Do posiadaczy/byłych posiadaczy Mitsiu I z 3,0 i automatem

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Mesiek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Do posiadaczy/byłych posiadaczy Mitsiu I z 3,0 i automatem

Post autor: Mesiek » pn sty 07, 2008 7:45 pm

Szukam Miśka dla siebie( 8) )
Po przeczytaniu pewnej ilości postów moje poszukiwania zawęziłem do rocznika 89-91 z silnikiem 3,0 6V(docelowo LPG). Musi być długi.
Zastosowanie w moim przypadku:
codzienny dojazd do pacy - nie więcej jak 600 km/m-c
W lotne dni/weekendy wyjazdy w góry. Teren bez ekstremy, ot kilkaset metrów różnicy wzniesień leśnymi drogami (PL, Czechy,Słowacja - do tej pory :lol: )Terenówka znacznie poprawi zasięg działania :D
Teren taki, że osobówka to duże ograniczenie,a tam gdzie sie da to żal plaskacza. Na 2008 jesień-Krym.
Znalazłem takie oto cóś :
TU
Oczywiście z opisu trochę mało wiadomo.
Przebieg 280 000
Blacharka ok. drobne poprawki lakiernicze. Rama, nadkola drobne ogniska rdzy pewnie, ale bez sita (info od sprzedawcy)
Napędy sprawne (sprzedawca upala sie w terenie Patrolem. Sprowadzony jak powiedział "przy okazji" pobytu w innych sprawach)

WADA(???)- Automatyczna skrzynka :-?
Wyczytałem że zużycie w tych silnikach przy spokojnej jeździe 16-17LPG.
Czego się spodziewać po automacie?
Kurcze trochę się obawiam że zasmakuję jazdy w terenie(...wiem,wiem longiem i tak nie poszaleję), a nigdy nie miałem żadnego autka z taką skrzynką ani nikt z moich znajomych.
Kłopot z tego co wyczytałem jest z wymianą na manualną bo trzeba kompleksowo wymienić razem z przeniesieniem napędu tył/przód (nie pasują)
Zaplecze- duży garaż :D
kanał- dostępny w razie potrzeby
:)
Plaskacz-Golf II
W teren-Ciągle szukam ...Miśka :-) :-) ;-)

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » pn sty 07, 2008 8:18 pm

skrzynia jak sprawna to ok katowanie w terenie wytrzymuje i nic jej nie jest, silnik też ok tylko lekki krwiopijca :)21 jeśli tylko nie braknie mu oleju lub nie będzie za niski stan to ciężki do zabicia :)23
Czwarte serce :cry:

Mesiek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mesiek » pn sty 07, 2008 9:06 pm

Dzięki za szybką odpowiedź i...miłe przyjęcie leszcza :D
... silnik też ok tylko lekki krwiopijca
16-17l gazu to przecież tyle co benzyna co weźmie 8-8,5L/100 np.Golf III 1,6
Oczywiście jakieś maleństwo z silniczkiem i gazem byłoby znacznie ekonomiczniejsze ale niestety nie do moich zastosowań :(
Dużo?-chyba pojęcie bardzo względne. Chyba że na automacie taki krwiopijca :o ????
Trochę obawiam gazowania przy 280000 ale ponoc dla tego silnika to przebieg zaraz po "dotarciu" :lol: :wink:

...hmm tak sobie myślę może znalazłby się jakiś miły mieszkaniec Wałbrzyskiej bezsprzecznie pięknej krainy znający się na rzeczy, który obejrzałby to autko ze mną jeśli się zdecyduję pojechać? Oczywiście rekompensata choćby w dobrym trunku właściwie zbilansowana procentowo gwarantowana :lol: :)2
Plaskacz-Golf II

Awatar użytkownika
kurczak2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kurczak2 » pn sty 07, 2008 9:25 pm

Ja co prawda automata nie mam, ale raczej o spalaniu takim jakie napisaleś to możesz pomażyć :lol: U mnie z ostatniego tysiąca kilometrów wyszło jakieś 25 litrów gazu i 20 litrów benzyny :lol: Fakt, że mam 33 calowe koła i zapięte na dębowo sprzęgiełka ale to litr max. dwa. U mnie na benzynie przelicznik jest prosty - 100pln = 100 km :D
Pozdrawiam Tomek,
misiek 3.0 V6

Mesiek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mesiek » pn sty 07, 2008 9:56 pm

Hmmm..czyli BooBoo w Pajero FAQ przedstawił zestaw pobożnych życzeń :D :D . Przyznam że przeczytałem jeden z postów (oczywiście teraz jak na złość tego nie znajdę ), w którym użytkownicy forum chwalą się :lol: swoim wirem w zbiorniku dla 6V i przyznam że były duże rozbieżności w zeznaniach, ale czy rzeczywiście normą jest (bądź częstym "zjawiskiem") aż takie ssanie?
Ja jeżdżę jak stary piernik 8) :D. Jak spotkasz na drodze kolesia którego będziesz chciał zepchnąć do rowu, to pewnie będę ja (to kolejny powód żeby w moim przypadku kupić coś co da radę z rowu :lol: :lol: ).
Może twój silniczek zasłużył na kompleksową reinkarnację :wink: ,lub but trochę ciężki :D :wink: :)2 ......,a może inni użytkownicy zweryfikują tą opinię/obserwację ??

Pozdrawiam
Plaskacz-Golf II

powa

Post autor: powa » wt sty 08, 2008 10:40 am

Ocena spalania jest trochę ryzykowna bo w znacznym stopniu zależy od sposobu jazdy usera oraz konfiguracji miśka.

Jak policzyłem kilka miesięcy temu, jeżdżąc po czarnym na oponach AT 31" i bez ładunku żadnego, w tym sporo po mieście, misiek 2.5TD spalił mi lekko powyżej 11L ON - no ale ja mam nawyki kierowcy ciężarówki. Ale na przykład na trasie Chorzów -> Sandomierz -> Chorzów w godzinach nocnych i stosunkowo małym ruchu na drodze udało mi się zjeść poniżej 10L/100km jadąc na oponach 30" AT. No ale wtedy wiozłem osobę cierpiącą na chorobę lokomocyjną, więc musiałem spokojnie jechać :)21

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » wt sty 08, 2008 11:41 am

@ Mesiek fajny masz podpis... dodaj letky :)20
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » wt sty 08, 2008 11:49 am

jak bedziesz jezdził jak gej czyli tak jak piszesz i delikatnie przyspieszasz to sa sie nawet w trasie do 12 litrów zejść na standardowych oponach

ps. mi się udało na trasie Kraków Sandomierz, zaraz po podpisaniu umowy kupna , no ale może wtedy mnie te 6 garnków pod maską porywało :)21 , ale co to za jazda, jak cię kaszlaki i trabanty mijają a ty masz V6 pod maską i tego nie wykorzystujesz :)21

jak tam cisne i nie patrze na spalanie, bo dzwięk V6 :)22 , piękniej tylko brzmi V8 :)22 :)22 :)22
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » wt sty 08, 2008 12:08 pm

gebels pisze:jak bedziesz jezdził jak gej czyli tak jak piszesz i delikatnie przyspieszasz to sa sie nawet w trasie do 12 litrów zejść na standardowych oponach
bo wszystko sie da :)2 nawet do 0 zejsc mozna jak syf przed domem tylko stoi ;) :)21 ale silnik tez musi poczuc ze zyje :)2
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Mesiek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mesiek » ndz sty 13, 2008 9:48 pm

Eskapada pisze:@ Mesiek fajny masz podpis... dodaj letky :)20
:lol: :lol: Ksywka powstała jak na naszych drogach raczej spotykało się czarne wołgi i dzieciaki nimi straszyło :lol:
Plaskacz-Golf II

Mesiek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mesiek » ndz sty 13, 2008 10:06 pm

gebels pisze:jak bedziesz jezdził jak gej czyli tak jak piszesz i delikatnie przyspieszasz to sa sie nawet w trasie do 12 litrów zejść na standardowych oponach....
e no chyba nie jest tak żle ktoś( :lol: :lol: :lol: ) wcześniej napisał:
Moje V6 na wtrysku, sekwencja LPG pali przy 31x10.5x15 przy ostrym bucie tak 17 a w terenie tak z ciekawości sprawdziłem to wyszło 26 ale to jak wiemy zależy od terenu, róznicy w mocy pomiedzy LPG a PB nieodczułem, ale gazownik zna moje upodobania i na okonomię go nie ustawiał...
Plaskacz-Golf II

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”