sprezynny.
Moderator: Mroczny
sprezynny.
czy zna ktos te sprezyny? http://allegro.pl/show_item.php?item=28672095 rozmawialem z czlowiekiem , ktory je sprzedaje i mowi np. "[...] ...jest to szwedzki wyrób z certyfikatem jakości i gwarancją 12 miesięcy...". chcialby za taka sprezyne ( wzmocniona i podniesiona) ok 170 zl od szt.
warto sie w cos takiego pchac ? Eibach, orc, extrem sa napewna duzo duzo lepsze tylko ze ceny zaporowe.
Ma ktos jakies inne patenty i pomysly ? wkladam wieksze kola i dociazam trche auto ( przod juz jest - wyciagarka i mocny grill)
pozdrawiam
Drako
warto sie w cos takiego pchac ? Eibach, orc, extrem sa napewna duzo duzo lepsze tylko ze ceny zaporowe.
Ma ktos jakies inne patenty i pomysly ? wkladam wieksze kola i dociazam trche auto ( przod juz jest - wyciagarka i mocny grill)
pozdrawiam
Drako
Jesli odezwie sie tu ktos, kto sam tam zamowil bezposrednio u nich sprezyny i mu rzeczywiscie realnie od razu siadły, bedzie mozna uznac to za fakt, jesli nie... to szybciej raczej moim zdaniem za powtarzana potocznie tzw. "argumentacje" np. kogos kto sprzedaje "markowe" sprezyny. Takie, z ktorych jedna jest w cenie 4 Pospringa albo i drozsza...
U mnie przez rok nie siadly i jestem z nich zadowolony. Zdecydowalem sie na Pospringa bo polecil mi go Moli (2 lata w 90-tce na przodzie i 3 z tylu, a jak i ile on jezdzi wielu ludziom wiadomo), wczesniej pozakladali je takze inni moi koledzy i jakos jeszcze nie slyszalem od nich skarg.
U mnie przez rok nie siadly i jestem z nich zadowolony. Zdecydowalem sie na Pospringa bo polecil mi go Moli (2 lata w 90-tce na przodzie i 3 z tylu, a jak i ile on jezdzi wielu ludziom wiadomo), wczesniej pozakladali je takze inni moi koledzy i jakos jeszcze nie slyszalem od nich skarg.

ja rowniez zakupilem w polspringu sprezyny i jestem bardzo zadowolony
po pierwsze bardzo mila obsluga, co w naszym kraju jest wciaz wyjatkiem niestety, po drugie szybkie dostarczenie zamowionych sprezynek, kolejna sprawa ze sa zrobione bardzo estetycznie i co wazne z dobrego materialu, acha i jeszcze jedna wazna sprawa... znaja sie na tym co robia i udziela odpowiedzi na kazde pytanie zwiazane z materialami i produkcja tych sprezyn

po pierwsze bardzo mila obsluga, co w naszym kraju jest wciaz wyjatkiem niestety, po drugie szybkie dostarczenie zamowionych sprezynek, kolejna sprawa ze sa zrobione bardzo estetycznie i co wazne z dobrego materialu, acha i jeszcze jedna wazna sprawa... znaja sie na tym co robia i udziela odpowiedzi na kazde pytanie zwiazane z materialami i produkcja tych sprezyn

MOC&OFFROAD-GOOD IDEA 
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4

CHYBA UAZ V8 6.2

Też mam sprężynki z Pospringu +10 cm . Jeżdze już na nich prawie 3 lata i sprawują się wyśmienicie a nie mają lekko . Długa G z 300D na silverstonach do tego hydrauliczna wyciągarka z przodu a teraz lada moment mechaniczna z Gaza 66 centralnie - całość raczej katowana niż jeżdzona delikatnie
. Żadnego przysiadania , żadna nie pękła , jedynie mają słaby lakier i szybko rdzewieją . Jakoś też nie słyszałem do sprawdzonych ludzi żeby ktoś miał z nimi problemy . A nie sprawdzonych osób opinii nie słucham
. Sam też ich wszystkim polecam 

G300TD;2xDisco 32";Freel;Pajero 33";Feroza
Tam gdzie konczy sie asfalt zaczyna sie DROGA
Tam gdzie konczy sie asfalt zaczyna sie DROGA
sprezyny
Słuchajcie chce wymienic tylne sprezyny w Gelendzie krotkiej wersja 463
bo mam klapniete i kijowo to wyglada.O ile dłuzsze od seryjnych moge zastosowac pozostajac przy oryginalnym przodzie i seryjnych amortyzatorach??
bo mam klapniete i kijowo to wyglada.O ile dłuzsze od seryjnych moge zastosowac pozostajac przy oryginalnym przodzie i seryjnych amortyzatorach??
No to jest pierwsza negatywna opinia ale fakt, że miało to miejsce w zeszłym roku. Faktem jest to, że Pani przyjmujaca zamówienia jest bardzo miła. I być może po jakiś doświadczeniach jakość się obecnie poprawiła. Wprowadziliśmy te sprężyny jako alternatywa do drogich markowych sprężyn. Sprzedawało ich się sporo ze względu na niską cenę i łatwą dostępność. Zostały wycofane nie z powodu domniemań jednego z kolegów, ale z powodu zbyt wielu reklamacji. W przypadku zakupu jednego kompletu jest mniejsze proawdopodobieństwo wystapienia reklamacji niż w przypadku zakupu x kompletów. Do wielu samochodów się bardzo dobrze nadawały, ale problemy występowały w następujacych samochodach:
- kilka razy przód RR clasic
- ze wzgledu na dużą ilość Toyot przewijających się u nas walczyliśmy parokrotnie z J7. Trasek miał chyba trzy razy wymieniane sprężyny. W Lublinie siadła jedna strona.
- w Explorerze przód stał wysoko 2 miesiace
- dwa Mercedesy G już są na innych sprężynach
- osobiście widziałem przypadek pęknięcia sprężyny w Disco
Największy problem wystąpił w Galoperze. Sprężyny podniosły samochód o 9 cm (miały o 4) rano juz powróciły do stanu fabrycznego. Reklamacja oczywiście zoatała uznana lecz musieliśmy pokryć koszty wysyłek, a klient został skasowany za poprawki (żeby było szybciej wysłali bezpośrednio do klienta za pobraniem). Następnego dnia jedna ze sprężyn pękła i zniszczyła układ wydechowy oraz oponę.
Być może są to nieliczne reklamacje wśród ogromnej ilości sprzedanych sprężyn w Polsce, ale dla mnie na tyle istotne żeby wycofać towar ze sprzedaży.
Każda szanująca się firma coś produkująca bieże pod uwagą tego rodzaju wypadki i wyciąga wnioski. Być może i Pospring poprawił jakość swoich produktów - tego nie wiem.
- kilka razy przód RR clasic
- ze wzgledu na dużą ilość Toyot przewijających się u nas walczyliśmy parokrotnie z J7. Trasek miał chyba trzy razy wymieniane sprężyny. W Lublinie siadła jedna strona.
- w Explorerze przód stał wysoko 2 miesiace
- dwa Mercedesy G już są na innych sprężynach
- osobiście widziałem przypadek pęknięcia sprężyny w Disco
Największy problem wystąpił w Galoperze. Sprężyny podniosły samochód o 9 cm (miały o 4) rano juz powróciły do stanu fabrycznego. Reklamacja oczywiście zoatała uznana lecz musieliśmy pokryć koszty wysyłek, a klient został skasowany za poprawki (żeby było szybciej wysłali bezpośrednio do klienta za pobraniem). Następnego dnia jedna ze sprężyn pękła i zniszczyła układ wydechowy oraz oponę.
Być może są to nieliczne reklamacje wśród ogromnej ilości sprzedanych sprężyn w Polsce, ale dla mnie na tyle istotne żeby wycofać towar ze sprzedaży.
Każda szanująca się firma coś produkująca bieże pod uwagą tego rodzaju wypadki i wyciąga wnioski. Być może i Pospring poprawił jakość swoich produktów - tego nie wiem.
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
sprężyny do G.
Kupiłem w październiku 4 sprężyny do G460.Pierwszy wyjazd do lasu i lewa strona autka siadła o 5 cm.To są poznańskie sprężyny kupione z fakturą.
- bilans
- Kontaktowanie:
odp
niestety materiał jest kepski nie ta technologia nie te piece inna technika no i za tym idzie cena ....... za dwie markowe sprężynki zapłaciłem 850 zł 6 m-cy temu i jest ok za robione dałem 350 zł i szlak je trafił po 2 tygodniach ....... niestety na pewnych sprawach nie da sie oszczędzać .
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
Nie wiem jak to wyglada u was, natomiast moje po roku czasu dociazania, (nie mylic z jazda
) kompletnie wogole nie siadly, co wrecz zdziwilo nas kiedy uaz zostal dociazony V8 i dwoma wyciagarami w tym jedna starowska
Tak wiec zgodzic sie z powyzsza wypowiedzia nie moge i jak pisalem polecam te firme

Tak wiec zgodzic sie z powyzsza wypowiedzia nie moge i jak pisalem polecam te firme

MOC&OFFROAD-GOOD IDEA 
CHYBA UAZ V8 6.2

CHYBA UAZ V8 6.2

Witam. ja w jednej gelasi mam sprężyny z polspringu założone w listopadzie 2003 i wszystko ok. do drugiej kupiłem w lipcu tego roku i kompletny syf. Jedna już pękła ale reklamacje uznali ale tył ogólnie oklapł.Wydaję mi się że są robione z różnych materiałów zależy na co trafisz chybił trafił
pozdrawiam Andrzej

hm... u mnie półtorej roku i dalej git...
Znam też trzy G w których w okresie sierpień - październik tego roku zmieniane były sprężyny na Pospringi i wszystko z nimi jest ok. Ostatnio nawet porównywałem wysokość swego auta z Mietkiem kumpla na takich samych kołach i takim samym silniku. Moja G po tłuczeniu przez ponad rok jest niższa o ok 2-3 cm.
Pamiętajcie też, że czasem sprężyny potrafią siadać a nawet pękać za sprawą padniętych amortyzatorów.
Znam też trzy G w których w okresie sierpień - październik tego roku zmieniane były sprężyny na Pospringi i wszystko z nimi jest ok. Ostatnio nawet porównywałem wysokość swego auta z Mietkiem kumpla na takich samych kołach i takim samym silniku. Moja G po tłuczeniu przez ponad rok jest niższa o ok 2-3 cm.
Pamiętajcie też, że czasem sprężyny potrafią siadać a nawet pękać za sprawą padniętych amortyzatorów.
Witam
Od czasu kiedy ostatnio zabierałem głos w tym temacie minęło trochę czasu i po jesiennych wyjazdach i rajdach okazało się że moje Pospringi umarły. Śmierć następowała chyba stopniowo ale po ostatniej Kaszubii nam już ślady na oponach po kontakcie z elementami nadwozia (kolejna nauczka aby obniżyć odboje) i samochód wyglada jak by był gotowy do wyścigów na 1/4 mili. Używałem je przez jeden rok i wydaje mi się że to zbyt krótko. W związku z tym myślę o czymś porządniejszym. Czy ktoś dysponuje jakimiś linkami do firm produkujących i sprzedających sprężyny do G? Oglądałem ofertę http://www.orc.de. Mam kółka 33' i lift +40 mm powinien wystarczyć. Tylko ta cena... około 600 Euro za komplet
Znacie jeszcze jakiś dostawców? Może coś pośredniego cenowo? Pozdrawiam.
Od czasu kiedy ostatnio zabierałem głos w tym temacie minęło trochę czasu i po jesiennych wyjazdach i rajdach okazało się że moje Pospringi umarły. Śmierć następowała chyba stopniowo ale po ostatniej Kaszubii nam już ślady na oponach po kontakcie z elementami nadwozia (kolejna nauczka aby obniżyć odboje) i samochód wyglada jak by był gotowy do wyścigów na 1/4 mili. Używałem je przez jeden rok i wydaje mi się że to zbyt krótko. W związku z tym myślę o czymś porządniejszym. Czy ktoś dysponuje jakimiś linkami do firm produkujących i sprzedających sprężyny do G? Oglądałem ofertę http://www.orc.de. Mam kółka 33' i lift +40 mm powinien wystarczyć. Tylko ta cena... około 600 Euro za komplet

Znacie jeszcze jakiś dostawców? Może coś pośredniego cenowo? Pozdrawiam.
Paweł
MB G240D/300D 24V '84
MB G240D/300D 24V '84