Woda w G
Moderator: Mroczny
- Peterek
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Woda w G
Witam,
Mam W461 z 1993 po ulewie na przednich dywanikach pojawiła się woda. Podsufitka sucha. Wilgotne były uszczelki przedniej szyby. Późniejsze testy na myjni nie wykazują ewidentnych przecieków. Skąd ta woda? Czy to przecieka ta szyba?
Mam W461 z 1993 po ulewie na przednich dywanikach pojawiła się woda. Podsufitka sucha. Wilgotne były uszczelki przedniej szyby. Późniejsze testy na myjni nie wykazują ewidentnych przecieków. Skąd ta woda? Czy to przecieka ta szyba?
- Szafirek
-
- Kontaktowanie:
Do wilgoci pod dywanikami przyzwyczaiłem się. Jeśli auto stoi przynajmniej kilka dni to warto podnieść gumy, aby podesłcho. Można włożyć Wyborczą, to wchłonie wodę.
Problemem są same dywaniki, bo woda wchodzi w zafoliowana gąbkę od ich spodu i wówczas wilgoci w zasadzie nie możan się pozbyć. Połowicznym rozwiazaniem jest suszenie dywaników od spodu na słońcu, ale tego nie zawsze mamy pod dostatkiem, a zresztą to rozwiązanie tylko doi następnego razu. Taki los Gelendziarza
Problemem są same dywaniki, bo woda wchodzi w zafoliowana gąbkę od ich spodu i wówczas wilgoci w zasadzie nie możan się pozbyć. Połowicznym rozwiazaniem jest suszenie dywaników od spodu na słońcu, ale tego nie zawsze mamy pod dostatkiem, a zresztą to rozwiązanie tylko doi następnego razu. Taki los Gelendziarza

Re: dziurki
nie prawdaPeterek pisze:to znaczy że mam wywiercić sobie dziurki w podłodze?
a tak z innej beczki jaka jest głębokość brodzenia? Czy to prawda że do tych gumowych listewek po bokach?
do szyby idzie napewno

Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
- Peterek
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
bez snorkela
do szyby - rozumiem że bez przeróbek tzn. snorkela?
Re: bez snorkela
wtedy jeszcze bezPeterek pisze:do szyby - rozumiem że bez przeróbek tzn. snorkela?
Krzysiek
- Szafirek
-
- Kontaktowanie:
Nie ryzykowałbym "do szyby" bez snorkela. To, że się komuś raz udało nie jest gwarancją. Można się zachłysnąć wodą nawet gdy jest po kolana. To tylko kwestia prawa MurphiegoPeterek pisze:do szyby - rozumiem że bez przeróbek tzn. snorkela?

A ja mam pytanie,
co dzieje się z alternatorem, bo jest niżej niż filtr powietrza (bez snorkela). Do osi jeździłem w wodzie ale ciut wyżej jest właśnie alternator, co będzie po zalaniu go?
co dzieje się z alternatorem, bo jest niżej niż filtr powietrza (bez snorkela). Do osi jeździłem w wodzie ale ciut wyżej jest właśnie alternator, co będzie po zalaniu go?
=> Who's Zed?
Zed is dead.
Zed is dead. Baby.<=
Zed is dead.
Zed is dead. Baby.<=
Re: dziurki
Krecik a nie pamietasz jak razem świece żarowe nad wisłą wykręcalim?Krecik pisze:nie prawdaPeterek pisze:to znaczy że mam wywiercić sobie dziurki w podłodze?
a tak z innej beczki jaka jest głębokość brodzenia? Czy to prawda że do tych gumowych listewek po bokach?
do szyby idzie napewnozdarzyło mi sie sprawdzic, na szczescie bez sprawdzania jak długo takie cos wytrzymuje ;D

Wtedy ledwo do połowy grila woda była a zassało przez to że miałes dolot do przodu skierowany.
Re: Woda w G
Najczęściej przecieka właśnie szyba. Słyszałem o patencie z wstrzykiwaniem pod uszczelkę (bo powinno dać się ją troche wywinąć) jakiegoś uszczelniacza -> w zakładach wymieniających szyby powinni wiedzieć, o jaki rodzaj środka chodzi.Peterek pisze:Witam,
Czasem przecieka też szyberdach, więc jeśli go masz także warto to sprawdzić.
Co do przeciekow:
1. U mnie uszcelka sie "skurczyla" i na rogach powstala szczelina. Rozwiazaniem jest czarny silikon.
2. Druga przyczyna moga byc lozyska wycieraczek. Sprawdz czy nie masz luzu na osce. Jesli jest trzeba wymienic lozysko. Jesli kapie na nogi kierwowcy to najprawdopodobniej padlo lozysko pod prawym ramieniem.
Pozdrawiam

1. U mnie uszcelka sie "skurczyla" i na rogach powstala szczelina. Rozwiazaniem jest czarny silikon.
2. Druga przyczyna moga byc lozyska wycieraczek. Sprawdz czy nie masz luzu na osce. Jesli jest trzeba wymienic lozysko. Jesli kapie na nogi kierwowcy to najprawdopodobniej padlo lozysko pod prawym ramieniem.
Pozdrawiam

Musiałem zainwestować w nową uszczelkę - bo ciekła. I tu zasadzka szyba 130.- a uszczelka 280.- z oryginału
. Jeszcze to o czym wspomniał Krecik; rdzewieje kabina w miejscu niewidocznym tzn w miejscu gdzie przykręcane są błotniki do karoserii. Rozbierałem cały przód , żeby wspawać łatki. No i ośki wycieraczek też zmieniałem 

- Peterek
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
EOT - przeciekała szyba
a właściwie uszczelka tej szyby pod która jakis pomysłowy Dobromił umieścił kabelki o czujników alarmu. Po wyjęciu i zamontowaniu jest OK.
P.
P.