pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pn gru 17, 2007 3:56 pm

IMO z zasady to gasnica raczej powinna byc dostepna z fotela kierowcy.
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Gene

Post autor: Gene » pn gru 17, 2007 4:17 pm

oto co prawo na to:
Ustawa prawo o ruchu drogowym zwana potocznie kodeksem drogowym nie zawiera bezpośredniej regulacji prawnej dotyczącej konieczności posiadania gaśnicy w samochodzie osobowym. Zawiera jednak ogólną normę wyrażoną w art.66 ust.1 pkt 1 w/w ustawy, która stanowi, że pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę. Uszczegółowienie tej normy można znaleźć natomiast w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.( Dz.U. Nr 32, poz. 262 z późn. zm.). § 11 tego rozporządzenie zawiera wykaz niezbędnego wyposażenia pojazdu samochodowego, do którego należy także gaśnica (pkt 14 tego paragrafu).

no i to:
Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11 ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: "pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla". Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 - tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).

Jakkolwiek przepisy nie obligują kierujących do dokonywania okresowej kontroli sprawności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu, to wydaje się, że zasadną jest okresowa konserwacja i sprawdzenie gaśnicy, aby w sytuacji, gdy zajdzie potrzeba jej użycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie.
Pajero Sport 2.5 TD Dakar
www.pajero.org.pl

Awatar użytkownika
esey

Post autor: esey » pn gru 17, 2007 6:37 pm

animaldziobak pisze:W zabrzu na 3-go maja koło hali mosir masz sklep, gdzie sam kupowałem. Poznasz go bo stoi przednim patrol
dzieki wielkie, bylem - zamowilem (ale nie za 8 zl jak ktos tu pisal lecz za 25)
Videlec pisze:To ja wyjade z takim banałem: gdzie w PII long montowana była seryjnie gasnica?? Nie znalazlem nigdzie miejsca w kabinie wiec dorobilem uchwyt, wbrew zasadom bezpieczenstwa, w bagazniku.

Ostatnio policja mi "przypomniala" ze nie posiadam gasnicy :roll:
w moim PI tez nie bylo ani gasnicy ani miejsca na nia, ale w plozie siedzenia kierowcy po lewej bylo wystarczajaco duzo miejsca na dwie dziury by zamontowac nowa gasnice.
było:
Mitsubishi Pajero I 89' 2,5TD
jest:
Nissan Patrol GRII 00' 3,0TDI
Suzuki Jimny 99' 1,3

Awatar użytkownika
Mariobros
Kontaktowanie:

Post autor: Mariobros » pn gru 17, 2007 9:23 pm

To pisał ja 8) , że za 8 zeta - a wiedza o takiej cenie stąd, że kupiłem takowe tydzień temu :wink:
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » pn gru 17, 2007 10:12 pm

zamowilem (ale nie za 8 zl jak ktos tu pisal lecz za 25)
znaczy sie przeplaciles :D 3 razy przeplaciles

widac u nas na slasku cenia sie za takie rzeczy
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
esey

Post autor: esey » wt gru 18, 2007 12:32 am

to i ja wyjade moze i z banalnym (moze i smiesznym, kto wie) pytaniem:
otoz po 1- do czego sluzy przycisk na koncu wajchy swiatel/kierunkowskazow ?? do dzis tego nie rozszyfrowalem :oops:

po 2- brakuje mi w pajero 89 jednego knefla tj. z lewej strony kierownicy pierwszy od drzwi ? coz to jest, do czego sluzy i gdzie dokupie ?;)
było:
jest:
Suzuki Jimny 99' 1,3

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » wt gru 18, 2007 8:14 am

1 spryskiwacz reflektorów

2 define "knefel"
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt gru 18, 2007 8:25 am

esey pisze:do czego sluzy przycisk na koncu wajchy swiatel/kierunkowskazow ?? do dzis tego nie rozszyfrowalem :oops:
jak bedziesz sprawdzal czy dziala to pamietaj by wlaczyc swiatla :)2
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
KLforest

Kontaktowanie:

Post autor: KLforest » wt gru 18, 2007 12:36 pm

[mquote="Gene"]oto co prawo na to:
Ustawa prawo o ruchu drogowym zwana potocznie kodeksem drogowy

ustawa a kodeks to podobne bajki ale nie jednakowe a z całą resztą się zgadzam :wink: :lol:
klforest długi miś z 89roku

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » wt gru 18, 2007 4:07 pm

define "knefel"
"knefel" :
guzik
przycisk
przełącznik
wlacznik
cos do kneflowania/przyciskania :D
esey napisał:
do czego sluzy przycisk na koncu wajchy swiatel/kierunkowskazow do dzis tego nie rozszyfrowalem

jak bedziesz sprawdzal czy dziala to pamietaj by wlaczyc swiatla
i nalac wody do zbiorniczka :)2

Awatar użytkownika
animaldziobak

Post autor: animaldziobak » wt gru 18, 2007 5:14 pm

esey pisze: po 2- brakuje mi w pajero 89 jednego knefla tj. z lewej strony kierownicy pierwszy od drzwi ? coz to jest, do czego sluzy i gdzie dokupie ?;)
Jeśli się nie mylę, to jest to knefel od blokady tylnych drzwi jak masz full elektrykę.
Pojarka 3.0 v6 89 r long, KUMHO KL-71 33x12,5x15 i Escape 12000lbs
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656

Awatar użytkownika
Mariobros
Kontaktowanie:

Post autor: Mariobros » wt gru 18, 2007 7:04 pm

u mnie tez w I 2,5 TD jest to ogrzewanie tylnej szyby - i tak było od fabryki, nie żebym coś tam kombinował.

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » wt gru 18, 2007 8:19 pm

ta jest, ten "knefel" jest od "defoggera" tylnej szyby.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt gru 18, 2007 10:03 pm

poreb pisze: i nalac wody do zbiorniczka :)2
raczej płyn zimowy by sie zdal :)2 :wink:
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » wt gru 18, 2007 10:31 pm

poreb napisał:

i nalac wody do zbiorniczka

raczej płyn zimowy by sie zdal
no fakt :D zle sie wyrazilem :D

Awatar użytkownika
esey

Post autor: esey » pt gru 21, 2007 1:59 pm

esey pisze:dzieki wielkie, bylem - zamowilem (ale nie za 8 zl jak ktos tu pisal lecz za 25)
znalazlem za 11 zl - na poczatku gliwic przy ulicy chorzowskiej zaraz za biedronka - hurtownia INTER CARS, polecam to miejsce, duzy wybor (na miejscu i na zamowienie) i niedrogo raczej ;)
było:
jest:
Suzuki Jimny 99' 1,3

Awatar użytkownika
Greentop

Post autor: Greentop » ndz gru 23, 2007 12:11 am

Przez 95% czasu jazdy wskaźnik ciśnienia oleju nie działa - problem pewnie z okablowaniem - gdzie zamontowany jest czujnik tego ciśnienia?

@ esey, animal
jak szujacie elementów do japońców to w gliwicach jeszcze jest autobox na dworcowej - fajny bo co zamowia to mozesz se wpierw przypasowac a dpoiero pozniej kupic jak jest ok
dętki sucks! a dotacja z Funduszu Pracy vivat!

powa

Post autor: powa » ndz gru 23, 2007 9:54 am

Greentop pisze:Przez 95% czasu jazdy wskaźnik ciśnienia oleju nie działa - problem pewnie z okablowaniem - gdzie zamontowany jest czujnik tego ciśnienia?

@ esey, animal
jak szujacie elementów do japońców to w gliwicach jeszcze jest autobox na dworcowej - fajny bo co zamowia to mozesz se wpierw przypasowac a dpoiero pozniej kupic jak jest ok
W silniku 2.5TD czujnik ciśnienia oleju masz "od spodu" podstawy filtra oleju. Kup nowy na wszelki wypadek - koszt paru złotych.

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » ndz gru 23, 2007 3:40 pm

Potrzebuję uszczelniaczy do zwrotnicy od strony przegubu i do piasty od strony zwrotnicy Pajero I 89r , ma ktoś linka gdzie to można zanabyć , będę wdzięczny

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » pn gru 24, 2007 2:28 pm

jak czlowiek ma pecha to dopadnie nawet w swieta :-? w pajero padl akumulator. Narazie go laduje ale tak czy siak nalezalo by go wymienic a skoro juz go bede wymienial to moze by tak pomyslec o czyms nieco lepszym. I tutaj moje pytanie jaki aku wsadzic do pajero II 2,5 TD wykorzystywanego jako auto codziennego uzytku (zadne hard core mada fucka) tak poprostu zeby wytrzymal codzienne odpalanie przy -15 :D a i nie osuszyl mojej kieszeni

wesolych swiat

Awatar użytkownika
KrzysiekP
Kontaktowanie:

Post autor: KrzysiekP » pn gru 24, 2007 2:34 pm

wsadz normalny aku i nie kombinuj ;) wesolych
Land Rover Discovery II V8

KOM:785-043-512

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » pn gru 24, 2007 3:11 pm

ok :)2

Awatar użytkownika
kabbbatunio

Post autor: kabbbatunio » śr gru 26, 2007 4:38 pm

poreb pisze:jak czlowiek ma pecha to dopadnie nawet w swieta :-? w pajero padl akumulator. Narazie go laduje ale tak czy siak nalezalo by go wymienic a skoro juz go bede wymienial to moze by tak pomyslec o czyms nieco lepszym. I tutaj moje pytanie jaki aku wsadzic do pajero II 2,5 TD wykorzystywanego jako auto codziennego uzytku (zadne hard core mada fucka) tak poprostu zeby wytrzymal codzienne odpalanie przy -15 :D a i nie osuszyl mojej kieszeni

wesolych swiat

a ja musze kupic opime yelow top pod winde :)
nic juz nie bede sprzedawał :P

www.4x4-zachodniopomorkie.pl

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » śr gru 26, 2007 11:52 pm

tak wlasnie dzisiaj z ciekawosci sprawdzielm ile kosztuja aku do miska i kolo 600 zl i zastanwaiam sie czy nie dolozyc 200 i nie kupic optimy ale najpierw musze wyskrobac 600 a potem jeszcze 200 i to jest juz powazny problem :D

Awatar użytkownika
Mariobros
Kontaktowanie:

Post autor: Mariobros » czw gru 27, 2007 1:29 pm

:o kupiłem 2 tygodnie temu aku (obsługowy, żeby nie było) 74Ah prąd rozruchowy 680 A za 329 zeta - z fakturą i 2 letnią gwarancją. Jakiś Gigawatt czy coś koło tego (ponoć w fabrykach Bosha robiony). Nie powiem...takie po 500-600 zeta też stały... ale to nie były jedyne w sklepie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”