Opony
Moderator: Kosiarz
Opony
Drodzy Fani Miśków!
Proszę Was napiszcie jakie opony powinienem założyć do mojego auta. Jestem pracownikiem terenowym-leśniczym. Teren raczej płaski, aczkolwiek podmokły. Połowę trasy pokonuję szosą a połowę jeżdżąc po dołach , korzeniach a niedługo jeszcze dojdzie śnieg. Mam poważny dylemat. Proszę o porady :cry.
Z góry pragnę podziękować kolegom, którzy licznie odpowiedzieli mi na wcześniej postawiony problem. Pozdrawiam.
Proszę Was napiszcie jakie opony powinienem założyć do mojego auta. Jestem pracownikiem terenowym-leśniczym. Teren raczej płaski, aczkolwiek podmokły. Połowę trasy pokonuję szosą a połowę jeżdżąc po dołach , korzeniach a niedługo jeszcze dojdzie śnieg. Mam poważny dylemat. Proszę o porady :cry.
Z góry pragnę podziękować kolegom, którzy licznie odpowiedzieli mi na wcześniej postawiony problem. Pozdrawiam.
Szubi
Mroczny pisze:bfg mt, kumho kl 71, lub podobne biezniki
każdy dobry emtek

H/T 100% szosa
A/T 50% szosa 50% teren
M/T 20% szosa 80% teren
ROLNIKI 100% teren
proponuje rolniki

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
H/T 100% szosaAdas pisze:
H/T 100% szosa
A/T 50% szosa 50% teren
M/T 20% szosa 80% teren
ROLNIKI 100% teren
A/T 80% szosa 20% teren
M/T 50% szosa 50% teren
Fedima, Boggery itp. 20% szosa 80% teren
Rolniki, Maxi crossy itp. 100% teren
czyli kup dobre MTki
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Gdzieś czytałem, że na mokrym czarnym są śliskie. Potwierdzasz? Bo cena rzeczywiście jest zachęcająca.Mariobros pisze:Po długim dumaniu nabyłem Matadory Vissenta MT i sobie chwalę.
365 zł za nową oponę 31/10,5/15.
Klocki prawie identyczne jak BFG, tylko bardziej "mocarne" i z większymi o połowę odstępami.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Co znaczy śliskie? "Szirok" na bfg po deszczu pięknie tańczył na czarnym.
Czy to znaczy, że BFG są śliskie?
Powiem tak: jeżdżąc z normalną prędkością dla miśka - czyli max 80 km/h na prostej
nie zdarzyło mi się nigdy, żeby dał się wyczuć na nich jakikolwiek poślizg.
Wyszedłem po prostu z założenia, że lepiej dołożyć 20 zł do sztuki i mieć fabrycznie nowe kapcie zamiast nalewek.
Sprawiają wrażenie pancernych i guma w porównaniu do np. Kumho KL-71 jest zdecydowanie twardsza, ale za wadę tego nie uważam. W każdym razie po roku użytkowania (misiek jako 2 autko w domu, więc i przebieg żaden - może z 5 kkm) oznak zużycia brak.
Czy to znaczy, że BFG są śliskie?
Powiem tak: jeżdżąc z normalną prędkością dla miśka - czyli max 80 km/h na prostej

Wyszedłem po prostu z założenia, że lepiej dołożyć 20 zł do sztuki i mieć fabrycznie nowe kapcie zamiast nalewek.
Sprawiają wrażenie pancernych i guma w porównaniu do np. Kumho KL-71 jest zdecydowanie twardsza, ale za wadę tego nie uważam. W każdym razie po roku użytkowania (misiek jako 2 autko w domu, więc i przebieg żaden - może z 5 kkm) oznak zużycia brak.
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597
Witam
Ja zaproponuję może: GOOD YEAR WRANGLER MTR, sam się do takich przymierzam w przyszłym roku. Opinie dobre i takie dość uniwersalne chyba jak na Twoje potrzeby.
Ja mam Matador Izzarda - takie AT`ki, są tez ok ale jak się okazuje tu w Bieszczadach po pół roku użytkowania bardziej by mi pasowały takie właśnie MTR`y lub KUMHO KL 71.
Ja zaproponuję może: GOOD YEAR WRANGLER MTR, sam się do takich przymierzam w przyszłym roku. Opinie dobre i takie dość uniwersalne chyba jak na Twoje potrzeby.
Ja mam Matador Izzarda - takie AT`ki, są tez ok ale jak się okazuje tu w Bieszczadach po pół roku użytkowania bardziej by mi pasowały takie właśnie MTR`y lub KUMHO KL 71.
Pajero II `92 rok krótki 2.5TD SUPER SELECT
no ale o co chodzi z tym linkiem?
Skumałem, że mają ceny podobne do bfg. I to fakt! Jak szukałem po czeskich sklepach internetowych Matadora ( bo do Czech mam blisko) to faktycznie cena była znacznie wyższa niż w polskich sklepach. Również jest prawdą, że cena w ich sklepach była zbliżona do BFG.
Ale konia z rzędem temu, kto kupi w Polsce nową oponę BFG 31" za 365 zł
i dostanie na nia fakturę.
Skumałem, że mają ceny podobne do bfg. I to fakt! Jak szukałem po czeskich sklepach internetowych Matadora ( bo do Czech mam blisko) to faktycznie cena była znacznie wyższa niż w polskich sklepach. Również jest prawdą, że cena w ich sklepach była zbliżona do BFG.
Ale konia z rzędem temu, kto kupi w Polsce nową oponę BFG 31" za 365 zł

Pajero 2,5TD 86r. GG 649597
-
- jestem tu nowy...
BFGoodrich
witam nie chciałem zakladac nowego tematu jezdzil ktos na oponkach BFGoodrich Radial All-Terrain T/A??umie ktos powiedziec jaki jest odpowiednik 30x9,50R 15 tego rozmiaru opony szosowej?pozdrawiam
Samurai- 1.6 8V Vitara, 31', calmini- blokada tył, reduktor 4:16, zawieszenie
nie proponuj tegoPaweł_4x4 pisze:Witam
było zylion razy dlaczego nie mtr
TomaszRT pisze:
H/T 100% szosa
A/T 80% szosa 20% teren
M/T 50% szosa 50% teren
czyli kup dobre MTki

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
słusznieMroczny pisze:nie proponuj tegoPaweł_4x4 pisze:Witam
było zylion razy dlaczego nie mtr

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
no, ja teżap4x4 pisze: MTRzastanawiam się też

Tez myślałem o "tych" MTR bo: ponoć to nie są typowe MT tylko co najwyżej AT w troche bardziej festyniarskim wydaniu - jesli rozpatrujemy je pod względem "robienia w terenie" - i to mi nie przeszkadza

Natomiast ponoć są dosc trwałe na asfalcie (z 80tys km

Czy gdzieś sie myle??
PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Ale co ? Mam inne zdanie niż ulotka reklamowa.. mogęAdas pisze:TomaszRT pisze:
H/T 100% szosa
A/T 80% szosa 20% teren
M/T 50% szosa 50% teren
czyli kup dobre MTki![]()

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Fakt prowadzą się jak AT, są w miarę ciche, ale jak dla mnie to typowy MT-ek, miałem Grabbery AT i to zupełnie ina bajka, a z tego co widzę to do BFG MT też można je porównać...całkiem agresywny bark i bierznik, a ostatnio miałem sytuację, Pajero na BFG MT 31" siadło a ja zaraz po nim wjechałem w to samo błoto moim Galloperkiem na MTR-ach i mielił, mielił ale wyjechał sam...Videlec pisze:ap4x4 pisze: MTRzastanawiam się też
Tez myślałem o "tych" MTR bo: ponoć to nie są typowe MT tylko co najwyżej AT w troche bardziej festyniarskim wydaniu - jesli rozpatrujemy je pod względem "robienia w terenie" - i to mi nie przeszkadza![]()
Natomiast ponoć są dosc trwałe na asfalcie (z 80tys km) i prowadzą sie jak AT. To wlasnie przemawia za tym, ze biore je pod uwage.
Czy gdzieś sie myle??
W porównaniu do BFG MT , MTR są z miękkciejszej mieszanki... Osobiście jestem zadowolony...

Galloper LWB - turysta
a na zimę:TomaszRT pisze:H/T 100% szosaAdas pisze:
H/T 100% szosa
A/T 50% szosa 50% teren
M/T 20% szosa 80% teren
ROLNIKI 100% teren
A/T 80% szosa 20% teren
M/T 50% szosa 50% teren
czyli kup dobre MTki
winter 100% szosa