Czy zna ktoś z was? chcę znaleźć jakieś naprawdę mocne łożyska które załatwią temat na dłużej
2. gdzie dostanę klucz do dokręcania kół (z czterema wypustkami)
Wymiary łożysk do przednich piast 460 i in.
Moderator: Mroczny
Wymiary łożysk do przednich piast 460 i in.
L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
Technika idzie do przodu...
Re: Wymiary łożysk do przednich piast 460 i in.
Witam

Pozdrawiam!
Z tego co wiem, to nie ma specjalnych wersji HD tych łożysk. Pozostaje kupowanie łożysk dobrych firm (na przykład FAG czy SKF), dobre nasmarowanie ich dobrym smarem a co najważniejsze prawidłowe dokręcenie (w zgodzie z zaleceniami service manuala) oraz zadbanie o wymianę uszczelnień (dwa uszczelniacze i pierścień poliuretanowy) aby nie miał prawa dostać się tam żaden syf.ExtremeG pisze:Czy zna ktoś z was? chcę znaleźć jakieś naprawdę mocne łożyska które załatwią temat na dłużej
Możesz zapewne kupić w Mercedesie. Nie próbowałem, ale mam nadzieję że narzędzia specjalne też sprzedają na zewnątrz. W zależności od tego, jakie masz nakrętki piast będzie to albo: W460589000700 jeśli masz nakrętki starego typu (nakrętki obecnie już niedostępne) albo W460589020700 dla nakrętek nowego typu. Jeśli pytasz o ten klucz, to zapewne nakrętki odkręcałeś i zakręcałeś sposobem takim, że najlepiej teraz było by je wymienić na nowe. Dostępne są obecnie nakrętki A4609900260, tyle że klucz do nich (ten drugi) szacuję że powinien kosztować u nas pewnie ponad 300 PLN (cena katalogowa 64,73 Euro w D). Można też zrobić samemu - albo fleksikiem z nasadki numer 32 (tak miałem na początku) albo dać do tokarza/frezera żeby zrobił z ulepszonego materiału (tak zrobiłem teraz). Poprzednio używaną nasadkę mi stoczył, aby użyć jej otworu do klucza 1/2 cala, drugą część wytoczył, pofrezował a potem to wszystko zostało zespawane. Robi to pierwsza klasa. Fotki poniżej:ExtremeG pisze:gdzie dostanę klucz do dokręcania kół (z czterema wypustkami)

Pozdrawiam!
Paweł
MB G240D/300D 24V '84
MB G240D/300D 24V '84