Skrzynia biegów-prosze o pomoc.

G, Unimog

Moderator: Mroczny

Janusz73

Skrzynia biegów-prosze o pomoc.

Post autor: Janusz73 » czw lis 08, 2012 6:19 am

Panowie-pomózcie.Co prawda Mercedes A klasa nie jest terenówką,ale może ktos z Was mi podpowie jak z tego Mercedesa A klasa,silnik 1.7Cdi rok produkcji 1998 najszybciej wymontować manualną skrzynie biegów i czy to jest w ogóle mozliwe dysponując tylko kanałem?Patrzyłem na innych forach i jedni piszą,że silnik i skrzynie wyciąga sie do góry,drudzy piszą że cały układ napędowy wraz z trawersem (to chyba ta belka pod silnikiem)opuszcza sie do dołu.Bardzo prosze o pomoc i prosze nie żartować,że najszybciej wymontuje szlifierka kątową.Tam wszędzie jest tak ciasno,że szok.Moderatora strony prosze by za pare dni usunął mój wątek,bo ten Mercedes to nie terenówka i nie chce "zawalć" tego forum tematem o osobówkach.

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Re: Skrzynia biegów-prosze o pomoc.

Post autor: cordoba_2004 » czw lis 08, 2012 7:45 am

da się ale merc A to bardzo nieładne auto w naprawach i zawsze wraca do warsztatu , zresztą one zawsze wracają
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » czw lis 08, 2012 8:21 am

da sie w dol, silnik zostaje... swoja droga to czy wyciagal ktos sam rozrusznik ? :o
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

yaro 65

Post autor: yaro 65 » czw lis 08, 2012 8:32 am

cały zespół opuszczasz całkowicie w dół
wtedy rozpinasz skrzynie ,

ad. rozrusznik żeby odkręcić należy opóścić tył zespołu .
W460 230GE
W463 G300

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » czw lis 08, 2012 8:36 am

kiedys zmienialem lozyska w skrzyni z silnikiem diesla, to nie opuszczalem wszystkiego tylko demontaz zawieszenia od strony skrzyni, silnik lekko skosnie w dol i wyszla.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » czw lis 08, 2012 10:43 am

Miskiller bardzo dziekuje za odpowiedż.Czyli ten trawers (sanki,belka podsilnikowa-rózne nazwy) odkręcic całkowicie tylko z jednej strony,a od strony silnika śruby od niej tylko poluzować.I nic sie nie powinno urwać i przycisnąc mnie w kanale.Pozwole sobie dodac,że niedawno ten samochód gdzieś był w warsztacie na naprawe skrzyni,wymieniono tylko łożyska mechanizmu różnicowego (dwa stożkowe co łożyskują cały kosz z satelitami).Samochód jezdzi ale Panowie,nie wiem czy kiedykolwiek mieliście okazje słyszeć takie odgłosy ze skrzyni biegów.Skrzynia wyje,coś trze,coś chrobocze,ten samochód ma jakby ciężej jechać.Spuściłem olej to on bardziej przypominal farbe "srebrzanke",takie auto,a żeby nie było magnesu w korku spustowym.Dziwi mnie to że biegi nie wyskakuja i zmiana biegów nastepuje prawidłowo.I właściciel zadecydował,że teraz wstawi skrzynie kupioną na allegro.Mysle,że nowa skrzynia nie będzie tzw."kotem w worku".

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » czw lis 08, 2012 11:11 am

oczywiscie podstaw sobie maly podnosnik regulowany pod silnik, temat do ogarniecia w jedna osobe, ja tez mialem przyjemnosc wymieniac lozyska w skrzyni i tu male zaskoczenie za 6 szt. lozysk w opakowaniach firmowych mercedes zaplacilem w sklepie w serwisie autoryzowanym niecale 500 zl.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » czw lis 08, 2012 5:28 pm

Miskiller rozbierałeś skrzynie w tych Mercedesach.Ja raczej tego nie bede robił,chociaż podobno nie jest skomplikowana.Ale na łozyska możemy wydac nawet 1000zł żeby byc pewni,że będzie pracowała bez zarzutów.Ten problem z tą skrzynia zacząl sie kilka miesięcy temu,gdy gdzieś koło Mławy właściciel przeleciał prze żle oświetlona wysepke z takim impetem,że rozpłaszczyło felgi z jednej strony auta i silnik gwałtownie zgasł na piątym biegu.Co mogło sie sypnąc w skrzyni?

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » czw lis 08, 2012 6:17 pm

uszkodzilo uzębienie główne albo piatki

Janusz73

Post autor: Janusz73 » czw lis 08, 2012 9:21 pm

Wyje jednakowo na każdym biegu.Były sprawdzane łozyska w kołach ale one sa w porządku.Nie będziemy tej skrzyni naprawiać.Wymienimy.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pt lis 09, 2012 8:06 pm

Miskiller jeszcze mam pare pytań.Wyciagając skrzynie Twoja metodą musze odłączyc wałek łączący kierownice z maglownicą?Nastepnie co zrobić ze sprężarką od klimatyzacji i czy rozłączałes przewody wodne silnik-chłodnica?Dzis jeszcze raz to wszystko oglądałem i te sprawy o które pytam stwarzają mi problem.Planuje wyciągnąć półosie z całą zwrotnicą,czyli nie będe ich odkręcał od piast,wydaje mi sie to wykonalne.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz lis 11, 2012 8:38 pm

Miskiller wymontowałem skrzynie metodą którą mi podpowiedziałeś i jeszcze miałem szczęście,że w tym modelu W160 1.7Cdi 60KM belka podsilnikowa składa sie z trzech części i po wymontowaniu "kawałka" od strony skrzyni ma sie w końcu jakis obraz naprawy i nadzieje na wyjęcie skrzyni są.Jeszcze "nową" zamontuje i ten model samochodu będe omijał szerokim łukiem jeżeli chodzi o naprawy.Że sie podjełem naprawy to tylko zdecydowalo, to że to jest auto mojego,starszego znajomego który jest po ciężkiej chorobie.Wyjełem skrzynie i odkręciłem z niej taką czarną pokrywe pod którą są dwa łożyska,w jednym łożysku nie było koszyka i kulki "wchodziły" na siebie.Nie podejmuje się jej naprawiać pomimo,że usterka zdiagnozowana.Miskiller wyjąć z niego rozusznik to,mimo że wyjmowałem skrzynie nie wiem jak go wyciągnąć,bo ja go tylko odkręciłem,ale to jest raczej prawda,że cały tył tej podsilnikowej belki trzeba odkręcić i odchylić silnik do dołu i uzbroic sie w cierpliwość..Bardzo dziękuje za pomoc. :)2

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » wt gru 04, 2012 1:04 am

Mesie to się straszne gówno zrobiły. Brzydkie jakieś takie, rdzewieją i wogóle/

Oki, skrzynki automatyczne pierwsza liga...
L E D for off-road

Technika idzie do przodu...

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz gru 09, 2012 10:11 pm

Liroz.A-klasa z 2012 roku to już istne cacko i potężna cena.No raczej nie jest takim niewypałem jak A klasa z końca 90-tych lat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mercedes”