ABS - całkowity demontaż systemu z auta

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

bablan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

ABS - całkowity demontaż systemu z auta

Post autor: bablan » ndz cze 06, 2010 7:37 pm

Witam, szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem :o wszyscy chcą naprawiać ABS ja go całkiem nie chce u siebie w aucie.

Pajero GLS 2,5TD 1993r. produkcji wersja krótka (3 drzwi) mam w tej chwili odłączony system ABS bo w terenie mocno on przeszkadza!

moje pytanie brzmi:

1. czy istnieje możliwość całkowitego demontażu ABS-u z auta, czy pojawią się jakieś komplikacje czy ktoś takie coś robił.

2. czy pajero z tego rocznika posiada już komputer
pozdro dla was miłośnicy off-rodu :) Pajero II 2.5TD Off-Road :)

Awatar użytkownika
orzeh77
Kontaktowanie:

Re: ABS - całkowity demontaż systemu z auta

Post autor: orzeh77 » wt cze 08, 2010 10:58 am

Odłączyć wystarczy, miałem ten sam problem jak zdejmiesz zasilanie to pompa (abs) nie będzie wpływać na hamowanie
--
2,5 Pajero II '94 SS SW | BIAŁA vitara :)21
gg 106104
KAJMAN

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt cze 08, 2010 11:08 am

Przydalby sie korektor sily hamowania na tyl :roll:
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » wt cze 08, 2010 5:10 pm

Możesz to zdemontować, ale będziesz musiał np wyjąć prawy tylny boczek tapicerki, bo tam jest komp od ABSu. Na tunelu masz G-sensor - też musisz demontować tapicerkę. Kabli nie ma sensu wypruwać. Czujniki od kół jak zdemontujesz, to z pewnością je sprzedasz. Będziesz miał prawdopodobnie gorsze hamulce - nie wiem czemu, ale jak u mnie w takim samym roczniku i budzie odłączę ABS, to inaczej są dozowane hamulce i są ciut jakby gorsze. W teren odłączam ABS pstryczkiem elektryczkiem i tyle.

@Misiek Cypr, o co Ci chodzi z tym korektorem?
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » wt cze 08, 2010 5:27 pm

rort_ pisze: @Misiek Cypr, o co Ci chodzi z tym korektorem?
ABS pewnie odpowida za korekcję siły hamowania, nie ma fizycznie korektora tył/przód - jego rolę pełni ABS - EBD masz, jak słabiej hamauje pewnie tak jest.

Można oszukać ABS - zasymulować czujniki, podczas hamowania podajesz sygnał że koła się kręcą.
Rozdział siły hamowania działa normalnie.
Nissan-y

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » wt cze 08, 2010 8:52 pm

Jest mechaniczny korektor siły hamowania, ale to ten zależny od obciążenia pojazdu. Przynajmniej w moim jest i działa nawet.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

bablan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: bablan » śr cze 09, 2010 6:46 am

Panowie czyli mam rozumieć że jak zdemontuje ABS to będą mi nie równo brać hamulce?

mam cały czas teraz odpięty ABS i hamulce mi biorą równo ostatnio przetaczałem wszystkie tarcze i zakładałem nowe klocki, zaciski wypiaskowane zmienione gumki, wyglądają prawie jak nowe od tego czasu nie używam i nie włączałem już ABS-u. I jak depnę to koła stoją na asfalcie z piskiem mimo gumy 31/10,5" z bieżnikiem szosowym.

Czy jak mam odpięty ABS to mimo to dalej on rozprowadza odpowiednio rozkład sił hamowania? czy jak jest odłączony to on nie działa?
pozdro dla was miłośnicy off-rodu :) Pajero II 2.5TD Off-Road :)

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » śr cze 09, 2010 8:42 am

Jak masz odlaczony, to kompletnie nie dziala. ABS w wiekszosci samochodow robi tez za korektor sily hamowania, ale jak ktos powiedzial wyzej, w Pajero jest taki korektor. Wlez pod samochod i zobacz, czy na przewodach hamulcowych tylnej osi jest taka kostka rozdzielcza z dzwigienka do ramy. Oznaczaloby to wlasnie korektor. Wtedy mozna sobie ABS odlaczyc. Ale dlaczego chcesz go zdemontowac? Jedyny zysk to masa tego ustrojstwa, ale tego nie odczujesz. Wady demontazu to zmiana wiekszosci przewodow hamulcowych, pewnie pompy, duzo motania. Zostaw go i tyle :)2 Tylko odlacz wtyczki.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”