Mercedes -kupić czy nie ??

G, Unimog

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Ranger
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Mercedes -kupić czy nie ??

Post autor: Ranger » pt sie 26, 2005 2:37 pm

Witam.
Mam pytanie-chciałbym kupić samochód którym będę jezdził tylko na polowania ewentualnie jakis podjazd po asfalcie.Wytypowałem Mercedesa G.Cena do 20.000.Czy można cos kupić za tą cenę ???
Jaki rocznik , z jakim silnikiem najlepiej ??? Dostępność części ???

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pt sie 26, 2005 5:16 pm

mozna kupic

silnik 300D

cześci - no problem, ASO mercedesa na każdym rogu, części mają chyba wszystkie :)

a wogole to mercedes sie nie psuje, wiec po co o częsci pytac ? :)

ps. są tez czesci używane bez ogromnych problemow dostepne :)
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
anatol

Post autor: anatol » pt sie 26, 2005 10:03 pm

do galendy mam mały uraz , jak sie pojawi na giełdzie 91 rok w niskiej cenie to nie kupujcie skontaktujcie sie ze mną , mało w niej orginalnych częsci , ale tak chciał właściciel , wały lublin , popękane piasty , wyjące mosty , nie wiem czy tak ma kazda czy tylko ta .

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt sie 26, 2005 10:33 pm

anatol pisze:do galendy mam mały uraz , jak sie pojawi na giełdzie 91 rok w niskiej cenie to nie kupujcie skontaktujcie sie ze mną , mało w niej orginalnych częsci , ale tak chciał właściciel , wały lublin , popękane piasty , wyjące mosty , nie wiem czy tak ma kazda czy tylko ta .
jakas ta twoja wypowiedz dziwna jest :roll: albo powiedziales za duzo albo za mało ....co znaczy tak chcial właściciel ?? .........wały lublin , popękane piasty , wyjące mosty tak ma kazde auto ale zdewastowane bez wzgledu na marke
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
anatol

Post autor: anatol » sob sie 27, 2005 7:55 am

Eskapada pisze:
anatol pisze:do galendy mam mały uraz , jak sie pojawi na giełdzie 91 rok w niskiej cenie to nie kupujcie skontaktujcie sie ze mną , mało w niej orginalnych częsci , ale tak chciał właściciel , wały lublin , popękane piasty , wyjące mosty , nie wiem czy tak ma kazda czy tylko ta .
jakas ta twoja wypowiedz dziwna jest :roll: albo powiedziales za duzo albo za mało ....co znaczy tak chcial właściciel ?? .........wały lublin , popękane piasty , wyjące mosty tak ma kazde auto ale zdewastowane bez wzgledu na marke
wiesz zawsze można kupić części używane ale orginalne , o nowych trzeba zapomnieć cena wału to 1/4 wartości samochodu , tylko że ta galenda jest wyjątkowo zaniedbana , z tego co rzuciło mi się w oczy to właściciel co miał pod ręką to zamontował , np. koncówki drązka są nie wkręcone tylko przyspawane do drązka tak że następnym razem do wymiany będzie nie końcówka a cały drążek , takich patentów ma wiele .

autopunkt

Post autor: autopunkt » sob sie 27, 2005 8:10 am

TANIE MIĘSO PSY JEDZĄ.JAK JEST GELA NA GIEŁDZIE W NISKIEJ CENIE TO SIĘ MOŻNA DOMYŚLIĆ CO TO ZA EGZEMPLARZ W OKAZJE NIE BARDZO WIERZĘ BO TE AUTA JAK SĄ DOBRE TO TRZYMAJĄ WARTOŚĆ NIE TYLKO W POLSCE ALE I W CAŁEJ EUROPIE.POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » sob sie 27, 2005 8:21 am

autopunkt, o ile pamietam to ty chyba tez kilka bardzo tanich samochodów sprzedawałeś ostatnio :) Czy ich tez sie to tyczy ? :)
Krzysiek

Awatar użytkownika
arek.d

Post autor: arek.d » sob sie 27, 2005 3:17 pm

Ranger - kupuj G !!!! Dlaczego masz mieć lepiej od nas ?

Awatar użytkownika
PiotreQ

Post autor: PiotreQ » ndz sie 28, 2005 9:19 pm

kupisz gele nie bedziesz mial czasu w zadna niedziele...

Awatar użytkownika
biloowa

Post autor: biloowa » czw wrz 01, 2005 8:08 pm

Ceny czesci dosc wysokie , ale jazda tym autem Ci wszystko wynagrodzi :)) . Mi sie lepiej jezdzi krotką 300 GE 15 letnią niz ojca 2 letnim terrano.
Mercedes 300 GE sprzedana , Vw iltis 2,0 ABK 115 PS :) , KIA SORENTO 2,5 crdi VGT

Awatar użytkownika
PiotreQ

Post autor: PiotreQ » czw wrz 01, 2005 8:13 pm

biloowa
dodaj jeszcze ze jak raz cos zrobisz w tym aucie to na dlugo bedziesz mial spokoj

Awatar użytkownika
arek.d

Post autor: arek.d » czw wrz 01, 2005 9:40 pm

ale się nie zrymowało :-?

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » pt wrz 02, 2005 12:58 pm

Auto wdzięczne i dobrze sobie radzi w terenie. Bardzo niezawodne. Na kilku wypadach na kótrych do tej pory bylem pomimo wychodzących jakiś niedomagań zawsze dowiozlo mnie do celu, zawsze. Ostatnio urwalem tarczę hamulcową i zorientowalem się dopiero w domu. Trochę mnie zciągalo przy hamowaniu, ale zrzucalem to na jakiąś ingerencję blota, a nie fakt tego, że może odlecieć tarcza, ale to straość elementu. Poprostu zjadla go korozja.
Ceny części to tak jak każdy mówi wysokie, ale można znaleźć wiele części pasujących od innych modeli za znacznie niższe pieniądze.
Przyklad wlaśnie tarcze. W ASO powiedzieli za jedną 850 PLN. Ja kupilem komplet tarcz wraz z klockami za 850 PLN.
Dobrze, gdy ktoś sobie potrafi coś przy nim zrobić, nawet z tych prostrzych rzeczy. Mnie niestety obsluga auta zjada finansowo. I dlatego między innymi moją chęć sprzedaży jego.
Ja z drugiej strony też się nauczylem tego że w terenie nie ma niezniszczalnych i teren wszystko zweryfikuje. Myślę, że jak by auto jeździlo po drogach i po dróżkach to niezrobilbym nic przy nim.
I wlaśnie pytanie do czego takie auto ma slużyć.

Awatar użytkownika
biloowa

Post autor: biloowa » pt wrz 02, 2005 4:23 pm

Piotreq pisze:biloowa
dodaj jeszcze ze jak raz cos zrobisz w tym aucie to na dlugo bedziesz mial spokoj
W starym samochodzie zawsze cos wychodzi obojetnie czy to bedzie dacia mercedes czy bentley. Stary samochod jak stary czlowiek . Ja jestem zadowolony z tego co mam i wypowiadam swoje zdanie na taki czy inny temat. PEACE :lol: :lol: :lol:
Mercedes 300 GE sprzedana , Vw iltis 2,0 ABK 115 PS :) , KIA SORENTO 2,5 crdi VGT

irma
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: irma » pt wrz 02, 2005 5:27 pm

Też chciałem kupić G ale stałem się szczęśliwym posidaczem LJ 70.
Gościu który mi sprzedał Tojkę zachorował na G i .... sprzedał G , szuka Toyoty.
Twierdzi, że to muł (krótki 300D'94) ze słabą wentylacją, paliwożerny, cholernie ciężki i źle prowadzący się w porównaniu z LJ-tem.
Czy ma rację?
Only 4x4:90-tka + Swift 4x4

Kosiak

Post autor: Kosiak » pn wrz 05, 2005 2:51 pm

irma pisze:Twierdzi, że to muł (krótki 300D'94) ze słabą wentylacją, paliwożerny, cholernie ciężki i źle prowadzący się w porównaniu z LJ-tem.
Czy ma rację?
300D jest faktycznie mulem, ale w zaleznosci od ustawien pompy wtryskowej pali od 9 do 13 litrow. Za to jest to jeden z najbardziej zywotnych silnikow jakie wyprodukowano i praktycznie nie do zarypania. Poza tym G ma taki wybor opcji silnikowych o jakim Toya moze tylko pomarzyc (kilka w dieslu, kilka w turbo dieslu i kilka w benzynie). Jak chcesz szybkie auto i stosunkowo malo palace to np motor 300TD (przy 140km/h spalal nam ponizej 11 litrow). Jak chcesz jeszcze szybsze to 300GE (170 kucykow pod maska), nawet jak go zagazujesz zasuwa jak z dynamitem w dupie. A w ofercie G sa silniki jeszcze mocniejsze i to nie chodzi bynajmniej o te Gelendy ze stajni AMG.
Co do wagi - to najslynniejszy mit Geli, porownaj wage fabrycznej G, Toy, Patrola czy Landryny i zobaczysz sam, czy auto jest ciezsze i jesli juz to o ile... Poza tym to jedyne auto, ktore w standardzie od samego poczatku produkcji ma blokady obu mostow, czego nie mozna powiedziec o zadnym innym pojezdzie...
Odnosnie prowadzenia auta, w kilku Gelach ktore znam po podniesieniu zawieszenia i wrzuceniu duzych kol auto (do 33 cali) dalej normalnie sie prowadzi i nie trzeba walczyc o trafienie w czarne na drodze, co dotyczy takze jazdy przy duzych predkosciach. Oczywiscie nic nie trzeba bylo przy tym przerabiac w aucie, zadnych kosztownych liftow, wymiany drazkow czy wahaczy ani nawet amortyzatorow...

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn wrz 05, 2005 4:20 pm

kmachacz pisze:[...].
Widzialem Cie pare razy w akcji i az milo popatrzec jak ten czolg kpi sobie z przeszkod w terenie i powszechnego prawa ciazenia.

Tyle ze Twoja gela to salon na 4 kolach z blokadami :)

Rok temu ogladalem G za 23000.
To byla prawdziwa ruina - gola blacha w srodku, siedzenia z dermy na rurkach, pordzewialy z kazdej strony.

Przypuszczam ze taki jak Kmachacza musialby kosztowac conajmniej 2 razy tyle.

Dlatego mi sie wydaje ze G - tak, ale za 20 tys - nie.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pn wrz 05, 2005 8:45 pm

pezet pisze: Dlatego mi sie wydaje ze G - tak, ale za 20 tys - nie.
Wydaje ci sie :)
Krzysiek

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn wrz 05, 2005 8:52 pm

Krecik pisze:
pezet pisze: Dlatego mi sie wydaje ze G - tak, ale za 20 tys - nie.
Wydaje ci sie :)
Chetnie bym to stwierdzil na pewno,
ale nie stac mnie na mercedesa - stad tylko "wydawanie" :)
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Kosiak

Post autor: Kosiak » pn wrz 05, 2005 9:02 pm

Poczekajcie do stycznia, znosza wowczas akcyze i zakup na tzw. Zachodzie bedzie tanszy. Czasem zdazaja sie pojedyncze dobre sztuki w dobrej cenie.

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » pn wrz 05, 2005 9:05 pm

pewnie, że tak...za 5 k eur można ładne auto kupić...

Awatar użytkownika
arek.d

Post autor: arek.d » pn wrz 05, 2005 9:09 pm

" PODARUJ SOBIE ODROBINĘ LUKSUSU" "JESTEŚ TEGO WARTA" :lol:

Awatar użytkownika
biloowa

Post autor: biloowa » wt wrz 06, 2005 11:19 am

Arek.D czy u Ciebie jest duza róznica w osiagach pomiedzy gazem a benzyną??

Awatar użytkownika
arek.d

Post autor: arek.d » wt wrz 06, 2005 1:55 pm

Nie odczuwam różnicy, takie same osiągi ma na gazie i na benzynie. Na wolnych obrotach na gazie pracuje nawet przyjemniej. Ale nie kusi mnie , żeby sprawdzać wtryskiwacze lub rozdzielacz.

Awatar użytkownika
biloowa

Post autor: biloowa » wt wrz 06, 2005 7:08 pm

Kurde a u mnie jest dosc spora róznica jezeli chodzi o osiągi . Hmm trzeba bedzie cos pokombinowac. Jaki masz mikser tzn srednice miksera??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mercedes”