pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Pytanko do userow pajera z silnikiem 2.3 td (chociaz niekoniecznie).
Mam koła o rozmiarze 265/70/15, ktore realnie mają 28 cali wysokosci. Przy licznikowej setce (realnie ok 90 km/h) mam jakies 2800 rpm. Czy to normalny wynik ? Az sie prosi zeby mu wrzucic ze 33 "...
Ktos moze mi łopatologicznie wytłumaczyc jak sprawdzic jakie mam przełozenie w mostach bez rozbierania mostow i liczenia zebow ?
Mam koła o rozmiarze 265/70/15, ktore realnie mają 28 cali wysokosci. Przy licznikowej setce (realnie ok 90 km/h) mam jakies 2800 rpm. Czy to normalny wynik ? Az sie prosi zeby mu wrzucic ze 33 "...
Ktos moze mi łopatologicznie wytłumaczyc jak sprawdzic jakie mam przełozenie w mostach bez rozbierania mostow i liczenia zebow ?
Podnies jedno kolo z tylu, krec walem i przelicz obroty walu i obroty kola. dzielisz obroty kola przez obroty walu. Caly sekretKajen pisze:Pytanko do userow pajera z silnikiem 2.3 td (chociaz niekoniecznie).

Pozdrawiam Banko
tel 695-288-825
Uprzejmie informuje szanowne grono, ze nowe manualne AVMy są juz załozone i po pierwszych testach. Kurde tak sie broniłem przed nimi bo przeciez po co wysiadac z auta... Plusow jest sporo. Nowy naped 2l. Ciszej sie zrobiło jakos. No i udało mi sie przerzucic przy 80 na godzine z 2h na 4h. I po co mi superselect ? 

P.S.
Ide liczyc przełozenia w mostach
Ide liczyc przełozenia w mostach

Ma ktoś może rysunki ramy Pajero I LONG?
Kiedyś ktoś tutaj zapodawał z dwójki zdaje się.
Byłoby nieźle gdyby były
Kiedyś ktoś tutaj zapodawał z dwójki zdaje się.
Byłoby nieźle gdyby były

Dziadek 2,5TD `98
Prezes ja ma gdzies rame do jedynki z wymiarami. We wtorek Ci to znajde. A jak mus jest wielki to szukaj na radzieckich stronach.
P.S. Policzyłem przełozenia. Na pełne 7 obrotow koła wychodzi mi rowne 17 obrotow wału. Teraz kogos mądrego kto mi powie jakie w koncu mam te przełozenia bo jak to podziekle to i tak mi nic to nie mowi...
P.S. Policzyłem przełozenia. Na pełne 7 obrotow koła wychodzi mi rowne 17 obrotow wału. Teraz kogos mądrego kto mi powie jakie w koncu mam te przełozenia bo jak to podziekle to i tak mi nic to nie mowi...
Czy pompa wtryskowa z krótkiego Pajero II 2,5TDi z 1998roku będzie w ciemno, na 100% pasowała do mojego z 1995roku?? 

Zielony Autobus 2,7TDi
Jeśli obie są mechaniczne bądź sterowane elektronicznie to tak.
Z dwójki bez problemu pasuje do jedynki więc z dwójki do dwójki......
Z dwójki bez problemu pasuje do jedynki więc z dwójki do dwójki......
Dziadek 2,5TD `98
panowie potrzebuje dokupic zamek kierowcy do pajero II classica z 2003 roku czy mozecie mi powiedziec czy byly jakies roznice w modelach?
jakis gnoj wlamal mi sie do auta
jakis gnoj wlamal mi sie do auta

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Czy pompa wtryskowa która leżała przez rok nieużywana na półce jeszcze będzie się nadawała, nie zaszkodziło jej leżenie bez paliwa?? Czy pompa na fotce jest mechaniczna czy sterowana elektronicznie?? Wydaje mi się że mechanicznie, ale wolę się upewnić...

Link do dokładniejszych, obecnych zdjęć: http://img9.imageshack.us/g/obraz021it.jpg/
Nikt nic nie wie??
Podpowiedzcie bo sprawa troszkę pilna...

Link do dokładniejszych, obecnych zdjęć: http://img9.imageshack.us/g/obraz021it.jpg/
Nikt nic nie wie??

Zielony Autobus 2,7TDi
Wygląda jak mechanik z wersji z manualną skrzynią biegów.
Dziadek 2,5TD `98
Z manualną to wiem że napewno byłacinski pisze:Wygląda jak mechanik z wersji z manualną skrzynią biegów.

Z tego co widzę to jest cięgno gazu, a z całej pompy wystaje tylko jedna wtyczka (chyba za mało wtyczek jak na elektroniczną??

Nie zaszkodziło jej całoroczne leżenie na półce w garażu??
Zielony Autobus 2,7TDi
Szczerze mówiąc to z pompy nikt nigdy nie wylewa paliwa. Zdejmują ja i odkładają więc co najwyżej masz strasznego gatunku paliwo wewnątrz. Ja właśnie kupiłem silnik po półrocznym staniu i sprawuje się nie powiem rewelacyjnie. Nawet się nie rozciekł. Coś czuję, że zaleję go syntetykiem.
Wracając. Jest to czysto mechaniczna część. Nie powinna wewnątrz zardzewieć bo nie się tam jak dostać powietrze. Zdejmij dekiel i zobacz jednak membranę od turbiny.
Wracając. Jest to czysto mechaniczna część. Nie powinna wewnątrz zardzewieć bo nie się tam jak dostać powietrze. Zdejmij dekiel i zobacz jednak membranę od turbiny.
Dziadek 2,5TD `98
Wielkie dzięki Acinski
O taką odpowiedź mi chodziło... Zobaczymy co z tego będzie...

Zielony Autobus 2,7TDi
Wiesz to takie moje gdybanie ale generalnie poruszam się starymi mechanicznymi struclami odkąd wnerwiły mnie makabrycznie elektroniki (taki mój zawód wyuczony po średniej szkole) i nigdy nic struclom nie było z racji wiekowych pomp itd. Stąd takie moje refleksje ale nie miej pretensji gdyby coś. 

Dziadek 2,5TD `98
Szukam bębnów hamulcowych (poza ASO) do L200 K74T 2003r. średnica max. 272mm
Widział ktoś może jaki zamiennik? W JC, Intercars, nie ma...
Widział ktoś może jaki zamiennik? W JC, Intercars, nie ma...
GU4-37", Sprinter camper-32", Man-48"
Na kogoś musi byćacinski pisze:Stąd takie moje refleksje ale nie miej pretensji gdyby coś.

Zielony Autobus 2,7TDi
Jak to co wyjdzie. Kombinowanie z kątem ustawienia 

Dziadek 2,5TD `98
mam do oddania za free (lub flaszke) dwa fotele (kierowca + pasażer) do PII. W skórze (zniszczona, poprzecierana, ale zawsze). Fotele na zawieszeniu pneumatycznym z regulacją. Odbiór W-wa lub ewentualnie 3miasto. Chętni niech napiszą maila.
Whiskydog
LC100,
LC100,
ja jak wyciągałem swoja to zaznaczyłem sobie położenie pompy. Zrób jakiś znak i tak samo odnieś sie do tej co założysz. Mi ustawiali na tyle co mam wybite na masce tj 7* i samochód wogole nie chciał jeździć. Teraz sam sobie ustawiłem metodą prób i błędów (za 3razem ustawiłem)acinski pisze:Jak to co wyjdzie. Kombinowanie z kątem ustawienia

# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Jest taka stara metoda na sprawdzenie ustawienia pompy mechanicznej w dieslu. Po ustawieniu rozpędzamy się do jakichś 60km/h, zapinamy 5 i odpuszczamy pedał gazu aby silnik zaczął hamować. Wtedy w cylindrach nie zachodzi normalne spalanie ot tak, żeby tylko pracował. jeśli dodamy teraz trochę gazu tak, żeby silnik nie zaczął ciągnąć musi się dać słyszeć wyraźna zmiana akustyczna pracy. Z ciszy na charakterystyczne twarde gderanie diesla czyli uruchomienie procesu spalania (detonacje). Jeśli jest miękko lub tego nie ma mamy za późny albo za wczesny wtrysk paliwa. Potem zabieramy się za ustawienie linki. Do tego potrzebna druga osoba depcząca pedał. Może być totalnie niekumata byle zajarzyła hasło na jakie ma naciskać. 

Dziadek 2,5TD `98
Rozmawiałem dzisiaj z moim mechanikiem i powiedział że nie ma problemu z wymianą tej pompy... Wiele dziwnych rzeczy już u mnie robił, regulował i nigdy nie było najmniejszych problemów więc myślę że pompę tak samo będzie potrafił ustawić...
Zielony Autobus 2,7TDi
Biorewhiskydog pisze:mam do oddania za free (lub flaszke) dwa fotele (kierowca + pasażer) do PII. W skórze (zniszczona, poprzecierana, ale zawsze). Fotele na zawieszeniu pneumatycznym z regulacją. Odbiór W-wa lub ewentualnie 3miasto. Chętni niech napiszą maila.

Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany
Not teraz ja się do mostów przyczepie 
Chodzi o przedni, w końcu go wyjąłem i jest masakra na talerzu
raczej nie uda mi się dokładnie obrócić 10 razy jedną stroną żeby wyliczyć przełożenie więc pozostaje mi liczyć zemby - co dalej policzę je na ataku i talerzu, jest jakiś wzór żeby wyliczyć przełożenie?

Chodzi o przedni, w końcu go wyjąłem i jest masakra na talerzu

raczej nie uda mi się dokładnie obrócić 10 razy jedną stroną żeby wyliczyć przełożenie więc pozostaje mi liczyć zemby - co dalej policzę je na ataku i talerzu, jest jakiś wzór żeby wyliczyć przełożenie?
talerz dzielisz przez atak i wychodzi ci przelozenie
jezeli talerz ma 48 zebow a atak 10 to przelozenie masz 4,8
jezeli talerz ma 48 zebow a atak 10 to przelozenie masz 4,8

biedny inżynier