzies pali. A jak wymiana silnika to lepiej 6-cylinder z 124 np.300D

A z silnikami, zaczynam czuc sie zagubiony, jest tych choler kilka...
617.912 - standardowe 5 cylindrowe 300D, 88KM - "617" które mamy i lubimy
617.952 - j/w tylko z turbiną, 125KM - wymiana bezproblemowa "617A"
A mógłby mi ktos napisać jakie jeszcze są silniki, wraz z oznaczeniami i mocą ( oraz momentem) i stopniem trudnosci wymiany

Krzysiek
Re: ile pali 300D oraz poszukiwany OM617A
No to nie jesteś sam...Krecik pisze:Drugie pytanie, szukam silnika 300TD (OM617A?) - może ktos cos słyszał o takowym ?

MISIE SIĘ NIE PSUJĄ 
G 300D Turbo 460.3

G 300D Turbo 460.3
który on ma numerek ? 603.960 ?MOC pisze:Z tego co sie orientuje to 5 cyl diesle z turbina na automacie i normalnych kolach spala srednio w trasie 16 litrow![]()
Jak zakladac to tylko 300D z 124 na turbinie
Ostatnio zmieniony pn sty 03, 2005 12:00 pm przez Krecik, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysiek
Dokładnie OM 603D30A / 603.960Krecik pisze:który on ma numerek ? 603.960 ?MOC pisze:Z tego co sie orientuje to 5 cyl diesle z turbina na automacie i normalnych kolach spala srednio w trasie 16 litrow![]()
i nawet taki znalazłem...

MISIE SIĘ NIE PSUJĄ 
G 300D Turbo 460.3

G 300D Turbo 460.3
za wiele złotówek i co wchodzi w skład zestawu ? Kupujesz czy zostawiasz innym, jak to drugie to daj namiarPeter pisze:Dokładnie OM 603D30A / 603.960Krecik pisze:który on ma numerek ? 603.960 ?MOC pisze:Z tego co sie orientuje to 5 cyl diesle z turbina na automacie i normalnych kolach spala srednio w trasie 16 litrow![]()
i nawet taki znalazłem...

Ten motorek o ile sie orientuje to z automatem chodzi i z tymże automatem trzeba by go zaadoptować do G.
Krzysiek
Huh, zaszalał, 8kzł to niemało, ale, zobaczymy. Ja namierzyłem za 5kzł ze skrzynią.Peter pisze:Może jutro pojadę oblookać, bom go dzisiaj namierzył. Jeszcze o kasie pogadac muszę, bom się nieopatrznie wygadal że do G potrzebuję, to kolesiowi żyłka biznesmena się napieła i zakrzyczał 2000 ojro![]()
a silnik ponoć kompletny, z pełnym osprzętem.
Krzysiek
no niestetyKrecik pisze:no wlasnie... a bądź treraz mądry i sprawdź wyjęty silnik...MOC pisze:JAk za 5KPLN to naprawde bardzo dobra cena o ile nie ma zadnych ukrytych w nim niespodzianek

MOC&OFFROAD-GOOD IDEA 
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4

CHYBA UAZ V8 6.2

MOC, a ty u siebie jaki masz motorekMOC pisze:no niestetyKrecik pisze:no wlasnie... a bądź treraz mądry i sprawdź wyjęty silnik...MOC pisze:JAk za 5KPLN to naprawde bardzo dobra cena o ile nie ma zadnych ukrytych w nim niespodzianekpol biedy jesli kupuje sie od znajomego do ktorego ma sie jakie takie zaufanie ale z tymi handlarzami to dzis juz nic nie wiadomo, najlepiej zapytac czy daje na niego gwarancje i bedzie wsio wiadomo

Krzysiek
Hehe, włąsnie rozmawiałem z handlarzem, jakis klient kupił 300D, i tak mu sie spieszyło ze sprawdzaniem ze... nie nalał oleju do silnika, i sprawdził go własnie w ten sposób na palecie. Skutek - silnik jest do wzięcia za 1200zł , ino ze ma dół do zrobienia, bo panewka sie obróciła....Mikołaj pisze:da radę, na palecie na krótko rozrusznikiem kręcić i po kolei ciśnienie na cylindrach mierzyć. Ciśnienia na baniakach w 99% przypadków powiedzą całą prawdę o silniku.
Krzysiek
Czywy macie problem z czytaniem przeciez pisze jak byk 6.2 V8Krecik pisze:MOC, a ty u siebie jaki masz motorekBo to jest tak, do G w miejsce 300D mozna włozyc 617A i wtedy jest prawie nic roboty, ale już włożenie czegokolwiek innego np. 606 wymaga wymiany skrzyni biegów, przerabiania łap i krótkiego wałka, czyli tak naprawde, wymaga tyle samo roboty co włożenie diesla albo benzyny od zupełnie innej zabawki - np. bmw (pomińmy drobiazgi elektryczne przy zmianie na benzyne - typu stacyjka) główna robota jest identyczna. Wiec moze zamiast ciężko osiągalnych i jednoczesnie drogich TD mercedesa włozyc by cos nie koszernego
? Jak myslicie, jakie TD by podpasowało ? Moze 3.3TD z patrola ?:)

A spaskudzic G silnikiem z patrola to juz lepiej V8 4.2 wsadzic i miec swiety spokoj

MOC&OFFROAD-GOOD IDEA 
CHYBA UAZ V8 6.2

CHYBA UAZ V8 6.2

wrr... ja u siebie w jednym aucie mam silnik 2.2 R4, zgadnij jakie to auto ?:)MOC pisze:Czywy macie problem z czytaniem przeciez pisze jak byk 6.2 V8Krecik pisze:MOC, a ty u siebie jaki masz motorekBo to jest tak, do G w miejsce 300D mozna włozyc 617A i wtedy jest prawie nic roboty, ale już włożenie czegokolwiek innego np. 606 wymaga wymiany skrzyni biegów, przerabiania łap i krótkiego wałka, czyli tak naprawde, wymaga tyle samo roboty co włożenie diesla albo benzyny od zupełnie innej zabawki - np. bmw (pomińmy drobiazgi elektryczne przy zmianie na benzyne - typu stacyjka) główna robota jest identyczna. Wiec moze zamiast ciężko osiągalnych i jednoczesnie drogich TD mercedesa włozyc by cos nie koszernego
? Jak myslicie, jakie TD by podpasowało ? Moze 3.3TD z patrola ?:)
![]()
A spaskudzic G silnikiem z patrola to juz lepiej V8 4.2 wsadzic i miec swiety spokoj
a jest jeszcze wariant V8 500

Krzysiek