Polsky pisze:....... . I nawiązując do żarówek w zegarach, można zastosować jakieś LED?
Da ale jest kilka ale.
- Bardzo rzadko kiedy świecą tak równomiernie jak standardowe żarówki i często są ciemniejsza pola w podświetleniu licznika, przełącznika. Teraz niby są diody o szerokim kącie świecenia, jak jest w praktyce

.
- Wszelkiego rodzaju ledy, diody itp lubią się przepalać bo w samochodzie ciężko jest uzyskać równe/stabilne napięcie np.12V. Często ono spada i wzrasta stąd przepalające się ledy/diody. Popatrz ile osób jeździ na "tanich" światłach dziennych, i ile z nich jest popalonych, a nawet już na aukcjach często sprzedający piszą że towar "wymaga stabilnego napięcia" więc stosowanie go w aucie daje wspomniane efekty.
Sam kiedyś się w te diodki, ledki i inne pierdoły bawiłem. Wstawiałem to wszędzie gdzie się dało od licznika, przez postojówki na podświetleniu tablicy kończąc ale już spory czas temu od tego odszedłem bo się przepalały bądź migały (często przed przepaleniem). Teraz pewnie są już jakieś lepiej zabezpieczone przed przepaleniem, ale już nie będą to chińczyki i cena może być dość wysoka.