Szukam gniazdka do przyczepy...
Moderator: Mroczny
Szukam gniazdka do przyczepy...
Witam, (może temat już był) szukam gniazdka do przyczepy, orginalne Merca ma wyprowadzone 2 wiązki kabli z patentowymi wtyczkami. Proszę o poradę gdzie to kupić ... Dzięki
P.S.
Wiem, że zwykłe kosztuje 5 PLN ale to jest szajs
P.S.
Wiem, że zwykłe kosztuje 5 PLN ale to jest szajs
Albo kup przelotke 13/7 styków... ja bym nie ruszał. Po co ruszać coś jest dobrze zrobione i można ten problem spokojnie obejść.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=51779972
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=51779972
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL 

Fazi, nie chodzi o ilośc bolców we wtyczce, bo ta jest taka sama jak polska, tylko o to że z wtyczki wychodzą kable w dwóch wiązkach i potem są wtyczki skręcane ze sobą tak zeby to podłączyć do instalacji samochodu. Tak żeby cały ten hak mozna było łatwo zdemontować.
Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Gniazdko cd?
[quote="Krecik"]Fazi, nie chodzi o ilośc bolców we wtyczce, ...cut
Tak, sorry może nie wyraźnie zapytałem. W Gelendzie (od strony auta) jest taki patent na odczepienie zestawu hak+gniazdko. I ja szukam tę część zestawu gniazdko+2 wiązki kabli zakończone patentowymi potrójnymi wtyczkami ( to jest orginalny patent Merca ) Wiem, że Polak potrafi i można namotać gdniazdko z motoryzacyjnego za 5 PLN, ale głowe daje że za 1 rok ( wilgoć!!) to padnie. Koledzy co myślą????i
Tak, sorry może nie wyraźnie zapytałem. W Gelendzie (od strony auta) jest taki patent na odczepienie zestawu hak+gniazdko. I ja szukam tę część zestawu gniazdko+2 wiązki kabli zakończone patentowymi potrójnymi wtyczkami ( to jest orginalny patent Merca ) Wiem, że Polak potrafi i można namotać gdniazdko z motoryzacyjnego za 5 PLN, ale głowe daje że za 1 rok ( wilgoć!!) to padnie. Koledzy co myślą????i
U mnie to namotane pół roku już mieszka i żyje, problemu nie było żadnego z montażem. Orginał niestety poległ podczas ataku na kamień. Nie miał szans w tym starciu.
W kilku innych samochodach te gniazdka za 5zł tez miewałem i w najstarszym po 6 latach nadal działa. Psikane wd-40 do srodka co jakis czas (jak przyczepke holuje).
Ja bym sie tam nie zastanawiał długo na twoim miejscu. Ale jak chcesz od czegoś podpasować to może od Żuka ?:) Od niego wszystko pasuje , do wszystkich autek
W kilku innych samochodach te gniazdka za 5zł tez miewałem i w najstarszym po 6 latach nadal działa. Psikane wd-40 do srodka co jakis czas (jak przyczepke holuje).
Ja bym sie tam nie zastanawiał długo na twoim miejscu. Ale jak chcesz od czegoś podpasować to może od Żuka ?:) Od niego wszystko pasuje , do wszystkich autek

Krzysiek
nie za bardzo rozumiem - "2 wiązki kabli"
czy potrzebujesz:
1. gniazdka z kablem ca 20cm i patentową złączką
2. patentową złączkę z kablami łączącymi z instalacją samochodową (nie wiem gdzie biegną bo nie wyjmowałem).
Tzn aktualnie nie masz instalacji?
Jeśli jednak będziesz motał:
Ponieważ parę razy mnie zatrzymywali z przyczepą i ileś kasy poszło to cenię sobie org rozwiązanie - wzasadzie to mogę sprawdzać moim autem czy przyczepa ma działająca instalację. Moim zdaniem sukces oryginalu leży w 3 miejscach tj:
1. materiał styków gniazdka
2. zalaminowanie kabli w gniazdku
3. gniazdko jest umieszone tak wysoko że auto przy ześlizgiwaniu się tyłem jest osłaniane przez hak, zderzak i bak a nie tak jak w wielu samochodach gniazdko jest co prawda łatwodostępne ale całe na zewnątrz.
przy zakupie dobrego gniazdka i rezygnując z patentowego połączenia możesz to zrobić sam.
czy potrzebujesz:
1. gniazdka z kablem ca 20cm i patentową złączką
2. patentową złączkę z kablami łączącymi z instalacją samochodową (nie wiem gdzie biegną bo nie wyjmowałem).
Tzn aktualnie nie masz instalacji?
Jeśli jednak będziesz motał:
Ponieważ parę razy mnie zatrzymywali z przyczepą i ileś kasy poszło to cenię sobie org rozwiązanie - wzasadzie to mogę sprawdzać moim autem czy przyczepa ma działająca instalację. Moim zdaniem sukces oryginalu leży w 3 miejscach tj:
1. materiał styków gniazdka
2. zalaminowanie kabli w gniazdku
3. gniazdko jest umieszone tak wysoko że auto przy ześlizgiwaniu się tyłem jest osłaniane przez hak, zderzak i bak a nie tak jak w wielu samochodach gniazdko jest co prawda łatwodostępne ale całe na zewnątrz.
przy zakupie dobrego gniazdka i rezygnując z patentowego połączenia możesz to zrobić sam.
Re: Szukam gniazdka do przyczepy...

Może ktoś wreszcie wytłumaczy jak to sie podłącza gniazdko w Geli.
Sam kupiłem niedawno hak, ale nie było przy nim instalacji.
Kokupiłem gniazdko alu, ale nie wiem do czego go podłączyć

Jakie patenty, jakie podwójne gniazda z potrójnymi wtyczkami

Proszę o opis i może zdjęcia.
Ok,
Gniazdo jak gniazdo, niczym specjalnym sie nie wyróżnia, ale wychodzą z niego dwie wiązki kabli (w sumie 7 przewodów, w jednej wiązce cztery, w drugiej trzy), i te wiązki mają jakies 20 centymetrów długosci, zakończone są gniazdkami - jedna żeńskim, druga męskim.
Po stronie samochodu z instalacji wyprowadzone są rowniez te 7 kabli, i też zakończone są dwiema wtyczkami męską i żeńską. I te wtyczki - z instalacji samochodwej mozesz połączyc z tymi z gniazdka - włozyc jedną w drugią i zakręcić nakrętkę któ¶a wchodzi w skład tych wtyczek. I to wszystko.
Chcesz zdjąć hak - rozkręcasz te dwie małe wtyczki i odłączasz hak od instalacji w samochodzie, potem odkręcasz sam hak z gniazdem przyczepy i zostawiasz w domu
Nie musisz nic dłubać przy kabelkach w samej wtyczce przyczepowej.
Paniatna ?
Gniazdo jak gniazdo, niczym specjalnym sie nie wyróżnia, ale wychodzą z niego dwie wiązki kabli (w sumie 7 przewodów, w jednej wiązce cztery, w drugiej trzy), i te wiązki mają jakies 20 centymetrów długosci, zakończone są gniazdkami - jedna żeńskim, druga męskim.
Po stronie samochodu z instalacji wyprowadzone są rowniez te 7 kabli, i też zakończone są dwiema wtyczkami męską i żeńską. I te wtyczki - z instalacji samochodwej mozesz połączyc z tymi z gniazdka - włozyc jedną w drugią i zakręcić nakrętkę któ¶a wchodzi w skład tych wtyczek. I to wszystko.
Chcesz zdjąć hak - rozkręcasz te dwie małe wtyczki i odłączasz hak od instalacji w samochodzie, potem odkręcasz sam hak z gniazdem przyczepy i zostawiasz w domu

Paniatna ?
Krzysiek
tak o to chodzi...........
Gniazdo jak gniazdo, niczym specjalnym sie nie wyróżnia, ale wychodzą z niego dwie wiązki kabli (w sumie 7 przewodów, w jednej wiązce cztery, w drugiej trzy), i te wiązki mają jakies 20 centymetrów długosci, zakończone są gniazdkami - jedna żeńskim, druga męskim. CIACH...
Tak bardzo dobry opis , i bardzo przydatny patent, ale gdzie to dostać? Następną Gelendę kupić?
Tak bardzo dobry opis , i bardzo przydatny patent, ale gdzie to dostać? Następną Gelendę kupić?
zrobic sobie samemu
?
albo zanabyć drogą kupna same te małe wtyczki w aso. jesli sie chce miec orginalne skręcane
w srodek wsadza sie normalne końcówki męska/żeńska do kupienia po 1zł/szt u ruskich na bazarku lub po 1zł20gr w polmozbycie, uniwersalne

albo zanabyć drogą kupna same te małe wtyczki w aso. jesli sie chce miec orginalne skręcane
w srodek wsadza sie normalne końcówki męska/żeńska do kupienia po 1zł/szt u ruskich na bazarku lub po 1zł20gr w polmozbycie, uniwersalne

Krzysiek
Byłem wczoraj pod samochodem, macałem i macałem ...
no i nic nie znalazłem
Gdzie jest to wyjście pod gniazda żeńskie i męskie
Przejrzałem każdą dziurę w odległości 20 cm.
Jaka jest płeć tego pojazdu ? Bo w zależności od niej, usytuowanie dziur jest inne. Można je także rozpoznać po kolorze i zapachu.
A tak na poważnie : jeśli temat gniazda elektrycznego jest takim problemem, to co będzie przy okazji usterki nie tak banalnej części
no i nic nie znalazłem
Gdzie jest to wyjście pod gniazda żeńskie i męskie
Jaka jest płeć tego pojazdu ? Bo w zależności od niej, usytuowanie dziur jest inne. Można je także rozpoznać po kolorze i zapachu.

A tak na poważnie : jeśli temat gniazda elektrycznego jest takim problemem, to co będzie przy okazji usterki nie tak banalnej części

Gniazdko...
]: jeśli temat gniazda elektrycznego jest takim problemem, to co będzie przy okazji usterki nie tak banalnej części 
Dobra, to nie jest jakiś kosmiczny problem ale, może nie masz orginalnego haka ( i co z tym związane orginalnego gniazda do przyczepy). Nara...

Dobra, to nie jest jakiś kosmiczny problem ale, może nie masz orginalnego haka ( i co z tym związane orginalnego gniazda do przyczepy). Nara...
jak w każdym samochodzie, wpinaj sie w instalacje przy światłach i zrób sobie jak potrzebujesz.QCOR pisze:![]()
![]()
Znów łopatologicznie proszę....
Byłem wczoraj pod samochodem, macałem i macałem...
no i nic nie znalazłem![]()
Gdzie jest to wyjście pod gniazda żeńskie i męskie![]()
... a jeśli nieoryginalne podłączenie to gdzie? - w światła
Krzysiek
Może gniazdo to nie problem dla cię, ale ja robię prawie wszystko sam przy mojej Geli i dlatego jeśli mam z czymś problem, to pytam mądrzejszych.nord pisze: Jaka jest płeć tego pojazdu ? Bo w zależności od niej, usytuowanie dziur jest inne. Można je także rozpoznać po kolorze i zapachu.
![]()
Jak robiłem silnik - pytałem o silnik; jak zakładam hak, to chcę najmądrzej jak można podłaczyć wszystko do siebie bez cięcia kabli bez potrzeby. Jeśli czytam, że są jakieś wyjścia do podpięcia - prosty i szybki demontaż - to wybieram taką opcję...
...a może na forum warto gadać jedynie o zosimarysi

Dzięki Krecik za rzeczowe odpowiedzi

No dobra, dam Ci radę. Nie tak jak napisał Krecik : wpinając się w instalację przy światłach sprawisz sobie duzy problem, dlatego że :
- w lampach jest mało miejsca na dodatkowe podłączenia
- będziesz musiał je dodatkowo wyposazyć w dławice uszczelniające na nowe przewody, a z tym jak sobie myślę nie dasz rady
- przy światłach znaczy przy lewym czy prawym ? Bo do kierunków idą osobne przewody, poza tym już całkiem osobno idzie przewód do przeciwmgielnego
- jak zaczniesz dłubać przy wiązkach przed światłami ( prawdopodobnie w okolicy nadkoli) to gwarantuję że szlag trafi te przewody po jednym sezonie. Tam jest zawsze brudno i mokro.
Tak więc wpinanie się jak podał Krecik w tym miejscu do instalacji nie jest najlepszym wyjściem. Zleć to elektrykowi ( z tego oni zyją) aby wpiął się pod deskę rozdzielczą tam gdzie są złącza większości urządzeń elektrycznych, z drugiej zaś strony zakończył to wszystko gniazdem 7 stykowym DIN które stosowane jest powszechnie w naszych samochodach. Jesli chcesz dobre gniazdo to kup je w Mercedesie, Scanii, Volvo jeśli nie wierzysz w towar bez logo na obudowie (zresztą nikt z producentów samochodów tych gniazd nie produkuje)
Jeśli sam chcesz się bawić w podłączanie to schemat instalacji el znajdziesz w instrukcji samochodu. Jeśli jej nie masz to poproś o kopię tego schematu.
Do roboty !
Mam nadzieję że wyczerpująco opisałem rozwiązanie twojego problemu.
- w lampach jest mało miejsca na dodatkowe podłączenia
- będziesz musiał je dodatkowo wyposazyć w dławice uszczelniające na nowe przewody, a z tym jak sobie myślę nie dasz rady
- przy światłach znaczy przy lewym czy prawym ? Bo do kierunków idą osobne przewody, poza tym już całkiem osobno idzie przewód do przeciwmgielnego
- jak zaczniesz dłubać przy wiązkach przed światłami ( prawdopodobnie w okolicy nadkoli) to gwarantuję że szlag trafi te przewody po jednym sezonie. Tam jest zawsze brudno i mokro.
Tak więc wpinanie się jak podał Krecik w tym miejscu do instalacji nie jest najlepszym wyjściem. Zleć to elektrykowi ( z tego oni zyją) aby wpiął się pod deskę rozdzielczą tam gdzie są złącza większości urządzeń elektrycznych, z drugiej zaś strony zakończył to wszystko gniazdem 7 stykowym DIN które stosowane jest powszechnie w naszych samochodach. Jesli chcesz dobre gniazdo to kup je w Mercedesie, Scanii, Volvo jeśli nie wierzysz w towar bez logo na obudowie (zresztą nikt z producentów samochodów tych gniazd nie produkuje)
Jeśli sam chcesz się bawić w podłączanie to schemat instalacji el znajdziesz w instrukcji samochodu. Jeśli jej nie masz to poproś o kopię tego schematu.
Do roboty !
Mam nadzieję że wyczerpująco opisałem rozwiązanie twojego problemu.
]http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 05554&rd=1
masz gotowca.
Tak, to jest to o co chodziło no może bez haka
))
masz gotowca.
Tak, to jest to o co chodziło no może bez haka