a skąd ta różnica grubości tylnego 7 i 11?
brałem dane z zamienników z tym że ja nie mam SS
Kierunkowe może są dlatego że i tak procentowo to 99% jedziesz w przód

Moderator: Kosiarz
KML1 pisze:Co do kierunkowości prawy, lewy to Pan ze sklepu powiedział że jak najbardziej takie się stosuje.
Podałem mu te wymiary i tu mnie zadziwił:
Powiedział że ten co miał być niby na wał przedni to jest na tylny, wywnioskował to z tego że simmering jest Lewy.
Simmering wał przedni - MD712012 - wymiar 36x52x10(lewy) - zamienniki: TIMNKEN: 223608, Corteco: 19015088
A tego poniżej nie maja nawet w żadnym katalogu![]()
Simmering na wał tylny - MD731708 - wymiar org. 39.6x52x7(prawy) - można zastosować 40x52x7(prawy) - zamienniki: TIMKEN:224052, Corteco:01031059
No i wkońcu nie zamówiłem bo zgłupiałem
Nie przesadzajmy. Po co babrać się w jakieś zamienniki jak oryginały do SS kosztują chyba 20zł za sztukę.DamnIt! pisze:
jak widzisz jednak takie simmeringi istnieją. Nie podawałbym czegoś, czego sam nie sprawdziłem. Zatem albo zmień sklep z uszczelnieniami na inny, albo po prostu idź do ASO i zamów, odczekaj 2 tygodnie a później zapłać x3.
A przy wymianie simmeringa warto także dokładnie oglądnąć powierzchnię z którą on współpracuje i w razie potrzeby przelecieć ją b.drobnym papierem ściernym na mokro.
uważam, że piszesz pierdoły. nie wiem czemu - dlatego nie zamierzam się wikłać w żadne polemiki. Ceny tych simmeringów w ASO jak i resztę danych podawałem tutaj: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=56 więc liczę, że podasz wreszcie namiar na to Twoje ASO które ma części do Pajero 2 w niskich cenach i od ręki. Wszystkim nam się to przyda.acinski pisze:Nie przesadzajmy. Po co babrać się w jakieś zamienniki jak oryginały do SS kosztują chyba 20zł za sztukę.DamnIt! pisze:
jak widzisz jednak takie simmeringi istnieją. Nie podawałbym czegoś, czego sam nie sprawdziłem. Zatem albo zmień sklep z uszczelnieniami na inny, albo po prostu idź do ASO i zamów, odczekaj 2 tygodnie a później zapłać x3.
A przy wymianie simmeringa warto także dokładnie oglądnąć powierzchnię z którą on współpracuje i w razie potrzeby przelecieć ją b.drobnym papierem ściernym na mokro.
I nie mają lameli i mają kilka warg a nie jedną jak klasyczny zamiennik który jest do czegoś zupełnie innego a nie do reduktora. To, że zgadza się rozmiar to dzieło przypadku dlatego w katalogach można go znaleźć. Już przerobiłem Corteco na wale głównym. Zalecany, zajebisty wysokotemperaturowy i co? I okazało się, że strzelił po obwodzie bo nie wytrzymał mechanicznie. Oryginał (ten niestety drogi) załatwił sprawę definitywnie i na sucho.
jak chodzi chodzi Ci o łożyska kół przednich , to mam w aucie jeszcze pudełko po nich, zjem coś i zejdę do auta, to Ci podam.Kajen pisze:@DamnIt! Masz tam gdzies pod ręką katalog łozysk tocznych ?
EDIT: Albo inaczej... Ma ktos wymiary/oznaczenia łozysk stozkowych w piaste do pajero ? @majcher pisał, ze w jedynce i dwojce sa takie same...
Owszem nie. Części produkowane jako genuine parts są produkowane według konkretnej specyfikacji producenta i na jego życzenie w konkretnym standardzie. Nie są to zamienniki. Firma produkująca je jako elementy pierwszego montażu nie może sprzedawać części według tej specyfikacji poza zamawiającym. Część sprzedawana jako zamiennik nie bez powodu ma inny kod katalogowy. Jest też robiona według innej specyfikacji i na innych formach nawet jeśli w tej samej wytwórni. Dane z własnego zatrudnienia w Timkenie ale w dziale łożysk i na FIAT TYCHY. ASO to WITPOL Tychy znajdziesz w necie. Części nie od ręki bo wszystkie aso u nas ciągną z Holandii ale akurat te zimmeringi sa identyczne w L200 i były na miejscu. Wystarczy mieć kumatego sprzedawce który odpali Ci laser przed oczyma i sprawdzi co trzeba. Dokopałem się do faktury. Przedni 25zł tylny 32zł. Straszne wprost pieniądze nawet w mojej obecnej sytuacji. Notabene oryginalne uszczelki śrub pokrywy zaworów 2,60 zł / szt..DamnIt! pisze: I tak przy okazji: zakładałem kiedyś do jednej Pojary simmeringi zakupione w ASO - były z lamelkami. A poza tym, żaden z tych na zdjęciu nie ma jednej wargi. O ile mi wiadomo, Mitsubishi nie jest producentem simmeringów - więc każdy zakupiony w ASO jest "zamiennikiem".
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=52Kajen pisze:@DamnIt! Masz tam gdzies pod ręką katalog łozysk tocznych ?
EDIT: Albo inaczej... Ma ktos wymiary/oznaczenia łozysk stozkowych w piaste do pajero ? @majcher pisał, ze w jedynce i dwojce sa takie same...
w sensie tak wyjdź z auta włącz / wyłącz - to takich niemaaldus75 pisze:Witam panowie mam takie może głupie pytanie ale iż jestem naprawde nowicjuszem prosze o wyrozumiałość ,w pajero 2 z reduktorem ss są sprzegiełka w przednich kołach czy ich nie ma dzieki za wyrozumiałe odp. pozdrawiam Adam
są sprzęgiełka sterowane podciśnieniem, w momencie włączenia przedniego napędu automatycznie się włączą (co jest sygnalizowane zielonymi lampkami na desce). Pod maską na prawym nadkolu są dwa zawory pneumatyczne odpowiedzialne za pracę siłownika wyłączającego sprzęgiełka (na przednim moście). Wyłączenie tych sprzęgiełek nie powoduje wyłączenia pracy przegubów i półosiek tylko "samego dyfra i wału napędowego".Witam panowie mam takie może głupie pytanie ale iż jestem naprawde nowicjuszem prosze o wyrozumiałość ,w pajero 2 z reduktorem ss są sprzegiełka w przednich kołach czy ich nie ma dzieki za wyrozumiałe odp. pozdrawiam Adam
Witam panowie mam takie może głupie pytanie ale iż jestem naprawde nowicjuszem prosze o wyrozumiałość ,w pajero 2 z reduktorem ss są sprzegiełka w przednich kołach czy ich nie ma dzieki za wyrozumiałe odp. pozdrawiam Adam
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości