ok fajnie dzieki tylko jeszcze pytanie na pompce są 2 kable a na org włączniku 4. po co te 4 jak wystarczają 2?Adas pisze:wywal moduł i podłącz sam kompresorek, po osiągnięciu ciśnienia sam się wyłączy, moduł jest po to, żeby wypełnić sekwencję czynności żeby blokada się zapięła. chyba tego nie potrzebujesz
pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tu
-
-
Przycisk jest podświetlany...... .Luk83 pisze:ok fajnie dzieki tylko jeszcze pytanie na pompce są 2 kable a na org włączniku 4. po co te 4 jak wystarczają 2?Adas pisze:wywal moduł i podłącz sam kompresorek, po osiągnięciu ciśnienia sam się wyłączy, moduł jest po to, żeby wypełnić sekwencję czynności żeby blokada się zapięła. chyba tego nie potrzebujesz

fajnie dzieki za pomocMarcingalloper pisze:Przycisk jest podświetlany...... .Luk83 pisze:ok fajnie dzieki tylko jeszcze pytanie na pompce są 2 kable a na org włączniku 4. po co te 4 jak wystarczają 2?Adas pisze:wywal moduł i podłącz sam kompresorek, po osiągnięciu ciśnienia sam się wyłączy, moduł jest po to, żeby wypełnić sekwencję czynności żeby blokada się zapięła. chyba tego nie potrzebujesz
Witam, mam takie pytanie. Jakie prędkości max na 4HLc i 4LLc
I czy blokada tylnego mostu załączy się tylko na tych dwóch przełożeniach 

Takdodik pisze:Witam, mam takie pytanie. Jakie prędkości max na 4HLc i 4LLcI czy blokada tylnego mostu załączy się tylko na tych dwóch przełożeniach
PII V23 6G72
pedroz pisze:Takdodik pisze:Witam, mam takie pytanie. Jakie prędkości max na 4HLc i 4LLcI czy blokada tylnego mostu załączy się tylko na tych dwóch przełożeniach
ok, a na pierwsze pytanie odnośnie tych prędkości z jakimi

- lisisko
-
- Kontaktowanie:
Panowie pomocy.
Dziś podczas jazdy zaczęło mi coś chrupać w okolicy przedniego mostu. Jest to taki metaliczny chrobot, jakby zęby koła obcierały o coś. Jak się zatrzymam przestaje, ale jak ruszę i zacznę się rozpędzać to objaw się ponawia. Jakieś sugestie?
Dziś podczas jazdy zaczęło mi coś chrupać w okolicy przedniego mostu. Jest to taki metaliczny chrobot, jakby zęby koła obcierały o coś. Jak się zatrzymam przestaje, ale jak ruszę i zacznę się rozpędzać to objaw się ponawia. Jakieś sugestie?
Pajero II 2,5 TD '94r
Napęd rozpięty?lisisko pisze:Panowie pomocy.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- lisisko
-
- Kontaktowanie:
Podczas jazdy załączałem 4H i tak samo rzęziło, ale na innych nie spróbowałem.
Pajero II 2,5 TD '94r
Lożysko igiełkowe półosi? Gdyby coś w napędzie to raczej by odpuszczało po rozpięciu.
tel. 504126172
tel. 504126172
- lisisko
-
- Kontaktowanie:
Dzięki za naprowadzenie na trop. To rzeczywiście może być łożysko, bo podczas gwałtownego skrętu czasem przestawało chrobotać.
Miś i tak będzie stał 2 tygodnie, bo mam wyjazd.
Miś i tak będzie stał 2 tygodnie, bo mam wyjazd.
Pajero II 2,5 TD '94r
Albo przegub.
Niech mnie ktoś rozjaśni w temacie świec żarowych. Mam wrażenie, że nie grzeją jak słychać głośno przekaźnik, jak słychać cicho to grzeją, a słychać cicho tylko po zakręceniu silnikiem.
O co biega?
Niech mnie ktoś rozjaśni w temacie świec żarowych. Mam wrażenie, że nie grzeją jak słychać głośno przekaźnik, jak słychać cicho to grzeją, a słychać cicho tylko po zakręceniu silnikiem.
O co biega?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Zdaje się, że blokada załącza się tylko z reduktorem i nie ważne na którym biegu. O jakie prędkości Ci chodzi? maksymalne? rozsądne?dodik pisze:Witam, mam takie pytanie. Jakie prędkości max na 4HLc i 4LLcI czy blokada tylnego mostu załączy się tylko na tych dwóch przełożeniach
W P2 z SS blokada tylnego mostu załączy się tylko wtedy kiedy jest zablokowany centralny dyfer. Czyli 4HLc i 4LLc.jradek pisze:Zdaje się, że blokada załącza się tylko z reduktorem i nie ważne na którym biegu. (..)
PII V23 6G72
jradek pisze:Zdaje się, że blokada załącza się tylko z reduktorem i nie ważne na którym biegu. O jakie prędkości Ci chodzi? maksymalne? rozsądne?dodik pisze:Witam, mam takie pytanie. Jakie prędkości max na 4HLc i 4LLcI czy blokada tylnego mostu załączy się tylko na tych dwóch przełożeniach
o takie przy których nic się nie zepsuje itp. bo chyba za szybko nie można

Patrz na obroty i obciążenie silnika. Silnik 2,5 TD 99KM ma maksymalny moment w zakresie 1750-2500 i ma on 240nm. Twoje pytanie to tak naprawę: kiedy załączyć reduktor? Odpowiedź: Jeżeli da się już jechać tylko na pierwszym biegu to znaczy, że trzeba zapiąć skrzynię redukcyjną. Ja zapinam trochę wcześniej, mało osób tak robi, ale robię to z pełną świadomością. Ten silnik nie grzeszy elastycznością, a jadąc na reduktorze mam dużo gęściej biegi niż na skrzyni długiej. Minus jest taki, że jak droga robi się gładsza to muszę się zatrzymać by wypiąć reduktor, Pół biedy jak jadę pierwszy, ale jak jadę ostatni to muszę trochę potem przycisnąć, aby dogonić kolegów.
jak to jest z tymi świecami?
jak to jest z tymi świecami?
Ze świecami jest tak, że tam jest system QGS, który wstępnie nagrzewa świece żarowe przed odpaleniem a potem dogrzewa już po rozruchu. Świec specjalnych wymaga itp. Ja mam to rozpieprzone i zrobione grzanie z palca 

tel. 504126172
tel. 504126172
Ja też mam z palca i nie ogarniam.
To Ci chyba nie pomogę... Bo ja to robię tak - przekręcam zapłon. Wciskam włącznik grzania i trzyma tyle ile trzeba*, uruchamiam silnik, gotowe.
*zależy od temperatury. Latem właściwie nie używam, zimą trzymam kilka sekund, jakoś tak na wyczucie. ostatecznym efektem powinna być praca wszystkich cylindrów od uruchomienia silnika a nie po chwili.
*zależy od temperatury. Latem właściwie nie używam, zimą trzymam kilka sekund, jakoś tak na wyczucie. ostatecznym efektem powinna być praca wszystkich cylindrów od uruchomienia silnika a nie po chwili.
tel. 504126172
tel. 504126172
U mnie jest tak jak u Ciebie z tą różnicą, że nie zawsze odpala, a właściwie nie odpala zawsze za pierwszym razem. Czasem, coraz częściej odpala na 3 gary.
Znaczy, że nie wszystkie świece masz sprawnejradek pisze:U mnie jest tak jak u Ciebie z tą różnicą, że nie zawsze odpala, a właściwie nie odpala zawsze za pierwszym razem. Czasem, coraz częściej odpala na 3 gary.

tel. 504126172
tel. 504126172
Obawiam się, że nie to lub nie tylko to. Nie mogę rozkminić tych świec, to mój pierwszy diesel (prywatny bez CR).
Ale co Ty chcesz rozkminiać jak tam jest tylko kabel od aku i przekaźnik po drodze, skoro wywaliłeś qgs... Jest prąd grzeje, nie ma nie grzeje, a jak jest i nie grzeje to świeca kaput...jradek pisze:Obawiam się, że nie to lub nie tylko to. Nie mogę rozkminić tych świec, to mój pierwszy diesel (prywatny bez CR).
tel. 504126172
tel. 504126172
ehh Kabal.. a może on ma czarną wersję miśkaKabal pisze:Ale co Ty chcesz rozkminiać jak tam jest tylko kabel od aku i przekaźnik po drodze, skoro wywaliłeś qgs... Jest prąd grzeje, nie ma nie grzeje, a jak jest i nie grzeje to świeca kaput...jradek pisze:Obawiam się, że nie to lub nie tylko to. Nie mogę rozkminić tych świec, to mój pierwszy diesel (prywatny bez CR).

że noo ma gromnice wstawione zamiast świec.

sprawdź knoty jradek

-
-
Zaspawywał ktoś otwory po lampach w zderzaku w Galloperze lub w Pajero
.
Chcę zrezygnować z tych lamp całkowicie tylko nie wiem czy za lampami nie znajdują się jakieś śruby mocowania zderzaka.

Chcę zrezygnować z tych lamp całkowicie tylko nie wiem czy za lampami nie znajdują się jakieś śruby mocowania zderzaka.