Witam kolegów mercedesowców !
Mam pytanie czy któryś z kolegów zna silnik 5600 z merca 126 v8 ?
Czy ten silnik to dobry wybór do katowania w terenie ?
5600
Moderator: Mroczny
Zgadza sięmdebski pisze:Witam
Ja mialem taki silnik w g.
Napisz co chcesz wiedziec postaram sie odpowiedziec po nowym roku.
Wlasnie, po miejscowosci zauwazylem, ze chyba sie juz poznalismy i conieco rozmawialismy na ten temat.

Znalazłem taki silnik który jest zamontowany jeszcze w samochodzie . Odpalaliśmy go i pracuje ładnie zero stuków pali na wszystkie gary ale jest troche obcieknięty olejem. I teraz pytanie czy te typy tak mają czy to oznacza że to złom ?Jakie ciśnienie powinien mieć na cylindrach?
Witam
Leje sie pewnie spod pokryw zaworow, zwroc uwage na walki rozrzadu, bo lubia padac. Koniecznie zdejmij pokrywy zaworow, obejrzyj walki i sprawdz kluczem dynamometrycznym sruby glowicy.
Sprawdz tez przeplywomierz, czy chodzi swobodnie klapa spietrzajaca oraz sprawdz gume pod wtryskiem, czy nie jest zniszczona.
Pamietaj, ze silnik jest caly aluminiowy, cylindry tez, wiec opcja jakiegokolwiek remontu praktycznie nie istnieje.
Jak chcesz go wlozyc do rajdówki to nalepiej zorganizowac stary aparat zaplonowy od V8 sprzed 1985r, przewody zaplonowe, wtedy wystarczy prosty modul od jakiegokolwiek mercedesa benzynowego przed 1985, od biedy nawet na polonezowskim chodzi.
Leje sie pewnie spod pokryw zaworow, zwroc uwage na walki rozrzadu, bo lubia padac. Koniecznie zdejmij pokrywy zaworow, obejrzyj walki i sprawdz kluczem dynamometrycznym sruby glowicy.
Sprawdz tez przeplywomierz, czy chodzi swobodnie klapa spietrzajaca oraz sprawdz gume pod wtryskiem, czy nie jest zniszczona.
Pamietaj, ze silnik jest caly aluminiowy, cylindry tez, wiec opcja jakiegokolwiek remontu praktycznie nie istnieje.
Jak chcesz go wlozyc do rajdówki to nalepiej zorganizowac stary aparat zaplonowy od V8 sprzed 1985r, przewody zaplonowe, wtedy wystarczy prosty modul od jakiegokolwiek mercedesa benzynowego przed 1985, od biedy nawet na polonezowskim chodzi.
Pozdrawiam
Michał Dębski
Nissan Patrol GR High Roof (byl MB 420GE)
Michał Dębski
Nissan Patrol GR High Roof (byl MB 420GE)