jak zresetować DiDa? czeka nagroda.

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
goszen

Post autor: goszen » śr lip 11, 2007 7:31 am

Jedyne co robią w ASO to podłączą kompa, a później mówią, że remont do 15kzł.
Zauważyłem, że do przodu jedzie, ale dotyłu coś żęźi w skrzyni.
GG 3597101 tel. 602-673-905

powa

Post autor: powa » śr lip 11, 2007 7:39 am

goszen pisze:Jedyne co robią w ASO to podłączą kompa, a później mówią, że remont do 15kzł.
toć powiadam: jedź do fachowców. kolesiowi sie rozkroczyła skrzynia i ASO powiedziało 7 200 netto a nieASO wzięło 620 pln i jeszcze dostał chyba rok gwarancji.

Awatar użytkownika
goszen

Post autor: goszen » śr lip 11, 2007 7:41 am

powa pisze:
goszen pisze:Jedyne co robią w ASO to podłączą kompa, a później mówią, że remont do 15kzł.
toć powiadam: jedź do fachowców. kolesiowi sie rozkroczyła skrzynia i ASO powiedziało 7 200 netto a nieASO wzięło 620 pln i jeszcze dostał chyba rok gwarancji.
Rzecz w tym, że nie mogę znaleść nikogo, każdy jakiś popieprzony warsztat mówi, może lepiej wymienić? itd.

powa

Post autor: powa » śr lip 11, 2007 8:15 am

postaram sie namierzyć kolesia co ten automat zamordował na pomorzu i może da mi namiar na firme a na razie poszukaj na www.pf.pl w dziale "samochody - skrzynie biegów" i już

Awatar użytkownika
Gifter

Kontaktowanie:

Post autor: Gifter » śr lip 11, 2007 9:26 am

goszen bo w wiekszosci autach jak nawali automat to dobry mechnik ci powie kup uzywana za granicą i zamontuj bo nikt ci tego dobrze nie naprawi za male pieniadze a ASO zdzierają bo tym bardziej nie wiedzą co robic :)

Awatar użytkownika
goszen

Post autor: goszen » śr lip 11, 2007 10:28 am

powa pisze:postaram sie namierzyć kolesia co ten automat zamordował na pomorzu i może da mi namiar na firme a na razie poszukaj na www.pf.pl w dziale "samochody - skrzynie biegów" i już
szukałem i nie ma w gdańsku

Awatar użytkownika
Domelski

Post autor: Domelski » śr lip 11, 2007 10:43 am

Kurde jak w Gdańsku to dawajcie namiary bo by mi się też przydał dobry warsztacik.

Cholera czemu gdzieś nie ma listy polecanych lub omijanych warsztatów?
3,5 V6
Ciężki, paliwożerny, drogi...

...ale jak se depne.

powa

Post autor: powa » śr lip 11, 2007 10:58 am

Gifter pisze:goszen bo w wiekszosci autach jak nawali automat to dobry mechnik ci powie kup uzywana za granicą i zamontuj bo nikt ci tego dobrze nie naprawi za male pieniadze a ASO zdzierają bo tym bardziej nie wiedzą co robic :)
Nie miej mi za złe Gifter, no nie zgodzem siem :)21

Automaty da się naprawić jak i wszystko inne - kwestia znalezienia firmy która się w tym specjalizuje - a tych już "kilka" jest. Są dostępne części zamienne do skrzyń automatycznych i nie jest to żadna czarna magia dla ludzi, którzy się tym zajmooją. Na szczęście lokalni czarodzieje się za automaty nie biorą bo nawet nie rozumieją jak TOTO działa więc knują - i dlatego często się słyszy "że się nie da naprawić".
Poza tym kupowanie używki to jest zawsze loteria - można kupić następną padlinę - zwłaszcza że automatu się w prosty sposób sprawdzić nie da przed założeniem.

No i jeszcze jedna sprawa - znam gościa który zakupił używany automat do A8 czy A6(nie pamiętam) i komputer regularnie walił błędami pomimo sprawnej skrzyni. Chyba traktował ją jak obcą :)21

ps: w USA prawie wszystko co jeździ ma automaty - chyba jakoś to naprawiają....

powa

Post autor: powa » śr lip 11, 2007 10:59 am

no ja was prosze....

Obrazek

świerzy shot z PF :)21

Awatar użytkownika
AveCezar

Post autor: AveCezar » śr lip 11, 2007 11:19 am

Domelski pisze: Cholera czemu gdzieś nie ma listy polecanych lub omijanych warsztatów?
Lista jest, tyle, że bez opinii:
http://www.rajdy4x4.pl/warsztaty/pokaz.php?woj=11

Choć najlepszy to zaufany magik w okolicach domu, któremu wsio rawno, czy przyjedziesz plackiem, terenówką czy kombajnem bo jak ma talent i serce do pracy to i tak Ci niejedno naprawi, tyle, że koło części zamiennych musisz się zakręcić.
Mi np. mechanikę robi pan Janek, a świetnie spawa z kolei pan Janusz :)21 Obaj w mojej wiosce, 5 minut z buta od domu :D
Ave Caesar!
Pajero znowu w przebudowie.
Photo by: pwiecko

shamanus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: shamanus » śr lip 11, 2007 11:29 am

To ja poradzę jeszcze coś takiego.
Jedź do serwisu Mitsu, weź na bok mechanika (najlepiej głównego), oni wszyscy dorabiają po godzinach w domu albo w warsztatach. Przecież to też ludzie i muszą gdzieś upchnąć te oleje i części, których nie wymienili :D
Porozmawiaj z nim po ludzku, weź telefon i Ci pomoże, o wiele taniej, a przynajmniej podpowie warsztat kolegi w którym "dorabia".
Sprawdziło mi się to w Renault, Oplu a teraz w Mitsu-polecam.

p.s. Dodam, że jak jesteś młody i grasz cwaniaka z "kasiorą" to mogą nie chcieć z Tobą gadać, więc główka w dół i troszke pokory :wink:
D22 2.5 King Cab Calmini 3'
Vitara 1.6 94r cabrio
RAV4 II 2.0 (RIP)
Pajero II 2.5 (RIP)

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » śr lip 11, 2007 12:34 pm

shamanus pisze:To ja poradzę jeszcze coś takiego.
Jedź do serwisu Mitsu, weź na bok mechanika (najlepiej głównego), oni wszyscy dorabiają po godzinach w domu albo w warsztatach. Przecież to też ludzie i muszą gdzieś upchnąć te oleje i części, których nie wymienili :D
Porozmawiaj z nim po ludzku, weź telefon i Ci pomoże, o wiele taniej, a przynajmniej podpowie warsztat kolegi w którym "dorabia".

p.s. Dodam, że jak jesteś młody i grasz cwaniaka z "kasiorą" to mogą nie chcieć z Tobą gadać, więc główka w dół i troszke pokory :wink:
Taa, a potem ludziska psy na ASO wieszają :)3... ja to jakiś nieprzystosowany jestem i jak zwykle muszę malkontencić...
Black LC KZJ95 ... "bulwar sprawny inaczej" ;-)
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr lip 11, 2007 12:56 pm

Black pisze:

Taa, a potem ludziska psy na ASO wieszają :)3... ja to jakiś nieprzystosowany jestem i jak zwykle muszę malkontencić...
No trudno sie z Toba Michale nie zgodzić - taki kraj po 17 latch nic sie nie zmienilo :roll:
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr lip 11, 2007 1:02 pm

Jedź do serwisu Mitsu, weź na bok mechanika (najlepiej głównego), oni wszyscy dorabiają po godzinach w domu albo w warsztatach. Przecież to też ludzie i muszą gdzieś upchnąć te oleje i części, których nie wymienili ::
To nie ludzie to H...E są :)3 zycze Ci kiedyś nowego auta i takiego własnie człowieka ktory to twoje nowe wymarzone auto bedzie Ci serwisował albo nie !! Twojej zonie niech serwisuje a ona niech pojedzie z dzieckiem na wakacje i niech jej sie spier...na środku drogi bo olej do automatycznej skrzni został wlany po godzinach komus innemu............
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
goszen

Post autor: goszen » śr lip 11, 2007 9:15 pm

Eskapada pisze:
Jedź do serwisu Mitsu, weź na bok mechanika (najlepiej głównego), oni wszyscy dorabiają po godzinach w domu albo w warsztatach. Przecież to też ludzie i muszą gdzieś upchnąć te oleje i części, których nie wymienili ::
To nie ludzie to H...E są :)3 zycze Ci kiedyś nowego auta i takiego własnie człowieka ktory to twoje nowe wymarzone auto bedzie Ci serwisował albo nie !! Twojej zonie niech serwisuje a ona niech pojedzie z dzieckiem na wakacje i niech jej sie spier...na środku drogi bo olej do automatycznej skrzni został wlany po godzinach komus innemu............
Święta racja.

shamanus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: shamanus » śr lip 11, 2007 10:38 pm

Panowie malkontenci, to nie ja spycham ich na drogę niecnego występku!
Tak niestety już jest! Ja tylko się dostosowuje.
Miałem nowego Yarcia-przed Miśkiem i efekt był taki, że przez takich ludzi oleje wymieniałem sam na zaprzyjaźnionym warsztacie a przy przeglądzie jedynie serwis szedł na ręke i "klepał" książke.
Niestety powiedziałem też znając realia, że nigdy nie zostawie samochodu w warsztacie jak nie będe widział co i jak przy nim robią, jak wiecie to jest Polska.
Tu jest jak jest i to nie moja wina ja tylko nauczyłem się żyć między rodakami. :(
Vitara 1.6 94r cabrio
RAV4 II 2.0 (RIP)
Pajero II 2.5 (RIP)

Awatar użytkownika
Domelski

Post autor: Domelski » czw lip 12, 2007 3:05 pm

Co do życia między "rodakami" to do takich "rodaków" powinno się strzelać, a tacy jak Ty (bez urazy) napędzają ich biznes przez co nic się nie zmienia.

Co do listy z PF powyżej. Do Tczewa (skąd inąd fajne miasto i fajni ludzie) do warsztatu to można co najwyżej furmankę oddać, a nie samochód jeżeli nie zna się przysłowiowego pana Janka, a o Jagatowie to nawet nie wspominam bo ten koleś naprawia od motorowerów poprzez samochody na traktorach skończywszy. Może to geniusz, ale chyba w to wątpię.

Więc dawajcie namiary na sprawdzone rzeczy.
3,5 V6
Ciężki, paliwożerny, drogi...

...ale jak se depne.

shamanus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: shamanus » czw lip 12, 2007 10:52 pm

Domelski pisze:Co do życia między "rodakami" to do takich "rodaków" powinno się strzelać, a tacy jak Ty (bez urazy) napędzają ich biznes przez co nic się nie zmienia.
Ja się nie obrażam bo nie powiedziałem,że kupuje drogi kolego! Korzystałem z "płatnej pomocy" mechaników ASO (o niebo sprawniejsza i tańsza obsługa od stacji ASO) przy kilku samochodach-fakt, części nie brałem i 'płynów' bo samochody były w kosztach firmy i było to nieopłacalne.
Niestety nie przy misiu z którym musze dawać sobie rade sam.

A już jak tak atakujecie to zadam ból wszystkim: kupujecie/kupowaliście części panowie na allegro czy z innych źródeł, skąd wiecie jakie jest ich pochodzenie? Cieszycie się, ok.
A ile z nich pochodzi z kradzionych marzeń normalnych ludzi...
Zostawiasz misia marzenie życia, wracasz-nie ma, pojechał za wschodnią granice, albo rozgrabiony na części jest wysprzedawany na allegro-Twój/Wasz kolega być może Ja, kupuje w dobrej wierze część z "waszego" misia...

Myśle,że to zakończy nasze dysputy i prosze na przyszłość nie wydajcie zbyty pochopnych sądów, każdy może być "ubrudzony" nawet jeśli powie,że nie wiedział"działał w tzw.l dobrej wierze".
Wg Kodeksu Karnego, kupujący jest współodpowiedzialny, nawet jeśli powie,że nie wiedział a to była okazja... :evil:
Vitara 1.6 94r cabrio
RAV4 II 2.0 (RIP)
Pajero II 2.5 (RIP)

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt lip 13, 2007 8:26 am

Drogi shamanus

Chciałeś zaistnieć na forum i Ci się udało – Ja Cię kojarzę i będę kojarzył z drobnym cwaniaczkiem z warszawki ...

Twoja retoryka do mnie nie trafia po pierwsze nigdy nie robiłem zakupów na Allegro. Po drugie jeśli kupowałem używane części to z wiarą że są nie kradzione i wierze że Nasz forumowy dostawca :wink: części ma je tylko i wyłącznie z rozbiórki auta z GB. Ty natomiast proponujesz na forum złodziejski proceder z pełna premedytacją i chełpisz sie tym że Tobie sie to sprawdza i sprawdzało w innych ASO. Ty ty zadajesz ból ludziom który maja źle serwisowane nowe auta o duzych pieniądzach nie wspomnę........
GSM 501 44 66 33

shamanus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: shamanus » pt lip 13, 2007 8:45 am

Drogi Eskapado!
Ale napewno choś raz w życiu kupiłeś choćby radio może coś innego przy okazji, jeśli nie, to chyle czoło.
Co do "cwaniaczka", hmm to ja ani z Warszawy ani żaden ze mnie cwaniak, cwaniaczki raczej nie wdają się w polemiki.
Nie znamy się więc się nie oceniamy, myślałem,że mamy wymieniać się doświadczeniami a nie wieszać na sobie "psy".
Starałem się podpowiedzieć koledze a efek taki, że ciągniemy temat i obrzucamy się błotkiem (może to i pasuje do 4x4) :lol:

Był taki 'człowiek' powiedział: "Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem..." :wink:

Jak ktoś mi kiedyś coś "poradzi" to podziękuje albo sięzastosuje-postaram się nie atakować go i nie oceniać... "Każda rada w cenie"

:wink:
Vitara 1.6 94r cabrio
RAV4 II 2.0 (RIP)
Pajero II 2.5 (RIP)

Maq

Post autor: Maq » pt lip 13, 2007 8:45 am

@Shamanus - jesteś zwolennikiem oszukiwania i cwaniakowania. Jest takich wielu w narodzie, więc napewno komplanów do zabawy znajdziesz. Ale szukaj ich jakoś dyskretniej bo mam odruch wymiotny jak te Twoje rady czytam. I jeszcze ludzi obrażasz.

P.S. Serwisuję auto w ASO

P.S.II. Na allegro parę razy kupowałem, zawsze nowe rzeczy, zawsze z papierami (rachunkiem) i gwarancją.
LR2 - jej
LR3 - jego

shamanus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: shamanus » pt lip 13, 2007 8:50 am

Maq pisze:@Shamanus - jesteś zwolennikiem oszukiwania i cwaniakowania. Jest takich wielu w narodzie, więc napewno komplanów do zabawy znajdziesz. Ale szukaj ich jakoś dyskretniej bo mam odruch wymiotny jak te Twoje rady czytam. I jeszcze ludzi obrażasz.
Maq dziękuje za rade i przepraszam jeśli kogoś obraziłem, nie miałem takiego zamiaru, postaram się mniej pisać, widać źle to robie bo jestem opacznie rozumiany.
Jeszcze raz panowie przepraszam.
Vitara 1.6 94r cabrio
RAV4 II 2.0 (RIP)
Pajero II 2.5 (RIP)

Awatar użytkownika
AveCezar

Post autor: AveCezar » pt lip 13, 2007 9:16 am

shamanus pisze: Jedź do serwisu Mitsu, weź na bok mechanika (najlepiej głównego), oni wszyscy dorabiają po godzinach w domu albo w warsztatach. Przecież to też ludzie i muszą gdzieś upchnąć te oleje i części, których nie wymienili :D
Co tu opacznie rozumieć ?? Doskonale Cię zrozumieliśmy :evil: Namawiasz na korzystanie z kradzionych z ASO części i tyle, co tu jest więcej do rozumienia :)3 Akurat na tym forum nie jest popularne kupowanie części z niepewnego źródła. Zanim zaczniesz więc wydawać kontrowersyjne sądy o nas to bacz z kim rozmawiasz. Korzystanie z paserki nie jest tu mile widziane. Faktycznie pisz mniej, więcej czytaj, może się czegoś przynajmniej nauczysz.
Ave Caesar!
Pajero znowu w przebudowie.
Photo by: pwiecko

shamanus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: shamanus » pt lip 13, 2007 9:18 am

Okej dzięki za rade...już się stosuje. :wink:
Vitara 1.6 94r cabrio
RAV4 II 2.0 (RIP)
Pajero II 2.5 (RIP)

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » pt lip 13, 2007 1:50 pm

Eskapada pisze:...Chciałeś zaistnieć na forum i Ci się udało – Ja Cię kojarzę i będę kojarzył z drobnym cwaniaczkiem z warszawki ...
:)3

generalnie panowie to trochę przesadzacie bo:
- ci co mają możliwość, to dorabiają sobie po godzinach, a między nimi są mechanicy w ASO którzy w większości przypadków są zatrudnieni na 8 godzin i nie mają zakazu pracy po godzinach,
- ASO nie naprawia części, tylko je wymienia na nowe, a taka część może być do odzysku przez sprawnego mechanika "starej daty"
- bywa tak że są wymieniane części sprawne na nowe, bo komp pokazał pierwszy z brzegu błąd
- nowe części i płyny można kupić taniej bo z rabatem albo wogóle bez marży ASO bo mechanicy biorą ze sklepu na siebie jako pracownika itp.

stąd uważam radę za słuszną i nie ma w niej nic złego no chyba, że Wy wspieracie rozwój autoryzowanych stacji w Polsce, ich właścicieli i ich zarobków, natomiast mechanik nie może sobie fuchy zrobić :o

na pewno niefortunnym wyrażeniem jest :
...muszą gdzieś upchnąć te oleje i części, których nie wymienili...
ale... jakże to prawdziwe, niestety
żeby było jasne ja też tego nie popieram

a wracając do meritum, jeżeli dalej jest problem ze skrzynią to polecam spróbować znaleźć info lub zasięgnąć języka:
http://www.automat.pl/news.php
mają tam także forum, które kiedyś mi pomogło :)2
LR Rendzi stajla :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”