pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
- Qpa_z_polski
-
- Kontaktowanie:
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
niewiem jak jedynki ale dwojki zamiast przesuwanych miały pełną szybe (angliki) tez myslałem o tym bo nieszczelnosci i ciagły syf mnie denerwuje strasznie
widziałem ostatnio zmotana tez blache poprostu i pomalowana w kolor i tez dobrze robiło ... w sumie to najlepiej do ramki z szyb przesuwnych wyciac pleksy kawałek i wkleic na amen zasilikonowac i w dupie

*Pojara 2
*Vitara +most uaz
*Parchol GR...
w poszukiwaniu nowego trupa ...
*Vitara +most uaz
*Parchol GR...

Robiliśmy tylne szyby z poliwęglanu ( plekasi ) i gięły odkształcały okrutnie, summa summarum została przynitowana blacha stalowa
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Uszczelki z metra kupisz w rolniczym/agromie.
L200 DI-D, Forester
http://www.ryby-raczkowski.pl
http://www.ryby-raczkowski.pl
dzięki , cenna informacjaPająku pisze:Uszczelki z metra kupisz w rolniczym/agromie.

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Czy miskę olejową w jedynce benzynka, da radę wyjąć bez zdejmowania przedniego mostu?
Pajero I Long 2.6 1988r
- cordoba_2004
-
Czytając charakterystykę Pajero II i systemu superselect chciałem zapytać czy jest różnica w jeździe z tym systemem i bez niego np w terrano II albo Viatarach ? Czy Ten superselect pomaga np w zimie ? czy w stosunku do aut bez superselecta nie ma to znaczenia ?
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
SS daje możliwość jazdy po czarnym z załączonym przednim napędem. W pozycji dźwigni 4H napęd jest przenoszony przez centralny mechanizm różnicowy na przednie i tylne koła, co zapobiega ślizganiu się kół na zakrętach. Czyli oględniej mówiąc SS ma wpływ na lepsze przenoszenie mocy na asfalt.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
- cordoba_2004
-
bardziej mi chodziło o to, że np mając vitare czy terrano i jadąc w ziemi po zaśnieżonym asfalcie tylnonapędowcem łatwo wpaść w poślizg, szczególnie krótkimi autami czy superselect jak by temu zapobiega?
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Do pewnego stopnia tak, ale fizyki nie oszukasz
SS szczególnie zimą jest przydatny bo nie musisz jak w innych autach mieszać wajchami, możesz przez całą zimę jeździć z włączonym napędem i nie martwić się ze raz jedziesz po czarnym a raz po białym.

- cordoba_2004
-
z opinii znajomych i tych wyczytanych w necie ludzie mówią ze krótkimi autami z tylnim napędem w zimie łatwo wpada się w poślizg o dziwo o toyce rav tez tak mówią mimo że ona ma stały napęd na 4x4, jak to tak naprawdę jest ?
Wszystko zależy od stylu jazdy.
Bo nawet na czarnym z zapiętym przodem można wpaść w poślizg, niekoniecznie kontrolowany 

# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
- cordoba_2004
-
mówiąc styl masz na myśli że nie wolno ostro przyśpieszać i szybko jechać?
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Trzeba mieć trochę oleju w głowie. Jak ktoś ma ciężką nogę i lekki mózg to i latem furę skasuje
Jeżdżąc autem terenowym trzeba zdać sobie sprawę że nie prowadzi się ono jak samochód osobowy, waży więcej, inaczej jest rozplanowany rozkład mas, środek ciężkości jest wyżej, itp.

Jeżdżąc autem terenowym trzeba zdać sobie sprawę że nie prowadzi się ono jak samochód osobowy, waży więcej, inaczej jest rozplanowany rozkład mas, środek ciężkości jest wyżej, itp.
- cordoba_2004
-
słusznie prawisz tylko jak się tego nauczyć nim się człowiek obudzi w rowie
Wolniej jeździć... Wszystkie inne umiejętności przyjdą w odpowiednim czasie...cordoba_2004 pisze:słusznie prawisz tylko jak się tego nauczyć nim się człowiek obudzi w rowie
Zielony Autobus 2,7TDi
Ja każdym autem na początku zimy jadę na ośnieżony plac i męczę ile wlezie, żeby wyczuć jak się zachowuje samochód po utracie przyczepności, później operację powtarzam w warunkach drogowych
Inna sprawa, cordoba, ile jeszcze zadasz pytań na tematy, które zostały na tym forum wyczerpane często kilka lat temu? Przecież to wszystko jest tu już napisane, wystarczy poszukać, zamiast płodzić codziennie coraz bardziej laickie pytanie.
i może w końcu doczekamy się focha kolegi

Inna sprawa, cordoba, ile jeszcze zadasz pytań na tematy, które zostały na tym forum wyczerpane często kilka lat temu? Przecież to wszystko jest tu już napisane, wystarczy poszukać, zamiast płodzić codziennie coraz bardziej laickie pytanie.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172

Cordoba, autem z napedem 4x4 jezdzi sie zupelnie inaczej niz plaskimi przednio czy tylnionapedowcami. Tego trzeba sie po prostu nauczyc.
Mysle, ze sa dwa wyjscia dla Ciebie:
1: czekaj do zimy i niech Cie przewiezie ktos jakas terenowka.
2: kup vitare i mecz suzukowcow

moim skromnym zdaniem, kolega cordoba to czysta prowokacja. kolego od ilu lat masz prawko i od ilu lat jeździsz jako kierowca? iloma różnymi samochodami jeździłeś? noo chyba że 2004 w twoim nicku to rok twoich urodzin, tooo sorki.Kabal pisze: ...
Chcesz kupic terenówkę... fajna sprawa,ale nie ma samochodów idealnych, tak samo jak ludzi, każdy ma swoje zady i walety

Swoją przygodę z samochodami terenowymi zaczynałem z UAZem, początkowo benzyna, później diesel , palił ile wlezie,a spalanie rosło proporcjonalnie do ciężkości buta. Potem przyszedł czas na Pajero, kupiłem bo mi się podobał i już

Kup sobie takie auto jakie Ci się podoba, a wielkość dopasuj do tej przyczepy,którą chcesz ciągać i nie licz że samochód wielkości stodoły z przyczepą wielkości domu będzie spalał 6 litrów ropy na 100km. Takie cuda to tylko w erze.
I to by było na tyle... ale mnie poniosło... szook... mam dzisiaj wenę tfffuuurczą ...idę się znieczulić
moim zdaniem czytałeś ale bez zrozumieniacordoba_2004 pisze:Czytając charakterystykę Pajero II i systemu superselect chciałem zapytać czy jest różnica w jeździe z tym systemem i bez niego np w terrano II albo Viatarach ? Czy Ten superselect pomaga np w zimie ? czy w stosunku do aut bez superselecta nie ma to znaczenia ?

Niema różnicy w jedzie Pajerem z SS z lewarkiem w pozycji 4HLc a Nissanem Terrano Suzuki Vitara z lewarkiem w pozycji 4H. Co innego poruszanie się Pajerem z SS w lewarkiem w pozycji 4H. Tutaj różnice są. Na mokrej nawierzchni prowadzi się lepiej ale na oblodzonej może okazać się, że z SS w pozycji 4H wpadniemy w poślizg szybciej niż Nissanem na 4H
Ponadto, moim zdaniem, SS w warunkach wybitnie zimowych, tj oblodzona, zaśnieżona droga, nie pomaga bardziej niż napęd w Nissanie czy Suzuki. SS to tylko i wyłącznie centralny mechanizm różnicowy. W zimie pomaga ABS ASR, rodzaj opon a przede wszystkim zdrowy rozsądek.
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Widzę, że mnie nie znasz.Ajwen pisze:ale nie ma samochodów idealnych, tak samo jak ludzi

Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
oooppppssss.... pewnie na imię masz Jezus, albo podobnie.... sorki dżizasrort_ pisze:Widzę, że mnie nie znasz.Ajwen pisze:ale nie ma samochodów idealnych, tak samo jak ludzi
- Qpa_z_polski
-
- Kontaktowanie:
a ja dopowiem tak co mi mówili i nie wierzyłem i sam tak mam.... jak masz przeznaczone na auto 20 tys to szukaj auta za połowe MAX 70% twojej kasy bo to nie sa roczniki 2000 ileś.... tylko złomki
wiec jak sie spłuczesz to bedziesz płakał ... aha i spalania kazdej terenowki to od 10 w góre... czasem bardzo duża góre

*Pojara 2
*Vitara +most uaz
*Parchol GR...
*Vitara +most uaz
*Parchol GR...

Jak rozebrać boczną przesuwaną szybę w PII krótkim?
Pierdykneła mi z lewej strony , ta połówka co się przesuwa , może ma ktoś taką szybkę do odsprzedania?
Czy od longa pasuje do krótkiego?
Pierdykneła mi z lewej strony , ta połówka co się przesuwa , może ma ktoś taką szybkę do odsprzedania?
Czy od longa pasuje do krótkiego?
Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany
całą ramkę z szybkami dwiema trzeba wyjąc z nadwozia. Ramka przymocowania do karoserii jest za pomocą blaszek i pewnie samej szybki nikt Ci nie sprzeda tylko całą kompletną szybę boczną za około 200 zł. Od długiego modelu nie pasuję ( jest dłuższa )
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Maciej jakiś skan albo coś takiego, z ukazaniem jak sie reguluje kąt pochylenia kół przednich?
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424