Opony do Pajero I (jaka szerokość)

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

klunek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Opony do Pajero I (jaka szerokość)

Post autor: klunek » czw paź 15, 2009 6:33 pm

Witam,

Niestety moje poprzednie opony się już starły i muszę kupić nowe.
nie bardzo znam się na temacie opon więc proszę was o poradę co wybrać.
Do tej pory jeździłem na oponach 265/70 R15 ale nie wiem czy potrzebne mi są aż tak szerokie gumy. Jeżdżę mniej więcej 70% asfalt (głównie po mieście w dalsze trasy to bardzo żadko) i 30% teren (polne drogi itp. ale też poważny teren)
Na allegro znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/item742213714_opo ... 80r15.html

http://www.allegro.pl/item759265390_235 ... imowe.html

http://www.allegro.pl/item763695379_opo ... o_itp.html

Napiszcie mi proszę co polecacie w przystępnej cenie i co myslicie o moich propozycjach.

Z góry dzięki,
klunek

Awatar użytkownika
majcher

Re: Opony do Pajero I (jaka szerokość)

Post autor: majcher » czw paź 15, 2009 6:44 pm

i znów wybuchnie dyskusja nad wyższością mT nad AT lub odwrotnie i etc

moim zdaniem
1) nie kupuj nalewek
2) kup sprawdzone AT w rozmiarze 31x10.5 - bfg lub kumho cobys cały rok mógł ganiać a jak piszesz dodatkowo o ciezkim terenie to dodatkowy zestaw dowolnych MT na drugim komplecie felg
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Perulama
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Perulama » czw paź 15, 2009 9:50 pm

http://www.allegro.pl/item763695379_opo ... o_itp.html

Mam takie w swoim zmartwieniu, dają radę w terenie, mruczą na asfalcie jak cholera, ale trakcja jest na niezłym poziomie, jedynie uważać trzeba przy szybko przejeżdżanych kałużach , można osiwieć w błyskawicznym tempie :)16 Za to w terenie- rewelka , aż żal wracać na twarde.
'Jest dobrze , ale nie beznadziejnie!'

Perulama
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Perulama » czw paź 15, 2009 9:52 pm

Zapomniałem dodać że moje to oryginał, nie nalewki.

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt paź 16, 2009 6:23 am

majcher pisze:i znów wybuchnie dyskusja nad wyższością mT nad AT lub odwrotnie i etc

moim zdaniem
1) nie kupuj nalewek
2) kup sprawdzone AT w rozmiarze 31x10.5 - bfg lub kumho cobys cały rok mógł ganiać a jak piszesz dodatkowo o ciezkim terenie to dodatkowy zestaw dowolnych MT na drugim komplecie felg
:)2 :)2 :)2
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
freebike

Post autor: freebike » sob paź 17, 2009 8:27 pm

Sam mam BF goodrich AT 31 10.5 15 i polecam. W terenie wyjeżdzam i przejeźdzam odcinki o których inni mówią że na tych oponach się nie da. Nie stać mnie na MT jeszcze ale dobrze sie na nich bawie. 90% asfalt. Jak jadę w teren to już konkretnie. W wielkie błoto się nie pcham bo się zaklejają. Dobrze ciągną po mokrej trawie ( nie pale ;)) Zdziwiła mnie ich niska waga, wulkanizatora też :D Trzeba uważać na mokrym ale bez przesady. Na tym rozmiarze auto ma lepsze prędkosci jeśli chodzi o przełożenie w porównaniu do 235/70/15. ( Mniej kręcenia, mniej palenia) Szybko piszczą w zakrętach i lubia łapać kamyki. Kilka dni temu nawaliło śnieguObrazek
i założyłem zimówki bo za strach. Wjazd w głębszą kałuże= samoskręcacz. Korci mnie żeby jednak spróbować w śniegu... i założyć je spowrotem. Tak jest moja opinia co do tego rozmiaru.
Sprzedałem Pajero. Może będzie kolejne.

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » sob paź 17, 2009 8:41 pm

Ja mam słowackie matadory Izzardy 31x10.5x15 i nie zakładałem zimówek
Dziadek 2,5TD `98

wojtasxr400
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wojtasxr400 » ndz paź 18, 2009 7:32 pm

Z góry przepraszam za off top,ale nie chciałem zaśmiecac forum nowym wątkiem. Jestem posiadaczem Gallopera II(prawie jak PojarkaI) i mam pewne wątpliwości co do ogumienia. Chcę założyc do niego bf goodrich at 31x10,5 na felgi 15''. Czy ten zestaw bez problemu zmieści się w nadkolach? Jakie powinno byc et felg,aby koła nie wystawały poza obrys? Jaka powinna byc optymalna szerokośc felg? Z góry dzięki za wszelkie rady :wink: .

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pn paź 19, 2009 8:21 am

opony 31x10,50 montowane na seryjną felgę zmieszczą się bez problemu. Jeśli chodzi o inne felgi z innym ET to sytuacja jest analogiczna jak w Pajero I. Do minus 25 ET będzie OK
GSM 501 44 66 33

klunek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: klunek » pn paź 19, 2009 7:29 pm

dzięki bardzo za porady, a teraz jeszcze jedno pytanie: mam alufelgi, niestety nie wiem jakie mają wymiary (wiem tylko że to 15stki) teraz jest na nich opona 265/70 czy mogę na nie założyć oponę 225/70 czy też nie będzie pasować albo coś będzie nie tak. Nie znam się na temacie opon więc proszę o wyrozumiałość. boje się żeby później auto nie wyglądało dziwacznie...

pytam bo przy oponach 225/70 napisane było że idealne do samuraja albo vitary a jednak pajero troszkę większe od samuraja.

Awatar użytkownika
freebike

Post autor: freebike » pn paź 19, 2009 8:07 pm

Dla mnie auto może wyglądać trochę śmiesznie. Teraz sam założyłem zimówki 235/75 15 na oryginalnych felgach mitsu z et chyba 0 i nie podoba mi się. Jest nisko. Producent przewidział rozmiar 215 a nawet 205. Nie wiem jakiego wyglądu oczekujesz od swojego miśka ale jak widać możesz zakładać 225/70. Czy na te felgi nie wiem bo sam nie wiesz co masz. Pisałeś że wjeżdzasz w teren, więc przy tej oponie będziesz tarł brzuchem po ziemi. Sam przerabiałem ten temat i kupiłem 31" bo jest lepiej wyżej i fajniej :)
Na 33 jest pewnie jeszcze fajniej :) Ja znalazłem swój kompromis kupując całę koła. Miałem wcześniej felgi które leżą na strychu z oponami 255/75/15 i tez było dobrze. Opony się skończyły.

Zresztą sam zobacz zimowka 235/75 vs 31/10.50
Obrazek
Obrazek
Tak wyglądał na 255/75
Obrazek
dobra już nie zamulam fotami bo się zapędziłem ;)

klunek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: klunek » pn paź 19, 2009 10:02 pm

Freebike dzięki wielkie za foty, na tej ostatniej autko bardzo fajnie wygląda. utwierdziłeś mnie w przekonaniu zeby wziąść te większe.

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » pn paź 19, 2009 10:23 pm

wojtasxr400 pisze:Z góry przepraszam za off top,ale nie chciałem zaśmiecac forum nowym wątkiem. Jestem posiadaczem Gallopera II(prawie jak PojarkaI) i mam pewne wątpliwości co do ogumienia. Chcę założyc do niego bf goodrich at 31x10,5 na felgi 15''. Czy ten zestaw bez problemu zmieści się w nadkolach? Jakie powinno byc et felg,aby koła nie wystawały poza obrys? Jaka powinna byc optymalna szerokośc felg? Z góry dzięki za wszelkie rady :wink: .
31x10,5x15 na oryginalnej feldze :D
Obrazek
i 32x11,5x15 felga ta sama :)2
Obrazek

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » wt paź 20, 2009 3:49 pm

freebike pisze:Korci mnie żeby jednak spróbować w śniegu... i założyć je spowrotem.
Przy lekkim pomyślunku będziesz zadowolony :D Zimówki mam i leżą kolejny sezon niezakładane... Na zimówkach nie ma jazdy w głębszym śniegu :wink: Jak nie będziesz zadowolony to zmienisz znowu na zimówki :)9 :wink: :)21
Zielony Autobus 2,7TDi

Awatar użytkownika
freebike

Post autor: freebike » wt paź 20, 2009 3:56 pm

A jak wygląda sprawa z różnica szerokości opon? Obawiam się pływania po ulicy, dłuższej drodze hamowania i jeżdzenia prosto zakrętów. Jak to jest panowie?

wojtasxr400
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wojtasxr400 » wt paź 20, 2009 4:54 pm

Flor, dzięki za poglądowe foty :wink: . Bardzo mi nimi pomogłeś,ale ja jednak uderzę w stalówki,a ori zostaną na zimę :)21 .

Awatar użytkownika
d1remus

Post autor: d1remus » wt paź 20, 2009 5:06 pm

Eskapada pisze:
majcher pisze:i znów wybuchnie dyskusja nad wyższością mT nad AT lub odwrotnie i etc

moim zdaniem
1) nie kupuj nalewek
Zgadzam sie w 100% BFG AT 31 to jes ogumienie do tego auta wiem bo sam stosuje a raczej stosowalem do dzisiaj :)16 U mnie nic z tych rzeczy nie wystepuje jezdzi sie dobrze bedziesz zadowolony w duzych koleinach trzeba uwazac ale jak masz zwykle opony to tez takze nie ma sie co czaic :)17
Roboczy Y60 2.8td Wymiana skrzyni....w trakcie...

Perulama
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Perulama » wt paź 20, 2009 8:33 pm

freebike pisze:A jak wygląda sprawa z różnica szerokości opon? Obawiam się pływania po ulicy, dłuższej drodze hamowania i jeżdzenia prosto zakrętów. Jak to jest panowie?
No tu raczej nie ma zmiłuj, na szerokich oponach nasze krajowe tory bobslejowe zwane dalej drogami, telepią trochę sprzętem. Ale gdy nie masz żyłki wyścigowca, to nie ma problemu przy "rozsądnej" jeździe :lol:

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt paź 20, 2009 8:40 pm

wojtasxr400 pisze:Flor, dzięki za poglądowe foty :wink: . Bardzo mi nimi pomogłeś,ale ja jednak uderzę w stalówki,a ori zostaną na zimę :)21 .
a tu 33x12,5 x15 :wink: na stalówkach :)21
Obrazek

ale 2" lift zawieszenia i 4 cm body lift :)21

Awatar użytkownika
freebike

Post autor: freebike » wt paź 20, 2009 9:10 pm

Perulama pisze:
freebike pisze:A jak wygląda sprawa z różnica szerokości opon? Obawiam się pływania po ulicy, dłuższej drodze hamowania i jeżdzenia prosto zakrętów. Jak to jest panowie?
No tu raczej nie ma zmiłuj, na szerokich oponach nasze krajowe tory bobslejowe zwane dalej drogami, telepią trochę sprzętem. Ale gdy nie masz żyłki wyścigowca, to nie ma problemu przy "rozsądnej" jeździe :lol:
Jak telepie to wiem bo mieszkam w rejonie najgorszych dróg w kraju. W którą stronę się nie wyjedzie z Wałbrzycha ( w promieniu 20km)to jest lepiej. Jak kupiłem goodriche typ mi je napompował 3,5 atm !! Auto szło jak burza ale bliżej domu wyrywało kiere i jak na sztywnym. Jutro zakładam koła spowrotem i sprawdzę sam jak idą po śniegu. Na Fuldach auto szło pod naprawde strome góry i śnieg do drzwi nie robił im problemu. Chcę spróbować bo: większy prześwit, może rzeczywiście będą lepiej ciągły i przy okazji auto wygląda lepiej.

wojtasxr400
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wojtasxr400 » wt paź 20, 2009 11:41 pm

Nie no Flor na takim zestawie,to musi nieźle robic w terenie. Też chętnie bym swojego tak potraktował,ale za dużo po czarnym będę ganiał :wink: . Może podpowiesz jakie et będzie najbardziej optymalne do felgi 15x7 i właśnie oponek 31x10.5. I jak to na at będzie się prowadziło?

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » śr paź 21, 2009 8:35 am

wojtasxr400 pisze:Nie no Flor na takim zestawie,to musi nieźle robic w terenie. Też chętnie bym swojego tak potraktował,ale za dużo po czarnym będę ganiał :wink: . Może podpowiesz jakie et będzie najbardziej optymalne do felgi 15x7 i właśnie oponek 31x10.5. I jak to na at będzie się prowadziło?
Galloper w wersji 3.0V6 miał typowe ogumienie w takim rozmiarze :D wejdzie chyba na każdej feldze :)21 w dieslu na bardziej odsadzonych felgach przy nie poszerzonych nadkolach mogą wystawać poza obrys bo fabrycznie wychodziły na węższych oponach :wink:

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » śr paź 21, 2009 11:53 am

klunek pisze:Freebike dzięki wielkie za foty, na tej ostatniej autko bardzo fajnie wygląda. utwierdziłeś mnie w przekonaniu zeby wziąć te większe.
Zajrzyj sobie do działu nasze miski zdjęcia tam masz na ostatniej chyba podstronie moją pojarę na matadorach 31x10,5x15 z boku. Będziesz miał lepszy pogląd. Notabene ta opona to dobry kompromis cena vs możliwości i jakość. Przelatałem na nich już 2 zimy i 3 lata. Nie ma problemu w zime trzeba ostrożnie operować pedałem na śliskich rondach ale jedzie się spokojnie. Mieszkam na południu i pojara zalicza wypady na narty. Nigdy nie grymasił na śniegu pod górę jaki by ten śnieg nie był.
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
PAJERO Driver

Post autor: PAJERO Driver » pn mar 29, 2010 3:57 pm

Szanowanko Wszystkim

Cos czuje ze czas odswiezyc temat 8)

Chcialem sie zapytac do jakiego ET na minusie moge zalozyc Felgi zelazniaki do swojego Padzero I z laczkiem BF-MT 31x10.50 R15 abym nie musial sie stresowac ze cos bedzie obcierac a nie muszac instalwoac jakich kolwiek dystansow... :)

Dziekuje za kazda odpowiedz
Pozdrawiam
Damian N.
Pajero Classic 2.5 IntercoolerTurbo do przeróbki.....
GG: 4883455

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pn mar 29, 2010 4:01 pm

ET -10 . Większe odsadzenie np ET -20 będzie wymagało zamontowania poszerzenia nadkoli jesli ich nie masz.
GSM 501 44 66 33

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”