DIESEL NA ZWYKŁY OLEJ ROŚLINNY
Moderator: Mroczny
DIESEL NA ZWYKŁY OLEJ ROŚLINNY
Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem.
http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki ... iesel.html
co o tym sądzicie?
Straszą że paliwo pódzie w górę do ok. 4,5 zł
http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki ... iesel.html
co o tym sądzicie?
Straszą że paliwo pódzie w górę do ok. 4,5 zł
Mercedes G 300 D nie poobijany
Sam jezdze swoim hilem na rzepaku , soi i innych (zalezy na co jest promocja w supermarketach
) , wszystko jednak zalezy jaki masz silnik. Jezeli jest to jakis skomplikowany , nie dajboze z pompowtryskiwaczami - odradzam , nawet z elsbeta (co prawda oni twierdza ze jest wszystko ok - nawet osobiscie z nimi o tym rozmawialem , ale nawet sami przyznaja ze nie ktore pompy plaiwowe tego nie lubia , niewspominajac o nowoczesnych wtryskach). A jesli jest to stary silnik z pompa mechaniczna (obojetnie czy rzedowa czy tez rotacyjna - aczkolwiek rzedowa "zje" wszytsko
wiec jest lepsza) to nie warto wydawac majatku na elsbeta. Jest cholernie drogi , i nie wierzcie w to co pisze na stronie - ze robia instalacje "juz od". Zazwyczaj wychodzi ze do danego modelu wychodzi kosmicznie. Do mojego hila zawolali cos kolo 400 euro. A ja to samo zrobilem za 150 pln. Cale przystosowanie silnika diesla do spalania oleju jadalnego sprowadza sie do podgrzania oleju przed podaniem go na wtryski. Trezba poporstu zamontowac podgrzewacz przed sama pompa , najlepiej taki z termostatem 100 st. C. Coprawda olej juz przy 70 st. C jest zdatny do sprawnego spalania w silniku , ale wiadomo ze w pompie i na rurkach wtryskowych straci temperature. NIE PRÓBUJCIE JEŻDZIĆ NA OLEJU BEZ PODGRZEWACZA
!! Silnik normlanie odpala , nawet ciszej chodzi i ladnie pachnie z rury wyudechowej , ale uwierzcie mi (sprawdzone na wlasnym silniku) sieje spustoszenie. Kończąc caly wywód dodam , że najlpeszym olejem do napedzania diesla jest olej juz przepalony. Ale wbrew pozora trudno taki dostac - wiekszosc smazalni , w tym McDonald jadą na fryturze - ktora jak wiadomo w normalnych temperaturach ma konsystencje stałą.

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

-
-
Ja juz testowałem w roku 2005 w lato.W zimie nie bo nie byłem przygotowany. Ale teraz mam juz wszystko opracowane.
Jezdziłem na zwykłym rzepaku z makro po 3 zł za litr.
Jezeli chciałbys to robic legalnie to to nie ma sensu poniewaz akcyza ktorą muszisz zapłacić panstwu jest tak jak na paliwa lotnicze -1.60 za litr.
Jezeli chciałbys to robic legalnie to to nie ma sensu poniewaz akcyza ktorą muszisz zapłacić panstwu jest tak jak na paliwa lotnicze -1.60 za litr.
3 zl za litr z makroMichal PUCH pisze:Ja juz testowałem w roku 2005 w lato.W zimie nie bo nie byłem przygotowany. Ale teraz mam juz wszystko opracowane.

Świszcząca Suka Stage I

-
NIE PRÓBUJCIE JEŻDZIĆ NA OLEJU BEZ PODGRZEWACZA
!!
Zapodaj jakieś sprawdzone wiadomości(linki, fotki itp), czemu nie jeździć bez podgrzewacza? To, że twierdzisz że sieje spustoszenie to mało.
Poczytaj tu: http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... highlight=,
ludzie dużo piszą o tym.
Sam jezdziłem na rzepaku(mieszanka 50:50) bez podgrzewacza i co? Silnik żyje, wtryski ok, są wolniejsze obroty i silnik ciszej chodzi i palił ok.5-8% więcej.
Pozdro
Trout

Zapodaj jakieś sprawdzone wiadomości(linki, fotki itp), czemu nie jeździć bez podgrzewacza? To, że twierdzisz że sieje spustoszenie to mało.
Poczytaj tu: http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... highlight=,
ludzie dużo piszą o tym.
Sam jezdziłem na rzepaku(mieszanka 50:50) bez podgrzewacza i co? Silnik żyje, wtryski ok, są wolniejsze obroty i silnik ciszej chodzi i palił ok.5-8% więcej.
Pozdro
Trout
=> Who's Zed?
Zed is dead.
Zed is dead. Baby.<=
Zed is dead.
Zed is dead. Baby.<=
[quote="zimas1"]a co z podgrzaniem zimą? Chyba trzeba odpalać na oleju ON lub OO i gasić tak samo żeby olej roślinny w pompie nie został.
To jedna ze sprawdzonych metod. Jak masz wątpliwości gaś na ON, albo bez podgrzewacza nie używaj OR zimą.
A tak zciekawości po ile jest u was OO przy założeniu że leją wam do baku?
Hurt w 3-city, nie znam też chętnie się dowiem gdzie i za ile
Może założymy nowy post w 4x4Gdańsk na ten temat?
To jedna ze sprawdzonych metod. Jak masz wątpliwości gaś na ON, albo bez podgrzewacza nie używaj OR zimą.
A tak zciekawości po ile jest u was OO przy założeniu że leją wam do baku?
Hurt w 3-city, nie znam też chętnie się dowiem gdzie i za ile
Może założymy nowy post w 4x4Gdańsk na ten temat?
=> Who's Zed?
Zed is dead.
Zed is dead. Baby.<=
Zed is dead.
Zed is dead. Baby.<=
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... &start=300
poczytajcie tu , tylko od poczatku ... wiem ze choelrnie dlugi watek , ale jak niechcecie remontu ..... to warto.
Streszczajac sprawe oleju - jest za gesty to pierwsza sprawa , a druga to to , ze sie nie korzystnie spala zapychajac wszystko co sie da. Gdy spalamy go wczesniej podgrzanego do 70 stopni problem znika lub zostaje maksymalnie zminimalizowany. Odpalanie na ON i przelaczanie na OR roziwazuje czesc problemow , ale nei wszytskie - nawet instalacje elsbeta z dwoma bakami nadal stosuja podgrzewacze - zachecam do poczytania o tym na ich stronie http://www.elsbett.com/engl/ , a nawet do korespondencji. Nie bac sie mowia po angielsku , i chwala sie najwiekszym doswiadczeniem w tym temacie. I chetnie pomagaja , nie sa z tych ktorzy za wszelka cene chca wcisnac swoj produkt - jesli zdecydujesz sie samodzielnie swoj zaprojektowac to pomoga w sprawach technicznych i powiedza na ten temat wszystko. Jezdzilem na oleju z 2 - 3 tankowania dopelna. Wtryski sie zniszczyly , ale na szczescie dalo sie je zregenerowac. Jezdze teraz z podgrzewaczem , nie ma problemow z wtryskami. Inni mowia o powazniejszych uszkodzeniach. Ale jak nie wierzycie to jeździjcie sobie na zwyklym
. A , mieszanie 50:50 nie uchroni nas przed nadmiernym zużyciem. Zreszta o ile dobrze pamietam to nawet jest to opisane na stronie , ktorej link podal tworca tematu.
poczytajcie tu , tylko od poczatku ... wiem ze choelrnie dlugi watek , ale jak niechcecie remontu ..... to warto.
Streszczajac sprawe oleju - jest za gesty to pierwsza sprawa , a druga to to , ze sie nie korzystnie spala zapychajac wszystko co sie da. Gdy spalamy go wczesniej podgrzanego do 70 stopni problem znika lub zostaje maksymalnie zminimalizowany. Odpalanie na ON i przelaczanie na OR roziwazuje czesc problemow , ale nei wszytskie - nawet instalacje elsbeta z dwoma bakami nadal stosuja podgrzewacze - zachecam do poczytania o tym na ich stronie http://www.elsbett.com/engl/ , a nawet do korespondencji. Nie bac sie mowia po angielsku , i chwala sie najwiekszym doswiadczeniem w tym temacie. I chetnie pomagaja , nie sa z tych ktorzy za wszelka cene chca wcisnac swoj produkt - jesli zdecydujesz sie samodzielnie swoj zaprojektowac to pomoga w sprawach technicznych i powiedza na ten temat wszystko. Jezdzilem na oleju z 2 - 3 tankowania dopelna. Wtryski sie zniszczyly , ale na szczescie dalo sie je zregenerowac. Jezdze teraz z podgrzewaczem , nie ma problemow z wtryskami. Inni mowia o powazniejszych uszkodzeniach. Ale jak nie wierzycie to jeździjcie sobie na zwyklym

Świszcząca Suka Stage I

-
Jaki Pan taki kramboris.blank pisze:Moje wtryski od prawie dwóch lat żrą OR i nie narzekają ale pewnie są głupie i nie czytały tej strony więc nie wiedzą czym to grozi.

Świszcząca Suka Stage I

Dodam tylko co do tego zadymienia - jak podgrzejesz olej do chocby 50 stopni zadymienie znika. Jest poprostu zadszy i dostaje sie do cylindra w odpowiedniej ilosci i w odpowiedniej postaci , przez co zostaje splaony w eikszej ilosci - a nie spalony nie calkowicie , stad dym i zasyfianie calego silnika.<Kacper> pisze:http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=16321
Świszcząca Suka Stage I

-
Nie wiem , nie znam sie , a podgrzewacz montuje sobie dla picu , co by wiecej szpeja miec pod maskaboris.blank pisze:Mistrzu - powiedz ty mi jaka jest temperatura wtryskiwacza 5 minut po uruchomieniu silnika ?

Świszcząca Suka Stage I

-
Nie chcialem umieszczac opisu przed zakonczeniem testów .... wlozylem niedawno nowy silnik pod maske , i chcialem opisac tez efekty na nowym silniku. No ale .... po koleiboris.blank pisze:No dobra - zrobię ten podgrzewacz.
Testy zaczołem we wrzesniu 2005. Chce zaznaczyc , ze jezdzilem na czystym oleju , sporadycznie bywalo w nim maksimum 10% ON. Jezdzilem na roznych olejach - rzepakowych , sojowych , slonecznikowych (ten ostatni jest najlepszy , ale najdrozszy). Na poczatku nie przejmowalem sie ostrzeżeniami "mistrzów" mówiacych o podgrzaniu oleju. Sam za to zaczelem szperac w sieci na ten temat. Zlapalem nawet kontakt w USA (

Reasumujac caly moj test - nawet jesli nie wierzymy w to , ze silnik moze ulec uszkodzeniu poprzez podanie zbyt gestego oleju , to warto podgrzac ten olej chocby po to , zeby go mniej spalal. Dodam ze testy byly przeprowadzane na mocno zuzytym silniku. A z testow na nowym nie chce sie jeszcze chwalic , bo niezostaly zakonczone. Dodam jeszcze tylko , ze milą sprawa jest tez to , ze moja "frytka" nie smierdzi teraz spalniami tylko smazalnia

EDIT : elsbet mowi tez jeszcze o jakichs reakcjach chemicznych , nie do konca przeze mnie zrozumialych - cos o kwasie itp , wiem ze mozna sporo tego znalesc na polskich stronach . Nie mam teraz linku , ale jest strona na polskim necie z praca magisterska jakies studenta traktujacego wlasnie o spalaniu oleju roslinnego w silniku diesla. Jest bardzo szeroko opisana p[od wzgledem reakcji - na niej najwiecejh sie mozna nauczyc - o wiele wiecej niz od pseudo specjalistow ktorzy chca nam wcisnac swoej produkty lub zamonotwac swoja instalacje. Praca jest napisana dosc trudnym jezykiem , ale sa tam tabele pomagajace zrozumiec roznice w spalaniu jednego i drugiego. Pamietam tylko ze najbezpieczniejszy jest olej slonecznikowy , a najmniej bezpieczny olej rzepakowy i sojowy - czyli te najtansze. Ja jednak uzywalem tych ostatnich i z podgrzewaczem nie zalwazylem zadnych ubytkow. Korespondowalem tez z gosciem z usa ktory zrobil 40.000 mil na oleju bodajze sojowym po czym rozebral silnik. silnik byl w stanie idealnym - ale gosc uzywal podgrzewaczy i jezdzil na oleju przepalonym . olej przepalony jest najlpeszy , bo podczas smazenia na nim wypalaja sie wlasnie te negatywne zwiazki (chyba jakies kwasy - nie jestem pewien) i jezeli sie go pozniej przefiltruje (z kawalkow jedzenia

Świszcząca Suka Stage I

Ostatnio zmieniony sob wrz 16, 2006 6:53 pm przez zimas1, łącznie zmieniany 1 raz.
Mercedes G 300 D nie poobijany
-
U nasz na błotach w centralnej polsce mamy jednak nalepsze powietrze.
Do: boris.blank
Odpal furę w weekend na jesień i jak będzie sztorm podjedź na mierzeję Wiślaną zobaczysz gdzie jest "jednak nalepsze powietrze". Zapraszam serio po sztormie można pozbierać bursztyn.....
Pozdro
To taki wywód o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą..
Do: boris.blank
Odpal furę w weekend na jesień i jak będzie sztorm podjedź na mierzeję Wiślaną zobaczysz gdzie jest "jednak nalepsze powietrze". Zapraszam serio po sztormie można pozbierać bursztyn.....

Pozdro
To taki wywód o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą..
=> Who's Zed?
Zed is dead.
Zed is dead. Baby.<=
Zed is dead.
Zed is dead. Baby.<=
Zun, chyba niezbyt dobrze robiłeś używając innego oleju niż rzepak. Moje źróda nadają że sojowy i słonecznikowy zdecydowanie są gorszą opcją ze względu na wyższy punkt krzepnięcia , czy krzepliwości - nie wiem jak to dokładnie tłumaczyć z germańskiego. Rzepak jest najrzadszy w tej samej temp.
Ja jeżdże w okresie od kwietnia do października na mieszkankach rzepak + ON w różnych proporcjach, czasem nawet 90% OR i po ostatniej wymianie filtra paliwa nie zauważono żadnych zmian. Nie rozbierałem silnika wiec nie wiem co się tam dzieje. Ale ufam w to co piszą Niemcy i śledzę stronkę jednego gościa co jeździ 240GD bez żadnych przeróbek
http://www.hanshehl.de/poel.htm
Facet jeździ Gelą na rzepaku 3 rok, przepalił 3000 litrów OR i nie narzeka. Ale zaleca podgrzewanie i myślę że to jest zdecydowanie dobra opcja szczególnie jeśli się chce jeździć na czystym lub prawie czystym rzepadku.
A jak już jesteśmy w temacie podgrzewaczy to dajcie znać co macie tam zamontowane, jakie koszty, jak się sprawuje... itd.
Pozdrawiam
S.
Ja jeżdże w okresie od kwietnia do października na mieszkankach rzepak + ON w różnych proporcjach, czasem nawet 90% OR i po ostatniej wymianie filtra paliwa nie zauważono żadnych zmian. Nie rozbierałem silnika wiec nie wiem co się tam dzieje. Ale ufam w to co piszą Niemcy i śledzę stronkę jednego gościa co jeździ 240GD bez żadnych przeróbek
http://www.hanshehl.de/poel.htm
Facet jeździ Gelą na rzepaku 3 rok, przepalił 3000 litrów OR i nie narzeka. Ale zaleca podgrzewanie i myślę że to jest zdecydowanie dobra opcja szczególnie jeśli się chce jeździć na czystym lub prawie czystym rzepadku.
A jak już jesteśmy w temacie podgrzewaczy to dajcie znać co macie tam zamontowane, jakie koszty, jak się sprawuje... itd.
Pozdrawiam
S.
DB 460 300GD, a w zasadzie już teraz 290GTD